EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė: lietuvių aikštėje buvo mažiausiai šį sezoną

Praėjusio sezono finalininkai nuliūdino nuobodžiu reginiu, Jaysonas Grangeris skriaudė savo buvusią komandą, Belgrado aukštaūgių duetas mindė svečius iš Krasnodaro, Rusijos krepšinio lyderiai vėl buvo negailestingi bavarams, katalonai ir baskai sužaidė jau antrą šį sezoną pratęsimą, o Lietuvos čempionai gavo dar vieną triuškinamą antausį.

Š.Jasikevičius.<br>M.Kulbio nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2016, 10:50 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:35 PM

Šie įvykiai buvo įdomiausi krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo penktajame ture, po kurio abiejuose turnyro lentelės poliuose lieka dvi Stambulo komandos.

Lietuviai

„Top 16“ etapo penktajame ture žaidė tik septyni lietuviai – mažiausiai šį sezoną.

Mantas Kalnietis iš Kauno „Žalgirio“ išvyko į Europos taurės turnyrą, Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis per treniruotę susižeidė čiurną, o dar du žalgiriečiai Vytenis Lipkevičius ir Robertas Javtokas gydosi seniau patirtas traumas.

Geriausias tarp mūsų šalies krepšininkų buvo Mindaugas Kuzminskas. Malagos „Unicaja“ puolėjas per 25,5 min. pelnė 16 taškų (4/6 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius, bet paskutines 3 minutes sėdėjo ant suolo. Malagos ekipa tuo metu bergždžiai bandė pavyti Stambulo „Anadolu Efes“ komandą, kuriai pralaimėjo 75:85.

Pralaimėjimą patyrė ir „Žalgiris“, išvykoje net 80:111 nusileidęs „Chimki“ klubui. Tarp Kauno komandos lietuvių labiausiai stengėsi 15 taškų įmetęs Renaldas Seibutis (2/4 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 5/6 baudų) ir 12 taškų pelnęs Edgaras Ulanovas (1/6 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 7/8 baudų).

Kiti žaidė daug prasčiau. Net ir žalgiriečių kapitonas Paulius Jankūnas, į savo buvusios komandos krepšį įmetęs tik 6 taškus (2/6 dvitaškių, 2/2 baudų).

Nors „Žalgiris“ buvo sutriuškintas, 19-mečiui Martynui Sajui šios rungtynės turėtų įsiminti dėl kitos priežasties. Jis pagaliau pelnė pirmuosius taškus Eurolygoje.

Savaitės mūšis

„Top 16“ etape per keturis turus nebuvo žaidžiamas nė vienas pratęsimas (beje, Europos taurės turnyre taip pat). Komandoms 40 minučių pirmą kartą neužteko „Blaugrana“ arenoje, kurioje penktadienį vyko dviejų Ispanijos klubų mūšis, ir „Barcelona“ turėjo pripažinti Vitorijos „Laboral Kutxa“ pranašumą 78:81.

Vitorijos komanda buvo labiau verta pergalės – svečiai didesnę mačo dalį pirmavo, o Barselonos ekipos treneriui Xavierui Pascualiui reikėjo sukti galvą, kaip pavyti varžovus. Galvosūkis tapo itin sudėtingas trečiajame kėlinyje, kai „Laboral Kutxa“ pirmą kartą įgijo dviženklę persvarą 49:38 (27-ąją min.).

Vis dėlto „Barcelona“ ne tik pavijo, bet ir ketvirtojo kėlinio pabaigoje atsidūrė arčiau pergalės: po Shane‘o Lawalio ir Pau Ribaso dvitaškių išsiveržė į priekį 70:67. Lygsvarą likus 11 sek. sugrąžino tritaškį pataikęs svečių gynėjas Dariusas Adamsas, kuris kartu su komandos draugu Gianniu Bourousiu varė į neviltį katalonus ir per pratęsimą.

Beje, „Laboral Kutxa“ ir „Barcelona“ šį sezoną pratęsimą žaidė ir per Ispanijos lygos rungtynes. Lapkričio mėnesį Vitorijoje vykusį mačą laimėjo šeimininkai.

Jiems gerai

Malagos sirgaliai daugybę kartų triukšmingomis ovacijomis dėkojo už puikų žaidimą Jaysonui Grangeriui. Tačiau penktadienį andalūzai gynėjui sėkmės nelinkėjo – J.Grangeris pernai perėjo iš „Unicaja“ į „Anadolu Efes“ ir pirmą kartą nuo tada atvyko į Malagą kaip varžovų komandos žaidėjas. Urugvajietis ir tapo rungtynių didvyriu. Trečiojo kėlinio viduryje „Anadolu Efes“ atsiliko 50:59, bet per J.Grangerio surengtą spurtą persvėrė rezultatą 66:63, o ketvirtajame kėlinyje dar padidino persvarą ir nugalėjo 85:75.

