EUROLYGA 2023

Lietuvos nepamiršęs J. Palaciosas: apie NBA, „Žalgirį“ ir Izmyrą

„Žalgirio“ krepšininkai neturėtų nustebti, jei ketvirtadienį Izmyre bus pasveikinti lietuviškai. Kauno ekipos varžovo „Karsiyaka“ legionierius Juanas Palaciosas nepamiršo lietuviškų žodžių ir karštų kovų su „Žalgiriu“.

„Lietuvos ryto“ ekipai atstovavusiam kolumbiečiui J.Palaciosui (viduryje) įsiminė atkaklios rungtynės su „Žalgiriu“.<br>P.Mantauto nuotr.
„Lietuvos ryto“ ekipai atstovavusiam kolumbiečiui J.Palaciosui (viduryje) įsiminė atkaklios rungtynės su „Žalgiriu“.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus, Rolandas V. Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2015, 2:45 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 1:45 AM

J.Palaciosas 2013–2014 m. sezoną kovingu žaidimu pelnė „Lietuvos ryto“ sirgalių simpatijas, tapo naudingiausiu LKL čempionato žaidėju ir bandė kaimynų kantrybę, kai mokėsi groti saksofonu bute prie sostinės savivaldybės dangoraižio.

Šį vakarą Izmyre 30-metis 203 cm ūgio kolumbietis bandys pagroti žalgiriečių nervais, nes sieks pergalės „Karsiyaka“ klubui.

Pernai vasarą po sezono „Lietuvos ryto“ ekipoje į beveik 3 mln. gyventojų turintį Turkijos uostą Izmyrą persikėlęs J.Palaciosas su komandos draugais išgyveno puikų 2014–2015 m. sezoną.

„Karsiyaka“ pasiekė Europos taurės turnyro ketvirtfinalį, prieš tai įveikusi „Lietuvos rytą“ – po lygiųjų 81:81 Vilniuje ir turkai įveikė vilniečius 97:81 Izmyre, kur užfiksavo 5 tūkst. sirgalių sukeltą neoficialų triukšmo rekordą (126,5 decibelo).

Dar smagesnių nuotykių „Karsiyaka“ patyrė Turkijoje. Izmyro krepšininkai iškovojo šalies taurę, o paskui antrą kartą per klubo istoriją tapo Turkijos čempionais, pakeliui pašalinę didžiuosius Stambulo klubus – „Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“.

Vasarą auksinės komandos lyderius išgraibstė turtingesni klubai – Bobby Dixonas iškeliavo į „Fenerbahce“, Jonas Diebleris – į „Anadolu Efes“, o D.J.Strawberry – į Pirėjo „Olympiakos“.

Bet liko treneris Ufukas Sarica, o su juo – ir J.Palaciosas.

– Juanai, ar dar prisimenate kokius nors lietuviškus žodžius? – prieš Eurolygos rungtynes „Lietuvos rytas“ pasiteiravo J.Palacioso.

– Labas, laba diena, labas rytas. Nedaug, bet šiek tiek prisimenu. (Juokiasi.)

– Turkijoje pradėjote antrąjį sezoną. Kaip sekasi?

– Gerai, tikrai gerai. Kai laimėjome Turkijos čempionatą, miestas mums parodė daug meilės. Sirgaliai čia nuostabūs.

Žinoma, dabar jie daugiau tikisi iš mūsų, tad jaučiame didesnį spaudimą. Bet klubas pasistengė surinkti žaidėjų, kurie yra atsparūs įtampai.

– Po triumfo Turkijos lygoje keli svarbūs žaidėjai paliko „Karsiyaka“. Tikriausiai ir jūs pats turėjote kitų pasiūlymų po gero sezono?

– Visada sunku išlaikyti komandą, kai ji laimi. Juolab kad laimėjome lygoje, kurioje mažai kas tikėjo mūsų galimybėmis.

Keli svarbūs žaidėjai paliko komandą. Aš taip pat sulaukiau pasiūlymų iš garsių komandų, bet susitarti nepavyko ir galiausiai nusprendžiau grįžti į Izmyrą.

– Anksčiau svajojote apie NBA. Ar neturėjote minčių išbandyti save vasaros lygoje?

– Būčiau galėjęs vykti į vasaros lygą, bet reikėtų turėti realių galimybių patekti į kurį nors klubą.

Po ilgo sezono Turkijoje mano vasara buvo trumpa, ir aš pasirinkau ją praleisti su šeima.

Šį sezoną žaidžiu Eurolygoje, kurią supa daugiau dėmesio. Vis dar diena iš dienos stengiuosi tobulėti, o jei atsirastų proga išbandyti save NBA, kodėl gi ne?

– Praėjusį sezoną „Karsiyaka“ supo labai gera atmosfera. Tai pabrėžėte į socialinį tinklą įkelta nuotrauka, kurioje visi komandos amerikiečiai važinėjatės dviračiais po Izmyrą. Kaip yra šį sezoną?

– Manau, kad vėl susiklijavo geras kolektyvas.

Tikiuosi, kad iškopsime į kitą Eurolygos etapą – tai būtų puikus rezultatas turnyro debiutantams. Mes laimėjome prieš „Barcelona“ ir pralaimėjome „Panathinaikos“ Atėnuose, kur laimėti labai sunku visiems, tad viskas yra prieš akis.

Jei laimėsime visas rungtynes namie, turėtume patekti į „Top 16“, o ten jau visko gali nutikti.

