EUROLYGA 2023

V. Gomelskis: „Svajojate apie „Eurobasket“ auksą? Pamirškite“

Bene garsiausias ir žymiausias Rusijos krepšinio specialistas, legendinio buvusios SSRS vyrų rinktinės trenerio Aleksandro Gomelskio sūnus Vladimiras šiomis dienomis visą savo dėmesį skiria Kaune vykstančiam „Huawei Cup“ taurės turnyrui.

V.Gomelskis šią savaitę Lietuvoje stebi „Huawei Cup“ turnyro mačus ir Lietuvos rinktinę.<br>basket.com.ua
V.Gomelskis šią savaitę Lietuvoje stebi „Huawei Cup“ turnyro mačus ir Lietuvos rinktinę.<br>basket.com.ua
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Aug 19, 2015, 1:30 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 11:25 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite  nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Į Lietuvą krepšinio batalijų pasižiūrėti atvykusiam televizijos komentatoriui ir garsenybei V.Gomelskiui įdomios ne tik mūsų šalies ekipos kovos,  su didžiausiu susidomėjimu jis seka ir kitų trijų rinktinių pasirodymą. „Keistas jausmas – visiškai skirtingos komandos. Čia aš pajutau ir nusivylimą, ir susižavėjimą“, – apie rungtynes „Žalgirio“ arenoje kalbėjo krepšinio strategijos asas.

V.Gomelskio dienotvarkė šiomis dienomis labai paprasta: viešbutis Vilniuje, susitikimas su draugais, pasivaikščiojimas po miestą ir kelionė į Kauną. O ten jau didysis krepšinis.

„Mačiau visas turnyro dvikovas. Labiausiai mane nuvylė Turkijos komanda. Taip atrodo, kad jos strategas Erginas Atamanas ir toliau eksperimentuoja.

Turkai visiškai išsiderinę – neturi jokio plano, kaip greitai pereiti iš gynybos į puolimą. Be to, prie buvusio turkų stratego Bogdanovičiaus tokių „bajerių“, kuriuos jie dabar daro Kaune, nebuvo – pusę mačo ginasi zona. Jokio efekto tai neduoda, o jie stovi“, – kritikos strėles į Turkijos pusę laidė V.Gomelskis.

Kitoms komandoms jis turėjo kur kas mažiau priekaištų, o Makedoniją laiko savotišku atradimu.

„Kroatija yra potencialiai stipri rinktinė, bet jai dar reikia suderinti stygas. Bet ši komanda dar tars žodį. Makedonijos ekipa mane labai maloniai ir žiauriai užbūrė – toks geras ir kokybiškas žaidimas yra šauni staigmena. Tiesa, su priekinės linijos krepšininkais ten sunkoka, bet ekipa žaidžia protingai.

O apie Jono Kazlausko vedamą Lietuvos rinktinę galiu pasakyti tik tiek – kol kas ji kovoja be Jono Valančiūno ir tai nėra tas paveiksliukas, kuris duotų visą apibendrinantį vaizdą“, – savo įžvalgas dėstė ne vieną dešimtmetį svarbiausiu krepšinio specialistu Rusijoje vadinamas 61-erių V.Gomelskis.

– Matėte jau kelias Lietuvos rinktinės dvikovas. Ką galėtumėte pasakyti apie mūsų kandidatus?lrytas.lt paklausė V.Gomelskio.

– Pasakysiu taip: mane ypač pradžiugino jaunėlis Sabonis – Domantas. Jis šaunuolis. Ir vertas būti rinktinėje. Labai patiko  Manto Kalniečio ir Renaldo Seibučio tandemas. Kai jie žaidžia kartu, viskas juda labai greitai ir labai efektingai.

Labiausiai iš jūsų nacionalinės komandos kandidatų man asmeniškai nepatinka Lukas Lekavičius. Keistas jausmas stebint jo žaidimą – trūksta racionalumo.

Kitą vertus, asmeniškai aš visą laiką itin palaikau Mindaugą Kuzminską, tačiau pastaruoju metu jam tikrai nekaip sekasi... Arba jis tikrai kol kas nežino, ką reikia daryti aikštėje, arba po sezono dar nesugebėjo atsigauti. Kojos jo visiškai nelaiko, nėra įprastinio metimo, šuolis labai silpnas.

