EUROLYGA 2023

Pergalė prieš „Barcelona“: kaip treneriai pakeitė „Žalgirį“?

Vienuolika metų. Tiek prireikė Kauno „Žalgiriui“, kad Eurolygos varžybose įveiktų „Barcelona“ klubą. Tačiau ši pergalė kauniečiams ir aistruoliams dvigubai saldesnė, nes pavyko atsitiesti po dviejų ankstesnių tragiškų pralaimėjimų išvykose.

Š.Sakalauskas gyrė „Žalgirio“ trenerių darbą.<br>M.Kulbio nuotr.
Š.Sakalauskas gyrė „Žalgirio“ trenerių darbą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2015, 12:26 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 1:07 AM

Kauniečiai Barselonoje 92:88 (27:16, 18:22, 25:25, 22:25) įveikė varžovus ir įsirašė penktąją pergalę C grupėje.

Pastarąjį kartą „Žalgiris“ ispanus buvo nuliūdinęs dar 2004-siais, kai palaužė katalonus 102:98. Lietuvos čempionai tapo vos šeštu klubu, kuris „Barcelona“ aikštėje triumfavo du kartus per šiuolaikinės Eurolygos istoriją.

Kas nutiko, kad Kauno klubas sužaidė geriausias sezonas rungtynes ir dar išvykoje, kai du paskutiniai mačai svečių arenose (Atėnuose „Panathinaikos“ nusileista 56:91, o Krasnodare neprilygta „Lokomotiv“ 50:80) buvo tragiškai nesėkmingi?

Krepšinio specialistas, Lietuvai nusipelnęs treneris Šarūnas Sakalauskas mano, kad savo darbą puikiai atliko treneriai Gintaras Krapikas ir Šarūnas Jasikevičius.

„Treneriai parengė labai gerą žaidimo planą, žaidėjų rotacija taip pat buvo gera. Pagrindiniai žaidėjai buvo nepavargę antroje rungtynių pusėje ir galėjo skirti visas jėgas tiek puolimui, tiek gynybai bei išlaikė gerą pataikymo procentą“, – lrytas.lt sakė Š.Sakalauskas.

Šiame mače puikiai pasirodė ir gynėjas Martynas Pocius. Jis per 24 minutes pelnė 12 taškų ir surinko 14 naudingumo balų.

Prieš tai žaistose septyniose rungtynėse Eurolygoje 29-erių metų M.Pocius viso buvo pelnęs 11 taškų.

Kauniečiai po eilės skaudžių nesėkmių, kai Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) buvo nusileista ir Kėdainių „Nevėžiui“, matyt turėjo rimtą vidinį pokalbį – komandos žaidimas akivaizdžiai pasikeitė.

Jeigu sezono pradžioje žaidimas buvo rezgamas per priekinę liniją, dabar jis tapo įvairiapusiškesnis ir žymiai greitesnis.

„Manyčiau, kad treneriai priimė tam tikras korekcijas. Jie nusprendė išnaudoti daugiau puolimo ginklų – tolimus ir vidutinius metimus“, – pabrėžė Š.Sakalauskas.

Prieš šiuos pralaimėjimus „Žalgiris“ buvo blogiausia Eurolygos komanda puolime, rinkdavusi po 65,5 taško, tai per pastarąsias dvejas rungtynes rezultatyvumas šoktelėjo iki 83 taškų.

Akivaizdžiai pagerėjo ir pataikymas iš toli, o Lietuvos čempionai ėmė drąsiau atakuoti – per šias dvejas rungtynes kauniečiai pataikė 18 tolimų metimų iš 40 (45 proc.). Tai yra išmetė po 20 metimų ir pataikė po devynis.

Palyginimui, prieš tai per septynerias rungtynes „Žalgiris“ buvo pataikęs vos 34 metimus iš 111 (30,6 proc.). Tai yra 15,6 išmesto metimo per rungtynes, pataikant vos po 4,8 karto.

- „Žalgiris“ išvykų rungtynėse buvo patyręs du skaudžius pralaimėjimus. Kas nutiko Barselonoje?, – Lrytas.lt paklausė Š.Sakalausko.

– Tai tikrai solidžios rungtynės – treneriai parengė labai gerą žaidimo planą, žaidėjų rotacija taip pat buvo gera. Pagrindiniai žaidėjai buvo nepavargę antroje rungtynių pusėje ir galėjo skirti visas jėgas tiek puolimui, tiek gynybai bei išlaikė gerą pataikymo procentą.