– Manoma, kad „Barcelona“ ir „Panathinaikos“ yra grupės favoritės. Krasnodaro „Lokomotiv“ irgi turi pinigų daugiau nei visi Lietuvos klubai kartu sudėjus.

Tik Zeliona Guros ekipa yra ne tokia stipri, tad realu, kad dėl kelialapio į „Top 16“ varžysis „Karsiyaka“ ir „Žalgiris“. Kaip manote?

– Turbūt normalu, kad „Panathinaikos“ ir „Barcelona“ yra favoritės. Jų istorija yra didi.

„Žalgiris“ irgi turi gražią istoriją. Bet, namie įveikę „Barcelona“, mes tikime, kad galime nugalėti ir „Žalgirį“.

Be abejo, tai bus labai svarbus mačas žvalgantis į „Top 16“.

– Kokie prisiminimai liko iš sezono, kai su „Lietuvos rytu“ kovojote prieš „Žalgirį“?

– Tos rungtynes visada vykdavo labai didele sparta, energijos būdavo daugiau nei kitose rungtynėse, nes visi sirgaliai mėgsta tokių varžovų dvikovas.

„Žalgiris“ visada pasižymėjo gerais metikais ir tuo, kad kaunasi visas 40 minučių.

– Ar matėte praėjusio savaitgalio LKL rungtynes Kaune, kuriose „Žalgiris“ įveikė „Lietuvos rytą“ 79:70?

– Mes peržiūrėjome vaizdo įrašą antradienį. „Žalgiris“ palieka gerą įspūdį.

Komandoje žaidžia daug Lietuvos rinktinės žaidėjų, matyti, kad jie yra gerai susižaidę ir jaučia aikštėje vienas kitą.

– Ar pasikalbate su buvusiais komandos draugais, pavyzdžiui, Renaldu Seibučiu, su kuriuo žaidėte „Lietuvos ryte“ ir dabar susitiksite jam vilkint „Žalgirio“ aprangą?

– Mes porą kartų matėmės Turkijoje, kur jis žaidė praėjusį sezoną.

Po to nesikalbėjome, bet aš lauksiu jo Izmyre.

Trečioji varžovė – Izmyro „Karsiyaka“

Praėjęs sezonas. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4-ąją vietą (19 ir 11), finale nugalėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 4:1. Turkijos taurės pusfinalyje pralaimėjo Stambulo „Fenerbahce“ 69:74. Europos taurės reguliariojo sezono grupėje užėmė 3-iąją vietą (6 ir 4), „Last 32“ etapo grupėje – 1-ąją vietą (6 ir 0), aštuntfinalyje nugalėjo Vilniaus „Lietuvos rytą“, ketvirtfinalyje pralaimėjo Las Palmaso „Herbalife“.

Optimalus penketas. J.Raglandas (JAV, 26, 182, Milano „Emporio Armani“, Italija), Just.Carteris (JAV, 28, 193, Stambulo „Galatasaray“, Turkija), Josh.Carteris (JAV, 29, 200, Ankaros „Turk Telekom“, Turkija), K.Gabrielis (JAV, 26, 203), J.Palaciosas (Kolumbija, 30, 203). Treneris U.Sarica.

Ką parengė per vasarą. Nuo šiuolaikinės Eurolygos pradžios 14 iš eilės sezonų Turkijai atstovavo vien Stambulo klubai. Tačiau šių metų pavasarį „Karsiyaka“ pavyko nušluostyti nosį Stambulo krepšinio milžinams ir po 28 metų pertraukos atvežti šalies pirmenybių auksą į Izmyrą. Kaip vertingą priedą prie Turkijos čempiono titulo „Karsiyaka“ pirmą kartą istorijoje gavo kelialapį į Eurolygos varžybas.

Rengtis naujam iššūkiui buvo sudėtinga. Maža to, kad klubo vadovai įžengė į jiems visai nežinomą teritoriją, „Karsiyaka“ teko ieškoti pamainos daugumai buvusių lyderių, kuriuos po puikaus sezono išgraibstė storesnę piniginę turintys klubai. Kol kas anksti vertinti, ar „Karsiyaka“ šį egzaminą išlaikė, tačiau komandos sudėtis atrodo solidžiai.

Prie senbuvių Juano Palacioso ir Kenny Gabrielio prisidėjo net keturi Eurolygoje jau žaidę amerikiečiai Joe Raglandas, Justinas Carteris, Joshas Carteris ir Coltonas Iversonas, jiems gera paspirtis bus turkų veteranas Keremas Gonlumas ir sparčiai kylantis turkų talentas Kenanas Sipahi. Vis dėlto silpnų vietų Ufuko Saricos treniruojamoje komandoje irgi netrūksta, o viena svarbiausių – trumpas atsarginių suolas.

Galimybės. Eurolygos naujokams būna sunku paskirstyti jėgas tarp dviejų turnyrų, todėl „Karsiyaka“ geriau galvoti tik apie kitas rungtynes, o ne apie ilgalaikius tikslus. Jei komanda patektų į „Top 16“ etapą ir Izmyre būtų surengtos dar septynerios Eurolygos rungtynės, miestas būtų laimingas, o penktoji vieta grupėje netaptų didele tragedija.

Šį sezoną. Eurolygos pirmajame ture namie nugalėjo „Barcelona“ 71:62 (C.Iversonas 16, K.Gabrielis 12), antrajame svečiuose pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ 73:85 (K.Gabrielis 17, J.Palaciosas 14). Turkijos supertaurės rungtynėse pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 74:76. Turkijos lygoje laimėjo visas trejas rungtynes. Sekmadienį išvykoje nugalėjo „Istanbul“ 105:80.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.