EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė: 16-mečio žygdarbiai ir „Maccabi“ viltys

16-metis Luka Dončičius sukėlė aplodismentų audrą Madride, 35 metų Dimitris Diamantidis privertė aikčioti sirgalius Atėnuose, priekinės linijos duetas antrą savaitę iš eilės pelnė daugiau nei pusę Belgrado ekipos taškų, Žanas Tabakas pradėjo Izraelio superklubo gelbėjimo misiją ir net keturios komandos vos peržengė pusšimčio įmestų taškų ribą.

Slovėnas L.Dončičius būdamas 16-os metų debiutavo Madrido „Real“ klube, o šią savaitę padėjo Ispanijos komandai pasiekti svarbią pergalę.<br>AFP nuotr.
Slovėnas L.Dončičius būdamas 16-os metų debiutavo Madrido „Real“ klube, o šią savaitę padėjo Ispanijos komandai pasiekti svarbią pergalę.<br>AFP nuotr.
M.Kalnietis šią savaitę pagerino Eurolygos rezultatyvumo rekordą šį sezoną.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Kalnietis šią savaitę pagerino Eurolygos rezultatyvumo rekordą šį sezoną.<br>P.Mantauto nuotr.
L.Lekavičius šią savaitę pagerino Eurolygos rezultatyvumo rekordą šį sezoną.<br>P.Mantauto nuotr.
L.Lekavičius šią savaitę pagerino Eurolygos rezultatyvumo rekordą šį sezoną.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rolandas V.Eidvilas

Dec 5, 2015, 1:28 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:22 AM

Tai buvo įdomiausi įvykiai aštuntajame krepšinio Eurolygos ture, po kurio kelialapius į „Top 16“ etapą jau turi dešimt komandų.

Lietuviai

Lietuvos krepšiniui šią savaitę svarbiausia buvo tai, kad teisę po Kalėdų Eurolygoje žaisti dar 14 rungtynių užsitikrino daugiau nei vienas lietuvis.

Prie Mindaugo Kuzminsko, jau anksčiau žengusio į kitą etapą su Malagos „Unicaja“ klubu, prisidėjo visas būrys Kauno „Žalgirio“ žaidėjų.

„Žalgiris“ namie nugalėjo Izmyro „Karsiyaka“ komandą 74:52, o svarbiausi pergalės kalviai buvo iki tol nemažai priekaištų sulaukę kauniečių įžaidėjai.

Trečiadienį dažnai iniciatyvos ėmęsi Mantas Kalnietis (17 taškų) ir Lukas Lekavičius (11 taškų) pasiekė sezono rezultatyvumo rekordus.

Šeši „Žalgirio“ lietuviai pelnė 48 iš 74 komandos taškų, bet treneris Gintaras Krapikas pasitikėjo ne visais. Martynas Pocius pirmą kartą šį sezoną visas rungtynes praleido ant suolo. Po kelių savaičių pertraukos į dvyliktuką pateko traumą išsigydęs Vytenis Lipkevičius, tačiau į aikštę jis dar nebuvo įleistas.

Jau trečiose rungtynėse iš eilės nė vieno taško nepelnė Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis. „Real“ namie nugalėjo Stambulo „Fenerbahce“ komandą 80:73, bet 19 min. žaidęs J.Mačiulis tris kartus nepataikė iš trijų taškų zonos.

Šį sezoną J.Mačiulis pelno vos 3,3 taško, pataiko 41,7 proc. dvitaškių (5/12) ir 25 proc. tritaškių (4/16). Eurolygoje jis per 8 rungtynes pelnė 26 taškus – mažiau nei per vieną Europos pirmenybių mačą su Gruzijos rinktine, į kurios krepšį įmetė 34 taškus.

Pastarosiomis savaitėmis apsiramino galingai sezoną pradėjęs „Unicaja“ puolėjas M.Kuzminskas. Penktadienį jis per 21,5 min. pelnė 4 taškus (2/5 dvitaškių, 0/2 tritaškių), o Malagos ekipa išvykoje pralaimėjo Stambulo „Darussafaka“ klubui 57:63.

Situacija

Likus dviem turams iki reguliariojo sezono pabaigos kelialapius į „Top 16“ etapą užsitikrino 10 komandų. Dar iki šios savaitės užduotį buvo išsprendę Stambulo „Fenerbahce“ (A grupė), Pirėjo „Olympiakos“ (B grupė), „Barcelona“, Krasnodaro „Lokomotiv“ (C grupė), Maskvos CSKA, Malagos „Unicaja“ ir Bambergo „Brose“ (D klubai), o aštuntajame ture prie jų prisidėjo Vitorijos „Laboral Kutxa“, Stambulo „Anadolu Efes“ (B grupė) ir Kauno „Žalgiris“ (C grupė). Galingiausiai žaidžia po septynerias rungtynes laimėję „Olympiakos“ ir CSKA klubai. Po šešias pergales iškovojo „Fenerbahce“, „Barcelona“, „Lokomotiv“ ir „Unicaja“.

