EUROLYGA 2023

Pamatykite patys: teisėjai kvailino LKL grandų mūšio dalyvius

Nors Lietuvos krepšinio lyga (LKL) tikina, kad teisėjų darbo kokybė yra griežtai kontroliuojama ir jų lygis kyla, vaizdo epizodai iš pastarosios Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ dvikovos įrodo: sąmoningai ar ne, arbitrai nepastebi šiurkščių taisyklių pažeidimų. Konkrečiu atveju – trijų iš eilės žalgiriečio Pauliaus Jankūno žingsnių.

Teisėjas G.Vilius ir jo kolegos šiurkščiai klydo.<br>M.Kulbio nuotr.
Teisėjas G.Vilius ir jo kolegos šiurkščiai klydo.<br>M.Kulbio nuotr.
Mačo inspektoriui J.Storpirščiui (dešinėje) neužkliuvo net akivaizdūs žingsniai.<br>M.Kulbio nuotr.
Mačo inspektoriui J.Storpirščiui (dešinėje) neužkliuvo net akivaizdūs žingsniai.<br>M.Kulbio nuotr.
Teisėjai dažnai klydo per LKL lyderių mačą.<br>M.Kulbio nuotr.
Teisėjai dažnai klydo per LKL lyderių mačą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 28, 2016, 8:58 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:52 AM

Apie šias klaidas neužsimenama net oficialioje rungtynių inspektoriaus Juozo Storpirščio ataskaitoje, kurioje po vaizdo peržiūros išsamiai įvertinamas sausio 17-ąją „Siemens“ arenoje vykusio mačo teisėjų Tomo Jasevičiaus, Gintaro Vitkausko ir Gyčio Viliaus darbas.

J.Storpirščiui kažkodėl nepavykus pastebėti minėtų P.Jankūno žingsnių ataskaita vis tiek mirga nuo teisėjų klaidų.

Tarp jų – netgi faktas, kad neskyrus „Lietuvos rytui“ akivaizdžios tyčinės pražangos, ši situacija „ištaisoma“ nesušvilpiant „Žalgirio“ žaidėjui tokio paties šiurkštaus pažeidimo.

Ištisa teisėjų klaidų lavina pasipila svarbiausiu LKL lyderių rungtynių metu – ketvirtajame kėlinyje. Neteisingi švilpukai glumina tiek „Lietuvos rytą“, tiek „Žalgirį“.

Prieš tai Vilniuje žaistose „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ rungtynėse teisėjai irgi daugybėje atvejų nebuvo teisūs – švilpukai kvailino abiejų komandų žaidėjus, trenerius ir sirgalius.

Lrytas.lt pateikia sausio 17-osios mačo inspektoriaus ataskaitą, įrodančią nekokybišką ir arbitrų, ir paties J.Storpirščio darbą (kalba netaisyta).

Rungtynių apibendrinimas

Rungtynės – pakankamai emocingos ir sudėtingos teisėjavimo atžvilgiu. Aktyvi gynyba, daug kontaktų, didelė sparta. Šeimininkai viso susitikimo metu išlaikė žaidimo kontrolę, diktavo žaidimo tempą, o pergalę lėmė didesnė energija ir noras laimėti.

Pasitarime prieš rungtynes vyr. teisėjas išsamiai išanalizavo abiejų komandų atskirų žaidėjų neleistinus veiksmus, trenerių elgesį, teisėjų tarpusavio bendradarbiavimo principus. Atkreiptas dėmesys į didelių žaidėjų kontaktus baudos aikštelėje dėl padėties ar kovoje dėl atšokusio kamuolio, atidžiai stebėti veiksmą/atoveiksmį. Krepšinis kontaktinis žaidimas – nusistatyti kontaktų vertinimo lygumą – stengtis išvengti „pigių“ švilpukų, kurie „nepuošia“ ir neturi įtakos žaidimo eigai. Šiose rungtynėse nestigo įtampos ir kovingumo – žaidė aukšto meistriškumo, geriausios čempionato komandos.

Visumoje, geras ir ryžtingas T.Jasevičiaus rungtynių valdymas, komunikavimas su žaidėjais ir treneriais korektiškas, bet ryžtingas. Gerai naudotas prevencinis valdymas, prie to gerai prisidėjo ir G.Vitkauskas, jau pirmajame kėlinuke oficialiai įspėjęs abiejų komandų vyr.trenerius. Tad vėliau nekilo didesnių problemų ir nereikėjo taikyti griežtesnių priemonių.

Su daugeliu teisėjų priimtų kontaktų bei pažeidimų vertinimų sutinku. Ši lyderių dvikova savo įtampa šiek tiek paveikė ir teisėjus priimant teisingiausius sprendimus, pasitaikė keletas „slystelėjimų“ šiose įdomiose, atkakliose rungtynėse: vienu momentu buvo pamesta laiko kontrolė ( po G.Vitkausko sušvilptos baudos II k. 6:22 G.Orelikui prieš besiveržiantį R.Seibutį, pagrindinis laikas sustabdytas tik 6:11, bet niekas to nepastebėjo).

Keli atvejai, kai buvo du TRAIL-CENTER nepastebėdavo LEADo rotacijos, tuo sumažėdavo teisėjų kontrolė baudos aikštelėje, kurioje didelė žaidėjų koncentracija (G.Vilius – I k. 9:06, IV k. 1:59; G.Vitkauskas – III k. 4:49, 3:01) ir iš tolimo atstumo fiksuoja pažeidimus. Pasitaikė susitikimo metu „bangavimo“ – galima buvo išvengti keleto „pigių“ švilpukų, kai žaidžia aukšto meistriškumo komandos. Silpni kontaktėliai, neturintys įtakos žaidimui išderina žaidimo ritmą ir tai nervina žaidėjus ( I k. 9:24; II k. 8:29; 6:18; 4:54; IV k. 6:04; 4:17; 3:01).

