EUROLYGA 2023

Japonų kultūros užburtas auksinis treneris pasijuto jaunesnis

Ramus, tyliai kalbantis ir apgalvojantis kiekvieną žodį. Antanas Sireika beveik nepasikeitė. Ir nors metai bėga, Utenos „Juventus“ komandai vadovauti pradėjęs 59 metų krepšinio specialistas jaučiasi jaunesnis.

A.Sireika ir „Juventus“ klubo direktorius Ž.Urbonas per LKL atidarymą.<br>T.Bauro nuotr.
A.Sireika ir „Juventus“ klubo direktorius Ž.Urbonas per LKL atidarymą.<br>T.Bauro nuotr.
2001-ieji. G.Krapikas ir A.Sireika.<br>P.Lileikio nuotr.
2001-ieji. G.Krapikas ir A.Sireika.<br>P.Lileikio nuotr.
A.Sireika 2005-aisiais.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Sireika 2005-aisiais.<br>M.Kulbio nuotr.
2006-ieji. A.Sireika ir K.Kemzūra.<br>M.Kulbio nuotr.
2006-ieji. A.Sireika ir K.Kemzūra.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Sireika su 1937 m. Europos krepšinio auksą iškovojusiai Lietuvos rinktinei įteiktu sidabriniu prizu. 2007-ųjų fotografija.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Sireika su 1937 m. Europos krepšinio auksą iškovojusiai Lietuvos rinktinei įteiktu sidabriniu prizu. 2007-ųjų fotografija.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Sireika „Lietuvos ryto“ klube.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Sireika „Lietuvos ryto“ klube.<br>G.Šiupario nuotr.
2010-ųjų BBL pusfinalis. „Lietuvos rytas“ – „Šiauliai“ 81:78.<br>G.Šiupario nuotr.
2010-ųjų BBL pusfinalis. „Lietuvos rytas“ – „Šiauliai“ 81:78.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Martynas Suslavičius

2015-10-09 12:09, atnaujinta 2017-10-11 04:08

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

„Labai gerai pailsėjau, – sakė praėjusius metus be klubo praleidęs strategas. – Viskas miela ir malonu. Matyt, to reikėjo. Dabar daugumai trenerių duočiau patarimą, kad po sunkių rungtynių ar įtempto laikotarpio pailsėtų ir viską apsvarstytų. Nereikia gyventi nuo vienų stiprių emocijų iki kitų ir neturėti laiko pagalvoti, ką viskas reiškia ir kas gyvenime svarbiausia.“

Kol praėjusį sezoną Lietuvos krepšinio ekipos stumdėsi aikštėje, A.Sireika rankų sudėjęs nebuvo – dirbo ir namuose, ir krepšinio akademijose.

„Stengiausi padėti jauniems treneriams. Žinote, darbų visada yra“, – šypsojosi jis.

Čempionato lygis – aukštesnis

Nors šį sezoną A.Sireika planuoja sirgaliams rodyti gražų krepšinį, „Juventus“ klubui vien to nepakaks. Krepšinio gerbėjams – taip pat. Be pagrindinių tikslų, A.Sireikos Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) laukia keturios asmeninės dvikovos. Nors  treneris susitikimų su anksčiau treniruotomis komandomis nesureikšmina, patys įvykiai papuoš LKL paveikslą.

Lietuvos čempionate A.Sireikai yra tekę vadovauti trims komandoms. Vieną iš jų jis jau spėjo palaužti – 72:70 nugalėjo „Šiaulius“. Šeštadienį A.Sireika ir „Juventus“ krepšininkai susitiks su Vilniaus „Lietuvos ryto“ komanda.

A.Sireika sostinės ekipai vadovavo labai trumpai – gegužės 28 dieną pradėjęs dirbti, gruodžio 7-ąją pasitraukė. Šiandieną „Lietuvos rytas“ žengia be pralaimėjimų. Prie aštuonių pergalių pasirengimo sezone pridūrė tris pergales Lietuvos pirmenybėse.

Jo dar laukia susitikimas su Kauno „Žalgiriu“, kuriam vadovavo ketverius metus. „Žalgirio“ ekipą treneris 2003, 2004 ir 2005 metais atvedė iki čempionų titulo.

Ir nors sezono favoritais laiko tradicinius lyderius, A.Sireika kalbėjo apie rimtą konkurenciją.

„Šiemet lygis – nematytas. Pažiūrėjęs į komandų sudėtis nematau ryškiausių autsaiderių. Žinoma, „Žalgiris“ turi penkis Europos vicečempionus, „Lietuvos rytas“ turi du. Bet tai nereiškia, kad jie neturės konkurencijos, – sakė A.Sireika. – Žiūrime Ispanijos čempionatą ir matome, kad 12-ąją vietą užimanti komanda gali nugalėti antrąją vietą. Niekas pernelyg net nesistebi, nes visos kovos – atkaklios. Galvoju, kad kažkas panašaus bus ir šiemet. Tik bus sunkesnis darbas. Kita vertus, krepšinio lygis kils.