Galimybes patekti į Eurolygos antrąjį etapą prarado trys komandos: Limožo CSP (B grupė), Izmyro „Karsiyaka“ (C grupė) ir Sasario „Banco di Sardegna“ (D grupė). Tad į likusius šešis kelialapius pretenduoja 11 komandų.

Įdomiausia padėtis – A grupėje. Joje net penkias komandas skiria vienas taškas. Šiuo metu po keturias pergales turi „Chimki“, Miuncheno „Bayern“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“, po tris – Madrido „Real“ ir Strasbūro SIG.

Savaitės mūšis

Aštuntajame ture vėliausiai prasidėjo Atėnuose vykusios rungtynės tarp „Panathinaikos“ ir „Barcelona“. Garsūs pavadinimai žadėjo, kad ši dvikova gali tapti savaitės desertu, ir jos dalyviai nenuvylė – dvikova išties tapo savaitės desertu.

Reginį pradėjo kurti „žaliųjų“ sirgaliai. Jų Atėnų olimpinėje arenoje susirinko net 16800 (tai – šio Eurolygos sezono lankomumo rekordas). Tokioje aplinkoje abiejų komandų žaidėjai negalėjo tausoti savęs ir kovojo nuo pirmų iki paskutinių akimirkų, o pabaigoje tiksliau žaidė „Panathinaikos“ krepšininkai. Jie nugalėjo 93:86 ir nutraukė „Barcelona“ klubo šešių pergalių seriją.

Tiesa, trečiajame kėlinyje atrodė, kad svečiams jėgų neužteks – pamažu tolęs „Panathinaikos“ 29-ąją min. įgijo solidų pranašumą 66:50. Tačiau „Barcelona“ atsitiesė ir sumažino skirtumą iki 1 taško. Vis dėlto persverti rezultato nepavyko. Paskutinę minutę po sąmoningų varžovų pražangų šeimininkai taikliai mėtė baudas, o Barselonos žaidėjai pernelyg skubėjo ir ne visada priimdavo gerus sprendimus.

Atėnų ekipoje ypač galingai žaidė 25 taškus pelnęs ir karjeros rekordą pagerinęs serbas Miroslavas Raduljica. Tačiau sirgaliai daugiausia plojimų skyrė saviškiui – graikui Dimitriui Diamantidžiui.

35 metų veterano veiksmai aikštėje vis dažniau verčia sirgalius krūpčioti iš nerimo, bet penktadienį D.Diamantidis vėl buvo patikimumo etalonas. Jis ne tik sėkmingai dirigavo „Panathinaikos“ puolimui, bet ir pats pelnė 20 taškų. Taip rezultatyviai Atėnų ekipos simbolis žaidė pirmą kartą nuo 2012 metų balandžio. Beje, D.Diamantidžio karjeros rekordas yra 26 taškai ir buvo pasiektas 2011 metų kovą rungtynėse ne su kuo kitu, o su „Barcelona“.

Jiems gerai

16-metis Luka Dončičius nebuvo rezultatyviausias „Real“ žaidėjas, bet tapo vakaro didvyriu per sudėtingą dvikovą su „Fenerbahce“ klubu. Jaunasis slovėnas antrajame kėlinyje sugebėjo sutelkti visiškai pakrikusią ir 10 taškų atsilikusią Madrido komandą, kurią varžovai pirmajame kėlinyje dorojo kaip vaikus. L.Dončičius pelnė 6 taškus, o paskui perdavė estafetę vyresniems komandos draugams, kuriems treneris Pablo Laso per pertrauką sugebėjo įkrėsti proto. Labiausiai pasitempė Sergio Llullis, pirmojoje pusėje nepelnęs nė taško, bet antrojoje surinkęs net 17 taškų. Atsigavęs „Real“ iškovojo pergalę 80:73, nutraukė trijų pralaimėjimų seriją ir išsaugojo galimybes patekti į „Top 16“ etapą.

