EUROLYGA 2023

Žvaigždės tikslas – išvyti Sovietų Sąjungą iš Rusijos krepšinio

Andrejus Kirilenka metimais ir juodu darbu aikštėje ne kartą padėjo Rusijos krepšiniui, bet dabar buvęs krepšininkas imasi didžiausio iššūkio gyvenime. Daugiau nei dešimtmetį NBA praleidęs ir į Visų žvaigždžių lygį pakilęs A.Kirilenka mėgina išgelbėti byrantį Rusijos krepšinį.

Politinėje Rusijos krepšinio erdvėje A.Kirilenkai prireiks ir geros komandos, ir galingų sprendimų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Politinėje Rusijos krepšinio erdvėje A.Kirilenkai prireiks ir geros komandos, ir galingų sprendimų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Aug 24, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 5:07 AM

Kol kas jis – vienintelis kandidatas į skandalų išklibintą Rusijos krepšinio federacijos prezidento kėdę, o rinkimai – antradienį.

Populiarins krepšinį

Po to, kai A.Kirilenka su Rusijos rinktine Londone iškovojo olimpinę bronzą, šalies krepšinis krito tik žemyn.

FIBA diskvalifikacija, lengvas atsikvėpimas gavus teisę varžytis turnyruose, vidinės dvikovos tarptautiniame fronte ir žaidėjų grasinimai boikotuoti rinktinę. Rusijos krepšinis išgyvena vieną sunkiausių laikotarpių.

Dabar rinktinei kilo grėsmė negauti kelialapio į olimpiadą, o krepšinis tuo metu praranda gerbėjus, kurie traukia į futbolą ar ledo ritulį.

„Prieš porą metų krepšinis buvo ketvirtas arba trečias pagal populiarumą. Dabar jis – septintas ar panašiai. Noriu, kad krepšinis būtų populiarus kiekvienuose Rusijos namuose“, – užsidegęs kalbėjo A.Kirilenka.

Prikibo prie pilietybės

Jis savo karjerą baigė po sezono su Maskvos CSKA birželį, bet ilsėtis laiko neturėjo. A.Kirilenka pradėjo ruoštis politinėms dvikovoms – tapti skandalais pagarsėjusios Rusijos krepšinio federacijos prezidentu tikrai nėra lengva.

Kaip ir buvo tikėtasi, A.Kirilenka sulaukė pasipriešinimo, kurį kuria senieji federacijos vilkai. Rusijos krepšinio žvaigždė pliekiama aštriai, o dažniausiai yra ištraukiama pilietybės korta, siekiant į savo pusę patraukti šalies nacionalistus.

A.Kirilenka turi ne tik Rusijos, bet ir JAV pilietybę. Dar žaisdamas „Utah Jazz“ klube 2011 metais jis tapo Amerikos piliečiu.

„Žmonės, kurie kalba apie tai, ieško prie ko prikibti. Jiems reikia detalių, kurios neįtiktų žmonėms, – sakė A.Kirilenka. – Bet aš gimiau Rusijoje. Aš čia gyvenau ir rusu būsiu iki mirties.“

Nori naujovių

A.Kirilenka vis dar – vienintelis kandidatas, bet manoma, kad jam iššūkį mes rinktinės generalinis direktorius Dimitrijus Domani. Jeigu A.Kirilenka bus išrinktas, jis ketina rimtai supurtyti Rusijos krepšinį.

„Mes pripratome dirbti vienu būdu ir aš jį vadinu senuoju“, – sakė buvęs krepšininkas. Jis nori pritraukti rėmėjus pasinaudodamas savo, kaip garsenybės, statusu, į Rusiją atvesti modernų požiūrį į krepšinį bei treniruotes.

A.Kirilenka turi parengęs ilgalaikį projektą.

„Dabar mes rinktinei žmones renkame iš 20–30 krepšininkų, bet aš noriu didesnio skaičiaus. Noriu 300, kad turėtume privilegiją tikrai rinktis“, – sakė A.Kirilenka.

Jis nori daugiau dėmesio vaikų krepšiniui.

Nauji rinkimai – po skandalo

Nors Rusija ir garsėja krepšinio tradicijomis, dėl skandalų ir nesutarimų šalis gali neturėti savo krepšinio komandų Rio žaidynėse. Moterų rinktinei jau nepavyko gauti kelialapio, o vyrų komanda, gavusi teisę dalyvauti Europos čempionate, neįtikina. Rusijos rinktinės kontrolinės rungtynės vis dar supamos žaidėjų ir vadovybės nesutarimų, o rezultatai, tarp kurių ir pralaimėjimas serbams 34 taškų skirtumu, – liūdina.

Rusijos krepšinio gerbėjai tikisi, kad po antradienio rinkimų situacija keisis. Pastarieji vyksta irgi po didelio skandalo. 2013 metų rezultatus panaikino teismas, kai buvusi moterų NBA žaidėja Svetlana Abrosimova pateikė svarių įrodymų dėl trukdymo dirbti.

„Pirmas dalykas, kuris man nutiko per pastaruosius rinkimus, jau buvo pažeidimas. Aš su savo komanda įėjome į pastatą. Kartu buvo visi žmonės, kurie dirbo su manimi, padėjo ruoštis rinkimams. Jiems nebuvo leista įeiti“, – tikino S.Abrosimova.

Tai – tik vienas iš rimtų pažeidimų, apie kuriuos kalbėjo S.Abrosimova. Pasak jos, įvairūs nusižengimai lėmė Julijos Anikejevos pergalę.

Laukia smūgio

Po S.Abrosimovos žingsnio teismas pripažino, kad rinkimai vyko neteisėtai. J.Anikejeva buvo pašalinta, o kartu su ja turėjo atsisveikinti ir kiti svarbūs vadovai. Dabar S.Abrosimova jau nebenori kišti rankų prie krepšinio. Sportininkei nemalonius jausmus primena žmonių kalbos apie ją.

Tačiau dabar S.Abrosimova aktyviai remia A.Kirilenką. Ji mano, kad jis gali įvesti tokias reformas, kurios parodys, kad Rusijos krepšinyje nebeliko Sovietų Sąjungos.

A.Kirilenka nesitiki tokių trikdžių, kokių sulaukė S.Abrosimova. „Nejaučiu nieko, kas rodytų, kad nutiks kažkas blogo“, – sakė jis. Per rinkimus situaciją stebės papildomi Rusijos sporto ir teisingumo ministerijų atstovai, kurių tikslas – užtikrinti skaidrų balsavimą.

Tačiau S.Abrosimova baiminasi, kad senoji gvardija gali pateikti staigmeną paskutinę akimirką.

„Esu tikra, kad jie kažką sugalvojo. Pastaruoju metu jie buvo pernelyg tylūs“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.