EUROLYGA 2023

S.Jovaiša: „Rinktinė – ne vaikų darželis, D.Sabonis – ne vaikas“

Trečiadienį Lietuvos rinktinės krepšininkai išvyko į „Akropolio taurės“ turnyrą Graikijoje, po kurio treneris Jonas Kazlauskas paskelbs galutinį rinktinės dvyliktuką, su kuriuo vyks siekti „Eurobasket 2015“ aukštumų.  Apie artėjantį Europos krepšinio čempionatą bei rinktinės pasiruošimą „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi buvęs krepšininkas Sergejus Jovaiša bei krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas.

S.Jovaiša.<br>P.Mantauto nuotr.
S.Jovaiša.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Aug 26, 2015, 8:11 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:38 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

– Pradėkim nuo sprendimo atsisakyti rinktinės kandidato Ado Juškevičiaus. Pone S.Jovaiša, jus tai nustebino?

– Kažkas iš mažiukų turėjo likti, gal liks dar vienas. Pirmasis pasirinkimas krito ant Ado Juškevičiaus, negalima nesutikti. Reikia prisiminti sėkmingą Ado žaidimą pasaulio pirmenybėse, kai jis netikėtai Mantui Kalniečiui gavus traumą įsiliejo į rinktinę. Labai gerai sekėsi, tapo vienu iš lyderių, bet čia prasidėjo jo bėdos. Grįžus iš čempionato tikėjomės, kad jis įtvirtins savo pasiektą lygį, kad sėkmingai atstovaus Vilniaus „Lietuvos rytui“, bet nuo sezono vidurio Adą pradėjo keisti Žygimantas Janavičius. Ado forma ne kilo, o ritosi žemyn. Matomai tai neliko nepastebėta ir Jonui Kazlauskui.

Gal Ž. Janavičius tiesiog yra stipresnis?

– Manau, kad čia Ado problema. Gynyboje yra patikimesnis Ž. Janavičius, o atakoje – A. Juškevičius. Kadangi A. Juškevičius tapo blankesnis, treneriai mato, kas darosi komandos viduje ir renkasi.

– Krepšinio sirgaliams atsisakyti A. Juškevičiaus buvo staigmena. Treneri, Jūsų manymu, po šio J. Kazlausko sprendimo kokia gali būti strategija? Ką J. Kazlauskas sugalvojo?

– Nesunku spėlioti, kas liko komandoje ir galvoti apie žmones, kurie į rinktinę nepateks. Kalba eitų apie Artūro Gudaičio, Deivido Gailiaus ir, galbūt, Ž. Janavičiaus kandidatūras. Jei žiūrėtume pagal pozicijas, tai įžaidėjo pozicijose Mantas Kalnietis ir Lukas Lekavičius gan tvirtai užima tiek pagrindinio, tiek keičiančio žaidėjo pareigas. Ž. Janavičiui yra šansas, jei M. Kalnietis ir L. Lekavičius žaidžia prastai, tai turi būti vienas žmogus, kuris gelbėja situaciją.

D. Gailiaus padėtis irgi yra pakankamai gera. Tiek Mindaugas Kuzminskas, tiek Jonas Mačiulis yra įsitvirtinę komandoje, bet jeigu su jais reiktų žaisti kaip su ketvirtais numeriais, tai ir D. Gailiui galėtų atsirasti vieta. Kalbant apie A. Gudaitį, tai vidurio puolėjų yra pakankamai, ketvirtas žmogus būtų atsarginis.

– Šiandien pasirodė žinia, kad M. Kalnietis jautė skausmus. Tvirtinama, kad viskas gerai, tačiau ar dėl tos traumos, kurią jis patyrė praeitais metais, nebus didelių problemų esant krūviui, įtampai?

– Rinktinė patiria didelius krūvius, darbas vyksta konkurencinėje kovoje. Išvengti skausmų yra sunku, juolab Mantas prisijungė po pertraukos, ilgai nežaidęs. Stebėtis, kad kažkam suskaudo, neverta.

