EUROLYGA 2023

Eurolygos apžvalga: rusų sirgaliai, antausiai ir lietuviai

Abu Graikijos krepšinio milžinai gavo skambius antausius savo aikštėje, Andrea Trinchieri negali pamiršti pirmajame ture patirto pralaimėjimo, Željko Obradovičius dėkojo į krepšį beveik nežiūrėjusiam žaidėjui, katalonų veteranas prarado savitvardą per rungtynes Rusijos sostinėje, o Maskvos CSKA sulaukė iki tol neregėto žiūrovų antplūdžio.

„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Chimki“ ir „Laboral Kutxa“ mačas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Rolandas V.Eidvilas

Jan 16, 2016, 1:44 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 12:15 AM

Tai buvo įdomiausi įvykiai krepšinio Eurolygos trečiajame ture, po kurio vienintelė nepralaimėjusi komanda yra Stambulo „Fenerbahce“, o pergalės džiaugsmo vis dar nepatyrė Stambulo „Darussafaka“ ir Kauno „Žalgiris“.

Lietuviai

Po itin nesėkmingo antrojo turo, kuriame nė vieno lietuvio rezultatyvumas nebuvo dviženklis, mūsų šalies krepšininkai atsitiesė trečiąją „Top 16“ etapo savaitę.

Šiame ture galingiausiai žaidė dėl ligos praėjusias rungtynes praleidęs Mindaugas Kuzminskas. Jis pelnė 17 taškų (6/10 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 2/2 baudų) ir buvo rezultatyviausias Malagos „Unicaja“ žaidėjas per nesunkiai 90:67 laimėtą mačą su Zagrebo „Cedevita“ komanda.

Aukštesnę pavarą įjungė ir Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis. Tiesa, jis atakavo gana netaikliai, bet pelnė 12 taškų (2/5 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 5/5 baudų) ir per rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ pasiekė šio sezono rezultatyvumo rekordą.

„Real“ nugalėjo „Žalgirį“ 92:86, o Kauno komandos lietuviai pelnė 47 taškus. Daugiausia bėdų varžovams pridarė 13 taškų (5/9 dvitaškių, 3/3 baudų) įmetęs Renaldas Seibutis ir 10 taškų (3/3 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 1/1 baudos) surinkęs Edgaras Ulanovas.

Penktadienio vakaras buvo ypatingas jaunajam Martynui Sajui. Jis pirmą kartą pateko į „Žalgirio“ starto penketą. Tiesa, 19-mečiui aukštaūgiui pelnyti taškų nepavyko ir per trečiąsias Eurolygos rungtynes, tačiau jis atkovojo 5 kamuolius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Jiems gerai

Maskvos CSKA pirmą kartą šį sezoną žaidė „Megasport“ arenoje. Į ją palaikyti „armiečių“ per rungtynes su „Barcelona“ komanda atėjo 11783 žiūrovai – dukart daugiau negu yra vietų senoje CSKA salėje. Krepšininkai sirgaliams atsidėkojo įtikinama pergale. Nors šeimininkams dėl nedidelės traumos negalėjo padėti rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas Nando De Colo, jie nuo antrojo kėlinio visą laiką pirmavo ir nugalėjo 93:82.

Kai likus 6 sek. Bobby Dixonas nuėjo mesti nieko nebelėmusių baudos metimų, pergalę užsitikrinusios Stambulo „Fenerbahce“ komandos treneris Željko Obradovičius patraukė prie atsarginių suolo sveikinti savo žaidėjų. Serbas pirmiausiai apkabino Nikolą Kaliničių. Ir tai nebuvo atsitiktinumas – puiki asmeninė N.Kaliničiaus gynyba visiškai eliminavo iš žaidimo Krasnodaro „Lokomotiv“ lyderį Malcolmą Delaney. Kitų lyderių Kubanės ekipoje sunkiausiomis akimirkomis neatsirado ir „kanarėlės“, kurias ketvirtajame kėlinyje į lemiamą šturmą vedė Janas Vesely ir Luigi Datome, nugalėjo 85:79.

Bambergo „Brose“ po 10 metų pertraukos laimėjo Eurolygos rungtynes Graikijoje. 2006 metų pradžioje „Brose“ įveikė Atėnų AEK komandą, o šią savaitę Vokietijos čempionai netikėtai lengvai sudorojo Pirėjo „Olympiakos“ ekipą 77:72. „Brose“ jau antrajame kėlinyje pabėgo į priekį, o trečiajame įgijo net 24 taškų persvarą. Tik tada šeimininkai sukruto ir paskutinėmis minutėmis pavojingai priartėjo, tačiau svečiai apgynė pranašumą.

