EUROLYGA 2023

Kaip Europą užkariavęs treneris Klivlande tapo pastumdėliu

„Cleveland Cavaliers“ penktadienį šokiravo NBA pasaulį, kai nusprendė atleisti trenerį Davidą Blattą. Nepaisant to, kad praėjusiame sezone 56-erių specialistas komandą atvedė iki lygos finalo, o šiame sezone neleido suabejoti jos jėga Rytų konferencijoje, D.Blatto ir „Cavaliers“ santykiai niekada nebuvo stiprūs, rašo „Business Insider“.

D.Blattas neteko darbo Klivlande.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Blattas neteko darbo Klivlande.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2016, 7:40 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 5:14 AM

Nors šis Klivlando klubo žingsnis buvo siurprizas, tačiau pats „Cavaliers“ sprendimas žengti toliau be D.Blatto, atrodo, buvo neišvengiamas.

Trijų žurnalistų – „Yahoo“ veido Adrianio Wojnarowskio ir ESPN atstovų Briano Windhorsto su Dave'o McMenamino pranešimai puikiai parodo, kokie sunkūs buvo D.Blatto ir „Cavaliers“ žaidėjų santykiai, ypač kalbant apie LeBroną Jamesą.

Pirmasis vinis į D.Blatto karstą buvo įkaltas dar tada, kai L.Jamesas nusprendė grįžti žaisti į Klivlandą. D.Blattas buvo paskirtas ekipos treneriu dar prieš sugrįžtant L.Jamesui, o pagrindinė specialisto užduotis buvo jaunos komandos lipdymas aplink Kyrie Irvingą ir Andrew Wigginsą.

Tačiau L.Jamesas grįžo, A.Wigginsas buvo iškeistas, o į Klivlandą atvyko Kevine'as Love'as ir kiti krepšininkai.

Kaip teigė vienas ESPN šaltinis, D.Blattas buvo pasamdytas treniruoti komandą, kurioje buvo jauni vaikinai, norėję įtikti jam. O galiausiai jis gavo jau paruoštus ir subrendusius krepšininkus, kurie norėjo, kad treneris įtiktų jiems.

L.Jamesas yra vienas ryškiausių lyderių sporte ir „Cavaliers“ į priekį jis vedė kaip norėjo: visiškai nepaklusdamas D.Blattui, rašo „Yahoo.com“.

Kita problema – požiūris į D.Blatto pasiekimus. Europoje jis laimėjo viską, o NBA žaidėjams treneris tebuvo naujokas.

D.Blattas dėl to jautėsi neįvertintas, o kartą K.Irvingas jį net pavadino NBA „skaistuoliu“.

„Treneriu dirbu jau 22-ejus metus. Žmonės per lengvai tai pamiršta ir tai neteisinga. Aš nesu naujokas“, – praėjusį sezoną kalbėjo D.Blattas.

Kai „Cavaliers“ žaidėjai nusivylė D.Blattu, jie atsigręžė į jo asistentą Tyrone'ą Lue. Jie gerbė jį dėl to, kad šis – buvęs žaidėjas. Taip pat dėl to, kad neretai perimdavo užduotis, su kuriomis D.Blattas negalėjo susidoroti – pavyzdžiui, vadovavimą komandai minutės pertraukėlės metu. L.Jamesas jų metu dažniau kalbėdavosi su T.Lue, negu su D.Blattu.

Galiausiai, pats L.Jamesas pradėjo vadovauti žaidimui. Jis pripažino, kad dažnai nesutikdavo su D.Blattu ir jo nurodymais. 

Kaip rašo A.Wojnarowskis, priešininkų komandos dažnai matė, kaip L.Jamesas dažnai neklausydavo trenerio ir derinius atlikdavo savaip. Padrąsinti tokio lyderio elgesio, taip pat elgtis pradėjo ir kiti žaidėjai.

ESPN prideda, kad „Cavaliers“ žaidėjai kitoms komandoms dažnai skundėsi D.Blatto darbu, o kartą vienas iš žaidėjų, svečių arenoje taip garsiai reiškė nepasitenkinimą treneriu, kad tai buvo girdėti persirengimo kambaryje.

D.Blattas stengėsi įtikti trims klubo žvaigždėms – L.Jamesui, Kyrie Irvingui ir Kevinui Love'ui.

Jis vaizdo peržiūrų metų nekritikavo jų blogų sprendimų atliekant derinius, tačiau kitus žaidėjus kritikavo.

Kartą T.Lue neapsikentė ir atsistojęs paprašė atsukti įrašą, kad galėtų parodyti trijų žvaigždžių klaidas.

Žaidėjai galiausiai pavargo nuo tokio trenerio elgesio ir prarado pasitikėjimą juo.

Praėjusį sezoną spaudimas D.Blattui kiek sumažėjo, kai „Cavaliers“ pradėjo laimėti – atrodė, kad treneriui pavyko pritaikyti savo puolimo ir gynybos schemas naujai suburtai komandai.

Šį sezoną komanda taip pat pradėjo geromis nuotaikomis, nes daugelis „Cavaliers“ žaidėjų vasarą sudarė pelningus kontraktus.

Tačiau du pralaimėjimai „Golden State Warriors“, nesėkmė prieš „San Antonio Spurs“ ir kai kurių žaidėjų nepasitenkinimas gaunamu laiku aikštėje atvėrė senas žaizdas.

Pasak ESPN, „Cavaliers“ veteranas Jamesas Jonesas tada kreipėsi į „Cavaliers“ vadybininką Davidą Griffiną, sakydamas, kad šis nenorėtų būti jo vietoje. Krepšininkas turėjo omenyje situaciją, kai D.Griffinas turėjo ieškoti išeities iš padėties, kai komandos nariai nėra patenkinti treneriu.

Galiausiai, nuspręsta atsisakyti D.Blatto. Dabar L.Jamesas šalia savęs turi trenerį ir žaidėjus, kurių pats norėjo. Klivlande neliko atpirkimo ožiu tapusio D.Blatto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.