EUROLYGA 2023

V. Gomelskio moralas Š. Jasikevičiui – suburk naują „Žalgirį“

„Reikia pripažinti, kad Kauno „Žalgiris“ vis dar išlieka rimta moneta Rusijos krepšinio padangėje, ypač jei kalbame apie žodžių derinį „Žalgiris“ ir CSKA. Asmeniškai aš laukiu šios dvikovos, nors jos baigtis yra beveik aiški“, – savo nuomonę lrytas.lt dėstė vienas garsiausių Rusijos krepšinio ekspertų televizijos komentatorius Vladimiras Gomelskis. Nevienareikšmiškai vertinamas rusas prieš šios savaitės žalgiriečių akistatą su Maskvos CSKA klubu išsakė poziciją, ar reikia laukti atkaklaus mūšio. Ir kaip visada dalijo patarimus: šįkart – Šarūnui Jasikevičiui ir „Žalgirio“ ekipos vadovams.

V.Gomelskis turėjo patarimų Š.Jasikevičiui.<br>lrytas.lt montažas.
V.Gomelskis turėjo patarimų Š.Jasikevičiui.<br>lrytas.lt montažas.
V.Gomelskis.<br>basket.com.ua
V.Gomelskis.<br>basket.com.ua
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 8:59 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 7:50 AM

Pinigų neskaičiuojanti Rusijos čempionų komanda į Kauną atvyksta ketvirtadienio vakarą užsakomuoju reisu – turtingas klubas gali sau leisti turėti lėktuvą, kuriuo skraido ne tik į Eurolygos, bet į ir Jungtinės lygos mačus.

Penktadienį Kaune „Žalgiris“ sieks pabandyti atsispirti nuo Eurolygos „Top 16“ etapo F grupės dugno. Tam reikės titaniškų pastangų – įveikti turtingąjį CSKA.

„Jei mes nekalbame apie Maskvos CSKA ir Rusijos krepšinio rinktinę, tuomet aš visada sergu už „Žalgirį“ ir Lietuvos nacionalinę komandą. Tačiau šįkart viskas yra paprasta – CSKA žais ir jis žais su Kauno „Žalgiriu“, – aiškino 62 metų V.Gomelskis, Rusijos televizijoje vedantis laidas apie NBA ir komentuojantis daugelį tarptautinių krepšinio kovų.

Praėjusiame ture CSKA 91:70 sutriuškino vokiečių Bambergo „Brose“ ekipą ir savo sąskaitoje turi 3 laimėjimus. Maskviečiai nenorėtų praleisti progos penktadienį nugalėti Kaune ir galbūt pasivyti viena pergale daugiau kol kas turinčią Maskvos srities „Chimki“, kurią treniruoja Rimas Kurtinaitis.

„Žalgiris“ su naujuoju treneriu Š.Jasikevičiumi praėjusiame ture Maskvoje nusileido „Chimki“ 80:111.

„Norite jūs ar ne, bet CSKA yra vienas Europos klubų krepšinio lyderių, kurio gretose svarbiausius vaidmenis vaidina perimetro žaidėjai: Nando de Colo, Milošas Teodosičius, Corry Higginsas ir Vitalijus Fridzonas. Tačiau negalima nurašyti ir aukštų krepšininkų. Būsimai Eurolygos dvikovai geresnės afišos tiek Kaune, tiek Maskvoje nereikia. Aš labai atsakingai seku ir kauniečių pasirodymą, tad galiu pasakyti: „Žalgiris“ jau šiandien privalo pagalvoti apie sudėtį kitame sezone. Šis tarptautinis sezonas Kaunui baigiasi“, – prieš penktadienio Eurolygos akistatą pokalbį pradėjo buvusio Maskvos CSKA klubo trenerio ir prezidento Aleksandro Gomelskio sūnus Vladimiras.

- Kodėl esate tokios nuomonės apie „Žalgirį“?

– Todėl, kad mačiau kelis kauniečių pasirodymus ir dalį tos dvikovos, kurią žalgiriečiai triuškinamai pralaimėjo R.Kurtinaičio vedamai „Chimki“. Pralaimėjimas skaudus, bet labai teisingas.

