EUROLYGA 2023

Koks Eurolygos E grupės pajėgumas ir ką ji gali pasiūlyti?

Pertrauka tarp Eurolygos pirmojo ir antrojo etapų truko tik dešimt dienų. Prieš pusantros savaitės baigėsi reguliarusis sezonas, o antradienį jau bus žaidžiamos pirmosios „Top 16“ etapo rungtynės.

E grupėje grumsis ir M.Kuzminskas su „Unicaja“.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
E grupėje grumsis ir M.Kuzminskas su „Unicaja“.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Dec 29, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 8:41 PM

Viena pirmųjų į aikštę grįš Malagos „Unicaja“, kuriai atstovauja Mindaugas Kuzminskas. Malagos ekipos varžovės E grupėje bus net trys Stambulo komandos „Fenerbahce“, „Anadolu Efes“ ir „Darussafaka“, du Adrijos lygos klubai Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Zagrebo „Cedevita“ bei pirmajame etape vienoje grupėje su Kauno „Žalgiriu“ kovoję Atėnų „Panathinaikos“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“.

Stambulo „Fenerbahce“

„Fenerbahce“ žaidimas – vienas sudėtingiausių ir turiningiausių Europoje, tačiau šią ekipą ne pirmus metus persekioja viena bėda. „Fenerbahce“ krepšininkai nesusikaupia per rungtynes su gerokai žemesnio lygio varžovais, kuriuos turėtų sudoroti viena koja. Dėl to trumpas šį sezoną „kanarėles“ nutupdžiusių komandų sąrašas yra gana kurioziškas. Į jį kartu su Madrido „Real“ ar Stambulo „Anadolu Efes“ patenka į žemyno elitą net nesibeldžiantys Strasbūro SIG, Konijos „Torku“ bei Stambulo „Demir Insaat“ klubai (du pastarieji įveikė „Fenerbahce“ ekipą Turkijos lygoje).

„Top 16“ etape taip pat yra komandų, į kurias Željko Obradovičiaus auklėtiniai gali pažiūrėti nepakankamai rimtai. O reikėtų – viena kita neplanuota nesėkmė gali atimti iš Jano Vesely, Bobby Dixono bei jų komandos draugų aikštės pranašumą ketvirtfinalio etape.

Pirmasis etapas. A grupėje užėmė 1-ąją vietą (8 ir 2). Lyderiai: J.Vesely – 13,1 tšk., B.Dixonas – 11,9 tšk., E.Udoh – 11,1 tšk., L.Datome – 10,8 tšk.

Turkijos lyga. Užima 2-ąją vietą (9 ir 4).

Stambulo „Anadolu Efes“

„Anadolu Efes“ šiek tiek panaši į anksčiau Dušano Ivkovičiaus treniruotą Pirėjo „Olympiakos“ ekipą. Prieš kelis sezonus serbo vadovaujami „Olympiakos“ krepšininkai didžiąją distancijos dalį į priekį judėjo labai sunkiai, bet, pamatę finišo tiesiąją, pradėjo irtis tokiais galingais grybšniais, kad varžovai vienas po kito skendo jų sukeltose bangose.

Žvelgiant į dabartinę „Anadolu Efes“, atrodo, kad ši komanda atskleidžia ne visas galimybes, o D.Ivkovičius elgiasi taip, tarsi jam nerūpėtų pergalės. Treneris neretai net sudėtingiausiose situacijose į kovą siunčia visai jaunus krepšininkus ir aukoja rezultatus. Kita vertus, įtikinamos pergalės prieš „Olympiakos“ ar „Fenerbahce“ (Turkijos lygoje) rodo, kad neįveikiamų varžovų „Anadolu Efes“ ekipai nėra.

Turkijos „aludarių“ komandoje apie Thomasą Heurtelį (jis Eurolygoje yra pirmas pagal rezultatyvius perdavimus) ir Dario Šaričių jau susiformavo tvirtas branduolys, o „Top 16“ etape svarbiausia – nepražiopsoti akimirkos, kada eksperimentuoti jau bus nevalia.

Pirmasis etapas. B grupėje užėmė 2-ąją vietą (6 ir 4). Lyderiai: Th.Heurtelis – 13,9 tšk., D.Šaričius – 12 tšk., J.Diebleris – 11,8 tšk., J.Grangeris ir D.Brownas – po 10,5 tšk.

Turkijos lyga. Užima 1-ąją vietą (9 ir 3).

Atėnų „Panathinaikos“

Tik šiais metais „Panathinaikos“ treneriu paskirtas Aleksandaras Džordževičius dėl darbo Serbijos rinktinėje vėlai prisidėjo prie naujosios komandos, ir „žalieji“ sezonui rengėsi be svarbiausio smegenų centro. Suprantama, tai pirmaisiais mėnesiais turėjo didelės įtakos Atėnų ekipos žaidimui ,ir treneris neiškart įdiegė visus savo sumanymus.