Porą rungtynių šešėlyje tūnojęs efektyviausias Eurolygos aukštaūgių duetas Maikas Zirbesas ir Quincy Milleris iš Belgrado „Crvena Zvezda“ vėl smogė per rungtynes su Krasnodaro „Lokomotiv“. Du milžinai sunaikino varžovus jau per pirmąjį kėlinį, kurį Serbijos klubas laimėjo 33:21. M.Zirbesas iki pirmojo keitimo 8-ąją min. pelnė 8 taškus, o Q.Milleris per kėlinį pelnė 14 taškų. Per kitus tris kėlinius svečiai iš Kubanės skirtumo nesumažino ir „Crvena Zvezda“ laimėjo 80:66.

Abu Graikijos klubai dvi praėjusias savaites patyrė nesėkmes. Pirėjo „Olympiakos“ pralaimėjimų seriją pratęsė šiame ture, bet graikų krepšinį iš tamsaus ruožo išvedė Atėnų „Panathinaikos“, penktadienį namie palaužęs Stambulo „Darussafaka“ komandą 82:79. Be Dimitrio Diamantidžio žaidę „žalieji“ laimėjo tik per plauką dėl paskutinėmis minutėmis taikliau mestų baudų.

Jiems blogai

„Top 16“ etape „Žalgiris“ yra didžiausias intrigos priešas. Per penkis turus net ketverios kauniečių rungtynės baigėsi 20 taškų ar didesniu skirtumu. Lietuvos čempionai vertė žiūrovus nuobodžiauti ir Maskvoje, kur greitai atsiliko nuo šeimininkų ir pralaimėjo „Chimki“ ekipai net 80:111. „Žalgiris“ nuo sezono pradžios 30 taškų ar didesniu skirtumu pralaimėjo jau ketverias rungtynes.

Zagrebo „Cedevita“ šį sezoną Stambule viešėjo jau trečią kartą. Iš dviejų praėjusių kelionių Kroatijos čempionai parsivežė pergales prieš „Anadolu Efes“ ir „Darussafaka“ komandas, bet trečioji viešnagė nebuvo tokia smagi. „Cedevita“ nerado priešnuodžių „Fenerbahce“ klubo puolimui ir pralaimėjo 73:86.

Sirgaliai tikriausiai tikėjosi, kad praėjusio sezono finalininkų dvikova taps savaitės puošmena. Tačiau ji tapo kone didžiausiu sezono nusivylimu. Lūkesčių nepateisino „Olympiakos“ krepšininkai, nė iš tolo neprilygę čempionės vardą ginančiai „Real“ komandai. „Karališkasis“ klubas daug solidžiau žaidė nuo pirmųjų minučių, o trečiajame kėlinyje, madridiečiams įmetus 13 taškų be atsako ir nutolus 56:40, svečiai visai išskydo ir liovėsi priešintis. „Real“ nugalėjo 84:72.

Savaitės skaičiai

1

Per „Top 16“ etapo penkis turus nesėkmių nepatyrė tik viena komanda – visas penkerias rungtynes laimėjo „Fenerbahce“. Pergalių neturi taip pat tik viena komanda – „Darussafaka“.

11

Maskvos CSKA ir Bambergo „Brose“ komandos žaidė 11 kartų. Visas 11 rungtynių laimėjo CSKA, pergalių seriją pratęsusi ketvritadienį Maskvoje, kur sutriuškino svečius iš Bavarijos 91:70.

111

„Chimki“ krepšininkai įmetė 111 taškų (nugalėjo „Žalgirį“ 111:80) ir pasiekė šio Eurolygos sezono rezultatyvumo rekordą. Iki šios savaitės rekordą dalijosi po 107 taškus įmetę CSKA (su Sasario „Banco di Sardegna“), „Laboral Kutxa“ (su Limožo CSP) ir „Barcelona“ (su Izmyro „Karsiyaka“).

Savaitės citatos

Pablo Laso („Real“ treneris po praėjusio sezono finalininkų dvikovos): „Mums pavyko sukurti daug progų metikams Sergio Llulliui, Sergio Rodriguezui ir Jaycee Carrollui. Teisingai „skaitėme“ varžovų gynybos ėjimus, todėl esu visiškai patenkintas tuo, kaip puolėme. Žinoma, esu patenkintas ir mūsų gynybos planu, kuris, manau, buvo labai geras“.

Giorgos Bartzokas („Lokomotiv“ treneris po pralaimėjimo Belgrade): „Mūsų gynyba anksčiau buvo labai tvirta, bet šį vakarą krepšininkai tik žiūrėjo į Quincy Millerį ir kitus „Crvena Zvezda“ žaidėjus“.

