EUROLYGA 2023

Eurolygos atkirtis: žarstys milijonus, „Žalgiris“ lieka lygoje

Eurolygos vadovai nenuleido rankų po FIBA siūlymo komandoms pereiti į šios organizacijos greitai startuosiantį turnyrą – antradienį po 8 valandų derybų ULEB Eurolygos valdžia pateikė savo pasiūlymą stipriausiems Europos krepšinio klubams, kurie sutiko toliau likti šioje lygoje.

Eurolyga siekia išlaikyti stipriausius Europos klubus savo turnyre.<br>AP nuotr.
Eurolyga siekia išlaikyti stipriausius Europos klubus savo turnyre.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2015, 8:53 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:52 PM

Jau nuo kito sezono Eurolygoje vietoj 24 komandų žais tik 16 klubų, o 11 ekipų gaus ilgalaikes A licencijas.  Pagal būsimąjį turnyro modelį visos ekipos turės susitikti su visomis kitomis lygos komandomis – tai reiškia, kad klubai reguliarajame sezone sužais po 30 rungtynių – po 15 namie ir išvykose.

Po rimtų pokalbių, svarstymų ir savo finansinių pajėgumų įrodymų, Eurolyga pasirengusi A licencijas duos 11 komandų – kiti klubai bus išprašyti iš šio turnyro arba turės kovoti atrankoje.

Tarp 11 klubų pateko ir LKL čempionas Kauno „Žalgiris“, kuriam nebuvo atgręžta nugara. Be kauniečių toliau itin prestižiniu turnyru žadanti būti Eurolyga kvies ispanų Madrido „Real“, „Barcelona“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“, rusų Maskvos CSKA, žydų Tel Avivo „Maccabi“, turkų Stambulo „Fenerbahce“ ir Stambulo „Anadolu Efes“, graikų Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“ bei italų Milano „Emporio Armani“ komandas.

Jau ne vieną sezoną Eurolygoje kovojančiai Malagos „Unicaja“, finansiškai gerai stovinčiai Miuncheno „Bayern“ vietos neliko.

Penkis kelialapius į naują Eurolygą gaus trijų valstybių čempionai, vieno atrankos turnyro nugalėtojas ir Europos taurės turnyro laimėtojas. Kokių šalių čempionai gaus vardinius kvietimus – Eurolyga žada nutarti kitais metais.

Visos 16 komandų žais tarpusavyje ir reguliariajame sezone turės po 30 rungtynių. Aštuonios stipriausios ekipos pateks į ketvirtfinalį. Jame bus varžomasi iki trijų pergalių, o čempionas paaiškės finalo ketverto turnyre.

Eurolyga pakreipti į savo pusę komandas sugebėjo pranešusi, kad surado itin turtingą rėmėją – amerikiečių draudimo ir reklamos kompaniją IMG. Kaip pranešė vadovai, per dešimt metų rėmėjai skirs lygai 360 mln. eurų, tad klubai kasmet solidžiai papildys savo sąskaitas premijomis. Per sezoną ekipoms bus skirta 36 milijonai eurų.

60 proc. šios sumos atiteks Eurolygos komandoms, o likę 40 proc. bus skirti turnyro organizavimui ir tobulinimui.

Praėjusio sezono Eurolygos čempionas Madrido „Real“ iš Eurolygos už visą turnyrą gavo 2,3 mln. eurų. Praėjusią savaitę „FIBA Europe“ susitiko su Eurolygos delegacijos ir kelių stipriausių klubų atstovais bei pristatė savo turnyro – Čempionų lygos viziją.

Šis turnyras neva turėjo pakeisti Eurolygos varžybas, o žadamas prizinis fondas komandoms – 30 milijonų eurų.

Nors kalbėta, kad Eurolyga palankiai sutiko „FIBA Europe“ siūlymus, tačiau ispanų dienraštis „El Mundo Deportivo“ skelbė, kad iki pabaigos – dar toli.

Antradienį Barselonoje kalbėta ir apie antrąjį ULEB vykdomą turnyrą – Europos taurę. Nutarta, kad kitąmet šioje lygoje ir toliau žais du Lietuvos klubai. Be to, planuojama, kad ir šiame turnyre bus rėmėjai, kurie skirs premijas kovojančioms ekipoms. Kol kas Europos taurėje klubai negauna jokių pinigų už dalyvavimą.

 Taip pat keisis ir varžybų formatas: nuo kito sezono Europos taurės varžybose kovos ne 36 komandos, kaip yra dabar, bet 21 komanda, kurios į turnyrą pateks per vietinius čempionatus, o likusios trys gaus kvietimus. 

Varžybų sistema – kone identiška dabartinei Eurolygos sistemai. Reguliariame sezone komandos sužais 10 rungtynių, po kurių seks „Top 16“ etapas, dviejų rungtynių atkrintamosios kovos ir finalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.