EUROLYGA 2023

Iš arti – apie rinktinės veidą keičiančius jaunuosius talentus

Lukas Lekavičius ir Domantas Sabonis. Du Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatai, kurių pavardės šį pasirengimo Europos čempionatui laikotarpiu yra linksniuojamos bene dažniausiai. Savo žaidimu treneriui Jonui Kazlauskui daug malonių galvosūkių uždavę krepšininkai jau dabar yra realūs kandidatai būti tarp dvylikos išrinktųjų, mano Šarūnas Sakalauskas.

Į Lietuvos rinktinę braunasi jaunieji talentai.<br>P. Mantauto nuotr. ir M. Patašiaus nuotr.
Į Lietuvos rinktinę braunasi jaunieji talentai.<br>P. Mantauto nuotr. ir M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mažvydas Laurinaitis

2015-08-19 10:03, atnaujinta 2017-10-20 00:11

„Žiūrėsime, kaip pritaps jaunasis Domantas Sabonis. Bet žinant jo amžių, nedidelę patirtį, sunku iš jo tikėtis įspūdingų rezultatų. Pauliui Jankūnui bus sunku vienam atlaikyti krūvį, ypač, kai žaisime daug rungtynių. Turėsime ieškoti sprendimų, galvosime, kaip išsisukti. Galbūt kartais bus galima išnaudoti Joną Mačiulį ir Mindaugą Kuzminską“, – dar prieš pradedant treniruotis sakė J.Kazlauskas.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite  nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Dabar treneriui nuomonę reikia keisti iš esmės – Domantas Sabonis yra geriausias kovotojas dėl kamuolių komandoje, o puolime ir bendrame rinktinės žaidime atrodo užtikrintai. Stebint Domanto žaidimą iš šalies sunku patikėti, kad šiam – tik devyniolika metų.

„Atvirai pasakius Domantas nustebino teigiamai – toks jaunas žmogus ir taip brandžiai žaidžia. Vis tik Lietuva – viena stipriausių rinktinių pasaulyje ir iš karto patekus į ją, kur tave praktiškai vertina trys milijonai žiūrovų, jauti dėmesį ne tik iš jų, bet ir žiniasklaidos.

Jis puikiai susidoroja su tuo tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Jis elgiasi žemiškai, realiai save vertina, yra susikoncentravęs tik į žaidėjo karjerą ir tikrai demonstruoja brandų žaidimą“, – jaunąjį talentą giria nusipelnęs Lietuvos krepšinio treneris Š.Sakalauskas.

Kitas rinktinės kandidatas – 21-erių metų Lukas Lekavičius, nepaisant gana sėkmingo sezono Kauno „Žalgiryje“, taip pat susidūrė su išankstinėmis nuostatomis ir mažai kas tikėjosi, kad jau šiais metais jis rimtai kibs į rinktinės dvyliktuką.

„Lukas žaidžia labai atsakingoje įžaidėjo pozicijoje ir žaidžia taip, kaip daugelis trenerių norėtų. Žaidžia greitai, veržliai, su jo išėjimu pagreitėja komandos žaidimas. Lukas gerai skirsto kamuolius, neblogai žaidžia du prieš du.

Jis nevengia mesti į krepšį ir jo pasirinkimai yra geri – padaromi laiku. Jis žaidžia brandžiai ir stengiasi sukurti progas draugams. Jei tai nepavyksta, tada įžaidėjas turi prisiimti atsakomybę. Ir tada Lukas meta arba veržiasi“, – dar vieną talentą gyrė Š.Sakalauskas.

Treneris pastebi ir tai, kad abu žaidėjai iškilo panašiu keliu, tačiau skirtingose krepšinio kultūrose – vienas Lietuvoje, kitas Ispanijoje. Abu žaidėjai perėjo per dublerių komandas, kol atsidūrė Eurolygoje, o dabar ir rinktinėje.

Geras žaidimas – dėsningas

L.Lekavičius ir D.Sabonis – vieni tų žaidėjų, kurie sulaukia daug laiko pasireikšti ir trenerio pasitikėjimo. Už tai jaunieji žaidėjai atsidėkoja stabiliai sėkmingais pasirodymais.

Š.Sakalauskas mano, kad visa tai – dėsninga.

„Kada žaidėjas daug žaidžia, jis apsipranta su viskuo – jauduliu, atsakomybe. Jam lengviau priimti sprendimus. Tai du jauni žaidėjai, pirmą kartą esantys rinktinėje. Tas žaidimo laikas pasitarnauja jų stabilumui“, – svarstė treneris.

Aikštėje keičia vaizdą

Specialistas pastebi ir dar vieną jaunųjų žaidėjų išskirtinumą – jie į aikštę eina ne tam, kad atliktų tik užduotis ir padėtų, tačiau patys keičia rinktinės žaidimą ir veidą.

„Jie abu turi stilių. Jie nėra žaidėjai, kuriuos išleidžia į aikštę ir jie tik stengiasi padėti. Kai išleidžiame Domantą, mes žinome, kad puolime ir gynyboje bus gera kova dėl kamuolių, o ir fiziškai jis apsigins nuo oponentų po krepšiu.

Išleidus Luką, žinome, kad pagreitės žaidimas, kad gerai vaikščios kamuolys ir bus greitų atakų“, – abiejų žaidėjų įtaką rinktinės žaidimui apžvelgė Š.Sakalauskas.

L.Lekavičiaus bėdos gynyboje

Nors nemaža dalis krepšinio ekspertų išskiria galimas bėdas gynyboje dėl žemaūgio ir dar fiziškai vyrų krepšiniui kiek per silpno L.Lekavičiaus, tačiau šios bėdos – daugiau hipotetinės, negu realios.

Š.Sakalauskas teigia, kad didelių problemų nepastebėjo nei L.Lekavičiui žaidžiant „Žalgiryje“, nei dabar – Lietuvos rinktinėje.

„Jeigu žiūrėtume tik į duomenis lape ir matydami, kad Lukas nėra raumenų kalnas, tai galvotume, kad jis turės bėdų gynyboje.

Bet Eurolygos sezone nematėme, kad kitos komandos naudotų kažką labai sėkmingo prieš „Žalgirį“. Kitas dalykas – turėti žemaūgį įžaidėją komandoje duoda ir privalumų.

Aukštesni įžaidėjai nelabai jaukiai jaučiasi, kai juos dengia mažesnis įžaidėjas, nes jų stovėsena yra pakankamai žema ir jie dėl to sėkmingai ginasi. Sprendžiant iš žaidimo Eurolygoje ir to, ką matome rinktinėje, tikrai negalima sakyti, kad L.Lekavičius – bėda ginantis“, – pastebėjo Š.Sakalauskas.

Mato dvyliktuke

Lietuvos rinktinei rengiantis Europos pirmenybėms liko dar ketverios rungtynės, tačiau atkakli kova dėl vietos rinktinėje dar vyksta.

Nors akivaizdi skylė sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, kurioje liko tik Paulius Jankūnas, plačiai atvėrė duris Domantui Saboniui, tačiau L.Lekavičiui tenka kovoti su Žygimantu Janavičiumi ir Adu Juškevičiumi. „Aišku, viskas gali pasikeisti – būna žaidėjai palūžta, neatlaiko įtampos, tačiau jeigu dabar reikėtų skelbti rinktinę, jie tvirtai būtų joje – bet neskubėkime“, – teigė treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.