EUROLYGA 2023

Krepšinio rinktinės kišenė – kokios premijos laukia žaidėjų?

„Niekas iš tų premijų tikrai nepraturtėjo. Ir nepraturtės. Tai lyg nedidelė padėka krepšininkams už jų parduotas vasaras“, – apie galimas Vyriausybės premijas žaidėjams, iškovojusiems tam tikras vietas Europos krepšinio čempionate, pasakojo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. LKF yra pati yra numačiusi premijuoti rinktinę, jei ji laimėtų net ir 4-6 vietas.

Lietuvos krepšinio rinktinė iš valstybės gali gauti už pirmąją vietą „Eurobasket“ turnyre 138 tūkst. eurų premiją<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė iš valstybės gali gauti už pirmąją vietą „Eurobasket“ turnyre 138 tūkst. eurų premiją<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Sep 2, 2015, 10:49 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 10:43 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Dar 2000-aisiais Vyriausybės priimtame nutarime – „Dėl didelio meistriškumo sportininkų ir kitų rinktinės narių skatinimo“ – teigiama, kad sėkmingai olimpinių rungčių Europos čempionatuose pasirodę sportininkai gali tikėtis premijų už 1-3 vietas.

Lietuvos krepšinio rinktinės nariai po „Eurobasket 2015“ turnyro gali pasipildyti savo banko sąskaitas eurais, tačiau sumos nėra pasakiškos: už pirmąją vietą visa nacionalinė komanda su administracija iš viso gautų 138,96 tūkst. eurų, antrąją – 69,48 tūkst. eurų ir trečiąją vietą – 52,08 tūkst. eurų premijas.

„Tai nereiškia, kad šiuos pinigus dalinsis dvylika rinktinės narių, o kiti, kurie dirbo prie nacionalinės komandos, bus aplenkti. Jau senokai egzistuoja neoficialus susitarimas, kad visi prie rinktinės esantys žmonės ir žaidėjai gauna premijas po lygiai. Sakysime, 2013-siais Vyriausybės išskirtą 240 tūkst. litų sumą išsidalino 27 žmonės – tiek žaidėjai ir treneriai, tiek ir administracija“, – sakė M.Špokas.

Žemiau 3-iosios užimtos vietos šalies valdžia sportininkų už Europos pirmenybėse iškovotas pozicijas neskiria, nors krepšininkų atveju, 4-7 vietos taip pat yra gan svarbios.

„Eurobasket 2015“ pirmenybėse nuo trečiosios iki septintosios vietų užėmusios komandos gaus kelialapius į kvalifikacinį Rio de Žaneiro olimpinį krepšinio turnyrą. Iš viso pasaulio bus atrinktos 12 rinktinių, kurios savo žemynų čempionatuose nelaimėjo tiesioginių kvietimų į olimpiadą. Tos ekipos dalyvaus trijuose atrankos turnyruose, o jų nugalėtojai vyks į 2016-ųjų Rio žaidynes.

Iš Europos čempionato į kitų metų olimpiadą važiuos tik pirmenybių finalininkai.

„Reikia kažkaip motyvuoti komandą, jei jai nepasisektų žengti į prizininkų gretas. Lietuvos krepšinio federacijos sprendimu, atskira eilute buvo įrašyta, kad ji premijuotų rinktinę, jei ji gautų kelialapį į kvalifikacinį olimpinį turnyrą. Tačiau ten įrašyta sąlyga – 4-6 vietos, o pagal naują tvarką, dar ir 7-oji vieta vyrų turnyre yra savotiškai prizinė. Moterų komanda būtų premijuojama, jei ji Europoje laimėtų 4-5 vietas – tos vietos garantavo teisę kautis dėl kelialapio į Rio“, – šnekėjo LKF generalinis sekretorius.

Krepšinio federacija yra nutarusi, kad laimėjus ketvirtąją vietą, Lietuvos krepšininkai ir administracija iš rėmėjų surinktų lėšų gautų 52,13 tūkst. eurų premiją, penktąją – 49,12 tūkst. eurų, o šeštąją – 46,33 tūkst. eurų padėką.

„Liūdniausia, kad kalbame tik apie apie vyrus ar moterų nacionalinę komandą. Šiemet mūsų dvi jaunimo komandos laimėjo sidabrą ir bronzą. Ir ką? Kaip galėjome, padėkojome, bet iš valdžios jokios pagalbos nėra -jau seniai nėra, išskyrus sveikinimus. Įdomu, kad jei jaunimo čempionatuose irkluotojai, tinklininkai, imtynininkai ar dar kažkas laimi medalius, jiems su kūno kultūros ir sporto departamento pagalba Lietuvos olimpinis sporto centras išrašo metines stipendijas. Jaunimas metus treniruojasi, gauna išlaikymą. Tik ne krepšinis – krepšininkai yra ignoruojami. Mes turime 135 aukšto meistriškumo ar olimpinės pamainos sportininkus, tačiau valstybė jų ugdyme ir motyvavime nenori dalyvauti. Krepšinis tiesiog išstumtas iš paramos rato. Tai yra skausminga ir nelabai teisinga“, – konstatavo M.Špokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.