– Lukas Lekavičius – Šarūno Jasikevičiaus mokinys. Specialistai kalba, kad Šarūnas prisidėjo prie jo šuolio. Pone S.Jovaiša, ar jis žaidžia individualų žaidimo stilių, ar kopijuoja mokytoją?

– Šarą nukopijuoti tikrai sunku, bet tam tikri elementai pastebimi. Akiplėšiškumas, drąsa, tas jaunuolis stebina pasiryžimu nuveikti viską. Vėliau viskas stos į savo vietas. Reikia džiaugtis, kad pagaliau baigiasi mūsų įžaidėjų problemos, tik nenorėkim, kad iš karto atėjęs 19-metis pakeis senbuvius.

– Ar L. Lekavičius galėtų būti M. Kalniečio dubleris?

– Nematau priežasties palikti L. Lekavičių namuose. Jis įsiliejo į komandos žaidimą, kaip senbuvis, netrukdo kitiems žaidėjams. Maža to, jis vienas pastebimiausių, rezultatyviausių. Išskyrus rungtynes su Kroatija, kurios buvo palaidotos po pirmų 5 minučių.

– Treneri, ar „Akropolio taurės“ turnyras parodys, ko galima tikėtis iš rinktinės?

– Kito turnyro nebeturim. Jis padės pasirinkti. Galvoju, kad labai palanku pradėti pogrupyje Rygoje, ten nebus tų varžovų, kurie bus vėliau.

– (S. Jovaiša) Nesinori prisiminti Europos čempionato, kai panašus pogrupis buvo, tarsi lengvas. Vos išlindom, bet vėliau nužygiavom ir pasidabinom sidabru. Reikia nuo pradžių kirsti taip, kad būtum pirmas. Kitos komandos puoselėja viltis eiti toli. Geriau, kad gerosios komandos pasirodytų vėliau.

– (R. Paulauskas) Laukia sunkios kovos, bet iš tų komandų pajėgiausios – Latvija ir Belgija. Belgai kontrolinėse rungtynėse pasirodė labai gerai, o latviai kovos namuose, jie visada prieš mus kovoja su dideliu azartu.

– Pone S.Jovaiša, labai daug kalbama apie Domantą Sabonį, sakoma, kad jis naujoji krepšinio žvaigždė. Ką manote?

– Svarbiausia, kad paneigtas gandas, jog čia kažkokia šio vaikino globa. Domantas rado savo vietą. Jaunam žaidėjui svarbu išmokti netrukdyti kitiems žaidėjams aikštelėje. Jis neša naudą. Stebėjau, kaip jis ginasi. Jo zonoje žaidėjas lengvai nepaims, neišmes kamuolio arba bus išstumtas. Tiesiog pavyzdinė kova dėl atšokusių kamuolių. Vienas rimčiausių žaidėjų.

– Ar jam ne per didelis spaudimas? Jis atstovauja Sabonių šeimą, iš jo labai daug tikimasi. Ar jis neperdegs?

– Nežinau, kas jo galvelėje ar širdelėje, bet vaikinas eina teisingu keliu, auga aršus krepšininkas. nenori suteršti tėvo vardo. Mano akimis, tokio amžiaus Arvydas nebuvo toks geras gynyboje, truputį patingėdavo. Sūnus viską atlieka sąžiningiau, kruopščiau. Malonu, kad auga dar vienas rinktinės ramstis.

– Gal su Arvydu Jums teko kalbėti apie sūnų?

– Arvydas niekada nestūmė savo vaikų į didįjį sportą. Jei vaikai pasirenka tą kelią, tai tėvai padės. Kai kabino medalį sūnui ant kaklo, įsivaizduoju, kaip džiaugėsi tėvo širdis.

– Treneri, Domantas Sabonis yra kažkas panašus, kaip Jonas Valančiūnas anksčiau. Ar nebus taip, kad Jonas blogai jausis, turėdamas tokį konkurentą?

– Rinktinė nėra vaikų darželis, kuri visi turi gerai jaustis ir su visais sutarti. Kuo didesnė konkurencija, tuo geriau. Nemanau, kad mūsų rinktinėje yra tokia subordinacija, kad Jonas Valančiūnas ir viskas. Jis per mažai treniravosi rinktinėje, kad išsikovotų lyderio vaidmenį. Jis ambicingas, pajėgus, bet jeigu jam nesiseks, tai jis nesulauks papildomų liaupsių iš trenerių. Žais tie, kurie žais geriausiai.

