EUROLYGA 2023

Be šansų: siaubingai gynęsis „Lietuvos rytas“ pamokytas Saratove

Vilniečiai sutriuškinti Saratove.<br>M.Kulbio nuotr.
Vilniečiai sutriuškinti Saratove.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 4:31 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 4:24 PM

Vilniaus „Lietuvos rytas“ nerado jokios galimybės iškovoti itin svarbią pergalę nesvetingai pasitikusiame Saratove. Lyg dvidešimt metų atgal į praeitį grįžę vilniečiai turėjo pratintis prie „Avtodor“ arenos keistenybių, tačiau nesugebėjo – pralaimėta beviltiškai 92:109 (18:25, 17:27, 27:26, 30:31).

Nors vilniečiai ir pradėjo mačą atsikovodami ginčo kamuolį, tačiau taip nė karto ir nepirmavo – nuo pirmų minučių į priekį šovę amerikiečių vedami rusai neleido net pagalvoti apie pergalę.

Jau antrajame kėlinyje jie susikrovė 19 taškų persvarą.  Nors vilniečiams ir pavyko ją sumažinti iki dešimties, tačiau tai buvo viskas – aikštėje skraidę „Avtodor“ krepšininkai lietuvius daužė 25-ių ir didesniu taškų skirtumu.  

Tai buvo jau šeštoji vilniečių nesėkmė Europos taurės E grupėje per aštuonis turus. „Avtodor“ sąskaitoje – šešios pergalės. Jie jau užsitikrino vietą kitame etape, o vilniečiai dėl jos dar turės pakovoti.  

Priklausomai nuo kitų komandų rezultatų, „Lietuvos rytui“ gali užtekti tik pergalės namie paskutiniame ture prieš Salonikų PAOK, bet jeigu lietuviai nori būti savo likimo kalviais, pergalė bus reikalinga ir po savaitės Sankt Peterburge, mače su grupės lyderiais „Zenit“.  

„Lietuvos rytas“ šiame mače vertėsi be savo vidurio puolėjų Artūro Gudaičio ir Antano Kavaliausko ir pralaimėjo kovą po krepšiais 20:31. Ir kiti statistiniai rodikliai buvo ne sostinės ekipos naudai: „Lietuvos rytas“ tik geriau metė dvitaškius – pataikė 21 iš 32 (65 proc.), o šeimininkai – 25 iš 40 (62 proc.). Vilniaus komandapadarė 15 klaidų, o „Avtodor“ – 12. Abu klubai įmetė po 12 tritaškų, tačiau tai padarė iš 30 kartų, o rusai – iš 23.

„Lietuvos rytas“: N.Laprovittola 21, K.Lavrinovičius 20, A.Juškevičius 12 ir D.Gailius po 12, G.Orelikas 10, M.Runkauskas 7, J.Jucikas ir R.Giedraitis po 5, M.Lukauskis 0, Ž.Janavičius nežaidė.

„Avtodor“: T.Petersonas 25, E.Kolesnikovas 24, P.Stollas 12, D.Lukašovas 11, A.Makievas 10.

Sąlygos. Vilniečiai nustėro atvykę į areną – tualetai čia priminė sovietmetį, o atsarginių žaidėjų suolelis buvo atitemptas lyg iš kaimo sodybos. Kad nebūtų šalta sėdėti, ant jo buvo patiestos antklodės.  

Tuo tarpu areną šildė dujų balionai.  

Be kapitono. „Lietuvos rytas“ vertėsi be Antano Kavaliausko ir Artūro Gudaičio. Jie niekaip neišbrenda iš traumų maratono.  

Gynyba. „Lietuvos rytas“ sužaidė prasčiausias sezono rungtynes gynyboje. Vidutiniškai po 86 taškus Europos taurėje praleidžiantys vilniečiai šį kartą tiek taškų varžovams leido pelnyti jau ketvirto kėlinio pradžioje, o viso praleido net 109.  

Rekordas. 109 pelnyti taškai – Europos taurės turnyro sezono rezultatyvumo rekordas.

Pataikymas. „Lietuvos rytas“ gerai pataikė iš žaidimo – dvitaškius metė 65, tritaškius 40 procentų taiklumu, bet varžovai tą darė taip pat sėkmingai – atitinkamai 63 ir 52 procentai.

