EUROLYGA

Eurolygos savaitė: vaikiškas pasiteisinimas ir svarbūs momentai

20-metis Marko Guduričius ištempė į kitą etapą Belgrado „Crvena zvezda“, Tel Avivo „Maccabi“ treneriui teko raudonuoti iš gėdos, dvi Rusijos komandos, paskutiniajame ture įveikusios Ispanijos ekipas, tapo grupių nugalėtojomis, galingiausias praėjusio sezono Eurolygos klubas tvirtai žengė į pergalių kelią, o Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo lemiamą dvikovą dėl trečiosios vietos.

Ž.Tabakas teisinosi it vaikas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ž.Tabakas teisinosi it vaikas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Dec 19, 2015, 5:09 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 11:03 AM

Tai buvo įdomiausi įvykiai vyrų krepšinio Eurolygos dešimtajame ture, kuriame paaiškėjo visos į „Top 16“ patekusios komandos.

Lietuviai

Po reguliariojo sezono atsisveikinti su Eurolyga nereikėjo nė vienam Lietuvos krepšininkui. Į „Top 16“ etapą pateko ir Kauno „Žalgiris“, ir abu mūsų šalies atstovų turintys Ispanijos klubai.

Paskutinis į antrąjį etapą įsiveržė Madrido „Real“, namie sutriuškinęs Strasbūro SIG ekipą 97:65. Svariai prie pergalės prisidėjo ir „baltųjų“ puolėjas Jonas Mačiulis, pelnęs 10 taškų (4/4 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 2/2 baudų) ir pakartojęs pirmajame ture pasiektą sezono rekordą.

Malagos „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas žaidė dar rezultatyviau ir pelnė 13 taškų (4/8 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 2/2 baudų), bet jo komanda namie pralaimėjo dvikovą dėl pirmosios vietos grupėje Maskvos CSKA klubui 76:88.

„Žalgiris“ kovojo dėl trečiosios vietos grupėje, bet namie pripažino Atėnų „Panathinaikos“ klubo pranašumą 72:75.

Lietuviai pelnė 42 taškus, o naudingiausiai žaidė trečią dvigubą dviženklį šį sezoną pasiekęs Paulius Jankūnas. Nors žalgiriečių kapitonui kai kada trūko kvapo, jis per 31 min. pelnė 13 taškų (5/8 dvitaškių, 1/2 tritaškių) ir atkovojo 11 kamuolių.

Kiti „Žalgirio“ lietuviai blykstelėjo trumpai: Lukas Lekavičius (9 taškai) – trečiame kėlinyje, Martynas Pocius (8 taškai) – pirmame ir trečiame kėliniuose.

Labai nesėkmingai žaidė Mantas Kalnietis (1/4 dvitaškių, 1/4 tritaškių ir 5 taškai), kurio vienintelis geras epizodas buvo taiklus metimas iš aikštės vidurio prieš pat trečio kėlinio sireną.

Situacija

Stambulo „Darussafaka“, Madrido „Real“ ir Belgrado „Crvena zvezda“ iškovojo tris paskutinius kelialapius į „Top 16“ etapą ir prisidėjo prie kitų 13 klubų, kurie pirmą sezono užduotį įvykdė nelaukdami paskutinio turo.

Po dešimtosios reguliariojo sezono savaitės paaiškėjo antrojo etapo grupės. Kauno „Žalgiris“ pateko į F grupę ir joje žais su „Chimki“, „Real“, Pirėjo „Olympiakos“, Vitorijos „Laboral Kutxa“, „Barcelona“, Maskvos CSKA ir Bambergo „Brose“ komandomis.

E grupėje rungtyniaus Stambulo „Fenerbahce“, „Crvena zvezda“, Stambulo „Anadolu Efes“, Zagrebo „Cedevita“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Atėnų „Panathinaikos“, Malagos „Unicaja“ ir „Darussafaka“.

Aštuoni Eurolygos ausaideriai iškrito į Europos taurės turnyrą. Jame tarptautinį sezoną tęs Miuncheno „Bayern“, Strasbūro SIG, Limožo CSP, Milano „Emporio Armani“, Izmyro „Karsiyaka“, Zeliona Guros „Stelmet“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Sasario „Banco di Sardegna“. Pirmajame etape galingiausiai žaidė 9 pergales iškovojęs CSKA. Po 8 rungtynes laimėjo kitų grupių nugalėtojai „Fenerbahce“, „Olympiakos“ ir „Lokomotiv“.

