EUROLYGA 2023

Kaunas prisiviliojo Vokietijos krepšinio vunderkindą. Ar ilgam?

Jam tik septyniolika, bet jo talentas jau dabar lyginamas su Dirko Nowitzki. Vokietijos krepšinio deimantas Isaiah Hartensteinas šlifuoja savo žaidimą ir pridėjo raumenų, kad greičiau pritaptų Kauno „Žalgiryje“.

Vokietijoje dirbęs G.Krapikas daugiausia prisidėjo, kad I.Hartenstienas pasirinktų „Žalgirį“.<br>M.Patašiaus ir „Fibaeuroe.com“ nuotr.
Vokietijoje dirbęs G.Krapikas daugiausia prisidėjo, kad I.Hartenstienas pasirinktų „Žalgirį“.<br>M.Patašiaus ir „Fibaeuroe.com“ nuotr.
I.Hartensteinas (dešinėje) – vienas talentingiausių Europos jaunųjų krepšininkų.<br>„Fibaeurope.com“ nuotr.
I.Hartensteinas (dešinėje) – vienas talentingiausių Europos jaunųjų krepšininkų.<br>„Fibaeurope.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jan 10, 2016, 11:00 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 1:05 PM

Daugiau raumenų ir centimetrų „Žalgiriui“ praverstų jau dabar, dėl traumos iš rikiuotės keliems mėnesiams iškritus Robertui Javtokui.

Tačiau I.Hartensteinas nėra linkęs skubėti.

Praėjusią vasarą su „Žalgiriu“ ilgalaikę sutartį pagal formulę 3+1 pasirašęs 17-metis 210 cm ūgio vokietis kitą savaitę atvyks į Kauną.

Bet jis apsivilks ne pagrindinės komandos aprangą, o papildys jaunųjų žalgiriečių ekipą, besirengiančią Eurolygos jaunimo atrankos turnyrui, kuris Kaune vyks sausio 15–17 dienomis.

Greitai bus galimybė išvysti, ko vertas „Žalgirio“ pirkinys, kuriam 2017 metų NBA naujokų biržoje prognozuojamas 8-asis šaukimas ir kurį praėjusią vasarą medžiojo garsūs Europos krepšinio klubai.

„Barcelona“, Malagos „Unicaja“, Las Palmaso „Gran Canaria“ ir būrys Vokietijos klubų bei JAV universitetų komandų viliojo Kvakenbriuko „Artland Dragons“ puolėją, dėl kurio jo tėvas Florianas Hartensteinas sulaukdavo skambučių net vidury nakties.

Bet galingais dėjimais į krepšį pasižymintis 107 kg svorio vokietis pasirinko „Žalgirį“.

Jis jau buvo matęs Kauną, kai su Vokietijos jaunimo rinktine lankėsi ir rungtyniavo Lietuvoje.

Visus taškus sudėliojo jo tėvas, praėjusią vasarą kelias dienas viešėjęs Kaune ir pasikalbėjęs su „Žalgirio“ vadovais bei tuometiniu treneriu Gintaru Krapiku.

Krepšininko karjerą Vokietijoje baigęs ir šios šalies kalbą puikiai mokantis „Žalgirio“ treneris buvo dar viena priežastis, kodėl I.Hartensteinas pasirinko Kauną.

Nors G.Krapikas šeštadienį paliko komandos trenerio postą, vokiečiui lieka tikėtis, kad Š.Jasikevičius nebus nusiteikęs prieš jį.

„Nors lankėmės ir Barselonoje, nusprendėme, kad nuoseklios treniruotės, geri treneriai Kaune mums tiks labiau, – sakė tėvas. – „Žalgiris“ tokių žaidėjų turi mažiau, todėl daugiau dėmesio galės skirti Isaiah.“

Europoje – daugiau galimybių

I.Hartensteinas gimė ir augo JAV Oregono valstijoje, kurioje susipažino jo tėvai.

Būdamas 11-os jis su motina persikėlė į Vokietiją, kur beveik dešimtmetį krepšinį žaidė ir jo tėvas 205 cm ūgio F.Hartensteinas.

