EUROLYGA 2023

Eurolygos pasiūlymas Lietuvai nurungia FIBA: pas mus bus geriau

Užbėgdama už akių „FIBA Europe“ trečiadienį Šveicarijoje šaukiamam klubų ir federacijų susirinkimui dėl kito sezono krepšinio Čempionų lygos įkūrimo, antradienį Barselonoje Eurolyga sukvietė jai svarbiausius 28 klubus dėl dalyvavimo kito sezono Eurolygos ir Europos taurės turnyruose.

Į Barseloną iš Lietuvos buvo pakviesti Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubų vadovai.<br>M.Kulbio nuotr.
Į Barseloną iš Lietuvos buvo pakviesti Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubų vadovai.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2016, 6:57 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:15 AM

Į Barseloną iš Lietuvos buvo pakviesti Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubų vadovai.

„Mūsų rengiamus du turnyrus mes traktuojame kaip bendrą 40 klubų sistemą“, – sakė Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu.

2016-2017 m. sezone skaičius 40 reiškia 16 klubų Eurolygoje ir 24 komandas Europos taurės turnyre. Vėliau, anot J.Bertomeu, Eurolygos dalyvių skaičius gali kažkiek didėti.

Kokios Lietuvos perspektyvos šioje sistemoje?

„Žalgiris“ patenka tarp vienuolikos klubų, turinčių A licenciją, ir kauniečių dalyvavimas Eurolygoje – garantuotas.

Likusios 5 vietos numatytos Adrijos lygos čempionui, Vokietijos čempionui, vardiniam kvietimui, atrankos turnyro laimėtojui ir Europos taurės čempionui.

Jei Lietuva neprasimuš vienu iš minėtų kelių, daugiau vietų mūsų šaliai Eurolygoje nenumatoma, o Europos taurėje lietuviams skirta irgi viena vieta.

Bet svarbiausi J.Bertomeu akcentai – pinigai Eurolygos sistemoje dalyvaujantiems klubams.

Sporto industrijos milžino IMG investicija užtikrins 600 mln. eurų per 10 metų. Visoms Eurolygos sistemos ekipoms per sezoną bus skiriama nuo 63 iki 76 mln. eurų. Iš jų liūto dalis teks Eurolygos turnyro klubams – nuo 36 iki 49 mln. eurų.

Palyginti su dabartine Eurolyga komandų mažėjimą J.Bertomeu aiškino tuo, kad norima maksimaliai stiprinti elitinį turnyrą pagal IMG pageidavimus: „Svarbiausia – kokybė“.

Tuo pat metu keliamas strateginis tikslas didinti Europos taurės prestižą. J.Bertomeu teigimu, numatyti variantai, kad klubai galėtų patekti į šį turnyrą ne per nacionalines lygas, jei šios stos į FIBA pusę ir kurs dirbtines kliūtis.

„Kai kada vienos šalies čempionas yra silpnesnis negu ketvirtoji kitos šalies komanda“, – sakė J.Bertomeu.

Eurolyga savo nuožiūra net gali tiesiogiai tartis su bet kuriuo klubu dėl jo dalyvavimo Europos taurės turnyre, nepaisant kurią vietą ekipa užėmė nacionalinėse pirmenybėse.

Akivaizdu, kad FIBA spaudimas juntamas. Strasbūro klubo atstovai per susitikimą sakė, kad Prancūzijos krepšinio federacija grasina juos pašalinti iš nacionalinių pirmenybių, jei nuspręstų žaisti Eurolygos, o ne FIBA varžybose.

Tą patį kalbėjo ir Stambulo „Galatasaray“ atstovai: Eurolygos senbuvių „Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“ Turkijos federacija neliečia, bet kitiems draudžia sieti ateitį su Eurolyga.

Pagal numatomą pagrindinį Europos taurės modelį, kitą sezoną Lietuvai skirta 1 vieta, Adrijos ir Rusijos lygoms – po 3, Ispanijos, Italijos, Vokietijos, Turkijos ir Prancūzijos – po 2, Izraelio, Graikijos, Lenkijos ir Belgijos – po 1. Bus skirti dar trys vardiniai kvietimai.

Esminis skirtumas su esamu Europos taurės turnyru – pinigai, potencialūs solidūs varžovai ir ilgalaikis kontraktas. IMG atėjimas Europos taurės klubams žada 2,5 mln. eurų, kai tuo tarpu elitine norinti būti FIBA Čempionų lyga savo ekipoms numato mažiau – 2,3 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.