EUROLYGA 2023

Tautvydas Lydeka įstrigo Argentinoje: nei namo, nei į aikštę

Tautvydas Lydeka prieš tris mėnesius tapo pirmuoju Lietuvos krepšininku Argentinoje. Bet dabar, nepaisant solidaus žaidimo „San Lorenzo“ klube, puolėjo karjera Buenos Airėse pakibo ore.

T.Lydeka nežino, kaip toliau susiklostys karjera.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Lydeka nežino, kaip toliau susiklostys karjera.<br>D.Umbraso nuotr.
„San Lorenzo“ gretose žaidęs T.Lydeka derasi dėl sutarties nutraukimo.<br>„Sanlorenzo.com.ar“ nuotr.
„San Lorenzo“ gretose žaidęs T.Lydeka derasi dėl sutarties nutraukimo.<br>„Sanlorenzo.com.ar“ nuotr.
2013-2014 m. T.Lydeka atstovavo „Lietuvos rytui“.<br>M.Kulbio nuotr.
2013-2014 m. T.Lydeka atstovavo „Lietuvos rytui“.<br>M.Kulbio nuotr.
2013-2014 m. T.Lydeka atstovavo „Lietuvos rytui“.<br>M.Kulbio nuotr.
2013-2014 m. T.Lydeka atstovavo „Lietuvos rytui“.<br>M.Kulbio nuotr.
2013-2014 m. T.Lydeka atstovavo „Lietuvos rytui“.<br>M.Kulbio nuotr.
2013-2014 m. T.Lydeka atstovavo „Lietuvos rytui“.<br>M.Kulbio nuotr.
T.Lydeka.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Lydeka.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Lydeka.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Lydeka.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Lydeka.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Lydeka.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Lydeka yra žaidęs šalies jaunimo rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
T.Lydeka yra žaidęs šalies jaunimo rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Dec 20, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 8:58 AM

Naujoms sutartims palankus metas jau ėjo į pabaigą, kai T.Lydeka sulaukė netikėto pasiūlymo.

Iš Druskininkų kilęs 32 metų 208 cm ūgio krepšininkas jau buvo matęs šilto ir šalto – jis žaidė Olandijos, Graikijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Italijos, Rusijos, Lenkijos ir Lietuvos komandose, bet šįkart jį pakvietė kito žemyno klubas.

107 metų istoriją skaičiuojanti praeityje 12 kartų šalies čempione buvusi Buenos Airių „San Lorenzo“ komanda prisikėlė kaip Feniksas ir šiemet po 30 metų pertraukos sugrįžo į Argentinos aukščiausiąją lygą.

„San Lorenzo“ reikėjo tvirto vidurio puolėjo.

„Buvo neblogas pasiūlymas, – prisimena T.Lydeka. – Nenorėjau ilgiau laukti, nes perėjimų laikotarpis ėjo į pabaigą.

Su šeima nežinojome, ko laukti. Galima sakyti, kad važiavome į nežinią, nes informacijos neturėjau daug – tik tiek, kiek pasakojo Marcelo Nicola.“

Su šeima gyveno viešbutyje

Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris argentinietis M.Nicola suteikė žinių T.Lydekai apie „San Lorenzo“ klubą, Argentinos krepšinį ir Buenos Airių miestą.

Bet vieno dalyko M.Nicola numatyti negalėjo.

Su žmona ir dviem mažais vaikais į Buenos Aires atvykęs krepšininkas buvo apgyvendintas viešbutyje.

Klubas vis žadėjo parūpinti šeimai butą, bet savaitės ėjo, o gyvenamoji vieta nesikeitė.

„Viešbutyje galima gyventi savaitę ar dvi, bet ilgiau tai nėra patogu. Visa tai atsiliepia poilsiui ir maitinimuisi, – pasakojo T.Lydeka. – Mes ne pirmus metus gyvename užsienyje, tad kažkaip bandėme suktis – ieškoti veiklos vaikams, vietų, kur vaikai galėtų pavalgyti.

