EUROLYGA 2023

Ar atsities Robertas Javtokas po dar vieno likimo smūgio?

Šis krepšinio sezonas, o galbūt ir Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės nuplaukė Robertui Javtokui dėl kojos stresinio lūžio.

Po 2002 metų motociklo avarijos R.Javtoko koja buvo sutvirtinta specialiais varžtais.<br>P.Lileikio nuotr.
Po 2002 metų motociklo avarijos R.Javtoko koja buvo sutvirtinta specialiais varžtais.<br>P.Lileikio nuotr.
2012 m. R.Javtokas padėjo Lietuvos rinktinei olimpiniame atrankos turnyre, bet dėl pėdos lūžio neišvažiavo į žaidynes Londone.<br>G.Šiupario nuotr.
2012 m. R.Javtokas padėjo Lietuvos rinktinei olimpiniame atrankos turnyre, bet dėl pėdos lūžio neišvažiavo į žaidynes Londone.<br>G.Šiupario nuotr.
Dėl alkūnės raiščių įtrūkimo R.Javtokas 2011 m. žaidė su specialiomis apsaugomis.<br>G.Šiupario nuotr.
Dėl alkūnės raiščių įtrūkimo R.Javtokas 2011 m. žaidė su specialiomis apsaugomis.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Javtokas „Žalgiriui“ šį sezoną Eurolygoje rinko po 4,9 taško.<br>P.Mantauto nuotr.
R.Javtokas „Žalgiriui“ šį sezoną Eurolygoje rinko po 4,9 taško.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 29, 2015, 2:27 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 7:27 PM

Traumos detales dar ruošiasi patikslinti gydytojai, bet jau dabar aišku, kad „Žalgirio“ vidurio puolėjas negalės žaisti bent kelis mėnesius.

Ar 35 metų krepšininkas dar sugrįš į aikštę, kai kūnas paženklintas chirurgų skalpelio išrėžtų randų ir kitų traumų?

Per savo ilgą ir titulais išmargintą karjerą R.Javtokas patyrė ne vieną išbandymą.

Pats baisiausias buvo 2002 metais, kai gegužės popietę jis lėkė motociklu kelyje Vilnius–Trakai.

Tuomet „Lietuvos ryto“ komandoje žaidęs krepšininkas buvo pasirinkęs beprotišką greitį.

„Lėkiau daugiau nei 200 km per valandą greičiu. Tai buvo mano liga. Supratau, kad liūdnai baigsis, bet nieko negalėjau padaryti. Galėjau užsimušti, bet Dievas nusprendė kitaip“, – vėliau avariją prisiminė krepšininkas.

Ties posūkiu į Lentvarį R.Javtokas mėgino lenkti automobilį, bet šio vairuotojas atskriejančio motociklininko nematė ir pasuko vairą kairėn.

Nebespėjęs sustabdyti R.Javtokas trenkėsi į VAZ-2106 sparną. Robertas nulėkė nuo motociklo ir keliasdešimt metrų vartydamasis čiuožė keliu.

Pro nuolaužas atskubėjusi greitoji pagalba po 15 minučių išsivežė krepšininką į ligoninę.

Kiti avarijos dalyviai atsipirko išgąsčiu, o R.Javtoko laukė sudėtingas gydymas ir ilga reabilitacija.

Jo šlaunies kaulas per avariją sutrupėjo į keletą dalių, todėl reikėjo tvirtinti specialiais metaliniais varžtais. R.Javtokas susižalojo petį, kelį, inkstus ir neteko daug kraujo.

„Medikai sakė, kad esu išprotėjęs. Jie teigė, jog turėčiau dėkoti, kad likau gyvas, o apie krepšinį turėčiau pamiršti.“

Tačiau R.Javtokas atsisakė pamiršti krepšinį.

Nors po ilgo gydymo ir reabilitacijos jis nespėjo įgyti sportinės formos iki 2003 metų auksinio Lietuvai Europos čempionato ir finalą Stokholme stebėjo iš žiūrovų tribūnos, netrukus jis jau vėl dėjo kamuolį į krepšį.