Matėme, kad įžaidėjo pozicijoje atsivarydavo kamuolį ir M.Pocius ir Olvier Hanlanas, taip taupant jėgų pagrindiniam įžaidėjui. Ir matėme, kad tai pasiteisino – Mantas Kalnietis gerai pataikė, rinko taškus.

Planas naudojant tiek pozicinį, tiek greitą puolimą, įvedant trumpas, planuotas atakas, davė tuos vaisius, kad „Žalgiris“ kartais, netikėtai net varžovams užbaigdavo atakas laisvi.

- Po pralaimėjimo Kėdainių „Nevėžiui“ „Žalgiris“ pradėjo žaisti greičiau ir pulti įvairiau – ne vien remtis aukštaūgiais. Treneriai priimė teisingas korekcijas?

–  Taip, manyčiau, kad treneriai priimė korekcijas. Sezono pradžioje buvo planas, kad turint tokią stiprią priekinę liniją, reikia ja remtis. Viskas buvo logiška. Neturint klasikinio snaiperio, taip pat buvo logiška jais remtis.

Bet yra žaidėjų, kurie gali mesti ir turėti gerų dienų puolime, todėl treneriai nusprendė išnaudoti daugiau puolimo ginklų – tolimus ir vidutinius metimus. Žaidėjai gavo padrąsinimą, tuo labiau, kad progų yra ir jie tuo sėkmingai naudojasi.

- Kokį įspūdį palieka pasikeitęs „Žalgiris“?

– Solidų. Tai gerai treniruojama komanda, turinti savo braižą, kartu sezono metu ir ieškanti savęs. Trūko tolimų ir vidutinių metimų – ekipa iš karto surado, ko jai trūksta ir tai panaudojo. Tai yra profesionalus klubas, kurio žaidimą smagu žiūrėti.

- M.Pocius pagaliau sužaidė geras rungtynes. Galima tai laikyti gynėjo atsigavimu?

– Sunku pasakyti, kaip bus toliau, kiek truks Renaldo Seibučio traumos gydymas. Tačiau antroje pozicijoje, kur žaidžia M.Pocius – didelė konkurencija. Čia rungtyniauja R.Seibutis, taip pat O.Hanlanas. Trim žaidėjams reikia padalinti laiką ir treneriams yra begalo sunku.

Kai du žaidėjai gerai žaidžia vienoje pozicijoje, tai trečiam ir nelieka laiko. Čia nėra M.Pociaus kaltės. Jeigu tai būtų jaunas žaidėjas, sakytume, kad jis laukia savo galimybės.

- Ar galime tokio žaidimo tikėtis ir „Top 16“ etape?

– Antrame etape bus sunkiau žaisti, nes ten liks jau tikrai labai pajėgios komandos. Matome, kad komandos, kurios pretenduoja patekti į aštuntuką ir finalinį ketvertą, yra dar geriau sukomplektuotos negu „Žalgiris“.

Tiesiog jos turi žaidėjų, kurie jau daug metų žiba Eurolygoje arba žaidė NBA. „Žalgiris' tokių žaidėjų neturi, dėl to bus sunkiau.

Iš kitos pusės bus lengviau – klubas realiai supranta ir žiūrovai turi tą padaryti – „Žalgiris“ šiai dienai dar nėra komanda, kuri gali patekti į finalo ketvertą. Todėl tokio spaudimo nebus, o kai nusimeta psichologinė našta komanda gali parodyti savo galimybių ribas.

- Gal mače su „Barcelona“ tai ir matėme – „Žalgiris“ nusimetė psichologinę naštą patekęs į „Top 16“ etapą?

– Ne, manyčiau, kad tai buvo dar psichologiškai sunkios rungtynės. Po tokių dviejų pralaimėjimų, patyrus ir trečią galėtų atsirasti kompleksas. Tuo labiau, kad teisėjų darbas buvo labai prastas.

Jie nesilaikė jokios linijos ir tai išmušė žaidėjus – tai teisėjai švilpė švelnias pražangas, tai leido kontaktą. Matėme, kad abi ekipos kartais nesuprato, kodėl buvo švilpiamos vienos ar kitos pražangos. Tai išbalansuoja žaidėjus. 

„Žagiris“ žaidė aukštame lygyje, kaip ir „Barcelona“, bet teisėjų lygis buvo prastas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.