EUROLYGA 2023

Aiškūs beveik visi būsimi „Neptūno“ varžovai Europos taurėje

Pirmajame etape vienam graikų klubui dukart pralaimėjęs Klaipėdos „Neptūnas“ antrajame etape kovos su kitu.

Klaipėdos klubo laukia rimti iššūkiai.<br>Indrė Pix nuotr.
Klaipėdos klubo laukia rimti iššūkiai.<br>Indrė Pix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2015-12-17 14:49, atnaujinta 2017-09-28 19:22

Neįkando. Graikijos klubai Europos taurės turnyre žaidusioms Lietuvos komandoms buvo per kietas riešutas. Paskutiniajame pirmojo etapo ture Vilniaus „Lietuvos rytas“ savo aikštėje pralaimėjo Salonikų PAOK komandai 81:88, o Klaipėdos „Neptūnas“ išvykoje nusileido Atėnų AEK ekipai 71:75. Abi Lietuvos komandos šių varžovų neįkando ir prieš penkias savaites pirmajame rate.

Tiesa, paskutinės rungtynės jau nelėmė nieko svarbaus. „Lietuvos rytas“ žinojo, kad nepateks į kitą etapą, o „Neptūnas“ buvo užsitikrinęs kelialapį į „Last 32“.

„Last 32“. Klaipėdiečiai antrojo etapo J grupėje susitiks su dar viena Graikijos komanda Salonikų „Aris“. „Neptūno“ varžovės taip pat bus Berlyno ALBA ir ekipa, kuri užims šeštąją vietą Eurolygos B grupėje – Milano „Emporio Armani“ arba Limožo CSP.

Paskutinieji „Neptūno“ varžovai paaiškės tik penktadienį vakare, kai Milano ir Limožo krepšininkai susikaus tarpusavyje. Pralaimėjusieji keliaus į Europos taurės J grupę. „Last 32“ etapas prasidės sausio 5 d., baigsis vasario 10 d. 32 ekipos pagal pirmojo etapo rezultatus bus suskirstytos į aštuonias grupes, o po dvi geriausias pateks į atkrintamąsias varžybas.

Varžovai. Europos taurės pirmajame etape „Aris“ laimėjo 7 rungtynes ir užėmė pirmąją vietą D grupėje. Net penki rezultatyviausi Salonikų komandos krepšininkai buvo amerikiečiai, pelnę tris ketvirtadalius „Aris“ taškų (544 iš 733).

„Aris“ gerai žaidžia ir Graikijos lygoje, kurioje laimėjo 7 iš 9 rungtynių ir atsilieka tik nuo Atėnų „Panathinaikos“ bei Pirėjo „Olympiakos“ klubų.

ALBA klubas Vokietijos lygoje laimėjo 9 iš 12 rungtynių ir užima ketvirtąją vietą. Europos taurės B grupėje berlyniečiai irgi buvo ketvirti. Jie iškovojo 5 pergales.

Serbo Sašos Obradovičiaus treniruojamos ekipos lyderiai yra legionieriai iš buvusios Jugoslavijos šalių bei buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Willas Cherry (jis pirmajame etape pelnydavo 10,1 taško).

Legionieriai. Paskutiniojo turo rungtynės nieko nelėmė ir visoms legionierių iš Lietuvos turinčioms užsienio komandoms.

Tadas Klimavičius ir Bonos „Telekom“ jau buvo praradę galimybes pratęsti tarptautinį sezoną, o kitos trys ekipos nelaukdamos paskutiniųjų dvikovų užsitikrino kelialapius į „Last 32“. Po Naujųjų metų kovą dėl Europos taurės tęs Emilijos Redžo „Grissin Bon“ su Rimantu Kaukėnu ir Darjušu Lavrinovičiumi, Kazanės „Uniks“ su Artūru Milakniu bei Las Palmaso „Herbalife“ su Ovidijumi Galdiku.

Trauma. „Grissin Bon“ paskutiniąsias pirmojo etapo rungtynes žaidė be R.Kaukėno. 38 metų gynėjas nuo sezono pradžios kentė dešiniojo peties skausmą, bet praėjusią savaitę skausmas ypač sustiprėjo, o krepšininką apžiūrėję medikai uždraudė jam sportuoti mažiausiai iki gruodžio pabaigos.

Emilijos Redžo komanda pirmąjį etapą baigė pralaimėjimu savo aikštėje „Herbalife“ ekipai 73:78. D.Lavrinovičius žaidė 17 min. ir pelnė 20 taškų (7/7 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 6/7 baudų) bei išprovokavo 9 pražangas.

„Herbalife“ vidurio puolėjas O.Galdikas per 6 min. pelnė 4 taškus (2/3 dvitaškių). Serija. „Telekom“ namie pralaimėjo Nantero JSF klubui 86:95 ir pratęsė baisiai ilgą nesėkmių seriją. Skaičiuojant ir Vokietijos lygos rungtynes, Bonos komandai šis pralaimėjimas buvo jau 13-asis iš eilės.

T.Klimavičius per 29,5 min. pelnė 12 taškų (6/11 dvitaškių, 0/1 baudų).