Nors įvairūs negalavimai – širdies ritmo sutrikimai (2005 m. spalį), čiurna (2005 m. lapkritį), kojos raumuo (2009 m. balandį), čiurna (2010 m. rugpjūtį), įtrūkę alkūnės raiščiai (2011 m. rugpjūtį) nedavė ramybės, 211 cm ūgio šiaulietis daug žaidė ir daug laimėjo.

R.Javtokas padėjo „Lietuvos rytui“ laimėti ULEB taurę 2005 metais, o 2007 metais atstovaudamas Atėnų „Panathinaikos“ tapo Eurolygos čempionu.

Jis taip pat 7 kartus tapo LKL čempionu (pastaruosius ketverius metus su „Žalgiriu“), o su Lietuvos rinktine laimėjo du sidabro (2013 ir 2015 m.) ir vieną bronzos (2007 m.) medalius Europos pirmenybėse bei bronzą 2010 m. pasaulio čempionate, kuriame žaidė nepaisydamas čiurnos skausmų.

2004 ir 2008 metais olimpinėse žaidynėse su Lietuvos rinktine pusfinalį pasiekęs vidurio puolėjas praleido 2012 metų Londono olimpiadą, nors prie tai padėjo komandai iškovoti bilietą atrankos turnyre Venesueloje.

Grįžus iš Karakaso per rinktinės treniruotę R.Javtokui suskaudo kairę pėdą.

Iš pradžių gydytojai nusprendė, jog tai stresinis lūžis – tai reiškė, kad jei krepšininkas sportuos toliau, pėda neišvengs ir realaus lūžio.

„Aukštaūgiai krepšininkai neretai turi panašių bėdų dėl pėdų, – tvirtino rinktinės fizinio rengimo treneris Evaldas Kandratavičius. – Tokią traumą turėjo ir Marijonas Petravičius, ir Žydrūnas Ilgauskas. – Aukštų žmonių pėdos turi atlaikyti labai didelį svorį – nusileidus po šuolio svoris padidėja septynis kartus.

Jei krepšininkas sveria 100 kilogramų, po šuolio jo pėdoms tenka atlaikyti 700 kg.“

Antanas Kavaliauskas užėmė paskutinę vietą olimpinėje rinktinėje Londone, o R.Javtokui atlikti dar vieni tyrimai parodė, kad prireiks operacijos.

2012 metų rugpjūčio pabaigoje po operacijos jo kairė koja buvo sugipsuota tris mėnesius, o aikštėje žalgirietis pasirodė tik 2013 metų vasarį.

Tuomet „Žalgiris“ vietoj R.Javtoko buvo pasitelkęs amerikietį Jeffą Foote'ą, bet šįkart naujų žaidėjų registracija į Eurolygos „Top 16“ baigėsi.

Kauno klubas spėjo įregistruoti dublerių ekipos vidurio puolėją Martyną Sajų, kuris jau debiutavo LKL pirmenybėse ir pelnė 2 taškus, bet pagrindinis krūvis po krepšiais teks Ianui Vougioukui, kurį teks pavaduoti ir Pauliui Jankūnui, ir Brockui Motumui.

Kitą aukštaūgį Eurolygai „Žalgiris“ galėtų registruoti tik nuo antrojo „Top 16“ varžybų rato.

Eurolygoje šį sezoną R.Javtokas pelnė po 4,9 taško ir atkovojo po 3,7 kamuolio, bet šiame turnyre „Žalgiriui“ teks vertis be jo, kad ir kiek toli žalgiriečiai bežygiuotų.

Didelis klausimas, ar R.Javtokas spės išgyti iki LKL lemiamų kovų.

Kita vertus, Lietuvos rinktinės kapitonas jau yra įrodęs, kad gali atsitiesti po labai sudėtingų traumų.

Ar pavyks dar kartą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio