EUROLYGA 2023

Šalies krepšinis suka į FIBA pusę: Čempionų lygoje bus du klubai

Šią savaitę – antradienį – Barselonoje vyko Eurolygos narių susirinkimas, į kurį buvo pakviesti 28 klubai, tarp jų ir Kauno „Žalgirio“ bei Vilniaus „Lietuvos ryto“ atstovai. Trečiadienį Ženevoje (Šveicarija) surengtas FIBA klubų ir federacijų pasitarimas dėl kito sezono naujo krepšinio turnyro – Čempionų lygos įkūrimo.

R.Brazauskas<br>V.Balkūno nuotr.
R.Brazauskas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jan 27, 2016, 6:25 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 1:26 AM

FIBA varžybų ir valdymo darbo grupių pasitarimuose taip pat dalyvavo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generalinis direktorius Romualdas Brazauskas ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovas Tomas Rimkus.

– Kokie sprendimai buvo priimti Ženevoje? lrytas.lt paklausė R.Brazausko.

– Nuspręsta, kad vasario 8 dieną Miunchene bus pasirašyta Čempionų lygos steigimo sutartis. Ją pasirašys FIBA ir didžiausios nacionalinės krepšinio lygos, tarp jų ir LKL. Sutarta, kad 50 proc. kompanijos akcijų turės FIBA, o kitą dalį – lygos ir ULEB. Ispanijos, Turkijos, Graikijos, Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinės (Rusijos) ir Adrijos lygos turės po 4,75 proc. akcijų.

Belgijos, Izraelio, Lenkijos, Čekijos, Lietuvos lygoms bei ULEB organizacijai numatyta po 2 proc. akcijų.

– Kokie įsipareigojimai tenka naują kompaniją kuriančioms lygoms?

– Dar bus diskutuojama, bet į Miuncheną bus pakviesta daug klubų, kurie potencialiai galėtų dalyvauti naujai kuriamoje Čempionų lygoje. Iš Lietuvos planuoja pakviesti du klubus, nors konkrečiai nebuvo kalbama.

– „Žalgiriui“ gavus galimybę toliau žaisti Eurolygoje, tai tikriausiai bus Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“?

– 11 didžiausių klubų, tarp jų ir „Žalgiris“, yra sudarę sutartis su Eurolyga, tad jie, matyt, nebus kviečiami. FIBA dar patikslins kviečiamas komandas, bet taip – jos pasirinktos atsižvelgiant į pastarųjų kelerių metų rezultatus tarptautinėse varžybose bei nacionalinėse pirmenybėse. Didelė tikimybė, kad paminėti du klubai ir bus pakviesti į Miuncheną.

Čempionų lygoje iš viso žais 32 klubai. Jie pradės turnyrą keturiose grupėse po 8 komandas.

– Eurolyga ir jos naujoji partnerė IMG savo klubams žada apie 40 mln. eurų Eurolygos klubams ir 2,5 mln. eurų Europos taurės varžybų komandoms. Kiek siūlo FIBA čempionų lygos komandoms?

– Yra numatyta 2,3 mln. eurų. Tokia suma bus išmokama per metus.

– Kaip FIBA galėtų paveikti klubus, kurie svarsto, kurį turnyrą pasirinkti?

– Man būtų neetiška komentuoti, nes pats esu komisijos darbo grupėje. Tačiau Prancūzijos krepšinio federacija, kuri rengia ir nacionalines pirmenybes, draudžia savo klubams dalyvauti Eurolygos rengiamuose turnyruose ir mato juos tik FIBA varžybose. Italijos krepšinio federacija savo komandoms taip pat rodo kryptį – FIBA varžybas, išskyrus Milano „Emporio Armani“ klubą, kuriam, matyt, leista žaisti Eurolygoje. Vokietija taip pat savo klubus deleguos į FIBA čempionų lygą. FIBA spaudžia ir kitų šalių federacijas.

– Ar jums žinoma, kokia Lietuvos krepšinio federacijos pozicija?

– Federacija nespaudžia mūsų lygos priimti sprendimą dėl dalyvavimo viename ar kitame turnyre.

– Ar LKL paliks laisvą teisę rinktis klubams?

– Mūsų valdybos posėdis numatytas vasario 19 dieną. Tada ir bus aptarti klausimai, kokios pozicijos turėtume laikytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.