EUROLYGA 2023

NBA pasaulis priblokštas: Kristapas Porzingis išskirtinis

Kristapas Porzingis yra viena didžiausių NBA sezono staigmenų. NBA naujokų biržos dieną „New York Knicks“ sirgalių švilpimą išgirdęs 20 metų 221 cm ūgio latvis dabar yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl ekipos sirgaliai būriais traukia į areną.

K.Porzingis per šių metų NBA naujokų biržą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
K.Porzingis per šių metų NBA naujokų biržą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
K.Porzingis jau tapo vienu „Knicks“ lyderių.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis jau tapo vienu „Knicks“ lyderių.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis jau tapo vienu „Knicks“ lyderių.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis jau tapo vienu „Knicks“ lyderių.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis jau tapo vienu „Knicks“ lyderių.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis jau tapo vienu „Knicks“ lyderių.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis jau tapo vienu „Knicks“ lyderių.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis jau tapo vienu „Knicks“ lyderių.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 12, 2015, 6:03 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 7:33 PM

Ketvirtuoju – aukščiausiu tarp visų Baltijos valstybių krepšininkų – šaukimu į NBA pakviestas K.Porzingis turėjo įsibėgėti pamažu. Sirgaliai turėjo apsiginkluoti kantrybe ir laukti bent porą metų, tačiau K.Porzingis žengė kitu keliu.

Jis įsiveržė į NBA, išlaužė vartus ir privertė NBA bei krepšinio pasaulį pasakyti „oho“.

Atletiškas, protingas ir galingas K.Porzingis užkariavo Niujorko širdis ir privertė jam lenktis kitų miestų ekipų gerbėjus.

Tik vienas toks

Per 22 NBA sezono pradžios mačus K.Porzingis vidutiniškai rinko 14,6 taško. Dvitaškius jis pataikė 46 proc. taiklumu, o tritaškius – 36 proc. Latvis po krepšiais sugriebia devynis kamuolius ir blokuoja du metimus.

Tokie skaičiai pradžiugintų faktiškai kiekvieną NBA krepšininką, o naujokui tai ypač geras ženklas.

Ir kaip įprasta NBA – kai krepšininkas pradeda žaisti puikiai, jam imama ieškoti atitikmenų.

„Businessinsider“ pabrėžė, kad būtent šis aspektas labiausiai intriguoja.

„NBA nėra buvę tokio krepšininko kaip K.Porzingis“, – rašė businessinsider.com.

Vokiečių galiūnas išgyrė latvį

Natūralu, kad tritaškius gerai mėtantis europietis buvo pradėtas lyginti su Dirku Nowitzki. Su vokiečiu latvis akis į akį susitiko naktį iš pirmadienio į antradienį vykusiose rungtynėse. K.Porzingis dar prieš rungtynes sakė: „Dirkas yra nuostabus. Norėčiau vieną dieną būti toks metikas, koks yra jis. Tiesiog mėginu žengti jo pėdomis. Norėčiau būti toks puikus, koks yra jis.“

Specialistai kol kas neabejoja, kad jam pavyks. Panašumų su K.Porzingiu įžvelgė ir pats D.Nowitzki, bet „Dallas Mavericks“ veteranas ir vedlys pabrėžė ir latvio išskirtinumą.

„Dabar kiekvienas aukštas europietis, kuris atvyksta į NBA ir pataiko, lyginamas su manimi, bet jis iš tiesų stiprus“, – sakė D.Nowitzki.

O tada pridūrė, kad latvis – sportiškesnis ir tvirtesnis.

Ir kai K.Porzingis į „Mavericks“ krepšį įmetė 28 taškus, pataikęs 13 metimų iš 18, D.Nowitzki dar labiau jį gyrė.

„Palyginimas yra labiau nei suprantamas. Jis veikiausiai gerokai viršija kreivę. Kai man buvo 20, NBA bijojau iki mirties. O jis beveik visada pasiekia dvigubą dviženklį, tad tikrai geresnis nei aš 20-ies“, – sakė D.Nowitzki.