Savaitės mūšis

„Nesididžiuoju tuo, ką mes darėme paskutinę rungtynių minutę. Daugiau niekada to nedarysiu“, – kaip vaikas teisinosi „Maccabi“ treneris Žanas Tabakas.

Ž.Tabakas iš gėdos raudonavo ne dėl to, kad „Maccabi“ nepateko į „Top 16“ etapą. Treneris nudelbė akis dėl krepšinio farso, kurį paskutinę ketvirto kėlinio minutę surengė jo auklėtiniai ir varžovai „Darussafaka“ krepšininkai.

Paskutiniajame ture dėl ketvirtos vietos kovojusios „Maccabi“ ir „Darussafaka“ susigrūmė tarpusavyje, o išvykoje žaidusiai Tel Avivo ekipai reikėjo laimėti bent 11 taškų skirtumu. „Maccabi“ nugalėjo 70:66 ir pagal pergales pavijo varžovus. Bet „Darussafaka“ užėmė aukštesnę vietą ir pateko į kitą etapą dėl geresnio įmestų ir praleistų taškų skirtumo tarpusavio mačuose.

„Maccabi“ per visas rungtynes net nepriartėjo prie tikslo ir daugiausia pirmavo 6 taškais. Kai ketvirto kėlinio pabaigoje rezultatas vis dar buvo lygus ir „geltonieji“ suvokė, jog per pagrindinį laiką nespės įgyti reikiamos persvaros, jie pradėjo siekti pratęsimo.

„Darussafaka“ buvo svarbu pratęsimo išvengti. Šeimininkams tiko tiek pergalė, tiek pralaimėjimas nedideliu skirtumu.

Paskutinę minutę krepšininkai sąmoningai pro šalį mėtė baudas (esant lygiam rezultatui tai padarė Jordanas Farmaras ir Tayloras Rochestie iš „Maccabi“, jų komandai pirmaujant – Reggie Reddingas ir Enderas Arslanas iš „Darussafaka“), o paskutinėmis sekundėmis E.Arslanas tyčia sviedė kamuolį į užribį.

Paskutinės minutės kronika (rezultatas tuo metu buvo lygus 65:65):

Liko 59 sek. „Maccabi“ žaidėjai neskubėdami varinėjo kamuolį ir nė nebandė mesti į krepšį, kol ištiksėjo atakai skirtas laikas.

Liko 44 sek. Rezultatyvios atakos nesurengusi „Darussafaka“ sąmoningai prasižengė, bet J.Farmaras tyčia neįmetė abiejų baudų.

Liko 32 sek. Vėl taškų nepelniusi „Darussafaka“ dar kartą sąmoningai prasižengė, bet T.Rochestie tyčia neįmetė nė vienos baudos.

Liko 19 sek. „Darussafaka“ nepavyko pataikyti dvitaškio, bet „Maccabi“ žaidėjas po krepšiu stabdydamas R.Reddingą prasižengė. R.Reddingas įmetė pirmą baudą ir persvėrė rezultatą 66:65, bet tyčia neįmetė antrosios (kad „Maccabi“ negalėtų išlyginti rezultato).

Liko 10 sek. „Darussafaka“ apsigynė nuo varžovų atakos, o šeimininkams atkovojus kamuolį „Maccabi“ iškart prasižengė. Tačiau E.Arslanas tyčia neįmetė abiejų baudų.

Liko 7 sek. Nedengiamas T.Rochestie pataikė tritaškį ir persvėrė rezultatą 68:66 „Maccabi“ naudai.

Liko 3 sek. „Darussafaka“ pavyko išvengti staigios varžovų pražangos, o tada E.Arslanas sviedė kamuolį į užribį.

Liko 0 sek. Aidint sirenai J.Farmaras pataikė paskutinį dvitaškį ir „Maccabi“ laimėjo 70:66.

Jiems gerai

20-metis Marko Guduričius tapo „Crvena zvezda“ gelbėtoju ir ryškiausia paskutiniojo turo žvaigžde. Žūtbūtinio mūšio su „Bayern“ klubu ketvirto kėlinio pradžioje Belgrado komanda atsiliko 56:67 ir atrodė visiškai pakrikusi. Tačiau tada trijose iš eilės atakose Stevanas Jovičius bei dukart M.Guduričius pataikė tritaškius „iš rūbinės“ ir vaizdas staiga apsivertė. „Crvena zvezda“ atgimė, o „Bayern“ visiškai pranyko. Šeimininkai paskutinį kėlinį laimėjo 29:11, o rungtynes – 85:76. Komandą į „Top 16“ etapą ištempęs jaunasis gelbėtojas pelnė 16 taškų ir pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą.