– Komandai visada reikia lyderio. Jais buvo Linas Kleiza, Jonas Valančiūnas, Šarūnas Jasikevičius. Kas šių metų lyderis?

– Viena problemų ir yra nebuvimas tikrojo lyderio, žmogaus, kuris paskutinėmis sekundėmis galėtų imtis iniciatyvos. Sąlygos neleido to padaryti, neturėjom rungtynių, kad viskas vyktų taškas į tašką. Treneris visus žaidėjus leido po lygiai.

– Į Brazilijoje vyksiančią olimpiadą važiuos tik „Eurobasket 2015“ finalininkai, o 3-7 vietų laimėtojai gaus teisę grumtis atrankos turnyre. Pone S.Jovaiša, ar jau reiktų galvoti apie atrankos turnyrą?

– Labai norėtųsi, kad būtume tarp finalininkų. Į šešetuką ar aštuntuką turėtume patekti ir dėl to kelialapio kovoti, tačiau jo kaina labai didelė. Lietuvai reiktų labai daug investuoti, kad turnyras vyktų Lietuvoje ir mes turėtume didesnius šansus patekti į olimpines žaidynes. Kitur būtų didesnis pavojus nepatekti. Nuo 1992 metų visose olimpiadose dalyvavo tik dvi rinktinės – Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Kam keisti šią tradiciją?

– (R. Paulauskas) Nepaprastai sunku ruoštis dviems turnyrams. Atrankos ir jeigu patenki, olimpinėms žaidynėms. Komandą reikia į geriausią formą išvesti du kartus.

– Kiek kainuotų surengti turnyrą?

– (S. Jovaiša) Apie 1 mln. 700 eurų. Lietuvos krepšinio federacijai tai nepakeliama našta. Be Vyriausybės, geranoriškų verslininkų išsikapstyti būtų labai keblu.

– Šis čempionatas, turėjęs vykti Ukrainoje, buvo perkeltas į keturias šalis. Treneri, ar geopolitinė situacija Rusijos rinktinės rezultatui gali turėti įtakos?

– Pati situacija Rusijos komandos rezultatui įtakos gal neturi, labiau Ukrainai. Ten pasikeitė komanda, turėjo atsisakyti trenerio, pajėgaus amerikiečio. Rusija krepšinyje, kaip ir kitose sporto šakose, smunka žemyn, savo jaunų žaidėjų neužsiaugino. Kiek tenka skaityti, vyraujanti netvarka tiek federacijoje, tiek rinktinėje, nubloškė komandą į dugną. Tačiau rinktinė išlieka ambicinga, pavojinga.

– Rimas Kurtinaitis teigia, kad rusai pretenduoja į medalius.

– (S. Jovaiša) Vienas iš jų komentatorių pasakė, kad mes nesvajotume apie auksą. Tegu Rusija nesvajoja apie medalius. Čia ne ta sporto šaka, kur jie dominuotų. Tikrai nepamatysim tų karinių paradų, kuriuos bandė demonstruoti per plaukimus. Jų šansai vertinami kaip vidutiniokų. Geriausiu atveju tarp 5 – 8 vietų pasiskirstys, bet ne daugiau.

– Pone S.Jovaiša, kurios rinktinės gali nustebinti?

– Kartais būna tokia rinktinė, kuri iššoka, kaip Makedonija. Yra tokia karta, kuri per keletą metų gali pasirodyti geriau, bet neturi tokios bazės, kuri dominuoti, kaip kad ir mūsų komanda. Kroatai – stiprūs žaidėjai, mėgaujasi žaidimu, jei išlaikys tokį ritmą, bus geri. Gal kas pabandys iššokti. Man atrodo, kad latviai namuose gali neblogai pasirodyti, gal kovosime su jais pogrupyje dėl pirmos vietos. O jei pavyktų mus nugalėti, gal nueitų net iki ketvirtfinalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?