Tikėjome pažadais, kad butas bus surastas. Klubas atsinaujinęs, jie sakė, kad neturi daug patirties, tad tikėjome ir laukėme.“

Tik praėjusią savaitę „San Lorenzo“ klubas galiausiai surado nedidelį butą, tad šeima į jį persikraustė.

Nustebino kietas krepšinis

Nepaisant buitinių nesklandumų, T.Lydeka susitelkė į krepšinį ir Buenos Airėse įsiliejo į įdomią komandą.

Buvęs Argentinos rinktinės treneris Julio Lamasas vadovavo „San Lorenzo“ krepšininkams, o ryškiausia ekipos žvaigžde tapo tragiško likimo (per autoavariją 2003 m. žuvo jo motina, sesuo ir sužadėtinė) ir išskirtinio talento (tris sezonus žaidė NBA) 36 metų Walteris Herrmannas.

„San Lorenzo“ galingai pradėjo sezoną ir pirmavo Argentinos pirmenybėse, bet paskui nukrito į ketvirtąją vietą Pietų konferencijoje.

Pirmuoju lietuviu Argentinos krepšinio lygoje tapęs T.Lydeka mūsų šalies krepšiniui atstovavo garbingai – per 16 rungtynių vidurio puolėjas žaidė po 28 minutes, rinko po 11,1 taško ir atkovojo po 7,6 kamuolio.

„Krepšinis čia populiarus, – „Lietuvos rytui“ pasakojo T.Lydeka. – Nors salės nėra labai didelės, dažniausiai per Argentinos čempionato rungtynes būna pilnos. Vienų komandų sirgaliai ramesni, kitų triukšmauja ir rėkia kaip Europoje.

Man iš pradžių buvo sunkiausia įprasti prie vietos krepšinio stiliaus.

Iš visų šalių, kuriose esu žaidęs, Argentinoje teisėjai leidžia daugiausia fizinio kontakto.

Europoje kai kurie kietesni veiksmai būtų vertinami nesportine pražanga, o čia teisėjai praleidžia pro akis.

Beveik visi krepšininkai meta tritaškius ir mielai bėga į greitą puolimą. Daug fizinės kovos. Argentinos krepšinis nėra prastas, bet lyginti su kitų šalių lygiu sudėtinga – reikia sužaisti rungtynes.“

Vaikai nesiskiria su kamuoliu

Susikalbėti Buenos Airių gatvėse nebuvo lengva. Ne tiek daug argentiniečių šneka angliškai, tad lietuviui dažnai tenka laužyti galvą, kad surastų tinkamas ispanų arba anglų kalbos žodžių jungtis.

Tačiau Argentinoje yra ir daug privalumų. „Didžiausias jų – čia dabar vasara. Oro temperatūra svyruoja nuo 28 iki 32, o neseniai buvo ir 36 laipsniai karščio“, – sakė T.Lydeka.

Beveik 3 mln. gyventojų turinčios Buenos Airės – įvairiatautis miestas. Jo centre apsigyvenęs lietuvis netruko tuo įsitikinti.

„Ten ypač daug emigrantų iš Italijos ir Ispanijos, todėl Buenos Airės savo architektūra labai primena kai kuriuos Italijos miestus, kuriuose esu rungtyniavęs anksčiau. Buenos Airių centras atrodo labai europietiškai.

Tik provincijoje justi, kad esi Pietų Amerikoje, – kalbėjo T.Lydeka. – Tikėjomės, kad Pietų Amerikoje viskas bus šiek tiek pigiau, bet Buenos Airės – didelis miestas, ten daugybė turistų. Centre, kur gyvenome, kainos tikrai aukštos, nenusileidžia europinėms.“

Lietuvos krepšininkas netruko pastebėti, koks svarbus argentiniečiams yra sportas. Tai, ką išvydo savo akimis, leido suprasti, kodėl 41,5 mln. gyventojų turinti šalis yra tokia stipri komandinėse sporto šakose.