Naudingumas. Dar iškalbingesnė statistika – Saratovo klubo naudingumas siekė 147, vilniečių – vos 76 balus.

Startinės sudėtys. „Lietuvos rytas“: Julius Jucikas, Gediminas Orelikas, Nicolas Laprovittola, Mindaugas Lukauskis ir Deividas Gailius.

„Avtodor“: Denisas Lukašovas, Artiomas Klimenko, E.Kolesnikovas, Jeffas Brooksas, Travisas Petersonas.

Ketvirtas kėlinys: „Lietuvos rytas“ – „Avtodor“ 92:109 (18:25, 17:27, 27:26, 30:31).

Kėlinio pradžioje „Avtodor“ jau buvo pelnę 86 taškus – tiek, kiek vilniečiai įprastai leidžia varžovams pelnyti per visą mačą. Rusai negailestingai talžė vilniečius 86:62.

Netrukus skirtumas tapo jau nepadorus – 91:64. Vilniečiai jau buvo nuleidę galvas.

Daugiausiai Roko Giedraičio pastangomis „Lietuvos rytui“ pavyko kiek pristabdyti varžovus, o likus žaisti dar keturioms minutėms jie jau siekė šimtojo taško – 98:77.

Paskutinės minutės tapo tik formalumu – abi komandos nesistengė nei pulti, nei gintis. Galutinis rezultatas – 109:92.

Trečias kėlinys: „Lietuvos rytas“ – „Avtodor“ 62:78 (18:25, 17:27, 27:26)

Antrą rungtynių Deividas Gailius pradėjo pataikydamas pirmą tolimą metimą – prieš tai jis prametė penkis tritaškius. 

Dar du tolimus metimus iš eilės pridėjo N.Laprovittola, tačiau ir varžovai sėkmingai puolė – sužaidus dvi minutes „Lietuvos rytas“ sumažino atsilikimą iki 60:47.

Netrukus sudėtingą dvitaškį pataikė K.Lavrinovičius, o D.Gailius retoje greitoje atakoje įkrovė kamuolį iš viršaus, priversdamas varžovus prašyti minutės pertraukėlės – 50:60.

Tačiau po trumpo atokvėpio rusai sustabdė bandančius įsibėgėti vilniečius ir ramiai atstatė sau palankią persvarą ir pradėjo vėl triuškinti mūsiškius – 74:56.

Netrukus komandas jau skyrė dvidešimt taškų ir tik kėlinio pabaigoje vilniečiai sumažino atsilikimą iki 62:78.

Antras kėlinys: „Lietuvos rytas“ – „Avtodor“ 35:52 (18:25, 17:27)

Sužaidus vos dvi minutes antrajame kėlinyje po „Avtodor“ tolimo metimo komandas jau skyrė dviženklis skirtumas – 30:20.

Varžovai dar buvo padidinę savo persvarą, tačiau G.Orelikas pataikė puikų tolimą metimą paskutinę atakos sekundę (26:34). Tačiau vilniečiai ilgai nesidžiaugė – E.Kolesnikovas pelnė lengvus taškus su pražanga ir sugrąžino dviženklį pranašumą Saratovo ekipai – 37:26.

Likus žaisti tris minutes rusai įgavo rekordinį pranašumą – 41:28. Vilniečiai toliau niekaip nepataikė net būdami laisvi, o „Avtodor“ pradėjo smagintis lengvai rinkdami taškus iš po krepšio. Po varžovų galingo dėjimo A.Jasilionis prašė pertraukėlės – 45:28.

Vaizdas ir toliau nesikeitė – vilniečiai nesugebėjo apsiginti be pražangų, o pačių puolimas strigo – po dviejų kėlinių „Avtodor“ pirmavo 52:35.

Pirmas kėlinys: „Lietuvos rytas“ – „Avtodor“ 18:25

Vilniečiai atsikovojo ginčo kamuolį, tačiau rungtynių pradžioje užtikrinčiau atrodė rusai – jie įveikė „Lietuvos ryto“ aikštės spaudimą, įkrovė iš viršaus, o kitoje atakoje T.Petersenas pataikė iš toli. Negana to, dar kitoje atakoje amerikietis pataikė dvitaškį su pražanga ir „Avtodor“ pirmavo 10:4.