Žanas Tabakas laimėjo trumpiausiai dirbančių trenerių dvikovą ir iškovojo pirmąją pergalę Eurolygoje vadovaudamas Tel Avivo „Maccabi“ komandai. Tel Avivo krepšininkai išvykoje 76:74 palaužė „Banco di Sardegna“ ekipą, kuri lapkritį taip pat pakeitė trenerį. Šią savaitę Ž.Tabako oponentas buvo Marco Calvani. Spalio pabaigoje, kai šios komandos susitiko pirmąjį kartą, joms vadovavo Guy Goodesas ir Romeo Sacchetti.

Maikas Zirbesas ir Quincy Milleris tapo puse „Crvena Zvezda“ komandos. Šis duetas antrose iš eilės rungtynėse įmetė daugiau nei pusę komandos taškų ir užtikrino dvi paeiliui pergales „Pionir“ arenoje. Septintajame ture M.Zirbesas ir Q.Milleris (26 ir 24 taškai) buvo per kietas riešutas „Real“ gynybai, o aštuntajame ture šių žaidėjų (27 ir 25 taškai) nesustabdė „Chimki“ krepšininkai. Antrą savaitę iš eilės karjeros rekordus gerinusių M.Zirbeso ir Q.Millerio vedama „Crvena Zvezda“ įveikė svečius iš Pamaskvio 96:91.

Šį sezoną sunkiausiai sustabdomas yra CSKA puolimas. Maskviečiai pelno vidutiniškai 91,1 taško ir jau trejose rungtynėse įmetė 100 ar daugiau taškų. Trečiasis kartas buvo šią savaitę per be jokios įtampos vykusias rungtynes išvykoje su „Brose“ klubu, kurį CSKA nugalėjo 100:88.

Jiems blogai

„Karsiyaka“ yra viena prasčiausiai atakuojančių Eurolygos komandų, tačiau jos puolėjo Josho Carterio taiklumas netelpa į vaizduotės ribas. 200 cm ūgio amerikietis šį sezoną pataikė vos 14 proc. metimų (2/16 dvitaškių, 5/34 tritaškių). Kaune netaiklių metimų seriją pratęsęs Jos.Carteris per trejas pastarąsias rungtynes nepataikė nė vieno iš 14 dvitaškių bei tritaškių.

Tikimybė, kad „Top 16“ etape žais bent viena Italijos komanda, vis mažėja. „Banco di Sardegna“ galimybių likti Eurolygoje nebeturi, o Milano „Emporio Armani“ viltis dar labiau sumažino išvykoje patirtas pralaimėjimas „Olympiakos“ klubui 63:73. Svečiai iš Lombardijos, atvykę be traumuoto Alessandro Gentile, tris kėlinius spardėsi, tačiau ketvirtajame nesugebėjo pasipriešinti Graikijos čempionams, kuriems irgi trūko labai svarbaus žaidėjo – Vasilio Spanoulio.

Kelialapį į „Top 16“ etapą užsitikrinę „Lokomotiv“ krepšininkai visai prarado ūpą kovoti ir namie gėdingai pralaimėjo Zeliona Guros „Stelmet“ komandai 51:66. Pusšimčio taškų ribą Kubanės ekipa peržengė tik paskutinę sekundę Malcolmui Delaney įdėjus į jau nesigynusių Lenkijos čempionų krepšį. Po šio dėjimo „Lokomotiv“ išvengė sezono mažiausiai pelnytų taškų rekordo, kuris priklauso Limožo klubui (CSP pralaimėjo „Olympiakos“ ekipai 49:75). Beje, kiti du Rusijos klubai CSKA ir „Chimki“ šiame ture per du pirmuosius kėlinius pelnė tiek pat arba daugiau taškų nei „Lokomotiv“ per visas rungtynes (CSKA – 51, „Chimki“ – 53).

„Unicaja“ ekipa pirmajame rate vienintelė laimėjo visas rungtynes, tačiau pastaruoju metu žaidžia vis silpniau ir antrajame rate per tris turus nugalėjo tik kartą. Penktadienį Malagos krepšininkai suklupo Turkijoje, kur juos įveikė Stambulo „Darussafaka“ klubas 63:57. Komandos beveik visą laiką žaidė lygiai, o nugalėtojus nulėmė galinga „Darussafaka“ atkarpa ketvirtajame kėlinyje, kai šeimininkai įmetė 14 taškų be atsako ir pabėgo į priekį 63:51. Per šį spurtą net 9 taškus pelnė buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas Milko Bjelica. Iš viso jis įmetė 18 taškų ir pritrūko tik 1 taško iki „Lietuvos ryto“ laikais pasiekto karjeros rekordo.

Savaitės skaičiai

4 – Net keturios komandos šio turo rungtynėse nesugebėjo įmesti 60 taškų. Prasčiausiai puolė „Lokomotiv“ (51 taškas su „Stelmet“), „Karsiyaka“ (52 taškai su „Žalgiriu“), CSP (56 taškai su „Laboral Kutxa“) ir „Unicaja“ (57 taškai su „Darussafaka“).

