EUROLYGA 2023

Ko bijo naujasis Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris?

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio ekipos vairą treneris Arvydas Gronskis perėmė lyga karštą bulvę – strategui teks ne tik lopyti šlubuojantį komandos žaidimą, tačiau ir pabandyti ištraukti ekipą į Europos taurės turnyro „Last 32“ etapą. Jau trečiadienį vilniečiai Sankt Peterburge žais bene svarbiausias šio turnyro rungtynes – su E grupės lyderiu „Zenit“ ir pralaimėjimo atveju stipriai sumenkintų šansus tęsti pasirodymą Europos taurėje. „Negaliu sakyti, kad tai viso sezono mačas, tačiau jis turės didelės įtakos tolimesniam klubo sezonui“, – kalbėjo A.Gronskis.

A.Gronskis tikina, kad ekipa pasirengusi trečiadienį pakovoti dėl pergalės su „Zenit“ ekipa.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Gronskis tikina, kad ekipa pasirengusi trečiadienį pakovoti dėl pergalės su „Zenit“ ekipa.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2015, 10:14 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 4:16 PM

Nors ekipos aptarnaujantis personalas antradienį jau krovėsi lagaminus kelionei į  Rusijos krepšinio lopšį – pirmą kartą krepšinis sužaistas būtent Sankt Peterburge, komandos žaidėjai šiandien ryte plušėjo treniruotėje.

„Mes turime savo darbus dirbti. Skaičiuoti ar galvoti apie tai, kas būtų, jei būtų, neturime laiko. Lietuvos krepšinio lygos rungtynės šeštadienį su Utenos „Juventus“ parodė, kur yra ekipos bėdos, todėl privalome kamšyti spragas“, – kalbėjo 41-erių A.Gronskis, „Lietuvos ryto“ ekipos trenerių štabe dirbantis jau nuo 2007 metų.

Debiutinėse A.Gronskio, kaip „Lietuvos ryto“ komandos trenerio, rungtynėse sostinės krepšininkai šeštadienį po intriguojančios kovos 83:82 įveikė „Juventus“, nors dvikovos eigoje turėjo 16 taškų pranašumą.

Trečiadienį Rusijoje Vilniaus komandai teks žaisti mačą, kurį galima pavadinti „mirk arba gyvenk“. Jei sostinės klubas patirs dar vieną nesėkmę, jo likimas spręsis kitos savaitės akistatoje su graikų Salonikų PAOK žaidėjais. Ir tai tik su sąlyga, jei tiek graikai, tiek ir tris laimėjimus turintis vengrų Solnoko „Olaj“ šią savaitę patirs nesėkmes. Kitu atveju – Europos taurės turnyras vilniečiams bus baigtas.

„Gal ir per skambiai tie žodžiai „mirties ar gyvybės klausimas“ skamba. Esame pasirengę žaisti su „Zenit“ ir negalvojame apie pralaimėjimą. Pagrindinė mūsų užduotis Sankt Peterburge bus sustabdyti greitą šeimininkų puolimą. Varžovas mėgsta žaisti itin greitai, o rungtynės su „Juventus“ parodė, kad vis dar negalime subalansuoti puolimo ir gynybos grandžių. Pirmavome su uteniškiais, tačiau kai jie pradėjo greitai atakuoti, bėgti, mes nespėjome į gynybą. Tai mums pasisekė, kad su Utena turėjome plius šešiolika taškų. Rusijoje tiek pirmauti niekas neleis“, – dėstė savo nuomonę A.Gronskis.

Europos E grupėje jau aiškios dvi iš keturių komandų, kurios prasimušė į „Last 32“ varžybų etapą ir abi jos – iš Rusijos: septynis laimėjimus savo sąskaitoje turintis „Zenit“ ir vienu mažiau Saratovo „Avtodor“.

- Kaip taip atsitiko, kad prieš Europos taurės turnyrą prie silpnesnių varžovų priskiriami Rusijos klubai diktuoja sąlygas?, – lrytas.lt paklausė „Lietuvos ryto“ trenerio A.Gronskio.

– Tai nereikia būti dideliu orakulų, kad galėtum pasakyti, jog rusų komandų pajėgumą lemia ne vietiniai, o užsienio žaidėjai. Kaip ir „Zenit“ komandoje: du amerikiečiai, kanadietis ir „broliukas“ latvis daro visą žaidimą – būtent ant jų pečių klubas įžengė į kitą etapą ir iš vidutinioko tapo lyderiu. O Ryano Tolsono statistika apskritai yra neįtikėtina: 35, 29 ar 28 įmesti taškai. Tai labai didelė jėga. Arba tas pats gerai mums žinomas Zabians Dowdellas – jis per dvikovą vidutiniškai pelno 13,8 taško. Žodžiu tas legionerių ketvertas renka 60 taškų per vieną mačą.

- Klubui vadovaujate nuo praėjusio penktadienio. Kaip galvojate, žaidėjus slegia šį atsakomybė prieš akistatą su Rusijos ekipa?

– Žinote, stengiamės į tuos „nervų karus“ žaidėjų nevelti – jei jie tik ir galvos apie tai, kas bus jei bus, kokie galimi scenarijai – tikrai nelaimės ne tik Rusijoje, bet ir kitos savaitės mače su PAOK. Nenoriu, kad jie stresuotų – jokių spaudimų šiuo klausimu nėra.

- Kokios A.Gronskio baimės prieš mačą, kuris, greičiausiai, turi išskirtinę reikšmę ekipai?

– Nepavadinčiau tai baime – tiesiog nenorėčiau, kad komanda patektų į taip vadinamą duobę. Tuomet ji nekontroliuoja įvykių aikštėje tiek gynyboje, tiek ir puolime. Bet aš jau žinau to priežastis ir tikrai užbėgsiu tam už akių. Nors praėjo ne itin daug laiko, kaip treniruoju ekipa, mano galva, žaidėjai jau lipa į kalną, treniruočių procesas pradeda duoti vaisius.

Dabar svarbiausia, kad visas naujoves, visus mūsų planus žaidėjai iš treniruočių salės perkeltų į aikštę. Žinoma, kaip sakoma, viskam reikia laiko – bet būtent laiko mes ir neturime.

- Anksčiau „Lietuvos ryto“ vienu iš ginklu buvo tolime metimai – dabar tai jau ne vilniečių koziris. Kodėl?

– Viskas labai paprasta – buvo traumuoti Antanas Kavaliauskas ir Artūras Gudaitis. Tad varžovai žinojo, kad priekinė linija mūsų „šlubuoja“, todėl nėra ko susispausti baudos aikštėje – reikia gaudyti tritaškininkus. Dabar komandoje nėra traumuotų ir „Zenit“ teks galvoti apie gynybą savo baudos aikštėje.

Vadinasi, daug daugiau laisvės turės mūsų „maži“ žaidėjai. Sakysime, planas, kovojant su rusais, bus gan aiškus – baudos aikštė, mūsų vidurio puolėjų spaudimas ir tolimi metimai. Manau, mes dabar turime kur kas didesnį pranašumą baudos aikštėje prieš rusus ir tuo būtinai pasinaudosime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.