EUROLYGA 2023

„Panikuojantis“ Antanas Sireika dar anksčiau badė pirštu į Šarą

Praėjus dešimtmečiai metų po kovos kumščiais jau nemosuojama? Anaiptol – lietuvių patarlę apie po muštynių bergždžius bandymus pateisinti nesėkmes paneigė garsus praeityje Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjas Šarūnas Jasikevičius. 2003-ųjų Europos čempionas ir dabartinis Kauno „Žalgirio“ ekipos trenerio asistentas neseniai knygynuose atsiradusioje autobiografinėje knygoje „Laimėti neužtenka“ apkaltino tuometį nacionalinės ekipos trenerį Antaną Sireika, kad šis per 2004 metų olimpiados pusfinalio mačą supanikavo ir lietuviai neįveikė Italijos komandos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2015, 8:01 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 11:46 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE. 2004-ųjų Atėnų olimpiadoje Lietuvos nacionalinė rinktinė turėjo bene idealiausią šansą iškovoti pirmąjį olimpinį auksą. Po to, kai Argentina turnyro pusfinalyje sugebėjo parklupdyti JAV rinktinės žvaigždyną 89:81, lietuviams tereikėjo savo pusfinalyje nurungti neblizgėjusią varžybose Italiją ir pirmą kartą žaisti olimpiniame finale.

Tačiau įvyko netikėtumas: italai sužaidė akistatą kaip iš natų, palaužė lietuvius 100:91 ir privertė mūsiškius dėl bronzos grumtis su amerikiečiais.

Po trijų bronzinių olimpiadų Lietuvos ekipa pirmą kartą liko tik ketvirta, o Šarūnas Jasikevičius savo knygoje dėl nesėkmės akistatoje su Italija apkaltino A.Sireiką.

2003-siais Stokholme į Europos krepšinio aukštumas rinktinę iškėlęs A.Sireika, Šaro tikinimu, olimpiadoje elgėsi ne itin solidžiai ir kai reikėjo žūtbūtinai gerų sprendimų, jis panikavo, tik trenerio „pastangomis“ nacionalinės komandos žaidimas dvikovoje su italais išsiderino.

„Trečiojo kėlinio pradžioje į aikštę išleido mane, Macijauską, Šiškauską, Mindaugą Žukauską ir Štombergą – visus penkis žemus. Tokios sudėties niekada nebuvome žaidę, – rašoma Š.Jasikevičiaus knygoje „Laimėti neužtenka“. – Po kelių minučių aikštėje jau buvau su Šiškausku, Songaila, Kšištofu Lavrinovičiumi ir Eurelijumi Žukausku. Trys ilgšiai vienu metu – šitokios sudėties taip pat niekada nebuvome išbandę, net per treniruotes.

Išsirikiavome kiekvienas savo zonoje ir vėl mums krovė tritaškius. Sireikos sprendimai mus visiškai išderino. Manau, jis supanikavo.“

Tačiau Šaras greičiausiai savo knygoje nutarė atsikirsti A.Sireikai už jo duotą interviu iškart po Atėnų olimpiados „Lietuvos rytui“, kuriame įvardijo būtent tuos krepšininkus, kurių žaidimas, stratego manymu, lėmė pralaimėjimą Italijai ir liūdnokai pasibaigusį olimpinį turnyrą. Lietuva mače dėl trečiosios vietos nusileido ir JAV 96:104.

„Pusfinalio rungtynėse kažką ne visai teisingai išsprendėme – nebijau to pripažinti. Vis dėlto neprovokuokite pasakyti, kad pralaimėjome būtent mes, treneriai, – savo mintis po visų kovų Atėnuose dėstė A.Sireika. – Tiesa, kai komanda pralaimi, priimta sakyti, kad kalčiausi treneriai.

Bet pusfinalyje žaidėjai neatliko to, ko mes norėjome, ką buvome susitarę.   Tuomet pabrėžiau:  jeigu varžovai gerai pataikys, nedarykite skubotų atakų, ilgai įžaiskite kamuolį, o ne persimetinėkite su jais tritaškiais. Tegul pataiko iš toli, o mes atsakykime garantuotais dvitaškiais.  

O kas išėjo?  Metėme 35 tritaškius.  Be to, mūsų smogiamajai jėgai pritrūko Šarūno Jasikevičiaus ir Ramūno Šiškausko.  Jie tą dieną visiškai iškrito iš žaidimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.