Amerikietiško ir vokiško krepšinio pamokų gavęs Isaiah yra dviejų krepšinio mokyklų mokinys.

„Vis dėlto jis labiau europietis, nes daugiau krepšinio patirties gavo Europoje, – sakė 38 metų F.Hartensteinas. – Jei būtų likęs JAV, jam tikriausiai būtų tekę žaisti kaip vidurio puolėjui, o Europoje treneriai suteikia daugiau galimybių – Vokietijoje jis kartais gali žaisti net kaip įžaidėjas.

Dabar jis daugiausia laiko rungtyniauja sunkiojo puolėjo pozicijoje, bet moka varinėti kamuolį, atakuoti iš toli, veržtis, todėl gali žaisti ir kaip lengvasis puolėjas.“

Praėjusį vasarį būdamas 16-os I.Hartensteinas debiutavo Vokietijos aukščiausiojoje lygoje, bet ten nespėjo apšilti kojų.

Kvakenbriuko „Artland Dragons“ komanda dėl finansinių pažeidimų buvo ištremta iš bundeslygos ir šį sezoną žaidžia 3-iojoje pagal pajėgumą Vokietijos lygoje.

I.Hartensteinas ten per 25 min. aikštėje renka po 11,8 taško, tritaškius mesdamas dažnai ir neprastai – 38,9 proc. taiklumu.

Jis atkovoja po 9,2 kamuolio, blokuoja po 2,2 metimo.

Jaunam krepšininkui padėjo tobulėti jo tėvas, bent po keturias valandas kasdien dirbdamas su sūnumi, nes buvo „drakonų“ trenerio asistentas.

„Jis mokosi naujų dalykų, – apie sūnaus sezoną trečiojoje lygoje sakė F.Hartensteinas. – Tapo daug stipresnis – pridėjo apie 10 kilogramų raumenų masės.

Be to, jis mokosi žaisti gindamasis ir po šio sezono bus pasirengęs greičiau pritapti prie „Žalgirio“.“

Lyginamas su NBA žvaigždėmis

Praėjusiame Europos jaunimo (iki 18 metų) čempionate praleisdamas vos po 22 minutes aikštėje I.Hartensteinas Vokietijos rinktinei pelnė po 11,6 taško ir atkovojo po 8,7 kamuolio.

Jam tik 17 metų, bet I.Hartensteinas jau yra NBA skautų akiratyje.

„Įspūdingos jo fizinės savybės. Didelės rankos. Aukštas, bet labai judrus. Puldamas moka daryti viską po truputį. Neįtikėtinas kovotojas dėl kamuolių. Gali greitai veržtis į kairę dėl greito pirmojo žingsnio. Jis lyg žvėris po stiklu – gali pats leistis į ataką.

Turbūt labiausiai žavi faktas, kad pagerino metimą. Turi viską, kad taptų didžiu žaidėju.

Retas talentas turi tokį žaidimo jausmą ir galėtų pritapti NBA jau po dvejų metų“, – taip jį apibūdina draftexpress.net ir nbadraft.net apžvalgininkai.

Jie rado ir minusų: būdamas labai stiprus žaidėjas, I.Hartensteinas nenuvedė Vokietijos jaunimo rinktinės į aukštumas užpernai Europos 16-mečių ir pernai 18-mečių pirmenybėse. Jam trūksta stabilumo – po poros įspūdingų epizodų gali kur nors pradingti. Gindamasis kiek pritingi ir nori blokuoti metimą ar atkovoti kamuolį labiau nei gintis.

Tačiau NBA ekspertų išvados vėl kelia I.Hartensteiną iki dangaus.

„Jei ieškote išskirtinių dalykų Europoje, kurie ateityje gali turėti didžiulę įtaką NBA, nežiūrėkite toliau kaip I.Hartensteinas, – siūlė nbadraft.net. – Jam trūksta vos kelerių metų iki tokių aukštumų kaip Dirko (Dirkas Nowitzki. – Red.). Jis gali būti kaip Danilo Gallinari – galbūt ne toks geras metikas, bet atletiškesnis.“

„Padaro tokių dalykų, kokių 17-mečiai jo ūgio krepšininkai įprastai nesugeba. Dėl fizinių duomenų ir įgūdžių derinio jis yra vienas labiausiai intriguojančių Europos krepšinio talentų“, – apibendrino draftexpress.com.