Užsienis nesuviliojo

A.Sireika jau pernai galėjo vadovauti „Juventus“ komandai. Galėjo būti ir taip, kad šiemet trenerio pavardę girdėtume užsienyje. Pasiūlymų iš svetur treneris turėjo ir pernai, ir šiemet, bet davė sau laisvę rinktis.

„Juventus“ ir pernai siūlė postą. Kalbėjomės kone visą mėnesį. Norėjau palaukti ir pažiūrėti, gal būčiau išvažiavęs. Tad šiemet „Juventus“ pasiūlymas nebuvo netikėtas, – pasakojo A.Sireika. – Šiemet pasiūlymus man pateikė tokios šalys, į kurias vykti nenorėjau. Tai – Artimųjų Rytų klubai, kur daug neramumų. Mane nelabai traukia į tokias šalis, o Lietuvoje – visuomet mieliausia ir maloniausia, nors čia patyriau ir pakilimų, ir nuopolių.“

2003 metais Europos čempionu su Lietuvos rinktine tapęs A.Sireika atvyko į daug vilčių turinčią Uteną. Praėjusį sezoną čia puikų darbą nuveikęs Dainius Adomaitis „Juventus“ atvedė iki bronzos.

„Esu pratęs prie tokių klubų. Anksčiau tokia komanda buvo „Šiauliai“. Nuolatiniai bronzininkai“, – juokėsi A.Sireika.

Ketvirtadienį jis sugadino D.Adomaičio sugrįžimą į Uteną. Klaipėdos „Neptūną“ „Juventus“ nugalėjo 79:76. Po trijų turų „Juventus“ savo sąskaitoje turi dvi pergales ir vieną pralaimėjimą.

Iš japonų – tik mokytis

Kai 2012 metais Japonijos klubas Točigio „Brex“ paskelbė, kad ekipą treniruos A.Sireika, vieni sirgaliai nustebo, kiti – ne. Trenerio išvyka į tokią tolimą šalį gal ir privertė kilstelėti antakį, bet Azijos komandoms lietuviai puikiai žinomi. Jonas Kazlauskas yra treniravęs Kinijos rinktinę, šios šalies „Southern Tigers“ klubą, o A.Sireikos temperamentas japonams turėjo patikti.

Ir nors suprastėjus ekipos finansinei situacijai A.Sireika po dviejų sezonų išvyko, parsivežti prisiminimai įsirėžė amžiams.

„Supratau, kad reikia daugiau dėmesio skirti žmonių auklėjimui. Susitikęs su jaunaisiais krepšininkais sakiau, kad krepšinis – kultūros dalis. Turime puoselėti pagarbą žmonėms, išsaugoti žmoniškumą. Sportas yra sportas, bet varžovus turi gerbti, – sakė A.Sireika. – Iš Japonijos galima mokytis ir mokytis. Gražu žiūrėti, kaip ten nuo mažens mokoma pagarbos. Paėmus tokį pavyzdį būtų daug maloniau gyventi. Ten gyvenimas – kitoks. Gyveni ramiau. Niekas tavęs neniekina, nežemina.“   1995 metais „Šiaulių“ klube treneriu dirbti pradėjęs A.Sireika su malonumu stebėjo sirgalių elgesį Japonijoje. Pralaimėjimai liūdino, bet gerbėjai vis tiek laukė parašų, plojo, sakė treneris.

„Jie pagarbos nepraranda. Ta pagarba mane sužavėjo. Labai norėčiau, kad visada vertintume vieni kitus. Krepšinis – kultūra, tad reikia gyventi ir tuo džiaugtis“, – pasakojo treneris.

Dabar A.Sireika pats stengiasi keisti krepšinio kultūrą.

„Jauniems treneriams sakiau, kad reikia išgyvendinti keiksmažodžius, alkoholį. Sportas ir alkoholis neturi būti susiję“, – sakė jis.

„Lietuvos ryto“ ir „Juventus“ rungtynės šeštadienį Vilniuje vyks 16 val. 45 min.

*

A.Sireikos trenerio karjera

1995–2002 „Šiauliai“

2001–2006 Lietuvos rinktinės treneris

2002–2006 Kauno „Žalgiris“

2006–2007 Kazanės „Uniks“ (Rusija)

2008 Vilniaus „Lietuvos rytas“

2008–2012 „Šiauliai“

2012–2014 Točigio „Brex“ (Japonija)

2005 Utenos „Juventus“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.