EUROLYGA 2023

Gyventi ar mirti: „Neptūno“ laukia žūtbūtinė kova su graikais

„Neptūnas“ neturi kur trauktis.<br>M.Kulbio nuotr.
„Neptūnas“ neturi kur trauktis.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Feb 3, 2016, 2:07 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 9:57 AM

Klaipėdos „Neptūno“ rungtynės Europos taurės turnyre dažniausiai vyksta labai atkakliai. Net jei klaipėdiečiai pralaimi, jie varžovams paprastai nusileidžia vos keliais taškais. Vis dėlto būna ir nemalonių išimčių. Viena jų – „Last 32“ etapo pirmoji dvikova išvykoje su Salonikų „Aris“ klubu, kuriam buvo pralaimėta rekordiniu 26 taškų skirtumu 58:84.

Šis sutriuškinimas „Neptūnui“ gali brangiai kainuoti. Kad nepriklausytų nuo varžovų malonės, Klaipėdos komanda privalo trečiadienį savo aikštėje atsirevanšuoti Salonikų ekipai bent tokiu pačiu skirtumu. Jei laimės mažesniu skirtumu, klaipėdiečiai turės laukti palankių rezultatų kitose J grupės rungtynėse.

Vien pergalės prieš „Aris“ krepšininkus „Neptūnui“ vis tiek neužteks. Durys į atkrintamąsias varžybas atsivers tik laimėjus abejas likusias rungtynes, tarp jų – kitą savaitę paskutiniajame ture išvykoje su Berlyno ALBA.

Kita vertus, šiandien žvalgytis į ateitį dar anksti. Romėnų vandenų dievo Neptūno globojamai klaipėdiečių armadai svarbiausia įveikti graikų karo dievo Arėjo saugojamą kariauną iš Salonikų.

Skirtingos ketvirtosios vietos

Šiuo metu nacionalinėse pirmenybėse ir „Neptūnas“, ir „Aris“ užima ketvirtąją vietą. Maža to, abi komandos iškovojo po 11 pergalių. Tačiau šie skaičiai atspindi anaiptol ne viską.

Jei Klaipėdos komandos sąskaitoje pergalių yra mažiau nei pralaimėjimų (11 ir 12) ir ji Lietuvos lygoje vos vienu tašku lenkia septintojoje pozicijoje esančius „Šiaulius“ (kurie, be to, dar ir žaidė vieneriomis rungtynėmis mažiau), tai 11 iš 16 rungtynių laimėjusi Salonikų ekipa gali nesijaudinti dėl persekiotojų – Graikijos lygoje penktąją vietą besidalijančios „Kyfisia“ ir Salonikų PAOK komandos turi tik po 8 pergales.

Komandų nuotaikos po praėjusio savaitgalio dvikovų irgi skirtingos, kaip diena ir naktis. „Neptūnas“ sekmadienį išvykoje net 57:89 pralaimėjo LKL lyderiui Kauno „Žalgiriui“, o „Aris“ tą pačią dieną iškovojo pergalę sudėtingiausiame sezono mūšyje – Salonikų derbyje varžovų arenoje atlaikė 10 tūkstančių priešiškai nusiteikusių sirgalių spaudimą ir nugalėjo PAOK klubą 77:69.

Tiesa, šią akimirką niekas negali nuspėti, kaip praėjusio savaitgalio rezultatai paveikė komandas. Galbūt „Neptūnas“ verda sportiniu pykčiu, kurį išlies ant pirmo pasitaikiusio varžovo, o „Aris“ jaučia psichologinį atoslūgį ir yra pernelyg atsipalaidavęs. Bet gali būti ir visai priešingai: Klaipėdos ekipa vis dar yra palūžusi, o Salonikų – pakylėta.

„Amerikietiška“ komanda

„Manau, kad viskas priklauso nuo mūsų pačių. Jei nusiteiksime taip pat rimtai, kaip per pirmąsias rungtynes, turėsime gerų galimybių laimėti, – prieš dvikovą su klaipėdiečiais psichologijos aspektus pabrėžė ir „Aris“ gynėjas Vasilis Xanthopoulos. – „Neptūnas“ – stipri komanda. Ji lygiai kovojo su Milano „Emporio Armani“, o su mumis žais savo aikštėje. Be to, mūsų kelionė į Klaipėdą vėl buvo labai sunki – turėjome skristi net trimis lėktuvais.

Abiem komandoms šios rungtynės bus gyvybės ar mirties. Ir mes, ir jie privalome laimėti abejas likusias rungtynes. Tik tokiu atveju pateksime į kitą etapą“.

Nors graikų krepšinio veteranas V.Xanthopoulos nusiteikęs labai ryžtingai, jo indėlis į „Aris“ pergales paprastai nebūna lemiamas. Kaip ir kitų geltonus-juodus marškinėlius vilkinčių graikų krepšininkų.

Po to, kai vasarą į „Barcelona“ išvyko rezultatyviausias praėjusio sezono Graikijos lygos žaidėjas Aleksandras Vezenkovas (bulgarų kilmės Kipro krepšinio auklėtinis), „Aris“ tapo amerikietiška komanda, kurią į priekį tempia užjūrio legionieriai.

Šį sezoną Europos taurės turnyre net penki rezultatyviausi „Aris“ žaidėjai yra amerikiečiai: Jerelas McNealas (15,3 tšk.), Okaro White‘as (10,7 tšk.), Dominicas Watersas (10,5 tšk.), Jamelle‘as Haginsas (9,6 tšk.) ir Izraelio pasą gavęs Jake‘as Cohenas (7,4 tšk.). Šis penketas pelnė beveik tris ketvirtadalius (74 proc.) komandos taškų.

Graikiškoji komandos dalis padeda nedaug. Bet jų pagalbos užteko, kad Europos taurės turnyre „Aris“ nesunkiai patektų į „Last 32“ etapą (reguliariajame sezone laimėjo 7 iš 10 rungtynių) ir tęstų kovą dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas.

„Neptūno“ situacija

J grupėje 3 pergales turi „Emporio Armani“, po 2 – ALBA ir „Aris“, 1 – „Neptūnas“.

„Neptūnas“ per likusius du turus žais namie su „Aris“ ir svečiuose su ALBA. Kitose grupės rungtynėse „Emporio Armani“ žais namie su ALBA ir svečiuose su „Aris“.

Kad patektų į kitą etapą, „Neptūnas“ privalo laimėti abejas rungtynes, o kad nepriklausytų nuo varžovų, privalo atsirevanšuoti „Aris“ klubui 26 taškų skirtumu (tokiu skirtumu klaipėdiečiai pralaimėjo Salonikuose).

Jei „Neptūnas“ laimės mažesniu skirtumu, jam reikės laukti palankių rezultatų kitose rungtynėse. Kokiu skirtumu reikės įveikti ALBA, paaiškės tik po penktojo turo rungtynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.