Eurolygos čempiono vardą ginantis „Real“ klubas po septynerių rungtynių turėjo tik dvi pergales ir A grupėje užėmė paskutinę vietą. Vis dėlto įspausti į kampą madridiečiai iškovojo tris pergales iš eilės ir pateko į antrąjį etapą. „Real“ ramiau atsikvėpė ketvirtadienį, kai nepaliko nė mažiausių vilčių SIG ekipai, kurią sutriuškino 97:65. Savo žaidimą pamažu atrandantys „baltieji“ atliko net 36 rezultatyvius perdavimus ir pagerino Eurolygos rekordą. Iki tol rekordas buvo 33 rezultatyvūs perdavimai. Tiek dukart buvo atlikęs „Real“ (abukart 2014 m. rudenį) ir sykį – CSKA (šių metų spalį).

„Laboral Kutxa“ tapo šeštuoju klubu, šiuolaikinėje Eurolygoje pasiekusiu 200 laimėtų rungtynių ribą. Vitorijos ekipa 200-ąją pergalę iškovojo per 337-ąsias rungtynes, kuriose namie sutriuškino „Cedevita“ komandą 92:70. Daugiau kartų Eurolygoje laimėjo tik CSKA (263), „Barcelona“ (252), „Panathinaikos“ (215), „Maccabi“ (214) ir „Olympiakos“ (212).

Dviejose grupėse dėl pirmosios vietos akis į akį kovojo Ispanijos ir Rusijos klubai. Abi dvikovos baigėsi rusų pergalėmis. CSKA išvykoje nugalėjo „Unicaja“ ekipą 88:76, o „Lokomotiv“ namie pranoko „Barcelona“ komandą 78:74.

Jiems blogai

„Banco di Sardegna“ tapo ketvirtąja komanda, kuri Eurolygos sezoną baigė nelaimėjusi nė vienerių rungtynių. Iki šįmečio turnyro be pergalių Eurolygos sezoną baigė tik Ovaro „Ovarense“ (2000-2001 m.), „London Towers“ (2001-2002 m.) ir Zagrebo „Cibona“ (2010-2011 m.). „Ovarense“ ir „Cibona“ nelaimėjo nė karto per 10 rungtynių, „Towers“ – per 14 (tuo metu varžybos vyko kita sistema).

Jau devintą sezoną iš eilės „Top 16“ etape nežais nė vienas Prancūzijos klubas. Už pirmojo etapo barjeros šiais metais užkliuvo ir SIG, ir CSP. Per visą šiuolaikinės Eurolygos istoriją Prancūzijos klubai „Top 16“ žaidė vos tris kartus. Į antrąjį etapą pavyko prasibrauti tik Liono-Vilerbano ASVEL (2002-2003 m. sezone) ir Po-Ortezo „Elan Bearnais“ (2003-2004 ir 2006-2007 m. sezonuose).

Trejas praėjusias namų rungtynes Maskvoje žaidęs „Chimki“ klubas grįžo į Chimkų miestą, bet savų sirgalių nenudžiugino. Lemiamomis akimirkomis klydę Rimo Kurtinaičio auklėtiniai nusileido grupės nugalėtojams „Fenerbahce“ krepšininkams 68:70. Tarp šeimininkų rezultatyviausiai žaidė 19 taškų pelnęs Tyrese‘as Rice‘as, tačiau jis net 15 taškų surinko per pirmąjį kėlinį.

B grupės nugalėtojui „Olympiakos“ paskutinėse rungtynėse neužteko motyvacijos. Pirėjo krepšininkai beveik be kovos atidavė pergalę „Anadolu Efes“ ekipai, kurią treniruoja anksčiau su „Olympiakos“ Eurolygos čempionu tapęs Dušanas Ivkovičius. Svečiai iš Stambulo nė sykio neleido šeimininkams išsiveržti į priekį ir nugalėjo 81:68. Šiose rungtynėse nutrūko Pirėjo klubo 14 iš eilės pergalių serija (skaičiuojant ir Graikijos lygos varžybas).

Savaitės skaičiai

4

Per visą pirmąjį etapą buvo sužaisti keturi pratęsimai. „Laboral Kutxa“ pratęstose rungtynėse iškovojo dvi pergales, o „Anadolu Efes“ – patyrė du pralaimėjimus.