Ne tik futbole, kur Diego Maradonos ir Lionelio Messi tėvynė dusyk tapo pasaulio čempione, o 2014 m. planetos pirmenybėse Brazilijoje laimėjo sidabrą.

Pasaulio regbio čempionate argentiniečiai šiemet pasiekė pusfinalį, o krepšinyje didžiuojasi 2004 metų olimpiniu auksu ir 2008 metų bronza, kovojant dėl kurios Manu Ginobili, Luisas Scola ir kiti įveikė Lietuvos rinktinę.

„Argentiniečiai labai mėgsta sportą, daug jų sportuoja laisvalaikiu ir dar daugiau yra pamišę dėl savo sporto klubų, – pabrėžė T.Lydeka. – Lietuvoje retai pamatysi gatvėje žmogų, pasipuošusį kokio nors klubo marškinėliais. Argentinoje tokių – daugybė.

Jeigu žmogus myli kurį klubą, jis palaiko futbolininkus, krepšininkus ir kitų sporto šakų atstovus.

„San Lorenzo“ klubas turi savo didelę bazę, kurioje – ne tik futbolo stadionas, bet ir krepšinio arena, tinklinio, rankinio, teniso, žolės riedulio aikštės. Ten sportuoja ne tik vyrų komandos, bet ir jaunimas, vaikai.

Savaitgaliais argentiniečiai traukia sportuoti į aikštes, plaukioti baseinuose. Galbūt nuo to pergalės ir prasideda.

Ir, žinoma, jie visur spardo kamuolį. Nesvarbu – parke ar laukiant autobuso stotelėje – labai dažnai matau vaikus, žaidžiančius futbolo kamuoliu.“

Argentinos sostinės Almagro rajonas garsus dėl savo futbolo ekipos „San Lorenzo“.

Klubas, tarp kurio sirgalių yra ir popiežius Pranciškus, pernai laimėjo Pietų Amerikos „Copa Libertadores“ titulą, o šiemet Argentinos pirmenybėse užėmė antrąją vietą.

Dėl įtempto rungtynių kalendoriaus T.Lydeka neturėjo progos užsukti į futbolo rungtynes, nes visą laisvalaikį skirdavo šeimai.

„Viskas dėl vaikų – zoologijos sodas, baseinas, žaidimų aikštelės“, – savo laisvalaikį Argentinoje apibūdino „San Lorenzo“ krepšininkas.

Derasi nutraukti sutartį

Nors T.Lydeka tris mėnesius Argentinoje ramiai dirbo savo darbą ir padėjo klubui pasiekti daug pergalių, jo ateitis „San Lorenzo“ tapo neaiški.

Prieš dvi savaites klubas nusprendė įsigyti kitą vidurio puolėją ir pakvietė buvusį NBA žaidėją Joshą Powellą.

„T.Lydeka visada elgėsi kaip džentelmenas, treniravosi puikiai, bet komandos žaidime kai kurių dalykų mums nepavyko pagerinti, tad ieškojome sprendimo“, – Argentinos spaudai paaiškino „San Lorenzo“ treneris J.Lamasas.

Savų priežasčių atsisveikinti su „San Lorenzo“ turi ir T.Lydeka. Atlyginimas vis vėlavo, klubas nėra atsiskaitęs su lietuviu.

Pastaruoju metu T.Lydeka treniruojasi su komanda, tačiau nežaidžia rungtynėse.

Klubas nenori vienašališkai nutraukti sutarties, nes turėtų sumokėti algą už visą sezoną, o Lietuvos krepšininkas neregistruojamas mačams, kad negautų traumos, kol derybos dėl sutarties nutraukimo ir kompensacijos nėra baigtos.

T.Lydeka jau turi kitų pasiūlymų, tarp jų ne tik iš Europos, bet ir kitų Pietų Amerikos klubų. Bet kur sutiks Kalėdas, lietuvis dar nežino.

„Esu klubo narys ir laukiu, kol situacija išsispręs. Mano agentas kalbasi su klubu. Kol kas yra, kaip yra“, – sakė pirmasis į Argentiną koją įkėlęs Lietuvos krepšininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.