Jiems blogai

Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkams brangiai kainavo pralaimėjimas Belgrado „Crvena Zvezda“ komandai. Dėl bejėgiško žaidimo įsiutęs „Panathinaikos“ savininkas Dimitris Giannakopoulos pareiškė, kad visiems žaidėjams ir treneriams skiria vieno mėnesio atlyginimo dydžio baudą. Karštakošį „žaliųjų“ vadovą galima suprasti – Atėnų komanda jau antrajame kėlinyje atsiliko, po pertraukos nesugebėjo sukurti nė mažiausios intrigos ir pralaimėjo 63:74. „Barcelona“ veteranas Juanas Carlosas Navarro trečiajame kėlinyje buvo nubaustas dviem techninėmis pražangomis ir pašalintas iš aikštės. „Mėlynų-granatinių“ lyderis puikiai pradėjo dvikovą su CSKA ir vien per pirmąjį kėlinį pelnė 11 taškų. Tačiau paskui tiek paties J.C.Navarro, tiek visos komandos reikalai pašlijo ir 35 metų snaiperis prarado savitvardą. Pirmąją techninę pražangą teisėjai jam skyrė už vaidybą, antrąją – už ginčus.

Eurolygos sirgaliai šią savaitę pasigedo dramatiškų dvikovų. Net šešeriose rungtynėse po didžiosios pertraukos pirmaujanti komanda nesikeitė nė karto, o „Real“ (žaidė su „Žalgiriu“), „Unicaja“ (su „Cedevita“) ir „Brose“ (su „Olympiakos“) varžovams neleido nė sykio išsiveržti į priekį per visas 40 minučių.

Savaitės skaičiai

0

„Fenerbahce“ komandoje per rungtynes su „Lokomotiv“ nežaidė nė vienas turkas. Tris turkų krepšininkai Barisas Hersekas, Melihas Mahmutoglu ir Omeras Yurtsevenas buvo paraiškoje, bet nuo suolo nepakilo.

9

Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipoje per rungtynes su „Chimki“ rezultatyviausi krepšininkai pelnė vos po 9 taškus. Tiek surinko Fabienas Causeur, Tornike Šengelia, Adamas Hanga ir Jaka Blažičius.

25

Dviejų Stambulo klubų „Anadolu Efes“ ir „Darussafaka“ dvikovose „Anadolu Efes“ šventė jau 25-ąją pergalę paeiliui. „Darussafaka“ pastarąjį kartą laimėjo 2001 metų gruodį, o nuo tada „Anadolu Efes“ buvo stipresnė 22 Turkijos lygos, dvejose Turkijos taurės ir šią savaitę pirmą kartą vykusiose Eurolygos rungtynėse.

Savaitės citatos

Aleksandaras Džordževičius („Panathinaikos“ treneris po beviltiško pralaimėjimo „Crvena Zvezda“ ekipai): „Būna tokių dienų, kai nesiseka niekas. Mums ypač prastai sekėsi pulti, bet ir gynėmės ne taip, kaip privalome“.

Joanas Plaza („Unicaja“ treneris po triuškinamos pergalės prieš „Cedevita“): „Pabaigoje bandėme žaisti, kaip Magicas Johnsonas. Tačiau yra tik vienas Magicas Johnsonas. Man patinka, kai krepšininkai mėgaujasi žaidimu ir džiugina sirgalius. Tai – mūsų taisyklė. Tačiau privalome kontroliuoti rungtynes ir nepamiršti taškų skirtumo, kuris gali būti svarbus turnyro pabaigoje“.

Andrea Trinchieri („Brose“ treneris po nelauktai įtikinamos pergalės prieš „Olympiakos“): „Mūsų žaizda po apmaudaus pralaimėjimo „Real“ klubui pirmajame ture vis dar kraujuoja, bet tai padėjo mums per rungtynes su „Žalgiriu“ ir „Olympiakos“. Mūsų komanda turi vieną bėdą: žaidėjai yra pernelyg nesavanaudiški ir perduoda kamuolį net tada, kai turėtų patys mesti į krepšį“.

Savaitės penketas

Aleksejus Švedas („Chimki“). Rusas pakeitė mačo su „Laboral Kutxa“ eigą trečiojo kėlinio pabaigoje, kai per 4 min. įmetė 9 taškus. Iš viso jis žaidė 36 min., pelnė 24 taškus (3/8 dvitaškių, 5/11 tritaškių, 3/5 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Cory Higginsas (CSKA). Susižeidus Nando De Colo, savo sugebėjimus pademonstravo gynėjas iš JAV. Jis paprastai žaidžia apie 20 min., bet per rungtynes su „Barcelona“ aikštėje praleido net 33 min., pelnė 20 taškų (3/7 dvitaškių, 4/5 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Dariusas Milleris („Brose“). Karjeros rekordą pasiekęs amerikietis tapo didele mįsle „Olympiakos“ gynybai. D.Milleris itin taikliai atakavo ir per 27 min. pelnė 23 taškus (4/5 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 3/3 baudų).