6

Lietuvos klubai šį sezoną Europos turnyruose žaidė šešerias rungtynes su Graikijos komandomis, ir visas pralaimėjo. „Žalgiriui“ nepavyko įveikti „Panathinaikos“ klubo, Vilniaus „Lietuvos rytui“ – Salonikų PAOK, o Klaipėdos „Neptūnui“ – Atėnų AEK.

10

Malagoje laimėjęs CSKA klubas iškovojo dešimtąją iš eilės pergalę (skaičiuojant ir Vieningos lygos rungtynes).

15

„Barcelona“ veteranas Juanas Carlosas Navarro vien per trečiajį kėlinį į „Lokomotiv“ krepšį įmetė 15 taškų. Iš viso jis surinko 22 taškus, bet nesulaukė komandos draugų pagalbos ir „Barcelona“ pralaimėjo.

Savaitės citatos

Žanas Tabakas („Maccabi“ treneris po bevertės pergalės): „Mus persekioja traumos, bet net jei visi būtų sveiki, būtų buvę sudėtinga pasiekti tikslą. Mūsų žaidimas remiasi tolimais metimais. Dvejas praėjusias rungtynes mes gerai pataikėme ir laimėjome, bet šįkart buvo kitaip. Man trūko ir laiko, ir krepšininkų, kad įdiegčiau įvairesnę taktiką.“

Oktay Mahmuti („Darussafaka“ treneris po pergalingo pralaimėjimo): „Vos prieš pusantrų metų „Darussafaka“ žaidė Turkijos antrojoje lygoje ir kovojo dėl kelialapio į pirmąją. Praėjo 18 mėnesių ir mes esame tarp 16 geriausių Europos klubų. Manau, visi, šįvakar atėję į areną, yra laimingi.“

Pablo Laso („Real“ treneris po pergalės lemiamose rungtynėse): „Buvo sunku patekti į „Top 16“, bet mes laiku pagerinome žaidimą ir pasiekėme tikslą. Mes augame kaip komanda, bet žmonėms sunku suprasti, kad komanda auga net tada, kai pralaimi. Negalime būti visiškai laimingi, privalome iki „Top 16“ etapo daug ką pagerinti.“

Svetislavas Pešičius („Bayern“ treneris po lemiamo pralaimėjimo „Crvena zvezda“ komandai, kurioje dirbo prieš atvykdamas į Miuncheno klubą): „Nesijaučiu pralaimėjęs. Ši pergalė „Crvena zvezda“ komandai reiškia labai daug. Daugiau nei bet kuriai kitai Eurolygos komandai.“

Savaitės penketas

Justinas Carteris („Karsiyaka“). Amerikietis su Eurolyga atsisveikino skandindamas „Stelmet“ ekipos viltis pakilti iš paskutinės vietos. J.Carteris per 25 min. pelnė 27 taškus (5/6 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 5/6 baudų).

Fabienas Causeur („Laboral Kutxa“). Ramiai vykusioje dvikovoje su „Cedevita“ ekipa prancūzas per 25 min. pelnė 20 taškų (7/9 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 3/4 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Marko Guduričius („Crvena Zvezda“). 20-metis gynėjas išgelbėjo savo komandą per žūtbūtinę dvikovą su „Bayern“ ekipa. Jis tolimais metimais atgaivino prigesusios „Crvena Zvezda“ viltis, vien per ketvirtąjį kėlinį pelnė 9 taškus, o iš viso per 19 min. įmetė 16 taškų (2/3 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 3/3 baudų) ir pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą.

Nobelis Boungou-Colo (CSP). Karjeros rezultatyvumo rekordą pasiekęs prancūzas per rungtynes su „Emporio Armani“ žaidė 25 min., pelnė 21 tašką (2/5 dvitaškių, 4/5 tritaškių, 5/5 baudų), atkovojo 8 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas. N.Boungou-Colo surinko 34 naudingumo balus ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Janas Vesely („Fenerbahce“). Labai silpna „Chimki“ priekinė linija nebuvo rimtas iššūkis čekui, kuris per 34,5 min. pelnė 19 taškų (7/11 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 2/5 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius. Beje, žaisdamas „Fenerbahce“ ekipoje J.Vesely tritaškį pataikė pirmą kartą.

Savaitės lietuvis

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Kauniečių kapitonas pasiekė trečią šį sezoną dvigubą dviženklį. Jis per rungtynes su „Panathinaikos“ klubu per 31 min. pelnė 13 taškų (5/8 dvitaškių, 1/2 tritaškių) ir atkovojo 11 kamuolių.