6 – „Olympiakos“ iškovojo šeštąją pergalę iš eilės. Tai – ilgiausia šio sezono pergalių serija. Taip pat šešias pergales iš eilės iki šios savaitės nesėkmės buvo pasiekusi „Barcelona“.

16 – Buvęs „Lietuvos ryto“ puolėjas D.J.Strawberry, šį sezoną atstovaujantis Pirėjo komandai, per rungtynes su Milano klubu pelnė 16 taškų ir pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą.

36 – „Laboral Kutxa“ abejas rungtynes su CSP klubu laimėjo 36 taškų skirtumu. Spalio pabaigoje Baskų krašto klubas Limože nugalėjo 107:71, šią savaitę namie – 92:56. Sezono didžiausios pergalės rekordas priklauso „Chimki“ komandai, kuri spalio pabaigoje sutriuškino „Crvena Zvezda“ klubą 38 taškais 91:53.

Savaitės citatos

Žanas Tabakas („Maccabi“ treneris po pergalės, nutraukusios keturių pralaimėjimų seriją): „Ši pergalė svarbi ne vien dėl to, kad mes išsaugojome galimybes patekti į „Top 16“. Ji padės rasti mūsų tapatumą. Kai kurie žaidėjai prarado pasitikėjimą savimi, ir ši pergalė padės formuoti komandos dvasią“.

Pablo Laso („Real“ treneris po rungtynių, kuriose traumą patyrė Andresas Nocioni): „Mums tikrai nesiseka. Mus turbūt užpuolė kažkoks traumų virusas – net ir man skauda nugarą. Tačiau po tokių pergalių skausmas pasimiršta“.

Aleksandaras Džordževičius („Panathinaikos“ treneris po rungtynių, kuriose nutraukė „Barcelona“ pergalių seriją): „Pasakiau krepšininkams, kad laimėti galėsime tik tuo atveju, jei tikrai tikėsime pergale. Krepšininkai mane suprato ir nuo pirmos iki paskutinės akimirkos žaidė taip, kaip privalo žaisti komanda, kuri yra pasiryžusi laimėti“.

Dejanas Radonjičius („Crvena Zvezda“ treneris po pergalės prieš „Chimki“): „Tai buvo geriausios mūsų rungtynės. Neabejotinai. Prieš savaitę nugalėjome „Real“, bet šiuo metu „Chimki“ yra stipresnė komanda“.

Savaitės penketas

Marquezas Haynesas („Banco di Sardegna“). Amerikietis labiausiai stengėsi, kad jo komanda išvengtų paskutinės vietos grupėje. Jis per 33,5 min. į „Maccabi“ krepšį įmetė 26 taškus (3/5 dvitaškių, 5/7 tritaškių, 5/7 baudų).

Sergio Llullis („Real“). Ispanas per du pirmuosius kėlinius į „Fenerbahce“ krepšį nepataikė nė karto. Tačiau nuaidėjus finalo sirenai 26 min. žaidusio S.Llullio sąskaitoje buvo 17 taškų (3/6 dvitaškių, 3/9 tritaškių, 2/2 baudų), iš kurių 12 pelnė ketvirtajame kėlinyje.

Nando De Colo (CSKA). Prancūzas rungtynėse su „Brose“ ekipa per 29,5 min. pelnė 27 taškus (7/9 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 4/4 baudų), atliko 11 rezultatyvių perdavimų ir surinko 33 naudingumo balus. N.De Colo pasidalijo naudingiausio savaitės žaidėjo vardą.

Maikas Zirbesas („Crvena Zvezda“). Antrą savaitę iš eilės stulbinamai žaidęs vokietis tyčiojosi iš „Chimki“ priekinės linijos. Jis per 29 min. pelnė 27 taškus (9/12 dvitaškių, 9/9 baudų), atkovojo 7 kamuolius, išprovokavo 6 pražangas ir surinko 33 naudingumo balus. M.Zirbesas pasidalijo naudingiausio savaitės žaidėjo vardą.

Miroslavas Raduljica („Panathinaikos“). Serbas nustelbė „Barcelona“ aukštaūgius. Jis per 26,5 min. pelnė 25 taškus (8/9 dvitaškių, 9/9 baudų) ir išprovokavo 7 pražangas.

