EUROLYGA 2023

„Neptūno“ iššūkis prieš „Emporio Armani“ – nesulaužyti taisyklės

Europos taurės „Last 32“ etapo J grupėje galioja nerašyta taisyklė – pergales iškovoja tik šeimininkai. Šioje grupėje įvyko šešerios rungtynės, ir namie žaidusios komandos visada įrodydavo pranašumą prieš svečius.

„Neptūnas“ sieks pergalės namų arenoje.<br>M.Kulbio nuotr.
„Neptūnas“ sieks pergalės namų arenoje.<br>M.Kulbio nuotr.
„Neptūnas“ sieks pergalės namų arenoje.<br>M.Kulbio nuotr.
„Neptūnas“ sieks pergalės namų arenoje.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V. Eidvilas

Jan 26, 2016, 1:42 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:10 AM

Per tris turus Milano „Emporio Armani“ ir Berlyno ALBA namie žaidė ir laimėjo po du kartus, Klaipėdos „Neptūnas“ ir Salonikų „Aris“ – po kartą.

Kad neprarastų galimybių patekti į atkrintamąsias varžybas, „Neptūnui“ reikės ketvirtajame ture nesulaužyti J grupės taisyklės ir antradienį namie įveikti „Emporio Armani“ komandą. Būtų dar geriau, jei klaipėdiečiai nugalėtų didesniu nei 8 taškų skirtumu ir atsirevanšuotų už praėjusią savaitę Lombardijos sostinėje patirtą pralaimėjimą 71:79.

Nutrepsėjo į silpnesnį turnyrą

Milano klubui kelionės į Berlyną, Salonikus ir Klaipėdą tapo pažeminimu. Rudenį „Emporio Armani“ startavo svarbiausiame žemyno turnyre Eurolygoje, o sirgaliai neabejojo, kad „raudonieji bateliai“ pakartos dviejų praėjusių sezonų žingsnius ir atsidurs „Top 16“ etape.

Tačiau tikrovė buvo daug liūdnesnė negu lūkesčiai. Milano krepšininkai Eurolygoje laimėjo tik 3 iš 10 rungtynių, B grupėje į priekį praleido visus penkis varžovus ir gavo visai nepageidaujamą bilietą į Europos taurės turnyrą.

Ko gero apmaudžiausia buvo tai, kad svarbiausioje priešpaskutinio turo dvikovoje „Emporio Armani“ nusileido Zagrebo „Cedevita“ ekipai (iš tikrųjų, milaniečiai tas rungtynes laimėjo, bet nepakankamu skirtumu), kurią dar praėjusį sezoną treniravo Jasminas Repeša. Tas pats kroatas J.Repeša, kuris vasarą persikėlė į Milaną ir šiuo metu kuria „Emporio Armani“ strategiją ir taktiką.

Treneris pripažino klaidą

Pirmojoje sezono dalyje milaniečiai galėjo pasiguosti nebent tuo, kad jų lyderis Alessandro Gentile buvo rezultatyviausias Eurolygos pirmojo etapo žaidėjas. 23 metų gynėjas įmesdavo vidutiniškai 20 taškų.

Tačiau A.Gentile ne visą laiką galėjo padėti komandai. Lapkričio viduryje jis iškrito iš rikiuotės dėl traumos ir praleido paskutines ketverias Eurolygos pirmojo etapo rungtynes.

Sausio pradžioje A.Gentile grįžo į aikštę, bet labai trumpam. Prieš pusantros savaitės „Emporio Armani“ lyderis per Italijos lygos rungtynes susižeidė šlaunies raumenį ir negalės žaisti apie du mėnesius.

„Kažkokios aukštesnės jėgos mūsų nemėgsta... – guodėsi J.Repeša. – Kai A.Gentile sveikas, jis yra vienas geriausių Europos krepšininkų. Jis – ypač universalus žaidėjas: gali atlikti perdavimą, įmesti, žaisti vienas prieš vieną, du prieš du.

Deja, padariau klaidą. Po Europos čempionato privalėjau leisti jam bent savaitę pailsėti ir nesivežti į Ameriką, kur žaidėme draugiškas rungtynes. Tačiau Ale norėjo būti su komanda, o mes lyg tyčia tuo metu dėl nedidelių traumų praradome kitus du gynėjus“.