Vokietijos žiniasklaidoje I.Hartensteino žaidimo modelis palygintas su „Oklahoma City Thunder“ žvaigždės Kevino Duranto žaidžiamu krepšiniu.

„Isaiah irgi gali žaisti veidu į varžovą ir turi panašumų į K.Durantą, bet dar anksti daryti kokius nors sugretinimus“, – sakė F.Hartensteinas.

Vakarėlių linksmybės netraukia

Nėra abejonių, kad „Žalgiris“ jaunajam vokiečiui – tarpinė stotelė kelyje į NBA.

„NBA yra mano didžiausia svajonė, bet aš turiu dirbti kasdien“, – vis kalba jaunasis Vokietijos krepšininkas.

Tai patvirtina ir talentingo žaidėjo tėvas: „Jo netraukia į vakarėlius, mieliau renkasi su krepšiniu susijusius draugus.

Isaiah mėgsta daug laiko praleisti krepšinio salėje – kartais beveik visą dieną. Kai kada pats liepiu jam padaryti pertrauką.

Jis mėgsta juokauti ir būti tarp žmonių, bet dabar labai susitelkęs į krepšinį – nori kasdien tapti vis geresnis.“

17-metis vunderkindas jau turi įtakingą agentą – tai buvęs triskart NBA čempionas (su „Chicago Bulls“ klubu) B.J.Armstrongas iš „Wasserman Media Group“.

Tarp B.J.Armstrongo klientų – ne tik dabartinė „Bulls“ žvaigždė Derrickas Rose’as, bet ir du talentingi lietuviai – Donatas Motiejūnas iš „Houston Rockets“ ir Artūras Gudaitis iš Vilniaus „Lietuvos ryto“.

Lietuvoje „Wasserman Media Group“ atstovauja Tadas Bulotas. Jis ir „Žalgirio“ sporto direktorius Ginas Rutkauskas prisidėjo, kad I.Hartensteino karjeros kelias anksčiau ar vėliau vestų pro Kauną.

Vis dėlto „vėliau“ turbūt yra labiau tikėtina nei „anksčiau“.

„Isaiah tobulėja tinkama kryptimi ir mes tikimės, kad jis tęs tai pas mus iki sezono pabaigos. Esame juo tikrai patenkinti“, – „Lietuvos rytui“ teigė „Artland Dragons“ komandos vadovas Marius Kroegeris.

Pasak jo, „Žalgiris“ turėtų būti kantrus laukdamas, kol I.Hartensteinas subręs kaip žaidėjas, nes sklandžiai peršokti iš Vokietijos 3-iosios lygos į Eurolygos komandą nėra paprasta.

„Jis tikrai geras krepšininkas, bet jam dar reikia daug dirbti. Būdamas 17-os jis yra geresnis už savo amžiaus žaidėjus dėl atletiškumo ir kamuolio valdymo, – kalbėjo M.Kroegeris. – Bet jam reikia gerinti savo taktinį išprusimą atakuojant ir ginantis.

Jis dar nėra visiškai susiformavęs žaidėjas. Mano nuomone, geram Eurolygos žaidėjui reikia labai gerai suvokti krepšinį.

Tikiu, jog Isaiah turi talento, kad gerai suprastų žaidimą.“

Sezoną baigs Vokietijoje?

Tėvas ir sūnus Hartensteinai šią savaitę rengėsi atvažiuoti į „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje Bamberge su vietos „Brose“ komanda, bet tvirtai apsisprendę nebuvo – penktadienį laukė treniruotė Kvakenbriuke, o šeštadienį – Vokietijos jaunimo krepšinio šventė.

Bet abu Hartensteinai tikrai atskris į Kauną kitą savaitę. O paskui, matyt, sugrįš baigti sezono į Vokietiją.

