EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio viltys (5): kas smigo, o kas kilo į žvaigždes

Talentingas ir daug žadantis. Kokia tikimybė, kad krepšinio specialistų taip vertinamas jaunas žaidėjas pasieks profesionalaus sporto aukštumas? Prieš trylika metų žurnalas „Krepšinis“, pasitelkęs šalies krepšinio ekspertus, sudarė perspektyviausiųjų reitingą – nuo tuometinių penkiolikmečių iki dvidešimtmečių.

M.Andriuškevičius.<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Andriuškevičius.<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Pocius<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Pocius<br>Žurnalas „Krepšinis“
A.Aleksandrovas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
A.Aleksandrovas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
P.Ivanauskas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
P.Ivanauskas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
E.Baniulis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
E.Baniulis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
K.Petrukonis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
K.Petrukonis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
Daugiau nuotraukų (6)

Giedrius Janonis (Žurnalas „Krepšinis“)

Nov 22, 2015, 1:13 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 9:32 AM

Kaip matyti iš 2002-ųjų žurnalo „Krepšinis“, toliausiai pavyko nueiti ne visiems jauniems krepšininkams, kurie buvo sąrašų viršūnėje.

Prieš Europos dvidešimtmečių čempionatą Lietuvoje 2002-aisiais „Krepšinis“ pamėgino pirmąsyk sudaryti 1982-1987 m. gimusių perspektyviausių lietuvių reitingą. Kam lemta pratęsti Arvydo Sabonio, Žydrūno Ilgausko, Artūro Karnišovo ir Šarūno Jasikevičiaus tradicijas? Unikalus tyrimas, supažindinantis su potencialių Lietuvos krepšinio žvaigždžių penkiasdešimtuku.

Už patarimus sudarant talentų rikiuotę „Krepšiniui“ tada dėkojo agentui Steponui Kairiui („CourtSide“) ir treneriams Ramūnui Butautui (SM „Merkurijus“), Rimantui Grigui („Žalgiris-2“), Raimundui Kairiui (A.Sabonio KM), Gintarui Kručkauskui (Alytaus SM), Rolandui Radvilavičiui (A.Sabonio KM), Egidijui Ženevičiui (Š.Marčiulionio KM).

Šįkart žvilgsnis iš 2002-ųjų – į perspektyviausiais vadintus 1986 m. ir 1987 m. gimusius krepšininkus.

1986 m.

1. Martynas Andriuškevičius, 215 cm, „centras“, A.Sabonio KM.

Vieną po kito gerina rekordus: per vienas rungtynes įmetė 43 taškus, per antras atkovojo 31 kamuolį, o trečias baigė su „trigubu dubliu“ – 22 tšk., 16 atk. kam., 10 blokų. Prestižinio Europos BAM turnyro (vaikai iki 14 metų) 2000 m. geriausias „centras“ jau dabar išsiskiria ne tik ūgiu. Perėmęs kamuolį, gali jį persivaryti per visą aikštę ir įkalti iš viršaus. Unikalių duomenų talentui koją kiša tik sveikatos bėdos. Dėl nuolatinių nugaros skausmų ir silpnų raumenų Martynas šįmet pusę metų praleido be treniruočių.  

2. Martynas Pocius, 192 cm, įžaidėjas, Š.Marčiulionio KM.

Buvusio Vilniaus „Statybos“ gynėjo sūnus seka tėvo pėdomis. Puikiai kamuolį valdantis plastiškas ir sumanus įžaidėjas jau dabar lyginamas su Š.Marčiulioniu. Nors po nelaimės neteko piršto, aikštėje gali daryti viską. Sugeba apžaisti varžovą mažame plote. Jeigu dar geriau individualiai ginsis, tikrai pralenks tėvą.  

3. Andrius Aleksandrovas, 197 cm, lengvasis puolėjas, A.Sabonio KM.

Nepaprastai universalus šešiolikametis, galintis žaisti ir „pirmuoju“, ir „ketvirtuoju numeriu“. Varosi ir meta kamuolį vienodai gerai abiem rankomis. Kaip ir garsusis italas G.Fučka, jau pašokęs nusprendžia, kuria ranka atakuoti. Jeigu metimai taps stabilūs, užaugs naujas R.Šiškauskas.  

4. Tomas Pranciliauskas, 193 cm, atakuojantysis gynėjas, Š.Marčiulionio KM.

Tikras kovotojas, turintis gerą ranką. Varžovus įveikia fizine jėga, tačiau žaisdamas prieš vikresnius bendraamžius kartais nespėja jų sustabdyti.  

5. Paulius Abromavičius, 199 cm, sunkusis puolėjas, A.Sabonio KM.

Kartu su savo bendravardžiu P.Ritteriu (Š.Marčiulionio KM) konkuruoja dėl vietos Lietuvos rinktinės starto penkete. Galingas ir techniškas puolėjas. Kai galutinai atpras žingsniuoti, taps dar pavojingesnis.  

1987 m.

1. Tadas Janušauskas, 197 cm, lengvasis puolėjas/atakuojantysis gynėjas, Panevėžio SM.

Universalus techniškas žaidėjas, kuris gerai pataiko tritaškius ir pasižymi neblogu kamuolio varymu. Lietuvos rinktinės lyderis, tačiau charakteris vis dar pakiša koją. Jeigu nesusirgs žvaigždžių liga, gali žengti toli.  

2. Evaldas Baniulis, 193 cm, atakuojantysis gynėjas/lengvasis puolėjas, Š.Marčiulionio KM.

Agresyvus, gerai veržiasi ir pataiko iš toli. Dar viena viltis sulaukti naujo R.Šiškausko. Tačiau turi pagerinti kamuolio valdymo techniką ir išmokti žaisti kaire ranka.  

3. Paulius Ivanauskas, 188 cm, atakuojantysis gynėjas/įžaidėjas, A.Sabonio KM.

Plastiškas ir gerai koordinuotas metikas. Jau dabar negalima jo palikti be priežiūros, nes švystelės tritaškį. Daug energijos iššvaisto veltui besiginčydamas su teisėjais ir varžovais.  

4. Karolis Petrukonis, 204 cm, „centras“, Š.Marčiulionio KM.

Jau dabar neblogai žaidžia nugara į krepšį ir moka mesti puskabliu. Šiek tiek lėtokas, todėl praverstų geresnė technika. Ginantis reikia išmokti atitverti savo varžovus nuo krepšio.  

5. Giedrius Knyšas, 200, atakuojantysis gynėjas/lengvasis puolėjas, Š.Marčiulionio KM.

Išsiskiria ūgiu iš bendraamžių, tačiau puikiai žaidžia atakuojančiuoju gynėju ar lengvuoju „kraštu“. Agresyvus, gerai valdo kamuolį, pataiko tritaškius. Sustiprėjęs fiziškai gali tapti labai savitu gynėju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.