EUROLYGA 2023

T. Pačėsas: „Rinktinės kritikai – dar ne laikas, susilaikykime“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė baigė kontrolinių rungtynių maratoną ir paskutines dienas iki Europos pirmenybių praleis šlifuodama žaidimą treniruotėse. Krepšinio specialistas Tomas Pačėsas mano, kad dabar svarbiausia – pasitikėti savo jėgomis.

T.Pačėsas skatina palaikyti Lietuvos rinktinę.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
T.Pačėsas skatina palaikyti Lietuvos rinktinę.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mažvydas Laurinaitis

Aug 31, 2015, 8:51 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:57 AM

Rinktinė per visą pasirengimą sužaidė dešimt rungtynių ir iškovojo septynias pergales. Krepšininkų žaidimą stebėjęs T.Pačėsas neabejoja, kad rinktinė gali keliauti toli, jeigu ištaisys kai kuriuos žaidimo aspektus.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

„Buvo tikrai gerų rungtynių ir su stipriais varžovais, tik paskutiniai keli mačai buvo prastesni. Žinome, dėl kokių priežasčių.

Gerai, kad paskutinėse rungtynėse aiškiai pagerinome kovą dėl kamuolių. Jeigu sumažintume nepriverstinių klaidų skaičių, manau, tikrai labai solidžiai atrodytume. Galėtume net pretenduoti į ketvertuką. Mūsų galimybės leistų siekti medalių“, – neabejoja jis.

Laiko problemoms išspręsti yra

Trenerio teigimu, dabar svarbiausia, kad žaidėjai atrastų pasitikėjimą ne tik vienas kitu, bet ir savimi. Esminių žaidimo problemų jis neįžvelgia.

„Žinoma, yra tam tikrų niuansų. Reikia pagerinti atlikimą, išsidėstymą aikštėje. Yra ką gerinti, bet nemažai blogų dalykų yra išprovokuoti nuovargio. Nemažai klaidų priklauso nuo energijos, žvalumo. Šiandien kai kurie žaidėjai yra pavargę, kai kurie galvoja, ar pateks į rinktinę, o tai irgi vargina“, – mano jis.

Lietuviai pirmajame Europos čempionato etape žais su Latvija, Estija, Ukraina, Belgija ir Čekija. T.Pačėsas mano, kad grupė – gana palanki šiuo rinktinės laikotarpiu.

„Mūsų grupė – labai palanki. Tos kelerios rungtynės gali duoti papildomą impulsą pasitikėjimui ir galime pasiekti tą sportinę formą su ne tokiais galingais varžovais.

Žinoma, čia silpnų komandų nėra, nes su varžovais žaidi tik kartą. Tačiau skaičiuodami viską, dar turime apie dešimt dienų, kad įgautume tą sportinę formą, žvalumą ir pasitikėjimą“, – kalba jis.

Nerimą kelia nestabilumas

Įsitraukus Jonui Valančiūnui komandos veidas iš karto pasikeitė. Rinktinės nariai kartais net per dažnai ieško vidurio puolėjo, bet viskas susidėlios, – sako T.Pačėsas.

„Būdamas aikštėje jis gali nepasižymėti puldamas, bet pasižymės komandai ginantis, padės, pasaugos. Jis suteikia stabilumo ir pasitikėjimo. Nedaug žaidėjų tai turi. Jonas yra pagrindinis ramstis. Gerai, kad jaunas dar – nebus pavargęs, galės žaisti ilgai ir naudingai.

Žiūrint į visą pasirengimo etapą, vienas rungtynes sužaisdavo gerai vienas, kitas – kitas žaidėjas. Stabilumo nėra, treneris išleisdamas vieną ar kitą žaidėją nežino, ar gaus iš jo ką nors pozityvaus“, – priduria jis.

Užtat T.Pačėsą džiugina rinktinės taktiniai sprendimai, kai yra mažinama sudėtis.

„Galime mažinti sudėtį išleisdami metikus su žemu, staigiu įžaidėju. Yra daug galimybių“, – mano specialistas.

Kritikai – ne laikas

T.Pačėsą pasirengimo etape labiausiai stebino naujokai ir jaunieji žaidėjai. Jis giria Artūrą Milaknį, Luką Lekavičių, Domantą Sabonį.

„Manau, kad mažai kas tikėjosi, jog A.Milaknis bus vienas stabiliausių žaidėjų. L.Lekavičių labai pozityviai vertinčiau, Domantas išsiskiria naudingumu ir stabilumu.

Nekalbu apie J.Valančiūną. Renaldas Seibutis labai stabiliai rungtyniauja. Iš senbuvių – Pauliaus Jankūno, Jono Mačiulio tikimės indėlio, bet jeigu naujokai ir jauni žaidėjai jiems padės, tai tikrai bus geras papildomas impulsas. Esame pajėgūs kautis su visais“, – neabejoja treneris.

Iki Europos pirmenybių starto likus vos keletui dienų rinktinei svarbiausia suteikti pasitikėjimo ir pamiršti kritiką.

„Pirmiausia reikėtų greičiau sužinoti dvyliktuką, kad įsivyrautų psichologinė ramybė. Komandą reikia saugoti – mes ja tikime ir svarbiausias klausimas, ar ji pati tiki tuo, ką daro.

Negalime kritikuoti žaidėjų ar komandos – kol neprasidėjo oficialios rungtynės, norėčiau, kad susilaikytume nuo negatyvios kritikos, nes ji neduoda nieko gera.

Žaidėjus reikia skatinti ir palaikyti. Kritikai dabar ne laikas ir tikėkimės, kad tas laikas ir neateis“, – viliasi T.Pačėsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.