„Niekada nežinai, kaip viskas bus. Esame atviri įvairioms galimybėms, bet dabar planuojame, kad Isaiah baigs sezoną Vokietijoje“, – sakė krepšininko tėvas F.Hartensteinas.

Kaunas atrodo tobula vieta

Isaiah Hartensteinas apie savo sprendimą išsirinkti „Žalgirį“ pasakojo Vokietijos krepšinio portalui basketball.de. Tada jis dar nežinojo, kad G.Krapikas bus priverstas palikti trenerio postą.

„Kauno klubo kompleksas yra puikus, o arena nuostabi. Man labai svarbu, kad pasitikiu „Žalgirio“ treneriu (Gintaru Krapiku. – Red.). Jis pasakė man, kad tikrai žaisiu jam būnant treneriu, nesvarbu, kas atsitiktų, – kalbėjo vokietis. – Kaunas buvo geriausias variantas ir dėl to, kad suteikė man galimybę metus likti Kvakenbriuke ir žaisti Eurolygos jaunimo (iki 18 metų) turnyre su „Žalgiriu“.

Kai kitą sezoną atvyksiu į Kauną, sutiksiu Eurolygos žaidėjus, kurie yra 6 ar 10 metų vyresni už mane ir iš kurių galėsiu pasisemti patirties. Tai puiku.

Žinoma, mano tikslas – NBA. Bet dažnai naujokams ten tenka sėdėti ant suolo, tad aš rinkčiausi žaisti daugiau minučių Eurolygoje. Kita vertus, NBA visada liks mano tikslas.

Galbūt man pavyks anksčiau nei sulaukus 22-ejų įžengti į NBA. Bet ne tiek daug žaidėjų yra pašaukti jaunesni. Mario Hezonja buvo 20-ies, Kristapas Porzingis – 19-os. Jie gavo šansą ir patobulėjo, nes atvyko jau įgiję patirties vyrų krepšinyje.

Man tobula vieta bus Kaunas. Žmonės ten pamišę dėl krepšinio, o miestas nedidelis – apie 300 tūkst. gyventojų. Tai man puikiai tinka. Jie turi geras treniruočių sąlygas, puikią areną ir gerus trenerius. Pagrindinis treneris kalba vokiškai, nes yra žaidęs Izerlone. Aš ir pats pabandysiu pramokti lietuviškai. Tikiuosi, tai pavyks antraisiais metais. Jei jau esi šalyje bent dvejus metus, turi pabandyti išmokti jos kalbą.“

Ieško jaunų legionierių

Kartais jauni talentingi krepšininkai iš užsienio atvyksta į Kauną tikėdamiesi, kad tai gera vieta tobulėti ir pradėti karjerą.

Dabar Belgrado „Crvena zvezda“ žaidžiantis serbas Vladimiras Štimacas yra rungtyniavęs „Žalgirio“ dublerių ir pagrindinėje komandoje 2005–2007 m.

Mario Delašas atvyko į Kauną būdamas vienas perspektyviausių Europos krepšininkų, kai buvęs klubo savininkas Vladimiras Romanovas nepagailėjo solidžios išpirkos „Split“ klubui tikėdamasis vėliau parduoti kroatą, bet tai buvo viena prastesnių investicijų.

2010–2012 metais amerikietis Reevesas Nelsonas būdamas 20-ies, o Omaras Samhanas būdamas 22-ejų atvyko į Kauną, kad čia pradėtų karjerą Europoje, bet „Žalgiryje“ nepritapo ir klube neužtruko.

Visą kelią – nuo A.Sabonio krepšinio mokyklos iki – „Žalgirio“ dublerių ekipos ir pagrindinės komandos – nuėjo ir dabar Kauno klubui atstovaujantys, lietuviškai puikiai šnekantys estas Siimas Sanderis Vene (Kaune – nuo 16 metų) ir latvis Kasparas Vecvagaras (nuo 17 metų).

Prieš porą savaičių į „Žalgirio“ dublerių ekipą iš Pietų Afrikos Respublikos atvyko 20-metis gynėjas Thubelihifas Thabo Sithole. Jis jau debiutavo NKL pirmenybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.