Bet ir šioje situacijoje ne viskas paprasta. Žinau, kad Lietuvoje yra tokia patarlė: pas mus yra trys milijonai krepšinio trenerių, o komandai kažkodėl vadovauja debilas. Taigi, kalbant apie „Žalgirį“, jis pralaimėjo kur kas turtingesniam klubui, kuris surinko vieną iš dviejų geriausių sudėčių Eurolygoje – be „Chimki“, tuo dar gali pasigirti tik Stambulo „Fenerbahce“.

Lietuviai žaidė taip, kaip leido varžovas. Galima buvo sakyti, kad „Žalgirio“ treneris pasirodė ne per geriausiai, tačiau ką kitą jūs galite pasiūlyti Š.Jasikevičiui su tokia sudėtimi, kurią jis turi? „Žalgiris“ neturėjo nė vieno krepšininko, kuris galėtų uždengti Tyrese'ą Rice'ą ar apskritai galėtų sustabdyti įvairiapusį „Chimki“ puolimą.

– Ar kauniečiai turi bent vieną ar kitą pliusą mače su CSKA?

– Gaila, bet nematau nė vieno niuanso, kuris bylotų, kad kauniečiai būtų geresni nors vienoje iš žaidimo pozicijų. Ir krepšininkų pasirinkimas yra kur kas prastesnis: iš visų Kauno klubo žaidėjų geriausiai atrodo ir tobulėja tik Renaldas Seibutis.

Nors jau nejaunas, Renaldas kasmet gerina žaidimą. Jis puikiai žaidė Europos čempionate ir dabar išsiskiria įvairialype kova. Tai ir visos problemos, su kuriomis susidurs CSKA rungtynėse su kauniečiais.

Žinoma, aš stebiu ir Pauliaus Jankūno pasirodymą, tačiau, mano galva, jam jau pradeda trukdyti amžius. Žinoma, gerbiu ir Robertą Javtoką, tačiau prasidėjo gumos tempimas: „Žalgiris“ jau turėjo pasakyti „ačiū“ ir atsisveikinti su šiuo krepšininku.

Jei kalbėsime apie trenerį, jam palinkėsiu tik sėkmės – iš Jasiko gali išeiti tikrai geras specialistas, bet jam dar reikia kaip kempinei prisigerti patirties.

– Bet Š.Jasikevičius turi milžinišką patirtį kaip žaidėjas.

– Tai labai skirtingi dalykai. Kad geras žaidėjas taptų geru treneriu, reikia visiškai kitokios patirties. Čia turi būti žmonių valdymo patirtis, mokėjimas juos motyvuoti ir net paskutinių mačo sekundžių patirtis – visa tai patiriama tik savo kailiu.

Galima puikiai išmanyti krepšinio teoriją, tačiau svarbiau suprasti, kaip elgtis, kai tavo komanda stipriai laimi ar beviltiškai pralaimi. Tokia patirtis įgyjama tik su metais. Jasikui dar reikia išmokyti komandą gintis aikšte...

– Šis žaidimo elementas „Žalgirio“ komandoje yra...

– Š.Jasikevičius šio žaidimo elemento nemėgsta – juk gintis aikšte turi mokėti, reikia ilgai treniruoti žaidėjus, kad jie suprastų tokios gynybos esmę. Taip ginantis turi būti draugo peties jausmas – tiek nujaučiant situaciją, tiek patariant vienas kitam. Tik atrodo, kad gintis aikšte yra lengviau – tam, kad ji duotų vaisių, komanda turėtų kartu treniruotis ne mažiau kaip dvejus metus.

„Žalgirio“ bėda – komanda neturi tokio krepšininko kaip Arvydas Sabonis. Juk aikštės gynybos šerdis yra protingas vidurio puolėjas, kuris privalo puikiai jausti ir numatyti kamuolio judėjimo trajektoriją. Kauniečiai neturi tokio protingo „centro“, kuris galėtų padėti kitiems krepšininkams ir patarti reikiamu momentu.

CSKA turi tokį intelektualų darbininką – C.Higginsą, tačiau jo problema yra ūgis. Jis tesiekia 198 cm ir Maskvos ekipos aikštės gynyba veikia gerai tuomet, kai varžovas neturi aukštų sunkiųjų puolėjų, galinčių pataikyti tritaškius iš aikštelės kampų.

