EUROLYGA 2023

Dešimt laukiamiausių mūsų krepšininkų, kurie sugrįžo į LKL

Šiuos žaidėjus Lietuvos krepšinio sirgaliai gerai žino. Jie ilgiau ar trumpiau rungtyniavo LKL čempionate, bet praėjusį ar kelis praėjusius sezonus savo meistriškumu džiugino užsienio aistruolius. Tačiau dabar atėjo laikas grįžti namo.

Mantas Kalnietis.<br>G.Šiupario nuotr.
Mantas Kalnietis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas Varanauskas

Oct 3, 2015, 11:59 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 4:10 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Tarp šio rudens sugrįžėlių yra ir labai garsių pavardžių. Net penki iš užsienio klubų į LKL komandas atvykę krepšininkai pastaraisiais metais buvo kviečiami į Jono Kazlausko treniruojamą Lietuvos rinktinę.

Mantas Kalnietis („Žalgiris“)

Pernai Lietuvos rinktinės treniruočių stovykloje sunkią traumą patyręs Mantas Kalnietis per visą praėjusį sezoną žaidė vos 12 rungtynių ir atstovaudamas Krasnodaro „Lokomotiv“ pelnydavo 3,4 taško.

Keli karjeros mėnesiai faktiškai buvo išmesti, o M.Kalniečiui dabar vėl reikia tvirtai atsistoti ant kojų. Suprantama, tam būtų sunku rasti geresnę vietą negu Kauno „Žalgiris“, kuriame gynėjas rungtyniavo didžiąją profesionalo karjeros dalį ir iš kurio prieš trejus metus išvyko į Krasnodarą.

Kad M.Kalnietis greitai atsigauna, parodė jau Europos čempionatas. Tiesa, jame 29 metų Lietuvos rinktinės gynėjo žaidimas paliko gana prieštaringą įspūdį. Tačiau rinktinėje reikėjo skubiai įgyti gerą sportinę formą, o ilgame klubų sezone lenktyniauti su laiku nėra būtina.

Renaldas Seibutis („Žalgiris“)

Jei M.Kalniečio sugrįžimas buvo lengvai numanomas, tai Renaldo Seibučio sutartis su „Žalgiriu“ tapo viena didžiausių vasaros informacinių bombų. R.Seibučiui viskas puikiai klojosi Stambulo „Darussafaka“ komandoje, kuriai atstovaudamas gynėjas Turkijos lygoje pelnydavo 11,5 taško.

Tačiau į Eurolygą pakviestos „Darussafaka“ vadovai netikėtai nusprendė nutraukti sutartį ir vienas svarbiausių Lietuvos rinktinės krepšininkų akimirksniu sulaukė „Žalgirio“ pasiūlymo.

Dėl naujos sutarties tikriausiai laimėjo abi pusės. Po sezono pertraukos į Lietuvą grįžęs 30-metis R.Seibutis gavo galimybę žaisti Eurolygoje, o „Žalgiris“ įsigijo patikimą ir svarbiuose mūšiuose užgrūdintą gynėją.

Martynas Pocius („Žalgiris“)

Martyno Pociaus karjera klostosi labai įdomiai: du sezonai „Žalgiryje“, du sezonai užsienyje, dar vienas sezonas „Žalgiryje“, vėl sezonas užsienyje. Šiemet atėjo eilė dar vienam žaliam ruožui ir 29-erių vilnietis jau trečią kartą apsivilko Kauno komandos aprangą.

Užpernai M.Pocius į „Žalgirį“ atvyko po labai prasto sezono Madrido „Real“ klube, šiais metais – po labai sudėtingo sezono Stambulo „Galatasaray“ ekipoje. Atstovaudamas „Galatasaray“ M.Pocius pelnydavo 6,8 taško, bet didžioji problema buvo ne kukli statistika, o krepšininką persekiojusios sveikatos problemos ir jo klubą užgriuvę finansiniai rūpesčiai.

Šarūnas Vasiliauskas („Vytautas“)

Vingiuojanti karjeros kreivė atvedė Šarūną Vasiliauską ten, kur jau buvo keletas kitų jo kartos A.Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinių, tačiau dar nebuvo jis pats – į Prienų-Birštono „Vytautą“.

Į tėvynę Š.Vasiliauskas grįžo iš Lenkijos, kur du sezonus žaidė Sopoto „Trefl“ klube. Pirmasis sezonas buvo geras ir po jo Š.Vasiliauskas net pateko į Lietuvos rinktinę ir su ja dalyvavo pasaulio čempionate. Tuo tarpu antrasis sezonas buvo nei šioks, nei toks. Nors paties gynėjo statistika Lenkijos lygoje pagerėjo (10,9 taško ir 3,5 rezultatyvaus perdavimo), Sopoto ekipos rezultatai buvo nepatenkinami ir jos žaidėjų vertė nepadidėjo.

Šį sezoną 26-erių Š.Vasiliauskas bandys pakartoti kelią, kurį nuėjo Virginijaus Šeškaus rankose pasitikėjimą savimi sustiprinę Adas Juškevičius, Žygimantas Janavičius, Artūras Milaknis bei kiti buvę Prienų ekipos žaidėjai.