Giorgos Bartzokas („Lokomotiv“ treneris apie atmosferą Krasnodare ir Belgrade): „Mūsų arenoje aplinka kaip bažnyčioje. Todėl krepšininkai, patekę į visai kitokią „Pionir“ arenos aplinką, sunkiai tvardė emocijas“.

Savaitės penketas

Tyrese‘as Rice‘as („Chimki“). Amerikietis pasismagino per rungtynes su „Žalgiriu“. Jis per 24,5 min. pelnė 20 taškų (0/1 dvitaškio, 5/8 tritaškio, 5/6 baudų), atliko 11 rezultatyvių perdavimų ir išprovokavo 6 pražangas. 35 balus surinkęs T.Rice‘as buvo pripažintas naudingiausiu savaitės žaidėju.

Jasonas Grangeris („Anadolu Efes“). Stabilumu nepasižymintis urugvajietis vienas geriausių sezono rungtynių sužaidė prieš savo buvusią komandą „Unicaja“. J.Grangeris per 31,5 min. pelnė 22 taškus (4/9 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 2/4 baudų) ir pradėjo svarbiausią spurtą trečiojo kėlinio viduryje.

Jamonas Gordonas („Darussafaka“). Galingai žaidusio amerikiečio pastangų neužteko, kad jo komanda per rungtynes su „Panathinaikos“ iškovotų pirmąją pergalę. J.Gordonas per 32 min. pelnė 26 taškus (6/8 dvitaškių, 4/7 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Quincy Milleris („Crvena Zvezda“). Amerikietis padėjo pergalės prieš „Lokomotiv“ pamatus. Jis vien per pirmąjį kėlinį pelnė 14 taškų, o iš viso per 35 min. surinko 24 taškus (4/8 dvitaškių, 4/5 tritaškių, 4/5 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Giannis Bourousis („Laboral Kutxa“). Po Kalėdų truputį pristabdęs graikas vėl tampa viską griaunančia jėga. Šiame ture jis griovė „Barcelona“ gynybą: per 31 min. pelnė 24 taškus (8/12 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 5/6 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). M.Kuzminskas buvo rezultatyviausias savaitės lietuvis ir rezultatyviausias „Unicaja“ žaidėjas per dvikovą su „Anadolu Efes“. Jis per 25,5 min. pelnė 16 taškų (4/6 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Savaitės nusivylimas

Chrisas Singletonas („Lokomotiv“). Amerikietis tik stebėjo, kaip baudos aikštelėse siaučia „Crvena Zvezda“ aukštaūgiai. Ch.Singletonas buvo bejėgis ir savo aikštės pusėje, ir po varžovų krepšiu: per 19 min. nepelnė nė taško (0/3 dvitaškių, 0/3 tritaškių) ir gavo 4 pražangas.

Eurolyga. „Top 16“ etapo 5-asis turas.

E grupė

Stambulo „Fenerbahce“ – Zagrebo „Cedevita“ 86:73. L.Datome 19, E.Udoh 17, J.Vesely 12/ M.Bilanas ir J.White‘as po 13, J.Pullenas 12. 12133 žiūrovai.

Malagos „Unicaja“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 75:85. M.Kuzminskas ir R.Hendrixas po 16, D.Nelsonas 11/ J.Grangeris 22, J.Diebleris 16. 6431 žiūrovas.

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 80:66. Q.Milleris 24, T.Kinsey 19, M.Zirbesas 18/ A.Randolphas 22, M.Delaney 16, V.Claveris 15. 6479 žiūrovai.

Atėnų „Panathinaikos“ – Stambulo „Darussafaka“ 82:79. M.Raduljica 17, N.Kalathis 14, V.Jankovičius 12/ J.Gordonas 26, L.Harangody 18. 7500 žiūrovų.

F grupė

Maskvos CSKA – Bambergo „Brose“ 91:70. N.De Colo 19, M.Teodosičius 14/ N.Zisis 12, E.Harrisas ir B.Wanamakeris po 11. 7813 žiūrovų.

Madrido „Real“ – Pirėjo „Olympiakos“ 84:72. S.Llullis 18, G.Ayonas 11, 10 atk.kam., F.Reyesas ir S.Rodriguezas po 11/ O.Hunteris 14, 11 atk.kam., D.Hackettas 14, I.Papapetrou 12. 11225 žiūrovai. „Barcelona“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 78:81 (po pratęsimo). A.Abrinesas 21, S.Perperoglou 10/ G.Bourousis 24, D.Adamsas 17, T.Šengelia 11. 5623 žiūrovai.

„Chimki“ – Kauno „Žalgiris“ 111:80. T.Rice‘as 20, 11 rez.perd., T.Honeycuttas 14, A.Švedas 13, P.Koponenas 12/ R.Seibutis 15, I.Vougioukas 14, E.Ulanovas 12. 2500 žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.