Maža to, „Panathinaikos“ iki gruodžio vidurio trūko traumuoto Niko Pappo, o ir keli kiti pagrindiniai žaidėjai gydėsi smulkias traumas. Tačiau Atėnų komanda ištvėrė sunkiausią laikotarpį, per jį daug taškų neišbarstė, o krepšininkams pradėjus geriau suprasti A.Džordževičiaus reikalavimus apskritai pamiršo pralaimėjimų skonį ir „Top 16“ etapą pasitinka tęsdama 10 pergalių seriją (skaičiuojant visas varžybas).

Tiesa, šiuo metu niekas negali užtikrinti, kad „Panathinaikos“ pakilimas nėra laikinas, bet žaisdami silpnesnėje „Top 16“ grupėje „žalieji“ turi gerų galimybių pasiekti ketvirtfinalį.

Pirmasis etapas. C grupėje užėmė 3-iąją vietą (6 ir 4). Lyderiai: J.Gistas – 11,8 tšk., M.Raduljica – 11,7 tšk., J.Feldeine‘as – 11,1 tšk., N.Kalathis – 10,7 tšk.

Graikijos lyga. Užima 1-ąją vietą (11 ir 0).

Krasnodaro „Lokomotiv“

Vos antrą kartą Eurolygoje žaidžiantis „Lokomotiv“ laimėjo pirmojo etapo grupės varžybas, o pagrindinis „geležinkelininkų“ sėkmės kalvis buvo Malcolmas Delaney. Į turnyro rezultatyviausių žaidėjų penketą patenkantis amerikietis neturėjo konkurentų Eurolygos spalio mėnesio geriausio krepšininko rinkimuose ir buvo rimtas kandidatas tapti dar ir lapkričio mėnesio laureatu.

Nors kitos Eurolygos žvaigždės priblėso M.Delaney šešėlyje, vien jo pastangų Kubanės ekipai neužtektų. Lyderis išties turi keletą patikimų talkininkų, bet „Lokomotiv“ atsarginių suolas yra gana silpnas. Problema sumažėjo traumą išsigydžius Anthony Randolphui, tačiau pirmojoje sezono dalyje buvo akivaizdu, jog žaisti dvejas rungtynes per savaitę Giorgo Bartzoko auklėtiniai nėra pasirengę. „Lokomotiv“ patyrė kelis pralaimėjimus aiškiems autsaideriams (Zeliona Guros „Stelmet“, Nimburko ČEZ, Loimos „Bisons“) ir jau labai smarkiai atsiliko nuo Vieningosios lygos lyderių.

Pirmasis etapas. C grupėje užėmė 1-ąją vietą (8 ir 2). Lyderiai: M.Delaney – 16,1 tšk., V.Claveris – 10,5 tšk., R.Broekhoffas – 9,2 tšk., Ch.Singletonas – 8,2 tšk.

Vieningoji lyga. Užima 7-ąją vietą (7 ir 5).

Malagos „Unicaja“

„Unicaja“ buvo vienintelė komanda, laimėjusi visas pirmojo rato rungtynes, bet paskui jos rezultatų kreivė smigo žemyn. Malagos krepšininkai ypač daug problemų turi Ispanijos lygoje, kurioje pralaimėjo daugiau rungtynių, negu laimėjo. Ir tai neturėtų stebinti, nes „Unicaja“ sudėtis nėra tokia galinga, kad ši komanda galėtų sėkmingai kovoti dviem frontais.

„Top 16“ etape Andalūzijos ekipai bus dar sunkiau. Ir ne vien dėl pajėgesnių varžovų. „Unicaja“ trims mėnesiams prarado pagrindinį įžaidėją Stefaną Markovičių, kuris nepasižymi rezultatyvumu, bet dažniausiai labai sumaniai vadovauja komandos puolimui. Susižeidus S.Markovičiui, Malagos klubas įsigijo dar vieną įžaidėją DeMarcusą Nelsoną, tačiau pagrindinė trenerio Joano Plazos viltis, ko gero, yra ne jis, o kol kas visų savo galimybių neišnaudojantis Nemanja Nedovičius.

Pirmasis etapas. D grupėje užėmė 2-ąją vietą (7 ir 3). Lyderiai: M.Kuzminskas – 13 tšk., R.Hendrixas – 10,7 tšk., E.Jacksonas – 10,5 tšk., W.Thomasas – 9,4 tšk.

Ispanijos lyga. Užima 7-ąją vietą (6 ir 7).

Stambulo „Darussafaka“

Vardinį kvietimą gavusi ir šį sezoną Eurolygoje debiutavusi „Darussafaka“ pasinaudojo palankiomis aplinkybėmis. Palankiausios aplinkybės buvo silpniausia reguliariojo sezono grupė, kurioje žaidė silpniausia viso turnyro komanda Sasario „Banco di Sardegna“, ir milžiniškos Tel Avivo „Maccabi“ klubo vidaus problemos.