Po dar vieno varžovų tolimo metimo Aurimas Jasilionis turėjo prašyti minutės pertraukėlės – 13:4.

Po pertraukėlės „Lietuvos ryto“ žaidimas kiek atgijo, tačiau to nepakako – rusai neleido priartėti vilniečiams, o krepšys mūsiškiams buvo užsirišęs – 9:17.

Mačą priverstinai sustabdė laikmačio gedimas, po kurio komandos apsikeitė tolimais metimais – 14:20. Vilniečių gretose taiklus buvo Marius Runkauskas, netrukus pridėjęs ir dvitaškį su dviem taikliais baudų metimais (18:20).

Tačiau tai buvo ir paskutiniai vilniečių taškai pirmame kėlinyje – klysti pradėję lietuviai leido rusams vėl kiek pabėgti – 25:18.

***

Be kapitono. „Lietuvos rytas“ šiame mače versis be Antano Kavaliausko ir Artūro Gudaičio.

Puolimas. Tiek vilniečiai, tiek Saratovo žaidėjai labiau mėgsta pulti – „Avtodor“ yra geriausiai puolanti komanda, renkanti po 90,7 taško. „Lietuvos rytas“ atsilieka nedaug (vid. 85,6 tšk.) ir yra ketvirtas.

Lyderiai. Nors „Avtodor“ pelno labai daug taškų, krepšininkai yra pasiskirstę puolimo vaidmenis ir nė vienas jų nepatenka į turnyro rezultatyviausių žaidėjų dvidešimtuką. Aukščiausias vietas (24-ąją, 25-ąją ir 29-ąją) užima Jeremy Chappellas (vid. 15,1 tšk.), Travisas Petersonas (15 tšk.) ir Jeffas Brooksas (14,5 tšk.).

Tiesa, šiuo metu komandoje pirmas pagal rezultatyvumą yra Paulas Stollas. Jo vidurkis – 19 taškų, tačiau Meksikos rinktinei atstovaujantis amerikietis Europos taurės turnyre žaidė dar tik dvejas rungtynes.

Treneris. Per pirmąsias „Lietuvos ryto“ ir „Avtodor“ rungtynes, kurios spalio pabaigoje vyko Vilniuje, Saratovo komandai vadovavo amerikietis Bradas Grinbergas.

Tačiau lapkričio viduryje „Avtodor“ savininkas Vladimiras Rodionovas atliko rokiruotę ir perkėlė B.Grinbergą į trenerio padėjėjo pareigas, o vyriausiuoju paskyrė sezono pradžioje amerikiečiui talkinusį rusą Aleksejų Vasiljevą.

Situacija. „Lietuvos rytas“ laimėjo tik 2 iš 7 rungtynių ir neturi kur trauktis. Į kitas komandas vilniečiams nereikės dairytis tik tuo atveju, jei jie laimės visas likusias rungtynes.

Išlikimo maratoną „Lietuvos rytas“ pradės dvikova išvykoje su Saratovo „Avtodor“ klubu. Paskui Vilniaus komanda dar keliaus į Sankt Peterburgą žaisti su „Zenit“, o paskutiniajame ture priims Salonikų PAOK krepšininkus.

Pagal geriausią scenarijų, „Lietuvos rytui“ užtektų vienos pergalės prieš PAOK. Bet toks scenarijus įmanomas tik tuo atveju, jei arba Solnoko „Olaj“, arba Stambulo „Besiktas“ pralaimės visas trejas likusias rungtynes, o PAOK laimės ne daugiau negu kartą. „Olaj“ ir „Besiktas“ turi po 3 pergales ir dar kovos tarpusavyje, o PAOK sąskaitoje yra 2 pergalės.

Vis dėlto variantų šioje grupėje dar liko labai daug. Šiuo metu visiškai ramus yra tik „Zenit“ ir beveik ramus – „Avtodor“, kurį iš pirmojo ketverto gali išstumti nebent ilga sutapimų virtinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.