EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio viltys (3): kas smigo, o kas kilo į žvaigždes

Talentingas ir daug žadantis. Kokia tikimybė, kad krepšinio specialistų taip vertinamas jaunas žaidėjas pasieks profesionalaus sporto aukštumas? Prieš trylika metų žurnalas „Krepšinis“, pasitelkęs šalies krepšinio ekspertus, sudarė perspektyviausiųjų reitingą – nuo tuometinių penkiolikmečių iki dvidešimtmečių.

P.Jankūnas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
P.Jankūnas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
D.Šilinskis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
D.Šilinskis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
D.Šilinskis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
D.Šilinskis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Prekevičius.<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Prekevičius.<br>Žurnalas „Krepšinis“
Daugiau nuotraukų (4)

Giedrius Janonis (Žurnalas „Krepšinis“)

Nov 16, 2015, 8:52 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 7:33 AM

Kaip matyti iš 2002-ųjų žurnalo „Krepšinis“, toliausiai pavyko nueiti ne visiems jauniems krepšininkams, kurie buvo sąrašų viršūnėje.

Prieš Europos dvidešimtmečių čempionatą Lietuvoje 2002-aisiais „Krepšinis“ pamėgino pirmąsyk sudaryti 1982-1987 m. gimusių perspektyviausių lietuvių reitingą. Kam lemta pratęsti Arvydo Sabonio, Žydrūno Ilgausko, Artūro Karnišovo ir Šarūno Jasikevičiaus tradicijas? Unikalus tyrimas, supažindinantis su potencialių Lietuvos krepšinio žvaigždžių penkiasdešimtuku.

Už patarimus sudarant talentų rikiuotę „Krepšiniui“ tada dėkojo agentui Steponui Kairiui („CourtSide“) ir treneriams Ramūnui Butautui (SM „Merkurijus“), Rimantui Grigui („Žalgiris-2“), Raimundui Kairiui (A.Sabonio KM), Gintarui Kručkauskui (Alytaus SM), Rolandui Radvilavičiui (A.Sabonio KM), Egidijui Ženevičiui (Š.Marčiulionio KM).

Šįkart žvilgsnis iš 2002-ųjų – į perspektyviausiais vadintus 1984 m. gimusius krepšininkus.

1. Darius Šilinskis, 214 cm, „centras“, „Žalgiris-2“ (LKAL).

Ne tik ištįsęs, bet ir stambus iš prigimties. Darius neigia liaunų Lietuvos aukštaūgių tradiciją. Savo stiliumi labiau panašus į R.Leikų, o ne į E.Žukauską. Būdingas minkštas metimas, gerai mato aikštę, todėl su juo lengva žaisti komandos „mažiukams“. Kol kas rankos daug stipresnės už kojas. Jau sulaukė kvietimo į Lietuvos vyrų rinktinę. Gali pretenduoti net į NBA, jeigu sustiprins kojas ir taps šoklesnis. Greičio stoka pagrindinis minusas.  

2. Paulius Jankūnas, 203 cm, sunkusis puolėjas, „Žalgiris-2“ (LKAL).

Fiziniais duomenimis primena V.Danelių, o ramiu ir tyliu charakteriu – T. Masiulį. Puikus kovotojas, po lenta gerai jaučia kamuolį, atlieka daug juodo darbo ir taiso komandos draugų klaidas. Per rungtynes atkovoja net po 17-20 kamuolių. Taptų itin pavojingu puolėju, jeigu geriau pataikytų iš toli ir išmoktų veržtis.  

3. Marius Prekevičius, 194 cm, atakuojantysis gynėjas, „Sakalai“, Vilnius.

Solidus ir protingas gynėjas, kuris gali žaisti ne tik „antruoju“, bet ir „pirmuoju“ ar net „trečiuoju numeriu“. Pasižymi gera intuicija. Nepasiduoda emocijoms, gerai pataiko iš toli, tačiau kartais pritrūksta aštrumo ir greičio. Geriau atakuoja negu ginasi.  

4. Paulius Joneliūnas, 208 cm, „centras“/sunkusis puolėjas, „Sakalai“, Vilnius.

Puikūs fiziniai duomenys, geros rankos ir stabilus metimas. Tačiau minkštas charakteris. Agresyvumo ir sprogstamosios jėgos stoka neleidžia visiškai atsiskleisti. Kai Paulius pradės aikštėje labiau pasitikėti savo jėgomis, Lietuvos krepšinis sulauks dar vieno pajėgaus aukštaūgio.  

5. Vilius Šumskis, 211 cm, „centras“, „Žalgiris-2“ (LKAL).

Plastiškas ir „minkštas“ vidurio puolėjas, kuriam dar atsiliepia vėlyvas brendimas. Labai techniškas, ir šiuo požiūriu net primena Ž.Ilgauską. Labai trūksta žaidimo patirties, tačiau priaugęs svorio ir sustiprėjęs pretenduoja tapti geru vidurio puolėju.  

6. Steponas Babrauskas, 195 cm, atakuojantysis gynėjas, Vilniaus KM.

Ne tik gerai valdo kamuolį, bet kaip ir R.Šiškauskas ilgai kabo ore. Fiziškai stiprus ir pasižymi kovotojo charakteriu. Nors neblogai ginasi, kartais per anksti atsipalaiduoja.  

7. Linas Lekavičius, 183 cm, įžaidėjas, Millerio vid. mokykla (JAV).

Įžaidėjai – didžiausia šalies krepšinio problema, todėl Lietuvos aikštėse iki šiol nematytas gynėjas iš Šilalės gali tapti tikra sensacija. Amerikos vidurinėje mokykloje jis ne tik vidutiniškai pelno po 29 taškus, bet ir atlieka po 6-7 perdavimus. Greitesnis ir šoklesnis už Š.Jasikevičių, gerai žaidžia vienas prieš vieną, tačiau dar turi išmokti valdyti ir visą komandą.  

8. Valdas Dabkus, 202 cm, lengvasis puolėjas/atakuojantysis gynėjas, „Žalgiris-2“ (LKAL).

Gali įmesti ir prasiveržti, tačiau kol kas labai silpnai ginasi. Jeigu nori sekti S.Štombergo pėdomis, privalo priversti save gintis. 

9. Justinas Pavlavičius, 202 cm, atakuojantysis gynėjas/lengvasis puolėjas, „Žalgiris-2“ (LKAL).

Pataiko iš toli, gerai valdo kūną. Moka ir mėgsta žaisti individualiai, tačiau praverstų įvairesnis žaidimas.  

10. Vaidotas Pridotkas, 200 cm, lengvasis/sunkusis puolėjas, „Neptūnas“, Klaipėda.

Dar vienas Klaipėdos mokyklos auklėtinis, kuris taikliai mėto tritaškius. Praėjusį sezoną buvo septintas pagal efektyvumo koeficientą „Neptūno“ žaidėjas. Tačiau nuolatinės kelių traumos trukdo greičiau tobulėti.

Tęsinys – apie perspektyviausiais laikytus 1985 m. gimusius krepšininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?