– Norite pasakyti, kad „Žalgiriui“ beviltiška gintis aikšte?

– Jei kalbėsime apie antrosios linijos žaidėjus, jie galėtų kovoti, tačiau kauniečiai neturi intelektualių ketvirtų ir penktų žaidėjų, kurie privalo sutvirtinti tokią gynybą. Jūs galite kiek norite ginčytis, tačiau yra, kaip yra.

Tai galiausiai ir veda prie minties, kad Š.Jasikevičiui jau dabar vertėtų pagalvoti, kokią ekipą nori matyti kitą sezoną, kokie žaidėjai jam būtini ir ar klube yra pinigų, kad būtų įsigyta reikalingų krepšininkų. Jasikas šį klausimą vasarą privalės išspręsti.

– Žinoma, su tokiomis problemomis nesusiduria CSKA – juk jo biudžetas yra 40 mln. JAV dolerių ir neverta net galvoti, ar klubas įpirks žaidėją.

– Blogai esate informuotas – Maskvos ekipos biudžetas yra 50 mln. eurų, tačiau tik trečias pagal dydį Eurolygoje.

– Tokios sumos... Lietuvoje galėtų išsilaikyti visi LKL klubai. Paaiškinkite, kam tokios pagrindinio rėmėjo „Norilskij nikel“ investicijos į ekipą? Kad laimėtų Eurolygą?

– To klausti reikia ne manęs, o „Norilskij nikel“ vadovų. Jie geriau skaičiuoja savo pinigus. Jei rėmėjas mano, kad jam apsimoka padėti tokiam klubui kaip CSKA, vadinasi, yra viską paskaičiavęs.

Net jei galvojama tik apie įvaizdį, tai kur kas geriau nei tuos pinigus skirti moterų papuošalams ar jachtoms. Niekas bendrovės nespaudė tapti rėmėju – Maskvos komanda, kai ją pradėjo remti nikelio gamybos gigantas, jau buvo devynis kartus Rusijos čempionė. Ir jau dabar 15 metų Norilsko bendrovė pinigais prisideda prie CSKA. Jei tai būtų prievarta, manau, taip ilgai niekas nebendradarbiautų.

Kur eina CSKA – tai jau kitas klausimas. Aš manau, jei ekipoje būtų tik tokie legionieriai kaip N.de Colo ir M.Teodosičius, o kiti rusai – būtų puiku. Tačiau tai ne „Norilskij nikel“ problema. Didžiausia nesąmonė, kad Rusijos krepšinio trenerių mokykla prarado savo veidą ir neturime jaunų gabių krepšinio specialistų. Mes jų nerengiame.

Vadinasi, šalis lieka be krepšinio pamainos. Todėl ne kartą sakiau, kad lietuviai jau seniai turi pastatyti gerbiamam Vladui Garastui paminklą dar gyvam, nes jo pastangos kurti visą krepšinio sistemą – nuo trenerio iki mažų vaikų – duoda puikių rezultatų.

– Sakėte, kad „Žalgiris“ jau turi galvoti apie kitą Eurolygos sezoną. Nė trupučio netikite Kauno ekipa?

– Na, pasižiūrėkite. Jau praėjo penki Eurolygos „Top 16“ etapo turai. Kauniečiai yra paskutiniai grupėje – aštunti, turėdami vos vieną laimėjimą. Tam, kad patektum tarp keturių geriausių grupės komandų, reikės iškovoti vidutiniškai 8 pergales.

Liko žaisti 9 mačus. Tad „Žalgiriui“ reikia laimėti net 7 dvikovas. Ką kauniečiai gali nugalėti? Dukart reikia kovoti su CSKA, vieną kartą su „Chimki“, „Barcelona“. Aš nematau jokių perspektyvų, kad „Žalgiris“ žengtų toliau. Tad realiausias kelias – galvoti apie LKL ir apie kitą sezoną.

Ar tai blogai? Manau, kad ne. Juk „Žalgiris“ tikrai nepraras savo sirgalių – Kaunas ir toliau eis žiūrėti savo komandos žaidimo, tad praradimai yra tikrai ne per didžiausi. Eurolyga juk ir kitą sezoną svečiuosis šiame mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.