„Uniks“ svečiuose pranoko „Trabzonspor“ komandą 80:73, o 30,5 min. žaidęs A.Milaknis prie pergalės prisidėjo 12 taškų (4/8 tritaškių).

Beje, A.Milaknio komandos draugas Keithas Langfordas buvo pripažintas naudingiausiu 10-ojo turo žaidėju. Jis pelnė 22 taškus (7/10 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 5/5 baudų), išprovokavo 8 pražangas ir surinko 31 naudingumo balą.

Išvyko. Buvusi „Lietuvos ryto“ varžovė Solnoko „Olaj“ ekipa antrajame etape rungtyniaus be buvusio „Lietuvos ryto“ žaidėjo Kyrylo Natiažkos. Ukrainietis, kuris pelnydavo 10,4 taško, nutraukė sutartį su „Olaj“ ir išvyko į Ramūno Butauto treniruojamą „Astana“ komandą.

Ispanai. Pirmajame etape galingiausiai žaidė Ispanijos klubai. Bilbao „Dominion“, „Herbalife“ ir „Valencia“ grupėse užėmė pirmąsias vietas, Saragosos CAI – antrąją. Geresnio rezultato negalėjo būti, nes Valensijos ir Saragosos ekipos rungtyniavo vienoje grupėje.

„Valencia“ buvo vienintelė komanda, laimėjusi visas 10 rungtynių. Po 8 pergales iškovojo „Dominion“, „Herbalife“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“.

Beje, „Valencia“ šį sezoną dar nesuklupo jokiame turnyre. Ispanijos lygoje Valensijos komanda laimėjo visas 9 rungtynes.

Geografija. Kelialapius į antrąjį etapą taip pat iškovojo po keturis Rusijos ir Vokietijos klubus. Tačiau šios šalys patyrė nuostolių – po vieną rusų ir vokiečių komandą liko tarp autsaiderių.

Iš viso teisę žaisti „Last 32“ gavo dešimties šalių ekipos. Be jau minėtų, po tris Italijos ir Turkijos, dvi Graikijos, po vieną Izraelio, Lietuvos, Slovėnijos ir Vengrijos.

Daugiausia nuostolių patyrė Prancūzija. Jau po pirmojo etapo iš turnyro pasitraukė visos trys prancūzų komandos.

Statistika. Į pirmojo etapo asmeninės statistikos lyderių dešimtukus pateko tik trys lietuviai. Pagal dvitaškių taiklumą penktąją vietą užėmė D.Lavrinovičius (67,7 proc.), devintąją – jo brolis iš „Lietuvos ryto“ Kšištofas Lavrinovičius (65,6 proc.). „Neptūno“ kapitonas Martynas Mažeika buvo devintas pagal baudos metimų taiklumą (86,5 proc.).

Rezultatyviausiai tarp lietuvių žaidė K.Lavrinovičius. Jis įmesdavo 13,8 taško ir Europos taurės rezultatyviausių krepšininkų sąraše buvo 36-as.

„Neptūno“ lyderis Danielas Ewingas pelnydavo 15,8 taško ir užėmė 15-ąją vietą.

Rezultatyviausias pirmojo etapo krepšininkas buvo 24,2 taško pelnydavęs AEK puolėjas Loukas Maurokefalidis. Antrąją vietą užėmė buvęs „Lietuvos ryto“ žaidėjas Billy Baronas (vid. 20,7 tšk.), kuris šį sezoną atstovauja Šarlerua „Spirou“.

Nei AEK, nei „Spirou“ nepateko į antrąjį etapą, o tarp turnyre likusių žaidėjų pirmauja 20,3 taško įmesdavęs Stambulo „Galatasaray“ gynėjas Errickas McCollumas.

„Last 32“ etapo grupės

G grupė: Bilbao „Dominion“ (Ispanija), Ulmo „ratiopharm“ (Vokietija), Bandirmos „Banvit“ (Turkija), Eurolygos A grupės 5-oji vieta.

H grupė: Las Palmaso „Herbalife“ (Ispanija), Saratovo „Avtodor“ (Rusija), Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), Eurolygos A grupės 6-oji vieta.

I grupė: „Valencia“ (Ispanija), Salonikų PAOK (Graikija), Oldenburgo EWE (Vokietija), Eurolygos B grupės 5-oji vieta.

J grupė: Klaipėdos „Neptūnas“ (Lietuva), Salonikų „Aris“ (Graikija), Berlyno ALBA (Vokietija), Eurolygos B grupės 6-oji vieta.

K grupė: Trento „Dolomiti Energia“ (Italija), Emilijos Redžo „Grissin Bon“ (Italija), „Trabzonspor“ (Turkija), Eurolygos C grupės 5-oji vieta.

L grupė: Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija), Liudvigsburgo „Riesen“ (Vokietija), Venecijos „Umana“ (Italija), Eurolygos C grupės 6-oji vieta.

M grupė: Kazanės „Uniks“ (Rusija), Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), „Nižnij Novgorod“ (Rusija), Eurolygos D grupės 5-oji vieta.

N grupė: Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), Saragosos CAI (Ispanija), Solnoko „Olaj“ (Vengrija), Sasario „Banco di Sardegna“ (Italija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.