Traumos po vieną nevaikšto

J.Repešai galvą skauda ne vien dėl A.Gentile. Rudenį dėl traumų po kelis mačus praleido kitas Italijos rinktinės žaidėjas Andrea Cinciarini ir Milanas Mačvanas, o gruodžio viduryje petį susižeidė amerikietis Robbie Hummelas. Jam sausio pradžioje buvo atlikta operacija, dėl kurios krepšininkas į aikštę galės grįžti tik kitą sezoną.

Maža to, vis atidedamas Rakimo Sanderso debiutas. „Emporio Armani“ vadovai lapkritį pasirašė sutartį su gynėju žinodami, jog jis iki sausio gydysis riešą. Tačiau numatytas R.Sanderso išgijimo terminas jau praėjo, o amerikietis „raudonųjų batelių“ vis dar neapsiavė.

Tapo „Serie A“ lyderiais

Ieškodami kuo užkamšyti spragas, „Emporio Armani“ vadovai praėjusią savaitę įsigijo Mantą Kalnietį. O iki tol didesnis krūvis teko kitiems krepšininkams.

Per praėjusias trejas Europos taurės rungtynes Milano komandą į priekį vedė M.Mačvanas (vid. 14 taškų), amerikietis Jamelas McLeanas (13 tšk., 7 atk.kam.), kroatas Krunoslavas Simonas (11,3 tšk., 5 atk.kam., 3,7 rez.perd.), buvęs Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas amerikietis Oliveris Laffayette‘as (9,3 tšk., 3,7 rez.perd.), dar vienas kroatas Stanko Baračas (8 tšk., 6 atk.kam.).

Jie ir jų komandos draugai „Last 32“ etapą pradėjo pralaimėjimu ALBA komandai 67:83, bet antrajame ture sutriuškino „Aris“ krepšininkus 95:54. Praėjusią savaitę įveikusi dar ir „Neptūną“, Milano komanda atsidūrė gana patogioje padėtyje, todėl pralaimėjimas Klaipėdoje jai nebūtų didelė bėda.

Tačiau Lombardijos krepšininkai apie pralaimėjimus negalvoja. Juo labiau, kad praėjusį savaitgalį „Emporio Armani“ tapo vienvalde Italijos lygos lydere.

Milano komanda išvykoje įtikinamai laimėjo Lombardijos derbį su Varėzės „Openjobmetis“ klubu 86:64 ir sulaukė gerų žinių iš Avelino, kur šio miesto „Sidigas“ ekipa nugalėjo pagrindinę „Emporio Armani“ varžovę Emilijos Redžo „Grissin Bon“ komandą.

Po 17 turų „Emporio Armani“ sąskaitoje yra 13 pergalių. Tiesa, atsipalaiduoti dar anksti, nes net trys artimiausios persekiotojos „Grissin Bon“, Kremonos „Vanoli“ ir Pistojos „Giorgio Tesi Group“ komandos atsilieka vos vienu tašku.

Italų krepšinio nuopolis

„Emporio Armani“ į antrąjį Europos turnyrą nusileido ne pirmą kartą. Praėjusio amžiaus pabaigoje Milano komanda buvo praradusi pozicijas Italijos lygoje ir šiuolaikinėje Eurolygoje debiutavo tik 2005 metais (šeštajame sezone).

Kai Eurolygos vadovai sukūrė dabartinę licencijų sistemą, „Emporio Armani“ net negavo A licencijos ir tik vėliau ją perėmė iš Sienos „Montepaschi“ klubo, kuris dėl finansinių pažeidimų buvo priverstas skelbti bankrotą ir pasitraukė iš profesionalų krepšinio.

Vis dėlto šįmetis „raudonųjų batelių“ nuopolis buvo labai skausmingas visam Italijos krepšiniui. Mat į „Top 16“ nepateko ne tik „Emporio Armani“, bet ir kita Eurolygoje startavusi šios šalies ekipa Sasario „Banco di Sardegna“.

O itin turtingomis klubų krepšinio tradicijomis pasigirti galinti Italija pirmą kartą per visą ilgą žemyno turnyrų istoriją nėra atstovaujama tarp šešiolikos geriausių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.