Pasitaikė ir keletas neužfiksuotų kontaktų, kurie turėjo įtakos žaidimui – gynėjas po nelegalaus puolėjo kontakto nustumiamas ant grindų: I k. 4:25 Kalnietis nustumia Juškevičių; IV k. 8:36 dubeniu Lapeta stumtelėjo atakuojantį I.Vougiouką; 7:32 A.Lapetos nelegali užtvara prieš Kalnietį; 2:16 A.Kavaliauskas nustumia P.Jankūną, abu ant grindų – švilpuko nėra. Suklysta IV k. 4:24 pražanga skirta A.Lapetai, bet kontakto iniciatorius buvo I.Vougioukas – nepamatyta veiksmo pradžia suklaidino teisėją priimant tikslų sprendimą.

Ne visos pasiteisino pagalbos teiktos iš tolimo atstumo partnerio kompetencijos zonoje ( IV k. 6:59; 6:04; 4:17). Įtarimų sukėlė keli epizodai su „žingsnių“ traktavimu ( I k. 5:19; IV k. 1:18).

Dėl neskirtų nesportinių pražangų: pirmuoju atveju buvo neoptimali teisėjo padėtis, nematė paskutinio prasižengusio veiksmo. Antrąją, manau, teisėjas sąmoningai neskyrė, kad būtų išlaikytas balansas su pirmąja neskirta Ž.Janavičiui. Gerai, kad abi teko vienam arbitrui, išlaikytas lygumas.

Pagirtina, kad teisėjai atlaikė žiūrovų ir komandų spaudimą, dauguma teisingų sprendimų leido vesti rungtynes gan ramia vaga – čia didelis vyresnių teisėjų nuopelnas, bet ir jaunasis per daug nieko nesugadino. Jauduliukas pakoregavo teisėjo veiksmus aikštelėje (rotacijos, kolegos matymas, žaidimo „skaitymas“, pažeidimų skyrimo nuoseklumas) – daugiau tokių gero lygio varžybų.

Video situacijos

1 kėlinys

Laikas: 9:06

Sprendimas: Rotacija

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: A.Kavaliauskas bauduoja I.Vougiuoką, (L) T.Jasevičius iš silpnos pusės fiksuoja pražangą. (C) nėra, jis pasilikęs (T) padėtyje – nestebi rotacijos.

Laikas: 7:19

Sprendimas: Pražanga

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: Ž.Janavičiui sušvilpia pražangą prieš M.Kalnietį, nukritęs kojomis pagauna M.Kalniečio koją ir jį nugriauna. Teisėjas nepastebi paskutinio veiksmo ir skiria paprastą pražangą. Iki galo nesukontroliuota situacija.

Laikas: 4:25

Sprendimas: Pražanga

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: prieš priimant kamuolį M.Kalnietis abiem rankom nubloškia aktyviai jį dengusį A.Juškevičių, pastarasis nukrito ant grindų. Teisėjo (C) G.Viliaus padėtis gera, matomai nelaukė tokio akibrokšto.

2 kėlinys Laikas: 6:22

Sprendimas: Laiko kontrolė

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: G.Vitkauskas (T) fiksuoja G.Orelikui „pigoką“ kontaktą prieš besiveržiantį link krepšio R.Seibutį. Rungtynių laikas sustabdomas 6:11, kai teisėjas atliko ritualą prieš stalelį. Nei vienas iš arbitrų nepažvelgė į laikrodį.

4 kėlinys

Laikas: 7:00

Sprendimas: Pražanga

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: K.Brown greitoje atakoje neleistinai stabdo I.Vougioukas, pagal veiksmą turėtų būti skirta U F, bet tas pat teisėjas neskyręs pirmosios Ž.Janavičiui, skiria paprastą ir čia, tuo išlaikydamas U skyrimo lygumą.

Laikas: 4:49

Sprendimas: Rotacija

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: Iš (T) pozicijos skirta teisinga bauda M.Kalniečiui, bet G.Vitkauskas turi rastis (C) padėtyje. Nepastebėta LEADo rotacija ir situacija du TRAILai.

Laikas: 7:32

Sprendimas: Pražanga

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: A.Lapetos nelegali užtvara prieš M.Kalnietį, pastarasis nukritęs gulėjo apie 6“. T.Jasevičius jei neįžvelgė pražangos, tai sustabdžius laikrodį, skirti įspėjimą už vaidybą.

Laikas: 6:59

Sprendimas: Pažeidimas

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: T.Jasevičiaus bereikalinga pagalba iš labai toli A.Kavaliauskui pažeidus vidurio liniją, (C) G.Vilius buvo geroje padėtyje ir kontroliavo situaciją. Įrašas nerodo pažeidimo.

Laikas: 4:17

Sprendimas: Pražanga

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Diskutuotina

Komentaras: G.Viliaus bereikalingas švilpukas fiksuojant pražangą iš priešingos aikštelės pusės G.Vitkausko kompetencijos zonoje ir pas jį tebuvo du žaidėjai. Kas ką stebi?

Laikas: 2:16

Sprendimas: Pražanga

Teisinga/Neteisinga/Diskutuotina: Neteisinga

Komentaras: puolėjas A.Kavaliauskas baudos aikštelėje nustumia P.Jankūną, abu nugriūna. (L) G.Viliaus švilpukas tyli, (C) G.Vitkauskas taip pat nieko nefiksuoja. Matomai, teisėjai nematė veiksmo pradžios ir nesiryžo komandų kapitonams skirti pražangos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.