Lietuvos komandoje nustebino puikus Antano Kavaliausko žaidimas – šis žaidėjas, manau, prisidės prie to, kad jūsų rinktinė gautų kelialapį į Rio de Žaneiro olimpiados papildomą kvalifikaciją.

– Bet palaukite... Lietuvoje vis labiau skamba pergalės varpai – sirgaliai kalba tik apie finalą, pirmąją vietą ir iškovotą kelialapį į 2016-ųjų olimpiadą.

– Užmirškite. Jokių pirmų vietų, jokių finalų. Čempionato finale kovos Ispanija ir Prancūzija. Tai puikiai sustyguotos komandos ir tik jos bus finale. Dar prieš mėnesį žiūrėjau, kaip Tony Parkeris ir Nando de Colo žaidžia – tiek gynyba, tiek ir puolimas  fantastiški.

O Ispanijos rinktinėje viskas labai paprasta – kai sutikimą jai atstovauti davė Jose Calderonas, ten viskas atsistojo į vietas.

Pridėkime du brolius Gasolius, galbūt Juaną Carlosą Navarro, bet ir be jo tai bus galinga ekipa. Tad Lietuva niekaip neprasimuš į finalą.

Juolab, patys suprantate, Europos čempionai žais namie, šventė prieš savo žiūrovus – manau, viskas labai dėsninga, ir prieštarauti būtų kvailoka.

– Tai kokia prognozė Lietuvos rinktinei?

– Ji, kaip ir kitos dar 8 pajėgios komandos, kovos dėl 4 kelialapių į Rio de Žaneiro olimpiados kvalifikacinį turnyrą. Ar tai blogas rezultatas? Manau, Lietuva, Kroatija, Serbija turėtų tuos kelialapius gauti. Aš nuo svarstyklių nenumetu ir Rusijos nacionalinės komandos. Ji taip pat turi labai didelius šansus brautis į olimpinę atranką.

Gerai – jei taip norite... Jei nebus kvailų netikėtumų, Lietuvos komanda galėtų žaisti pusfinalyje.

– Sakykite, ar tai, jog šiemet ir vėl Lietuvos rinktinei negalės padėti Linas Kleiza ir dėl traumos iškritęs Donatas Motiejūnas, didelė netektis Jono Kazlausko vedamai ekipai?

– Aš visada sakiau, kad jūs turite vieną geriausių Europos ir net pasaulio trenerių – Jonas Kazlauską. Jis visada viską sudėlioja kaip reikia ir padaro išmintingiausias išvadas iš esamų situacijų. Tad ir dabar Jonas padarys viską, kad netektys nebūtų skaudžios.

Jei kalbėsime apie L.Kleizą, tai bala jo nematė – jis nežaidė ir praėjusiais metais pasaulio čempionate. Ir šiaip – jo žaidimas pastaruoju metu nebuvo įspūdingas ir net vertas rinktinės. Jis man dabar visai nepatinka.

Tačiau D.Motiejūno praradimas Lietuvos rinktinei yra tikrai labai skausmingas. Suprantate, šis krepšininkas pasižymi greičiu, mąstymu ir turi savo vietą aikštėje.

Įsivaizduokite, kad poroje žaidžia M.Kalnietis su R.Seibučiu, greitoje atakoje jie perduoda kamuolį D.Motiejūnui, o šis turi begalę pasirinkimų: D.Sabonis,  A.Kavaliauskas ar prasiveržimas. Su Donatu Lietuvos ekipa greitose atakose būtų nesulaikoma ir galingiausia iš visų „Eurobasket 2015“ varžybose dalyvausiančių rinktinių.

Tad D.Motiejūno netektis yra labai didelis nuostolis J.Kazlauskui. Bet juk jūs, lietuviai, išsisuksite – krepšinis tai jūsų žaidimas.

– Antradienį pasklido kalbos, kad Rusijos krepšinio rinktinėje dėl trijų atleistų iš stovyklos ekipos kandidatų vos nekilo savotiškas sukilimas – žaidėjai buvo pasirengę nevykti į „Eurobasket 2015“. Po pusdienio tas trejetas buvo grąžintas į komandą. Ką galėtumėte pasakyti apie šią situaciją?

– Aš esu Lietuvoje ir visos informacijos semiuosi, kaip ir jūs, iš interneto. Ką nors daugiau, nei jūs žinote, pasakyti negaliu – gal ir ne visai noriu. Kai po savaitės sugrįšiu namo, tuomet ir pagalvosiu, kas ir kodėl.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.