EUROLYGA 2023

Suomijos krepšinis šturmuoja aukštumas

Kitąmet visų trijų amžiaus grupių Europos vaikinų jaunimo čempionatuose rungtyniaus Suomijos krepšininkai. Tuo negali pasigirti net tokios krepšinio šalys kaip Kroatija, Graikija ir Rusija.

Suomijos krepšinis kyla į viršų.<br>„FIBA Europe“ nuotr.
Suomijos krepšinis kyla į viršų.<br>„FIBA Europe“ nuotr.
Suomijos vyrų rinktinė buvo rimta varžovė lietuviams Alytuje, o Europos 16-mečių čempionate Kaune suomiai antrojo etapo E grupėje užėmė 1-ąją vietą.<br>T.Bauro nuotr.
Suomijos vyrų rinktinė buvo rimta varžovė lietuviams Alytuje, o Europos 16-mečių čempionate Kaune suomiai antrojo etapo E grupėje užėmė 1-ąją vietą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Aug 14, 2015, 2:02 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 3:15 PM

Suomijos krepšinio istorijoje yra nedaug įsimintinų įrašų, tačiau net prie kelių ryškiausių pažymėtas Lietuvos vardas.

Kai suomių krepšininkai 1939 metais pirmąkart dalyvavo Europos pirmenybėse, jos vyko Kaune. Kai 2011-aisiais suomiai kelialapį į žemyno čempionatą iškovojo po ilgos 16 metų pertraukos, jie vėl atkeliavo į Lietuvą ir žaidė Alytuje bei Vilniuje.

2015-aisiais suomiai dar sykį geru žodžiu mini Kauną. Šiame mieste surengtame Europos vaikinų (iki 16 m.) čempionate jaunieji Suomijos krepšininkai po beveik ketvirčio amžiaus pertraukos pateko tarp aštuonių geriausių komandų ir toliau brandina viltį pasiekti istorinį rezultatą – tegul ir ne suaugusiųjų, o jaunimo varžybose iškovoti pirmuosius žemyno pirmenybių medalius.

Sėkmingai Kaune žengiantys suomiai šiandien ketvirtfinalyje kovos su lietuviais. Kitose porose susigrums Ispanija – Prancūzija, Bosnija ir Hercegovina – Vokietija, Turkija – Serbija.

Sugrįžo iš užribio

Kalbant apie Europos ar pasaulio krepšinio pirmenybes Suomijos pavadinimas niekada nebuvo minimas tarp favoričių.

Ilgus metus Suomijos rinktinė apskritai buvo nustumta į tolimą užribį ir po 1995-ųjų žemyno čempionato, kuriame užėmė paskutinę, 14-ąją, vietą, praleido septynerias Europos pirmenybes, o į stipriausiųjų būrį pirmą kartą XXI amžiuje pateko tik 2011 metais.

Suomiai ir tąkart įžengė pro atsarginį įėjimą. Atrankos turnyre jie kelialapio neiškovojo, bet, pasiūlius Lietuvos krepšinio federacijai, „FIBA Europe“ padidino turnyro dalyvių skaičių nuo 16 iki 24, o tarp aštuonių laimingųjų atsidūrė ir Suomijos komanda.

Dar laimingesni suomiai buvo čempionatui pasibaigus. Patyrusio stratego Henriko Dettmanno vadovaujama „Vilkų gauja“ („Susijengi“ – taip savo krepšinio rinktinę pavadino suomiai) rungtyniaudama Lietuvos arenose nustebino net savo sirgalius – pateko į antrąjį etapą ir galutinėje rikiuotėje pasidalijo devintąja vieta.

Šį rezultatą suomiai pakartojo užpernai Slovėnijoje. Antrasis jų žygis buvo dar triukšmingesnis, nes praėjusiame Europos čempionate nuo „Vilkų gaujos“ nukentėjo galingos Turkijos, Slovėnijos, Graikijos, Rusijos rinktinės.

Tiesa, šių pergalių suomiams neužteko, kad iškovotų kelialapį į 2014 metų pasaulio pirmenybes, bet jie pasinaudojo kita galimybe ir gavo vardinį kvietimą.

Bet Ispanijoje vykusiame pasaulio čempionate Suomijos krepšinio sapnas nutrūko.

Didžiausi šio dešimtmečio išsišokėliai nugalėjo tik Ukrainos komandą ir galutinėje lentelėje užėmė 22-ąją vietą.

Plėtoja jaunimo krepšinį

Rezultatai dvejose praėjusiose Europos pirmenybėse kol kas tėra pavieniai Suomijos krepšinio blyksniai. Tačiau nacionalinės federacijos vadovai tikisi, kad netolimoje ateityje devintoji vieta bus laikoma ne ryškiu blyksniu, o norma. Ne tik tikisi, bet ir dirba.

Suomijos krepšinio federacija prieš keliolika metų parengė vaikų ir jaunimo krepšinio plėtros programą ir stiprina krepšininkų rengimo struktūrą.

Jos viršūne tapo 2011-aisiais įsteigta Helsinkio krepšinio akademija (HBA), į kurią siunčiami gabiausi vaikinai ir merginos.

Akademija taip pat padeda įgyvendinti kitą svarbų tikslą – krepšinyje išlaikyti buvusius profesionalus. Dirbdami treneriais patirtį jaunajai kartai perduoda ne vienas buvęs rinktinės žaidėjas, tarp jų ir pirmasis į NBA patekęs suomis Hanno Mottola.

Praėjusį sezoną HBA komanda, sudaryta iš vaikinų, kuriems tuo metu buvo 17–18 metų, tapo Suomijos vyrų trečiosios lygos nugalėtoja ir iškovojo teisę žaisti antrojoje lygoje.

Iš akademijos auklėtinių sudaromos ir Suomijos jaunimo rinktinės, kurios kovoja įvairių amžiaus grupių Europos pirmenybėse. Jose jaunieji suomių krepšininkai pastaraisiais metais pasiekia vis geresnių rezultatų.

Aplenkė kroatus ir graikus

Suomijos jaunųjų krepšininkų rinktinės kyla kaip ant mielių – ypač lyginant su XX ir XXI amžiaus sandūra.

Po 1995 metų, kai suomiai dalyvavo Europos jaunių (iki 17 m.) čempionato baigiamajame etape (tais laikais varžybų sistema ir amžiaus grupės buvo kitokios), jaunieji suomių krepšininkai net 15 vasarų neiškovojo teisės kovoti su stipriausiais.

Tik 2011 metais tarp geriausių pateko 18-mečių rinktinė, bet ji žemyno pirmenybių A pakopos turnyre užėmė paskutinę, 16-ąją, vietą ir iškart grįžo į silpnesniąją grupę.

Bet ledai buvo pralaužti ir Suomijos jaunųjų krepšininkų rinktinės viena po kitos pradėjo veržtis aukštyn.

2013 metais kelialapį į A pakopą iškovojo 16-mečiai, 2014 metais – 18-mečiai, o šiais metais B pakopos čempione tapo ir 20-mečių rinktinė.

Nė viena komanda žemyn neatsitraukė, tad kitais metais Europos pirmenybių A pakopoje žais visos trys Suomijos vaikinų rinktinės.

Tuo negalės pasigirti netgi tokios krepšinio šalys kaip Kroatija ir Graikija, kurių 20-mečiai šiemet iškrito į B pakopą. Jau nekalbant apie Rusiją, kuri 2016 metais tarp stipriausių turės vos vieną vaikinų rinktinę.

Ilgo darbo vaisiai

„Mes skiname pirmuosius nacionalinės krepšinio programos vaisius.

Jaunieji krepšininkai ir jų treneriai turi teisę savimi didžiuotis, – kalbėjo vyrų rinktinės treneris H.Dettmannas. – Šiuolaikinėje visuomenėje nelengva greitai pasiekti didelių sporto laimėjimų.

Pokyčiai įmanomi tik per ilgą laikotarpį.

Kad užaugintume dabartinę 20-mečių rinktinę, privalėjome darbą pradėti dar XXI amžiaus pirmaisiais metais. Tada įdiegėme naują jaunų krepšininkų treniruočių metodiką, užtikrinome finansinį aprūpinimą, o dabar sulaukėme rezultatų.“

Paskatinimu geriausiems jauniesiems krepšininkams tapo kvietimas į šalies vyrų rinktinę.

