EUROLYGA 2023

Autografų medžiotoją įkvėpė legendinė Sovietų Sąjungos pergalė

Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos direktorius Vygintas Ališauskas (55 m.) ne tik Lietuvoje garsėja kaip krepšinio įžymybių autografų ir kitos su šiuo sportu susijusios atributikos medžiotojas.

V.Šiupario tekstas ir nuotr.
V.Šiupario tekstas ir nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Oct 2, 2015, 8:42 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 5:03 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Į tokių kolekcininkų gretas jį pastūmėjo net prieš 43 metus Miuncheno olimpiadoje vykusi krepšinio turnyro finalo drama. Krepšininkų kova tuomet dar paauglį Vygintą užbūrė visam gyvenimui.

Šiaulietis vaikystėje kolekcionavo pašto ženklus – strimgalviais lėkdavo pirkti naujausios serijos eksponatų, keisdavosi su bendraminčiais.

Viskas pasikeitė, kai 1972 metų rugsėjį V.Ališauskas per televizorių išvydo garsiąsias finalo rungtynes tarp tuometės Sovietų Sąjungos ir JAV rinktinių. Pergalę 51:50 paskutinę mačo sekundę išplėšė Sovietų Sąjungos ekipa, kuriai atstovavo ir Lietuvos krepšinio legenda Modestas Paulauskas.

„Taip užsikrėčiau krepšiniu – ėmiau rinkti laikraščių, žurnalų iškarpas. O lūžis buvo 1979-ieji, kai Vilniuje buvo surengta Sovietų Sąjungos tautų spartakiada.

Per ją pavyko gauti visų garsenybių autografus“, – pasakojo kolekcininkas, per šią spartakiadą susirinkęs ir geriausių to meto Lietuvos krepšininkų Jono Kazlausko, Sergejaus Jovaišos, Algimanto Pavilonio, šviesaus atminimo Rimanto Girskio parašus.

V.Ališauskas su šypsena prisimena autografų medžioklės pradžią, nes tais laikais prie užsieniečių artintis buvo nevalia – ne vienam teko aiškintis saugumiečio ar milicininko kabinete: „Akistatos su pareigūnais išvengiau tikriausiai dėl to, kad esu žemas, neatkreipiau į save dėmesio.“

Šiaulietis savo kolekcijoje turi programėlę ir bilietus į 1987 metų balandžio 25-osios dvikovą Maskvoje tarp vietos CSKA ir Kauno „Žalgirio“.

Tąkart 28 taškus pelniusio Arvydo Sabonio vedami kauniečiai per pratęsimą 93:83 palaužė Maskvos superklubą ir trečius metus iš eilės laimėjo Sovietų Sąjungos pirmenybes.

Tačiau tai buvo retas atvejis, kai V.Ališauskas garsenybių autografus rinko ne gimtinėje – dauguma parašų gauti Vilniuje, Kaune, kituose Lietuvos miestuose.

„Gauti autografą nėra taip paprasta, nes prieš rungtynes niekas nenori blaškyti dėmesio. Todėl iš namų išvažiuoju rytą ir laukiu treniruotės pabaigos“, – pasakojo šiaulietis.

Prieš vykdamas į autografų medžioklę V.Ališauskas pirmiausia atlieka namų darbą – ant A4 formato lapo nusibraižo lentelę, užrašo krepšininkų, trenerių vardus ir pavardes. Todėl šiauliečiui nekyla problemų prisikalbinti ir įnoringiausias krepšinio žvaigždes – kolekcininko kruopštumas daro įspūdį.

„Iš Lietuvos klubų mane domina tik LKL prizininkai ir gimtųjų Šiaulių komanda. Tačiau stengiuosi nepraleisti nė vieno tarptautinio turnyro ar rungtynių“, – pasakojo V.Ališauskas, kolekcijoje turintis ir legendinio NBA komisaro Davido Sterno parašą.

Kolekcininkas šypsojosi, kad apsisuko istorijos ratas – dabar jam po antrą kartą pasirašo treneriais, komandų vadovais tapę buvę krepšininkai. Vienas tokių – Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandą treniravęs Aleksandras Petrovičius.

„Gaila, kad nepavyko gauti jo brolio Draženo Petrovičiaus parašo, nors 1986 metais Kauno halėje ir stebėjau Zagrebo „Cibona“ dvikovą su „Žalgiriu“, – atsiduso kolekcininkas, dabar renkantis ir garsių krepšininkų atžalų parašus.

Lietuvos olimpinei kolekcininkų asociacijai priklausantis šiaulietis apgailestavo, kad ši aistra tampa nemenka prabanga – krepšinio atributika kiekvienais metais brangsta.

„Šįmet per Europos vyrų krepšinio čempionato grupės varžybas Rygoje pirkau porą ženkliukų ir sumokėjau beveik 10 eurų. Tai labai daug“, – kalbėjo daugiau nei 2000 ženkliukų iš viso pasaulio surinkęs kolekcininkas.

V.Ališauskas juokėsi, kad artėja darbymetis – ne už kalnų krepšinio sezono pradžia.

„Renku viską, kas susiję su krepšiniu, bet pagrindinės temos – autografai ir krepšiniui skirti ženkliukai“, – kalbėjo įspūdingą kolekciją sukaupęs V.Ališauskas.

Šiaulietis jau turi beveik visų šių metų Europos čempionato sidabrą iškovojusių krepšininkų parašus – trūksta tik komandos kapitono Roberto Javtoko autografo. Todėl kolekcininkas jau žino, ką veiks spalio 1-ąją – eis į „Šiaulių“ rungtynes su Kauno „Žalgiriu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.