Marius Runkauskas („Lietuvos rytas“)

Prieš metus burdami komandą Ploješčio „Asesoft“ vadovai negalvojo, kad geriausiu jos žaidėju taps Marius Runkauskas. „Asesoft“ tada įsigijo keletą garsesnių krepšininkų, bet per svarbiausias sezono rungtynes visus nustelbė taikliarankis klaipėdietis. Jis pelnydavo 17,1 taško, atkovodavo 3,1 kamuolio, atlikdavo 3,1 rezultatyvaus perdavimo ir buvo išrinktas naudingiausiu Rumunijos lygos žaidėju. Ploješčio klubas 29 metų gynėjui tapo tramplinu ir į Lietuvos rinktinę, ir į Vilniaus „Lietuvos rytą“, kuris kol kas yra aukščiausias M.Runkausko karjeros taškas. Tačiau jis dar nėra žaidęs tokiose stipriose komandose, o konkurencija tarp „Lietuvos ryto“ antrosios linijos žaidėjų bus rimtesnė nei Klaipėdos „Neptūne“, iš kurio M.Runkauskas pernai išvyko į Rumuniją.

Laurynas Samėnas („Pieno Žvaigždės“)

26-erių Laurynas Samėnas į Pasvalio „Pieno Žvaigždes“ atvyko po dviejų Vokietijos bundeslygoje praleistų sezonų. Pirmasis turėjo pateisinti krepšininko lūkesčius, bet antrajame sezone negandos persekiojo ir L.Samėną, ir visą Tryro TBB komandą.

Gynėjas daug rungtynių praleido dėl traumų, o Tryro klubą ištiko finansinės bėdos ir jis dar nesibaigus čempionatui sužinojo, jog praras profesionalų licenciją. Suprantama, žaidėjams tokios žinios ūpo nepridėjo, bet L.Samėno indėlis vis tiek buvo nemenkas – vidutiniškai 8,2 taško.

L.Samėnas į LKL grįžta po dvejų metų pertraukos. Jis spėjo pažaisti keliose komandose, ilgiausiai užtruko Vilniaus „Sakaluose“, o į Vokietiją išvyko iš „Šiaulių“.

Linas Lekavičius („Vytautas“)

Vyresnysis Luko Lekavičiaus brolis Linas LKL žaidė tik 2007-2008 metų sezone, kai atstovavo „Sakalams“. Paskui jis daugiausia rungtyniavo Rusijos antrojoje lygoje, kurioje buvo ypač vertinamas dėl universalumo. Praėjusį sezoną Lin.Lekavičius vilkėdamas Barnaulo „Altaj“ klubo aprangą pelnydavo 11 taškų, atkovodavo 6,5 kamuolio ir atlikdavo 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

Į „Vytautą“ perėjusio 30-mečio gynėjo landumas ir greitis yra trenerio V.Šeškaus mėgstamam stiliui puikiai tinkančios savybės. Todėl Lin.Lekavičius naujuose namuose Prienuose turėtų jaustis labai gerai.

Darius Gvezdauskas („Nevėžis“)

27 metų Darius Gvezdauskas niekada nežaidė stipriausiuose LKL klubuose, tačiau vidutiniokų komandose („Šiauliuose“, Utenos „Juventus“, Alytaus „Dzūkijoje“) jo rezultatyvumo vidurkis kelis sezonus buvo dviženklis. D.Gvezdauskas panašiame aukštyje rezultatyvumo kartelę laikė ir praėjusį sezoną žaisdamas Prancūzijos trečiojoje lygoje. Šio turnyro vidutiniokės „Mulhouse“ komandos gynėjas pelnydavo 11,9 taško.

Po metų pertraukos į LKL grįžusiam krepšininkui Kėdainių „Nevėžyje“ tikriausiai bus skirtas dar svarbesnis vaidmuo, tad bent pagal asmeninę statistiką šis sezonas D.Gvezdauskui gali būti geriausias karjeroje.

Romanas Gumeniukas („Šiauliai“)

220 cm ūgio milžinai ant kelio nesimėto... „Šiauliai“ prieš ketverius metus lengvabūdiškai atsisveikino su tokio ūgio Romanu Gumeniuku, bet šiemet nusprendė suteikti ukrainiečiui dar vieną progą.

Per tris sezonus po išvykimo iš Lietuvos R.Gumeniukas daugiausia žaidė Ukrainos klubuose. Jo statistika nebuvo svaiginanti, bet praėjusį sezoną Ivano Frankivsko „Goverla“ ekipoje jis pelnydavo 10,2 taško ir atkovodavo 5,2 kamuolio. Pasiekti tokių vidurkių Lietuvos lygoje lėtam vidurio puolėjui tikriausiai bus neįmanoma, tačiau bet kuris treneris, turėdamas tokį žaidėją, gali varžovams pateikti įdomių taktikos siurprizų.

Edgaras Želionis („Juventus“)

Edgaras Želionis – dar vienas krepšininkas, iki šiol daugiau klajojęs po užsienį negu žaidęs tėvynėje. Nors jam jau 26-eri, puolėjas LKL pirmenybėse rungtyniavo vos du sezonus – 2010-2012 metais Prienų „Rūdupyje“.

Didesnė E.Želionio karjeros dalis praėjo nestiprių užsienio lygų nestipriausiuose klubuose. Praėjusį sezoną jis žaidė „Liepaja“ komandoje ir Latvijos lygoje pelnydavo 10,9 taško bei atkovodavo 6,6 kamuolio.

„Juventus“ sirgalių nesustabdomu žaidimu E.Želionis nedžiugins, bet uteniškių priekinei linijai jis yra labai rimta paspirtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.