EUROLYGA 2023

Kauno „Žalgiriui“ FIBA revoliucijos planas kelia nerimą

Kauno „Žalgiris“ atsargiai stebi Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) pradėtos didžiųjų Europos krepšinio klubų vilionės.

Lietuvos čempionu šiemet tapęs Kauno „Žalgiris“ turi garantuotą vietą Eurolygoje, bet FIBA sukūrė naują stipriausių Europos klubų turnyro projektą.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos čempionu šiemet tapęs Kauno „Žalgiris“ turi garantuotą vietą Eurolygoje, bet FIBA sukūrė naują stipriausių Europos klubų turnyro projektą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Oct 14, 2015, 12:56 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 2:54 AM

„Šis klausimas labai neramina. Jame yra labai daug „jeigu“ ir „galbūt“, – apie FIBA planą organizuoti naują turnyrą sakė „Žalgirio“ sporto direktorius Ginas Rutkauskas. – Tai veda prie didelės konfrontacijos, skilimo, draskymo, o ne prie krepšinio vystymosi.“

Tą pačią savaitę, kai pradedamas naujas 24 komandų Eurolygos sezonas, FIBA būstinėje Šveicarijoje vykusiame nacionalinių krepšinio federacijų ir lygų atstovų pasitarime buvo pristatytas naujos krepšinio lygos projektas.

Jau nuo kito sezono FIBA turnyre turėtų žaisti 16 komandų.

Iš jų aštuoni būtų taip vadinami G8 klubai: Madrido „Real“, „Barcelona“, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“, Maskvos CSKA, Tel Avivo „Maccabi“, Stambulo „Fenerbahce“ ir „Efes“.

Dar keturis tiesioginius bilietus gautų Lietuvos, Prancūzijos, Italijos ir Vokietijos čempionai, o dėl likusių keturių kelialapių būtų kovojama atrankos turnyre, kuriame žaistų net 32 ekipos.

„Visi šie sprendimai yra priimti ultimatumu, panašiai kaip buvo pakeista pasaulio ir Europos pirmenybių tvarka. Aš esu vadovavęs Rusijos lygai, kur man irgi tekdavo susidurti su staigiais griežtais nurodymais, kurie nepadėdavo vystyti krepšinio.

Bijau, kad ir dabar taip bus, – sakė G.Rutkauskas. – Sunku įsivaizduoti kuria kryptimi įvykiai pasisuks.

Eurolyga vykdo savo įsipareigojimus ir nuo 2000 metų jau 15 metų kasmet įvyksta rimtas klubų sezonas.

Tuo tarpu FIBA kol kas tik pristato savo idėjas. Jie rengia posėdžius, sprendžia kurios komandos turėtų žaisti naujame turnyre, bet ten pasitarimuose dalyvauja federacijų ir lygų, o ne klubų vadovai.

Kiek žinau, lapkričio 3 dieną FIBA rengia susitarimą su taip vadinamais G8 klubais, bet Eurolygos klubai yra sutarę perduoti derybas į Eurolygos vadovo Jordi Bertomeu rankas.

Stipriausi Europos klubai visada ras kur žaisti, bet bijau, kad vėl šioje situacijoje krepšinis vėl gali skilti į Eurolygą ir Suprolygą, kaip buvo 2000-aisiais.“

FIBA žada naujam Europos klubų turnyrui išleisti apie 30 mln. eurų.

G8 klubams vien už dalyvavimą ketinama skirti po 1,7 mln. eurų per metus.

Keturių šalių, tarp jų ir Lietuvos čempionams, žadama po 375 tūkst. eurų.

Be to, planuojamos premijos už laimėtas rungtynes, įveiktus etapus, o Eurolygos čempionas būtų apdovanotas 1 mln. eurų.

Tačiau abejojama, ar FIBA pasiūlymas iškart papirktų didžiuosius Europos klubus, kurių metiniai biudžetai siekia 30-40 mln. eurų.

„Žalgiris“ šiam sezonui yra suplanavęs 7,4 mln. eurų biudžetą.

Eurolygos vadovas Jordi Bartomeu jau yra išreiškęs poziciją, kad Eurolyga neleis klubų krepšininkams vykti į rinktines per stipriausius Europos lygos sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.