Savaitės nusivylimas

Petteri Koponenas („Chimki“). Chimkų ekipoje pagausėjus antrosios linijos krepšininkų, P.Koponenui teko pasitraukti į antraeilius vaidmenis. Jis stengiasi parodyti treneriui, kad sugeba daugiau, bet pavyksta labai retai. Nepavyko ir per rungtynes su „Fenerbahce“ komanda, į kurios krepšį labai netaikliai atakavęs suomis įmetė tik 3 taškus (1/4 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 1/1 baudų).

Eurolyga. 10-asis turas.

A grupė

„Chimki“ – Stambulo „Fenerbahce“ 68:70. T.Rice‘as 19, A.Švedas 16, Z.Dragičius 13/ J.Vesely 19, B.Dixonas 16, B.Bogdanovičius 13. 3300 žiūrovų.

Madrido „Real“ – Strasbūro SIG 97:65. J.Tayloras 16, S.Rodriguezas 14, F.Reyesas ir T.Thompkinsas po 12, J.Mačiulis 10/ R.Beaubois 17. 10868 žiūrovai.

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Miuncheno „Bayern“ 85:76. Q.Milleris 21, 10 atk.kam., M.Zirbesas 17, M.Guduričius 16/ D.Savanovičius 19, D.Thompsonas 17. 6458 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Fenerbahce“ – 8, 2. „Chimki“ – 5, 3. „Crvena Zvezda“ – 5, 4. „Real“ – 5, 5. „Bayern“ – 4, 6. SIG – 3.

B grupė

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Zagrebo „Cedevita“ 92:70. F.Causeur 20, G.Bourousis 17, 10 atk.kam., T.Šengelia 16/ M.Arapovičius 12, M.Bilanas 10. 8945 žiūrovai.

Milano „Emporio Armani“ – Limožo CSP 69:77. M.Mačvanas 15, K.Simonas 14/ N.Boungou-Colo 21, F.Zerbo 16. 8900 žiūrovų.

Pirėjo „Olympiakos“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 68:81. D.Hackettas 19, D.J.Strawberry ir G.Printezis po 10/ Th.Heurtelis ir D.Šaričius po 13. 8000 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 8, 2. „Anadolu Efes“ – 6, 3. „Laboral Kutxa“ – 6, 4. „Cedevita“ – 4, 5. CSP – 3, 6. „Emporio Armani“ – 3.

C grupė

Kauno „Žalgiris“ – Atėnų „Panathinaikos“ 72:75. O.Hanlanas 19, P.Jankūnas 13, 11 atk.kam., L.Lekavičius ir I.Vougioukas po 9/ J.Feldeine‘as ir N.Kalathis po 14, A.Pavlovičius 12, 10 atk.kam. 12684 žiūrovai.

Krasnodaro „Lokomotiv“ – „Barcelona“ 78:74. M.Delaney 19, A.Randolphas 16/ J.C.Navarro 22, A.Tomičius 17. 7353 žiūrovai.

Zeliona Guros „Stelmet“ – Izmyro „Karsiyaka“ 81:83. Mat.Ponitka 20, 10 atk.kam., D.Borovnjakas 16, D.Bostas 13/ Jus.Carteris 27, J.Palaciosas 13. 2750 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Lokomotiv“ – 8, 2. „Barcelona“ – 6, 3. „Panathinaikos“ – 6, 4. „Žalgiris“ – 5, 5. „Karsiyaka“ – 3, 6. „Stelmet“ – 2.

D grupė

Stambulo „Darussafaka“ – Tel Avivo „Maccabi“ 66:70. F.Aldemiras 12, J.Gordonas 11/ S.Landesbergas 14, J.Farmaras 13, T.Rochestie 12. 4926 žiūrovai.

Bambergo „Brose“ – Sasario „Banco di Sardegna“ 86:54. N.Zisis 16, D.Theisas ir J.Strėlniekas po 12/ M.Haynesas 14. 6800 žiūrovų.

Malagos „Unicaja“ – Maskvos CSKA 76:88. E.Jacksonas 15, W.Thomasas 14, M.Kuzminskas 13/ N.De Colo 18, J.Freelandas ir N.Kurbanovas po 10. 9120 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. CSKA – 9, 2. „Unicaja“ – 7, 3. „Brose“ – 6, 4. „Darussafaka“ – 4, 5. „Maccabi“ – 4, 6. „Banco di Sardegna“ – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.