EUROLYGA 2023

S.Jovaiša: „G.Krapikas turi likti – bent LKL gal jo prireiks“

Kauno „Žalgiris“ penktadienį pirmą kartą Eurolygoje per devynis tarpusavio susitikimus nusileido Bambergo „Brose“ komandai. Ir dar kaip – su griausmu. Žalgiriečiai patyrė tikrą pažeminimą Vokietijos mažame miestelyje, pralaimėję net 33 taškų skirtumu – 63:96. Tai buvo beveik antirekordas – šį sezoną kauniečiai dar labiau pralaimėjo tik Atėnų „Panathinaikos“ ekipai – graikai lietuvius sutriuškino 35 taškų skirtumu. Maža to, Eurolygos „Top 16“ etape „Brose“ ekipa dar nė karto per 20 mačų nebuvo šventusi pergalės ir pirmąja jos auka tapo Kauno klubas.

„Žalgirio“ treneris G.Krapikas gali netekti darbo po kelių nesėkmių iš eilės Eurolygoje.<br>P.Mantauto nuotr.
„Žalgirio“ treneris G.Krapikas gali netekti darbo po kelių nesėkmių iš eilės Eurolygoje.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2016, 9:07 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:31 PM

Po rungtynių „Žalgirio“ strategas Gintaras Krapikas širdo ir tikino, kad komanda net nesupranta, kur ji pateko ir kaip privalo kovoti.

Lietuvos krepšinio rinktinės stratego asistentas mače Bamberge pasigedo kur kas kietesnio žaidėjų žaidimo, nes gynyba buvo ypatingai prasta – varžovai pataikė net 64 proc. dvitaškių ir 61 proc. tritaškių bei galėjo įmesti 100 taškų, tačiau pasigailėjo „Žalgirio“

„Mes vis dar nesuvokiame, kad „Top 16“ etape viskas yra daug sunkiau ir varžovai žaidžia agresyviau. Pasigedau to, kad ekipa kovotų iš visų jėgų. Nebuvo jokios agresijos ir mes leidome varžovams žaisti laisvai, pelnyti taškus be didesnio pasipriešinimo, leidome „Brose“ daryti ką jie nori, todėl turime tokį rezultatą, koks jis yra“, – pyko strategas.

„Ką galima pasakyti apie rungtynes? Pliusas yra tas, kad kauniečiai leido vokiečiams išgerti kur kas daugiau alaus ir sukūrė tikrą šventę Bambergo miestui. Ne kasdien Bambergas švenčia pergalę „Top 16“ etape“, – komentavo penktadienio rungtynes buvęs garsus „Žalgirio“ krepšininkas ir treneris, Seimo narys Sergejus Jovaiša.

Jis tikino, kad kalbant apie šį mačą, nereikia didesnių įžvalgų. „Kauniečių ekipos žaidėjai vėlavo „vienu žingsniu“ – varžovai jį darė, o žalgiriečiai tik galvojo, kas bus toliau. O toliau buvo vėlavimas – vėlavo visi žalgiriečiai: tiek gynyboje, tiek ir puolime. Buvo tik mechaniškas savo pareigų atlikimas, tačiau taip atsiliekant mąstant apie žaidimą sėkmės tikėtis sunku. Net neverta kalbėti apie „Žalgirio“ pasirengimą mačui ir kažkokias taktikas. Buvo tik vienas planas A – pramušti varžovų gynybą neva agresyvumu, tačiau iš to nieko neišėjo. Jokio plano B, C, o, juolab, net ir D, Kauno strategas G.Krapikas neturėjo. Nors, logiškai, privalai juos turėti, kai matai, kad žaidimas nesiseka“, – komentavo Kauno gėdą S.Jovaiša.

Jis dar kartą akcentavo, kad „Žalgiriui“ trūksta lyderių.