Janas Vesely („Fenerbahce“). Čekas pradėjo svarbiausią savo komandos spurtą ketvirtajame kėlinyje, per kurį į „Lokomotiv“ krepšį įmetė 10 taškų. Iš viso jis žaidė 30,5 min., pelnė 17 taškų (7/11 dvitaškių, 3/7 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius.

Felipe Reyesas („Real“). 35 metų ispanas per rungtynes su „Žalgiriu“ pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą. Jis žaidė tik 20 min., bet pelnė 24 taškus (6/10 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 6/6 baudų), atkovojo 6 kamuolius, išprovokavo 8 pražangas ir surinko 32 naudingumo balus. F.Reyesas buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). M.Kuzminskas padėjo „Unicaja“ pergalės pamatus pirmajame kėlinyje, per kurį pelnė 8 taškus. Iš viso M.Kuzminskas žaidė 22 min. ir į „Cedevita“ krepšį įmetė 17 taškų (6/10 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 2/2 baudų).

Savaitės nusivylimas

Ante Tomičius („Barcelona“). Paprastai baudos aikštelėse viešpataujantį kroatą prigesino gana silpna CSKA priekinė linija. A.Tomičius atkovojo 8 kamuolius, bet pelnė tik 3 taškus (1/5 dvitaškių, 1/2 baudų) – mažiausiai nuo 2014 metų rudenį vykusių rungtynių su Milano „Emporio Armani“.

Eurolyga. „Top 16“ etapo 3-asis turas.

E grupė

Stambulo „Fenerbahce“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 85:79. B.Bogdanovičius 18, J.Vesely 17, L.Datome 16, B.Dixonas 13/ V.Claveris 21, M.Delaney 12. 10397 žiūrovai.

Atėnų „Panathinaikos“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 63:74. J.Gistas 15, M.Raduljica ir J.Feldeine‘as po 12/ M.Zirbesas 12, V.Štimacas ir B.Lazičius po 11. 11000 žiūrovų. Malagos „Unicaja“ – Zagrebo „Cedevita“ 90:67. M.Kuzminskas 17, D.Diezas 16, C.Suarezas 11/ L.Babičius 24, J.Pullenas 16. 5972 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Stambulo „Darussafaka“ 84:71. J.Grangeris 15, D.Brownas 13, C.Osmanas 12/ S.Wilbekinas 20, E.Arslanas 14. 4387 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Fenerbahce“ – 3, 2. „Unicaja“ – 2, 3. „Anadolu Efes“ – 2, 4. „Lokomotiv“ – 2, 5. „Crvena Zvezda“ – 1, 6. „Panathinaikos“ – 1, 7. „Cedevita“ – 1, 8. „Darussafaka“ – 0.

F grupė

Maskvos CSKA – „Barcelona“ 93:82. C.Higginsas 20, M.Teodosičius ir A.Voroncevičius po 16, K.Hinesas 12/ J.C.Navarro 16, J.Doellmanas 14, A.Abrinesas 12. 11783 žiūrovai. „Chimki“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 76:68. A.Švedas 24, J.Augustine‘as 22/ F.Causeur, J.Blažičius, T.Šengelia ir A.Hanga po 9. 1800 žiūrovų.

Pirėjo „Olympiakos“ – Bambergo „Brose“ 72:77. D.J.Strawberry 15, V.Spanoulis 11/ D.Milleris 23, J.Strėlniekas 15, L.Radoševičius 14. 8000 žiūrovų.

Madrido „Real“ – Kauno „Žalgiris“ 92:86. F.Reyesas 24, G.Ayonas 16, 15 atk.kam., K.C.Riversas 14, J.Mačiulis 12/ R.Seibutis 13, S.S.Vene, B.Motumas, O.Hanlanas ir E.Ulanovas po 10. 10271 žiūrovas.

Rikiuotė: 1. „Brose“ – 2, 2. CSKA – 2, 3. „Olympiakos“ – 2, 4. „Real“ – 2, 5. „Chimki“ – 2, 6. „Laboral Kutxa“ – 1, 7. „Barcelona“ – 1, 8. „Žalgiris“ – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?