EUROLYGA 2023

Nuogus kūnus Lietuvos krepšininkės prisidengė tik kamuoliais

Kaip atkreipti žmonių dėmesį, kad krepšinį puikiai žaidžia ne tik vyrai, bet ir moterys? Lietuvos rinktinės krepšininkės  prieš 2001-ųjų Europos čempionatą metė moteriškumo kortą – to meto garsiausios žaidėjos nepabūgo pirmąsyk Lietuvos sporto istorijoje nusifotografuoti nuogos tam, kad sumažintų didžiulę prarają tarp moterų ir vyrų krepšinio populiarumo. 

L.Brazdeikytė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
L.Brazdeikytė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
R.Aleliūnaitė, A.Abromaitė, L.Brazdeikytė, L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
R.Aleliūnaitė, A.Abromaitė, L.Brazdeikytė, L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
A.Abromaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
A.Abromaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
R.Aleliūnaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
R.Aleliūnaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
Žurnalo „Krepšinis“ viršelis.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
Žurnalo „Krepšinis“ viršelis.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
A.Abromaitė, L.Brazdeikytė, R.Aleliūnaitė, L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
A.Abromaitė, L.Brazdeikytė, R.Aleliūnaitė, L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalas „Krepšinis“
Daugiau nuotraukų (7)

Audra Telksnienė (Žurnalas „Krepšinis“)

Nov 6, 2015, 12:19 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 1:05 PM

Apie šią „Krepšinio“ žurnalo fotosesiją, sukėlusią atgarsį viso pasaulio žiniasklaidoje – rašinys iš 2001-ųjų numerio.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Kūnų kalba

Kiek lietuvių žino, kad Prancūzijoje prasideda 2001 metų Europos moterų krepšinio čempionatas? Šalies vyrų rinktinės žaidėjus iš veido pažįsta kiekvienas, nes jų nuotraukos neišnyksta iš laikraščių ir žurnalų puslapių, o nacionalinė krepšininkių komanda neišsikovojo sau vietos po saule net 1997 metais tapusi Europos čempione.

Ką daryti, jei sporto laimėjimai moterims negarantuoja tokio pat aistruolių, žiniasklaidos ir rėmėjų dėmesio kaip vyrams? Keturios Lietuvos rinktinės žaidėjos – Agnė Abromaitė, Reda Aleliūnaitė, Lina Brazdeikytė ir Lina Dambrauskaitė į kovos lauką pasiryžo mesti „moteriškumo kortą“. Jos – pirmos Lietuvos sportininkės, prabilusios nuogų kūnų kalba.

Iš pradžių nė viena nuogalių akcijos dalyvė nemąstė taip globaliai: reikia išsirengti, kad sudomintume žmones moterų krepšiniu.

„Ši idėja mums patiko todėl, kad niekas Lietuvoje to dar nedarė. Kiekvienas išsišokimas duoda kokių nors rezultatų“. Taip novatorišką „Krepšinio“ pasiūlymą priėmė trys Europos čempionės R.Aleliūnaitė, L.Brazdeikytė ir L.Dambrauskaitė bei jauniausia iš jų A.Abromaitė.

Ar nuogų atlečių nuotraukos gali pritraukti daugiau žiūrovų, į moterų krepšinio rungtynes?

„Tie, kurie mus vadins prostitutėmis, tikrai neis į sporto sales. Bet galbūt daugiau bus tokių, kurie manys: „Vis dėlto kapstosi panos, jei net tokiam žingsniui ryžosi“. Gal Lietuvoje ateinantį sezoną daugiau žmonių užsikrės moterų krepšiniu“, – vylėsi L.Brazdeikytė.

Pirmosios Lietuvoje

Užsienyje jau seniai moterys sportininkės bando tokiu būdu atkreipti valdžios, rėmėjų ir sirgalių dėmesį. Kai Australijos futbolininkės išleido daug triukšmo sukėlusį dvylikos nuogų rinktinės žaidėjų kalendorių, netrukus sulaukė trijų naujų rėmėjų. „Kodėl pas mus to nepabandžius?“ – retoriškai klausė L.Dambrauskaitė.

Didžiosios Britanijos vyriausybė neseniai atliko tyrimus, kuriuose apklausta 200 firmų, remiančių sportą. Daugiau nei pusė jų pareiškė, jog moterų sportas turi „žaisti moteriškumo korta“. Kitaip komercinė sėkmė neįmanoma. Įvairių šalių sporto organizacijos tokias tyrėjų išvadas smerkia ir vadina žeminančiomis, tačiau net nemirktelėjusios kasmet mažina moterų rinktinių biudžetus.