Tiesa, problemų turėjo ir pati „Darussafaka“: dėl traumos beveik nežaidė Oguzas Savasas, o gruodį iš rikiuotės iškrito dar ir Emiras Preldžičius. Vis dėlto treneris Oktay Mahmuti ne tik sugebėjo apginti ketvirtąją vietą Eurolygos grupėje (už nugaros liko „Maccabi“ bei „Banco di Sardegna“), bet ir po penkių iš eilės pergalių Turkijos lygoje pavyti šio turnyro lyderius.

„Darussafaka“ sudėtyje netrūksta nemažos Eurolygos patirties turinčių krepšininkų. Nepaisant to, vaikytis du zuikius šiai komandai per daug sudėtinga, o jos galimybių ribos „Top 16“ etape – kelios pergalės ir sugadinti nervai favoritams.

Pirmasis etapas. D grupėje užėmė 4-ąją vietą (4 ir 6). Lyderiai: M.Bjelica – 10,2 tšk., L.Harangody – 9,9 tšk., J.Gordonas – 8,3 tšk., S.Wilbekinas – 7,5 tšk.

Turkijos lyga. Užima 3-iąją vietą (9 ir 4).

Belgrado „Crvena Zvezda“

Apie „Crvena Zvezda“ komandą pirmojoje sezono dalyje buvo kalbama labai daug. Belgrado krepšininkai nežaidė stabiliai ir dukart pralaimėjo didesniu nei 25 taškų skirtumu, bet savo aikštėje klupdė favoritus, įspūdingai pakilo lemiamoje dvikovoje su Miuncheno „Bayern“ klubu, o „raudonų baltų“ įžaidėjas Stefanas Jovičius pagerino Eurolygos rezultatyvių perdavimų rekordą (jis atliko 19 perdavimų per pirmąsias rungtynes su „Bayern“).

Belgrado komandą į kitą etapą ištempė efektyviausias Eurolygos priekinės linijos duetas. „Crvena Zvezda“ aukštaūgiai Maikas Zirbesas (16,3 tšk.) ir sezonui jau prasidėjus įsigytas Quincy Milleris (16,1 tšk.) pateko į pirmojo etapo rezultatyviausių žaidėjų penketą, o laimėtose dvikovose su Madrido „Real“ ir „Chimki“ klubais pelnė daugiau kaip pusę komandos taškų.

Q.Milleris puikiai kompensavo sunkią traumą patyrusio ir šį sezoną į aikštę nebegrįšiančio Lukos Mitrovičiaus praradimą. O prieš „Top 16“ etapą Belgrado ekipa dar labiau sustiprino savo gretas pakviesdama po traumos atsigaunantį Vasilije Micičių.

Pirmasis etapas. A grupėje užėmė 3-iąją vietą (5 ir 5). Lyderiai: M.Zirbesas – 16,3 tšk., Q.Milleris – 16,1 tšk., M.Simonovičius – 9,3 tšk., S.Jovičius – 7,6 tšk.

Adrijos lyga. Užima 3-iąją vietą (13 ir 4).

Zagrebo „Cedevita“

„Cedevita“ buvo viena iš dviejų komandų, kurios pateko į „Top 16“ etapą reguliariajame sezone, iškovojusios vos keturias pergales (kita laimingoji – „Darussafaka“). Be to, ir „Cedevita“, ir „Darussafaka“ kelialapius užsitikrino reikiamu skirtumu pralaimėjusios lemiamas pirmojo etapo rungtynes pagrindinėms varžovėms, o į „Top 16“ prasibrovė pirmą kartą.

„Cedevita“ pergalė buvo itin saldi, nes lemiamoje dvikovoje buvo įveikta stiprų kroatišką prieskonį turinti Milano „Emporio Armani“ komanda, kurią treniruoja vasarą iš Zagrebo ekipos išvykęs Jasminas Repeša.

Jo įpėdinis Veljko Mršičius didžiąją naštos dalį užvertė ant dviejų individualiai stipriausių žaidėjų Jacobo Pulleno ir Miro Bilano pečių. Kiti krepšininkai irgi gali blykstelėti, bet jei „Cedevita“ trūksta bent vieno iš dviejų lyderių indėlio, komandos galimybės laimėti drastiškai sumažėja.

Tuo tarpu dar vienas tapti „Cedevita“ lyderiu turėjęs žaidėjas Luka Žoričius buvo vienas didžiausių reguliariojo sezono nusivylimų.

Pirmasis etapas. B grupėje užėmė 4-ąją vietą (4 ir 6). Lyderiai: M.Bilanas – 15,3 tšk., J.Pullenas – 14,4 tšk., L.Babičius – 9,9 tšk., J.White‘as – 9,7 tšk.

Adrijos lyga. Užima 2-ąją vietą (14 ir 3).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.