H.Dettmannas į „Vilkų gaujos“ stovyklą pakvietė keturis 20-mečių B pakopos čempionus ir 18-mečių lyderį Lauri Markkaneną, kuris tapo rezultatyviausiu krepšininku savo amžiaus grupės A pakopos turnyre.

Jaunieji „vilkiukai“ šių metų Europos vyrų čempionate dar nerungtyniaus, bet kelios savaitės treniruočių su geriausiais šalies krepšininkais jiems buvo ir paskatinimas, ir brandos mokykla.

Laukia suomių sirgalių

Šiuo metu Suomijos vyrų rinktinė rengiasi jau trečioms iš eilės Europos pirmenybėms.

Šias pirmenybes pirmąkart rengia net keturios šalys, o visos keturios šeimininkės gavo teisę pasirinkti po vieną šalį partnerę, kurios rinktinė pateko į tą pačią grupę dar prieš traukiant burtus.

Latviai ir kroatai pasirinko artimiausius kaimynus estus ir slovėnus, vokiečiai – turkus (Vokietijoje gyvena daug turkų kilmės žmonių, kurie per sporto varžybas ištikimai palaiko istorinės tėvynės atstovus), o prancūzai netikėtai nusprendė bendradarbiauti su suomiais.

Bet toks sprendimas buvo ir dėsningas. Nors Suomija neturi tvirtų krepšinio tradicijų, į užpernai Slovėnijoje vykusias Europos pirmenybes ir 2014 metais Ispanijoje surengtas pasaulio pirmenybes atvyko nepaprastai daug suomių sirgalių.

Kelis tūkstančius šiauriečių į pietus atginė ne tiek meilė krepšiniui, kiek stiprūs nacionaliniai jausmai ir galimybė suderinti rinktinės palaikymą su nebrangiomis atostogomis.

Bet organizatoriams rūpėjo ne suomių motyvai, o jų paliekami pinigai.

Visa tai puikiai matė Prancūzijos krepšinio vadovai, kurie irgi tikisi suomių sirgalių antplūdžio.

Įveikė Europos čempionus

Viena Prancūzijos ir Suomijos krepšinio federacijų sutarties sąlygų buvo rinktinių kontrolinės rungtynės.

Suomiai pageidavo, kad Europos čempionų komanda jų šalį aplankytų dar prieš šįmetes pirmenybes.

Suomių ir prancūzų dvikova įvyko pirmąją rugpjūčio dieną Tamperėje ir viršijo drąsiausius rengėjų lūkesčius. Maža to, kad septynis tūkstančius vietų turinčioje arenoje nebuvo kur obuoliui nukristi, šeimininkai iškovojo netikėtą pergalę 76:67.

Tiesa, prancūzų ekipoje žaidė ne visi stipriausi krepšininkai, bet suomių sirgaliai aikštėje pamatė ir ryškiausią svečių žvaigždę Tony Parkerį, ir nemažai kitų garsenybių.

„Esame dėkingi Prancūzijos rinktinei.

Ji galėjo ramiai treniruotis namie, bet sutiko atvykti pas mus ir tikriausiai nė nenutuokia, kaip šia viešnage prisidėjo prie krepšinio populiarinimo Suomijoje“, – sakė Suomijos rinktinės treneris H.Dettmannas.

Europoje medalių dar neiškovojo

Suomijos jaunieji krepšininkai dar niekada nėra laimėję Europos pirmenybių medalių. Geriausias jų rezultatas – ketvirtoji vieta, užimta 1981 metais jaunių (iki 17 m.) čempionate. Tame turnyre suomiai dvikovoje dėl bronzos 64:78 nusileido vokiečiams, kurių lyderis buvo Christianas Welpas (jis mažajame finale įmetė 32 taškus).

Suomijos jaunimo (iki 19 m.) rinktinė Europos čempionate penkis kartus užėmė septintąją arba aštuntąją vietą. Tačiau praėjusį kartą Suomijos vaikinai tarp aštuonių geriausiųjų pateko prieš 23 metus – 1992-aisiais.

Geriausias merginų rinktinių rezultatas – penktoji vieta 1982 metais Suomijoje vykusiame jaunių (iki 17 m.) Europos čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.