Atitikmens neranda

K.Porzingis mėgina tapti tokia taškų mašina kaip D.Nowitzki, tačiau latvio gynyba jau dabar gali būti pranokusi vokiečio.

K.Porzingis yra pakankamai aukštas, kad galėtų tapti tikru elitiniu gynybos elementu po krepšiu, ir vikrus, kad galėtų prižiūrėti daugiau pozicijų. Be to, K.Porzingis jau dabar gali būti geresnis kovotojas dėl kamuolių. Dabar jis vidutiniškai renka 8,9 kamuolio ir tai geresnis rodiklis nei D.Nowitzki karjeros metraštyje.

Būtent dėl šios priežasties K.Porzingis labai įdomus, vos tik pradedame jį lyginti su kitais. Taip, NBA turi ir kitų 220 cm ūgio ar aukštesnių krepšininkų, gebančių aukštai šokti ir plačiai prižiūrėti aikštę, bet dauguma jų nepasižymi nei K.Porzingiui būdinga gynyba, nei sportiškumu.

K.Porzingis buvo lyginamas su galingais sunkiaisiais kraštais, kurie ir ginasi, ir yra atletiški. Buvo ištartos ir Kevino Garnetto, ir Anthony Daviso pavardės, bet nė vienas jų nėra toks aukštas kaip K.Porzingis. Nekalbant apie tritaškius.

Vis atranda ką nors nauja

Buvo ir daugiau palyginimų, tačiau ir šie atkrito. „Knicks“ treneris Derekas Fisheris yra užsiminęs, kad latvis žaidžia it Lamaras Odomas, bet K.Porzingiui trūksta gabumų įžaisti kamuolį. Philas Jacksonas į vieną eilę pastatė K.Porzingį ir Pau Gasolį, bet ispanas kol kas yra daug geresnis po krepšiu. Kita vertus, latvis universalesnis.

ESPN diskusijoje „Penki prieš penkis“ NBA žurnalistas mėgino prie K.Porzingio priklijuoti bendrą etiketę.

„D.Nowitzki metimų, Martko Eatono blokų, Kevino Duranto kūno kontrolės ir jaunojo Davido Lee įgūdžių taisyti metimą dėjimu kombinacija“, – rašė Dave'as McMenaminas.

K.Porzingį lyginti su kitais krepšininkais sunku dėl to, kad jis faktiškai per kiekvieną mačą parodo vis kitokį savo gebėjimą. Sportiškumo liudininkai jau buvome, matėme ir tai, kad jis gali pataikyti tritaškius, o neseniai sužinojome, kad latvis pats susikuria progą atakuoti.

Vienas naujausių atradimų – jo gebėjimas pamatyti laisvus žaidėjus. Tiesa, kol kas jo rezultatyvių perdavimų statistika nespindi.

Nori išvysti, kuo jis taps

Giriant K.Porzingį reikėtų suprasti, kad geri žodžiai dar nereiškia, jog jo karjera bus kaip K.Garnetto, D.Nowitzki ar netgi A.Daviso. Tiesiog K.Porzingis netelpa į jokius rėmus ir jau dabar yra pažengęs toliau nei minėti žaidėjai pirmaisiais metais NBA.

K.Porzingiui veikiausiai padeda ir tai, kad jis žaidžia gana tvirtoje komandoje su keletu veteranų, bet ir pats rado būdų įnešti indėlį. „Knicks“ su K.Porzingiu geriau ir ginasi, ir puola. Skaičiai geri, turint galvoje, kad „Knicks“ pralaimėjo daugiau rungtynių, nei laimėjo.

Dėl šių priežasčių visuomet įdomu stebėti K.Porzingį. Taip, jis nepasirodo puikiai per kiekvienas rungtynes, bet gerų epizodų būna faktiškai visuomet. Tiesiog nėra krepšininkų, kurių braižas, įgūdžiai, tobulėjimas ar tiesiog fiziniai duomenys atitiktų latvio.

Ir „Knicks“ sirgaliai, ir visi NBA gerbėjai jį stebi akylai. Juk visiems įdomu, kuo taps latvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.