2000-aisiais viena Australijos dailiojo plaukimo rinktinės narė žurnalistams padejavo, jog jai teks pozuoti „Playboy“ žurnalui, kad užsidirbtų pinigų. Ir jai pasisekė patraukti dėmesį – „Playboy“ iš karto pasiūlė atverstinį puslapį. Bet komanda pareiškė kol kas šiaip taip dar išsiverčianti ir be to.

Taigi mūsų šalies krepšininkės sporto pasaulyje nėra vienintelės, pusnuogės ir visai nuogos pozavusios priešais fotoaparatą, tačiau jos yra pirmos Lietuvoje, žengusios tokį žingsnį.

Ištreniruoti kūnai – reklamai

Ar Lietuvos rinktinės žaidėjos tikisi, kad sporto rėmėjai dabar atkreips dėmesį į moterų krepšinį? „Į šitas nuotraukas tai tikrai atkreips, bet ar padės krepšiniui, nežinau“, – be optimizmo kalbėjo L.Dambrauskaitė.

„Šiomis nuotraukomis turėtume į moterų varžybas privilioti daugiau žiūrovų. Pritraukti rėmėjų kur kas sudėtingiau. Nors galbūt verslininkai, prekiaujantys sporto prekėmis, pamanys, jog neblogai krepšininkės atrodo, ir ims siūlyti reklamuoti jų prekes“, – svarstė A.Abromaitė.

Apsigalvojo tik studijoje

Į „Lietuvos ryto“ fotografo Vaidoto Grigo studiją krepšininkės laisvą nuo treniruočių dieną atėjo dar neapsisprendusios, ar pozuos nuogos.

„Mes supratome, kas mums siūloma, bet nė viena negalvojome, kad atėjusios sutiksime, – už visas kalbėjo Agnė. – Viskas išėjo spontaniškai. Aš tikrai maniau, kad nenusirengsiu, bet kažkaip nusirengiau“.

L.Dambrauskaitė, bendraudama su kartu pozavusiomis komandos draugėmis, susidarė nuomonę, kad kiekviena jų tiesiog norėjo išbandyti save: „Suveikė moteriškas noras parodyti save iš gražesnės pusės. Ne tik su sportine apranga“.

Nesibaimina apkalbų

Jau vėliau, apžiūrinėdamos nuotraukas, krepšininkės mėgino prognozuoti, kaip į jų iššūkį reaguos visuomenė. Jos nesitiki išvengti apkalbų.

„Bus daug kalbų, gali mus kritikuoti, bet iš tikrųjų žmonėms mūsų akcija turbūt patiks. Mes čia nuogos, bet kartu ir nenuogos. Nėra atviro nuogumo“, – drąsinosi A.Abromaitė.

„Dalis žmonių už tokį iššūkį mus vadins šaunuolėmis. Tikiuosi, kad ir krepšinio pasaulis mus palaikys. Bet, ko gero, bus ir tokių, kurie išvadins vos ne gatvės panomis. Man tas pats, kaip kas sureaguos. Aš gi sutikau fotografuotis“, – be baimės kalbėjo L.Brazdeikytė.

Krepšininkę neramina tik tai, kokios aplinkinių reakcijos gali susilaukti jos artimieji. „Turiu mamą, tetą, kitus gimines. Jei kas nors vaikščios su mano nuotrauka ir kaišios jiems po nosimi, nebus malonu. Gali kokia nors bendradarbė ateiti pas mamą ir sakyti: „Žiūrėk, kokia tavo dukra paleistuvė“.

Prieš vykdama į fotosesiją, Lina įspėjo mamą, ką ketina daryti. „Man gerai tai, kas tau gerai“, – padrąsino krepšininkę mama.

Nustebintų ir Vakarus

Trečius metus užsienyje – iš pradžių Portugalijoje, dabar Prancūzijoje rungtyniausianti L.Brazdeikytė mano, jog tokios krepšininkių nuotraukos nustebintų ir Vakarų pasaulį: „Po tokios akcijos užsienyje taip pat visko būtų. Ten pusnuogių ar nuogų sportininkų nuotraukos irgi – ne kasdienybė. Tik visa tai kur nors Prancūzijoje praeitų lengviau“.

„Nemanau, kad mes nukrypome nuo normos, – krepšininkių diskusiją reziumavo L.Dambrauskaitė. – Tuo labiau kad nieko tokio mes ir nerodom. Manau, jog kiekviena moteris, pamačiusi save gražią nuotraukose, norėtų, kad tokią ją pamatytų ir kiti“.

„Moteriškumo korta“ mesta. Kaip Lietuva priims šį krepšininkių iššūkį?

Šis rašinys – iš 2001-ųjų „Krepšinio“ žurnalo numerio. Skaitykite tęsinį, kokią reakciją sukėlė drąsus Lietuvos krepšininkių žingsnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.