„Užmečiau akį – po dviejų kėlinių „Brose“ metė metimus 80 procentų taiklumu, o „Žalgiris“ – tik 30. Komandoje nėra tokio lyderio, koks buvo tas pats Andersonas. Nėra tokio krepšininko, dėl kurio varžovai turėtų „mesti“ du ar net tris gynėjus, dėl kurio pergyventų, jog jis pridarys bėdų. Viskas labai paprasta – nėra krepšininko, su kuriuo negalima susitvarkyti. Lyderio nėra. Kai jo nėra, ekipa yra nuspėjama“, – liūdnokai aiškino S.Jovaiša.

- Kas mače su „Brose“ jus labiausiai nuliūdino?

– Vokiečiai per lengvai galėjo mesti ir darė viską, ką tik norėjo. Kauniečių gynyba sutrupėjo antrame kėlinyje ir neatsigavo – G.Krapikas nerado jokių sprendimų ją sulipdyti. Todėl šeimininkai ir įmetė 96 taškus. Galėjo ir daugiau...

– Šis pralaimėjimas – G.Krapiko eros pabaiga „Žalgiryje“?

– Kaip čia pasakius... Esame su Gintaru draugai, bet, kaip sakoma, tiesa yra svarbiau. Žinote, kai yra blogai, vyksta revoliucijos – tokia jau žmonių prigimtis. „Žalgiryje“ turėtų įvykti tokia revoliucija, tačiau ką ji duos? Manote, kad atėjęs naujas treneris ką nors pakeis? Galbūt, tačiau tai nebūtų per savaitę.

O žaisti Eurolygoje reikia dabar. Jau tapo aišku, kad jokių Eurolygos ketvertų ar Eurolygos atkrintamųjų varžybų „Žalgiris“ tikrai nepasieks, tai yra tik pasakos vaikams. Tad kam reikia keisti strategą? Manau, G.Krapikas turėtų likti poste, nes jo žinių turėtų užtekti LKL finalo kovoms. Šalies čempionato finiše jo patirtis, greičiausiai, pravers. Juolab, kad „Žalgiris“ neturi jokių resursų įsigyti gerą naują trenerį – finansai neleidžia. Kokios revoliucijos, jei kišenėse nieko nėra.  Tad kalbos apie trenerio keitimą yra bergždžios... Na, nebent G.Krapiką pakeis Šarūnas Jasikevičius.

- Kokią ateitį Eurolygoje pieštumėte „Žalgiriui“?

– Po šios dvikovos galima sakyti, kad Kaunui lieka viena ir labai aiški kryptis – žaisti su galingesniais klubais ir semtis patirties. Daugiau iš Eurolygos šį sezoną išspausti sunku. Kitą vertus, jei pasisektų laimėti vieną ar net du mačus, galima būtų Europai priminti, kad „Žalgiris“ dar turi parako. Tačiau turime aiškiai sudėlioti – kauniečiai jau įvykdė planą minimum: prasimušė į „Top 16“ etapą ir baikime svaičioti fantazijomis apie atkrintamąsias turnyro rungtynes. Niekas „Žalgirio“ ten neleis, nes jis yra per „kūdas“ kovoti prieš rimtesnius klubus.

– Kodėl per „kūdas“?

– Žinote, kai kada būna ir toks dalykas – idėjų badas. Taip dabar yra su Kauno komanda. „Žalgiris“ su G.Krapiku atsidūrė idėjų bado zonoje. Nuo sezono pradžios žaidimo kreivė krenta vis žemyn, o ekipa rodo vis prastesnį krepšinį. Pasižiūrėkite į pastaruosius kelis pralaimėtus mačus Eurolygoje – vos tik kauniečiai atsilieka, jie įkrenta į pesimizmo liūną ir nenori iš jo išlįsti. Toks vaizdas, kad „Žalgiris“ pateko ne į tą lygą, kurioje turėtų žaisti.

Maža to, sausio 17 dieną kauniečių laukia LKL dvikova su Vilniaus „Lietuvos rytu“. Ir galvoju, kad vilniečiai dabar yra kur kas geresnėje situacijoje. Prieš porą mėnesių „Žalgiris“ buvo aiškus favoritas, o dabar jėgos išsilygino. Nežinau, ar žalgiriečiams pasiseks įrodyti savo pranašumą – dabartinis jų žaidimas ir žaidimo supratimas verčia mane tuo labai abejoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.