EUROLYGA 2023

Slaptas FIBA siūlymas: atranka į Rio olimpiadą – už 2 mln. eurų

Šių metų Europos krepšinio čempionate rugsėjo 20-ąją paaiškės dvi komandos, kurios iškovos ne tik aukso ar sidabro pirmenybių medalius, tačiau ir kelialapius į Rio de Žaneiro olimpiadą. Tuo tarpu „EuroBasket“ turnyro 3-7 vietose likusios ekipos įgys teisę grumtis dėl likusių kvietimų į Rio de Žaneiro krepšinio turnyrą. Kitą vertus, neviešuose FIBA išplatintuose dokumentuose tikinama, kad net ir Islandijos krepšinio rinktinė turi šansą dar kovoti dėl olimpinio kelialapio – jei sumokės FIBA milijonus ir rengs atranką į Rio žaidynes.

A.Sabonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Sabonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 15, 2015, 8:21 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 7:38 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Aštuoniolika pasaulio vyrų ir dvylika moterų rinktinių kitąmet išsidalins po tris papildomus kelialapius į olimpiadą, o FIBA organizacija savo banko sąskaitą papildys mažiausiai 12 mln. eurų.

FIBA jau išsiuntinėjo neviešą dokumentų paketą, kuriame surašyta viskas, kas būtina, norint surengti atrankos krepšinio turnyrą į 2016-ųjų žaidynes. Tokį reikalavimų sąrašą turėjo gauti ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF). Nors lietuviams dar kol kas nebūtina nagrinėti šiuos dokumentus, nepatekus rinktinei į „EuroBasket“ finalą, LKF greičiausiai svarstytų galimybę mūsų šalyje rengti atranką.

Dokumentuose teigiama, kad apsispręsti, ar rengti Rio de Žaneiro krepšinio atrankos turnyrą valstybės turi iki tam tikro laiko: Okeanijos ir Afrikos žemynų šalys – iki rugsėjo 15 dienos, Pietų ir Šiaurės Amerika – iki rugsėjo 28-osios, Europos – iki spalio 6 dienos, o Azijos valstybės – iki spalio 19-osios.

Visos šalys, pasirengusios kandidatuoti, į FIBA privalo pervesti 20 tūkst. eurų mokestį. Kandidatuoti organizuoti varžybas gali tik tos šalys, kurių rinktinės varžėsi žemynų čempionate. Tad teoriškai, net ir visas penkias akistatas „EuroBasket 2015“ B grupėje pralaimėjusi Islandija turi teisę iš FIBA prašyti atranką, o jos komanda galės kovoti su kitų šalių pretendentais į olimpiadą.

Dar nenustatytą lapkričio dieną FIBA paskelbs po tris vyrų ir moterų krepšinio turnyrų sostines. Moterų kovos dėl kelialapių į olimpiadą vyks birželį, o vyrų –  liepos 5-10 dienomis. Pagal sumanymą, į kiekvieną iš šalių suvažiuos po 6 rinktines, jos bus padalintos į dvi grupes, sužais vieno rato sistema, pirmąją ir antrąją vietas grupėse iškovojusios ekipos susigrums pusfinaliuose, o finale išaiškės bilieto į Rio savininkas.

Už teisę surengti turnyrą FIBA reikalauja sumokėti ne mažiau kaip 1,75 mln. eurų mokestį, tačiau su papildomomis sąlygomis turnyro rengėja tarptautinei krepšinio federacijai mažiausiai privalės sumokėti apie 2 mln. eurų.

Mat varžybų organizatorė privalės prisiimti visas įmanomas išlaidas: penkių atvykusių rinktinių (18 narių), dvylikos teisėjų ir 25-ių FIBA atstovų apgyvendinimas keturių-penkių žvaigždžių viešbučiuose ir transporto išlaidos, salės nuoma (ne mažesnė kaip 8 tūkst. vietų), krepšinio įrangos nuoma bei varžybų reklama.

FIBA į mokestį įtraukė žodžius“ne mažiau kaip 1,75 mln. eurų“, mat esant dideliam susidomėjimui, ji gali skelbti savotišką turnyro aukcioną.

Įdomu, kad varžybas FIBA šiemet gali leisti rengti ne tik į papildomą olimpinę kvalifikaciją patekusioms komandoms, tačiau ir fiasko savo žemynų čempionatuose patyrusioms rinktinėms.

Taip naujasis Rusijos krepšinio federacijos vadovas buvęs garsus krepšininkas Andrejus Kirilenka per socialinius tinklus jau pranešė, kad Rusija ieškos būtinų 230 mln. rublių (apie 2 mln. eurų), kad galėtų surengti atranką savo šalyje. Šios valstybės moterų ir vyrų ekipos „EuroBasket“ turnyruose liko prie suskilusios geldos ir tik papildoma atranka suteiktų teisę rusams prasimušti į Rio de Žaneiro olimpiadą.

Tiesa, A.Kirilenka dar dvejoja – kurį turnyrą pasirinkti: moterų ar vyrų. Mat šiuo metu vykstančiose vyrų „EuroBasket“ varžybose jo šalies ekipa pasirodė tragiškai – baigė kovas po pirmojo etapo, o rusų moterų komanda Europos pirmenybėse liko šešta.

Rugsėjo 2 dieną Lietuvos krepšinio federacijos vykdomasis komitetas pritarė, kad esant reikalui Lietuva kandidatuotų surengti vieną iš turnyrą, sumokant iki spalio 6 dienos reikalaujamą 20 tūkstančių eurų mokestį. LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas vasarą yra teigęs, kad turnyras LKF būtų didelė našta, o tokio rango kovas reikėtų rengti tik su valstybės pagalba.  Tuo tarpu LKF prezidentas Arvydas Sabonis aikšino, kad mūsų šalis gali apseiti ir be atrankos – rinktinei „EuroBasket“ turnyre keliami aukščiausi tikslai.

„Mes keliame komandai tik aukščiausius tikslus. Tuomet, kai jau bus aiškios vietos, tada ir galvosime. Dabar apie atrankas tikrai negalvojame“, – ne kartą yra sakęs A.Sabonis, paklaustas apie galimą papidlomą olimpinę atranką Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.