EUROLYGA 2023

Ar išsipūtęs J. Valančiūno atlygis padidins draudimo kainą?

60 mln. JAV dolerių vertinama nauja Jono Valančiūno sutartis su „Toronto Raptors“ klubu sujaukė Lietuvos rinktinės trenerio Jono Kazlausko planus, bet neturėtų išpūsti krepšininko draudimo kainos.

„Toronto Raptors“ klubas pasiūlė J.Valančiūnui naują ilgalaikę sutartį.<br>„USA Today“/„Scanpix“ nuotr.
„Toronto Raptors“ klubas pasiūlė J.Valančiūnui naują ilgalaikę sutartį.<br>„USA Today“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 19, 2015, 6:10 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 10:14 PM

J.Valančiūnas antradienį iškeliavo į Torontą ir iki penktadienio paliko Lietuvos rinktinę, besirengiančią Europos čempionatui.

Kanadoje 23 metų 213 cm ūgio lietuvis su „Toronto Raptors“ klubu pasirašys naują sutartį, ateityje turėsiančią įtakos ir Lietuvos rinktinės biudžetui, kurio nemenką dalį sudaro draudimas.

„Kol kas nežinome, ar keisis J.Valančiūno draudimo suma. Su tuo susijusius dokumentus turėtų atsiųsti NBA“, – sakė Lietuvos rinktinės administratorius Žydrūnas Vilenčikas.

Įmokos NBA nėra didelės

NBA įprastai rūpinasi Europos ar pasaulio pirmenybėse žaidžiančių savo krepšininkų draudimu.

Pagal žaidėjo sutarties dydį apskaičiuotos įmokos sumą NBA atsiunčia nacionalinėms federacijoms, kurios apmoka savo krepšininkų draudimą.

Įprastai draudimo dydis nustatomas pagal praėjusio sezono sutarties sumas, tad net ir kelis kartus išaugęs J.Valančiūno uždarbis neturėtų kelti bėdų Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) šią vasarą.

Juo labiau kad NBA draudimo sistema veikia sklandžiau nei Europoje, o ir įmokos už žaidėjus būna mažesnės.

Pavyzdžiui, prieš dvejus metus trijų NBA žaidėjų – J.Valančiūno, Donato Motiejūno ir Lino Kleizos – bendras draudimas federacijai atsiėjo mažiau nei 30 tūkst. eurų. Tai – tris kartus mažiau, nei 2012 metais kainavo dėl traumų į didesnės rizikos grupę patekusio Rimanto Kaukėno draudimas.

Kiek turėtų kainuoti J.Valančiūno draudimas, vakar pasitikslinti nepavyko – už krepšininkų draudimą atsakingas LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas į skambučius neatsiliepė.

Alga išaugs trigubai

Šiomis dienomis Toronte J.Valančiūnas turėtų pasitikrinti sveikatą prieš padėdamas parašą ant vienos svarbiausių sutarčių savo gyvenime.

Espn.com apžvalgininko Marco Steino teigimu, ketverių metų sutarties vertė bus 60 mln. JAV dolerių (54,2 mln. eurų) arba 15 mln. dolerių (13,5 mln. eurų) per sezoną.

Tai nėra oficiali informacija – „Lietuvos ryto“ žiniomis, naujosios sutarties detalės dar tikslinamos derybose.

Naujoji sutartis įsigalios nuo 2016–2017 m. sezono, o iki to laiko J.Valančiūnas žais pagal NBA naujokams pritaikytą sutartį, sudarytą dar 2011 metais.

Lietuvos rinktinės vidurio puolėjo atlygis gerokai išaugs lyginant su senąja sutartimi, pagal kurią ateinantį sezoną Kanados klubas J.Valančiūnui mokės kiek mažiau nei 4,7 mln. dolerių (4,25 mln. eurų).

Suspės tik į tris repeticijas

J.Valančiūnas ir „Raptors“ galėjo palaukti vienus metus, po kurių daugumos NBA žaidėjų sutartys dar labiau augs dėl naujų NBA sutarčių su televizijos kanalais.

Tokiu atveju kitą vasarą lietuvis būtų tapęs laisvuoju žaidėju rinkoje, bet „Raptors“ ne pirmą kartą parodė, kad su vaikinu iš Utenos sieja klubo ateitį.

Šią vasarą „Raptors“ buvo pasamdę vidurio puolėjui asmeninį trenerį Jacką Sikmą, J.Valančiūnas treniravosi vienas ir su komandos draugais Las Vegase, Los Andžele ir Vankuveryje.

„Raptors“ trenerio asistentas Nickas Nurse’as buvo atvykęs į Lietuvą šią vasarą asmeninių pratybų su J.Valančiūnu.

Lietuvis praėjusį sezoną rinko po 12 taškų ir atkovojo po 8,7 kamuolio žaisdamas kiek daugiau nei po 26 minutes per NBA rungtynes.

Lietuvos rinktinėje šią vasarą Jonas spėjo sužaisti tik rungtynėse su Austrijos komanda, į kurios krepšį įmetė 14 taškų.

Iki Europos pirmenybių J.Valančiūnas turėtų pasirodyti per trejas kontrolines rungtynes turnyre Atėnuose, kur lietuvių varžovės rugpjūčio 27–29 dienomis bus Turkijos, Olandijos ir Graikijos komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.