EUROLYGA 2023

Krepšinio rinktinės nežinomybė: kada ir kur žaisti su JAV?

Lietuvos krepšinio rinktinė kitąmet kontrolinėms rungtynėms turės solidžių varžovų pasirinkimą – galės išsirinkti geriausias komandas iš beveik visų žemynų. Ir pasitikrinti jėgas prieš startuojant 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiados krepšinio turnyrui. „Mes siuntėme pasiūlymus, mums siuntė – dabar turime platų pasirinkimą. Lieka tik sudėlioti taškus, tačiau tai padaryti yra painu“, – lrytas.lt sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Lietuvos krepšinio rinktinė privalės kitąmet apsispręsti, su kuo jai teks sužaisti kontrolinius mačus prieš olimpiadą.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė privalės kitąmet apsispręsti, su kuo jai teks sužaisti kontrolinius mačus prieš olimpiadą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2015, 1:57 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 3:57 PM

Lietuvos krepšinio rinktinė šiemet sugebėjo atsikratyti nereikalingų kelionių prieš Rio de Žaneiro olimpiadą. Jono Kazlausko kariauna 2015-ųjų pirmenybėse iškovojo antrąją vietą, finale nusileidusi Ispanijai, ir iškart užsitikrino vietą žaidynėse Brazilijoje.

Tad svarstytas variantas apie galima papildomą olimpinį atrankos turnyrą atkrito. Dabar, kaip ir ispanai, lietuviai žvalgosi, su kuo galėtų pakovoti prieš olimpiadą – ieško rimtų varžovų kontroliniams mačams.

Tačiau būtent ši procedūra ir bus sunkiausia – Lietuvos krepšinio rinktinės strategui J.Kazlauskui teks sukti galvą, su kuo, kada ir kur.

Su Lietuvos nacionaline ekipa prieš žaidynes jėgas norėtų išbandyti ne tik iš NBA žaidėjų sudaryta JAV komanda. Kvietimus kontrolinėms dvikovoms pateikė olimpiados rengėja Brazilija, dažniausiai viena iš turnyro favoričių laikoma Argentina, taip pat ir Kinijos ekipa, australai ir dar apie šešetą „kuklesnių“ rinktinių.

„Pirmasis darbas atliktas. Dėliojamės komandas. Tačiau kuo toliau, tuo bus sunkiau. Mes nežinome dar jokių datų ir vietų, kur ir kas žais. Svarbiausia – tik sausį turėtų aiškėti, kur bus rengiami papildomi trys turnyrai dėl trijų kelialapių į žaidynes. Tik tada bent šiek tiek aiškės ir Europos komandų situacija, kurios taip nori pasivaržyti su mumis“, – aiškino M.Špokas.

Tarp sausio ir kovo mėnesių LKF teks surinkti visą įmanomą informaciją apie varžybų datas, turnyruose dalyvausiančias ekipas ir jau tuomet spręsti apie Lietuvos rinktinės maršrutus.

„Mes nežinome, kada žaisime net ir su JAV komanda – ar pas juos, ar Brazilijoje, dar neaišku“, – sakė LKF atstovas.

Rio de Žaneire kitąmet tikrai rungtyniaus FIBA reitingo lyderės JAV (1 vieta reitinge), Ispanija (2), Lietuva (3) Argentina (4), taip pat etatinės olimpinių žaidynių dalyvės Brazilija (9) ir Australija (11), Kinija (14), Nigerija (24) ir Venesuela (27).

Dar trys komandos bus žinomos tik kitąmet liepą po atrankos varžybų.

FIBA sausį turėtų pranešti, kuriose trijose valstybėse dėl kvietimų į Rio grumsis 18 vyrų krepšinio rinktinių.

„Tie patys prancūzai: nori, tačiau nežino, ar gaus teisę surengti atranką. O mes negalime jiems pranešti, ar galėsime su jais sužaisti jų šalyje, o gal jau Brazilijoje, jei ten pateks. Ir taip su visa Europa. Aš ne FIBA atstovas, nežinau, į kokį žemyną gali švystelėti europiečius kovoti dėl kelialapių. Tad Europos rinktinių klausimą mes atidedame net iki birželio“, – kalbėjo LKF generalinis sekretorius.

Trys komandos, kurios vėliausiai prisijungs prie devynių jau kelialapius į Rio turinčių komandų, paaiškės 2016 metų liepą, kai ekipos trijuose olimpiniuose atrankos turnyruose ekipos kovos dėl likusių vietų Rio de Žaneire.

Atrankos varžybose žais Angola, Tunisas, Senegalas, Kanada, Meksika, Puerto Rikas, Naujoji Zelandija, Prancūzija, Serbija, Graikija, Italija, Čekija, Filipinai, Iranas, Japonija ir dar 3 komandos, kurioms FIBA įteiks vardinius kvietimus.

M.Špoko teigimu, kovo mėnesį J.Kazlauskas turėtų LKF pranešti savo norus, kaip ir kada bus rengiamos stovyklos, tačiau prieš pat žaidynes krepšininkai 14 dienų treniruotes tikrai rengs arba Argentinoje, arba Brazilijoje.

„Natūralu, kad kainos bus kosminės. Manau, kad kalba eis apie 240 tūkst. eurų sumą. Bet  kitos išeities nėra – tai jau bus paskutinė pasirengimo varžyboms fazė, o kartu su žaidėjais vyks ir personalas. Iš viso 26 žmonės“, – dėstė vienas iš LKF vadovų.

Spacecityhoop.com ekspertė Tamberly Richardson po Europos krepšinio čempionato paskelbė, kad mūsų šalies nacionalinę ekipą į pergalės Rio de Žaneire turėtų vesti įspūdingas NBA krepšininkų Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno tandemas.

Specialistės nuomone, dvi viena kitą papildančios priešingybės bus sunkiai sustabdomas ginklas bet kuriam varžovui, net jei tai bus JAV „svajonių“ 12-ukas.

Ekspertė tikino, kad kitų metų olimpiadoje Lietuva turėtų kautis dėl antros ar trečios vietos, pirmąją vis dėlto užleisdama JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?