Savaitės lietuvis

Mantas Kalnietis („Žalgiris“). Į Kauno komandą po pertraukos grįžęs M.Kalnietis dar nežaidžia taip, kaip tikisi „Žalgirio“ sirgaliai, bet per rungtynes su „Karsiyaka“ ekipa parodė, kad gali imtis lyderio vaidmens. Taikliai atakavęs gynėjas per 31 min. pelnė 17 taškų (4/7 dvitaškių, 3/5 tritaškių), atkovojo 7 kamuolius ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Savaitės nusivylimas

Rodrigue‘as Beaubois (SIG). Prancūzas puikiai žaidė visose Strasbūro ekipos laimėtose rungtynėse, bet šią savaitę per dvikovą su „Bayern“ buvo nepanašus į save. R.Beaubois atakavo dažnai, bet per 22 min. nė sykio nepataikė į krepšį (0/5 dvitaškių, 0/6 tritaškių).

Eurolyga. 8-asis turas.

A grupė

Madrido „Real“ – Stambulo „Fenerbahce“ 80:73. S.Llullis 17, G.Ayonas 15, F.Reyesas 13/J.Vesely 20, B.Dixonas 15. 10483 žiūrovai.

Belgrado „Crvena Zvezda“ – „Chimki“ 96:91. M.Zirbesas 27, Q.Milleris 25, S.Jovičius ir M.Williamsas po 13/A.Švedas 28, P.Koponenas 16, Z.Dragičius 14. 6934 žiūrovai.

Strasbūro SIG – Miuncheno „Bayern“ 69:82. J.Leloupas 11/J.Bryantas 17, D.Thompsonas 14. 6141 žiūrovas.

Rikiuotė: 1. „Fenerbahce“ – 6, 2. „Chimki“ – 4, 3. „Bayern“ – 4, 4. „Crvena Zvezda“ – 4, 5. „Real“ – 3, 6. SIG – 3.

B grupė

Zagrebo „Cedevita“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 75:81. M.Bilanas 18, J.Pullenas 17, F.Pilepičius 12/ D.Šaričius 16, 10 atk.kam., D.Brownas 12. 5200 žiūrovų.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Limožo CSP 92:56. D.Adamsas 23, T.Šengelia 11, G.Bourousis 10, 10 atk.kam./ L.Westermannas 14. 9137 žiūrovai.

Pirėjo „Olympiakos“ – Milano „Emporio Armani“ 73:63. D.J.Strawberry 16, N.Milutinovas 12, G.Printezis 11/ A.Cinciarini ir Ch.Jenkinsas po 12, J.McLeanas 11, 10 atk.kam. 6500 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 7, 2. „Laboral Kutxa“ – 5, 3. „Anadolu Efes“ – 4, 4. „Cedevita“ – 4, 5. „Emporio Armani“ – 2, 6. CSP – 2.

C grupė

Kauno „Žalgiris“ – Izmyro „Karsiyaka“ 74:52. M.Kalnietis 17, B.Motumas 12, L.Lekavičius 11/ Jus.Carteris 13. 9160 žiūrovų.

Krasnodaro „Lokomotiv“ – Zeliona Guros „Stelmet“ 51:66. Ch.Singletonas 11, V.Claveris 10/ Mat.Ponitka 11, 11 atk.kam., D.Bostas ir D.Borovnjakas po 11. 3175 žiūrovai.

Atėnų „Panathinaikos“ – „Barcelona“ 93:86. M.Raduljica 25, D.Diamantidis 20/ A.Abrinesas 21, S.Perperoglou 13. 16800 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Barcelona“ – 6, 2. „Lokomotiv“ – 6, 3. „Panathinaikos“ – 4, 4. „Žalgiris“ – 4, 5. „Stelmet“ – 2, 6. „Karsiyaka“ – 2.

D grupė

Bambergo „Brose“ – Maskvos CSKA 88:100. N.Melli 16, D.Theisas 15, J.Strėlniekas 13/ N.De Colo 27, 11 rez.perd., C.Higginsas 23, K.Hinesas 17. 6800 žiūrovų.

Sasario „Banco di Sardegna“ – Tel Avivo „Maccabi“ 74:76. M.Haynesas 26, J.Varnado 19, Ch.Eyenga 13/ S.Landesbergas 19, G.Pnini 16, T.Rochestie 14. 3318 žiūrovų.

Stambulo „Darussafaka“ – Malagos „Unicaja“ 63:57. R.Reddingas 19, M.Bjelica 18/ N.Nedovičius 13, E.Jacksonas 11. 3968 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. CSKA – 7, 2. „Unicaja“ – 6, 3. „Brose“ – 5, 4. „Darussafaka“ – 4, 5. „Maccabi“ – 2, 6. „Banco di Sardegna“ – 0 ir 8.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.