EUROLYGA 2023

Apžvalga: Eurolygoje – istorinis Kauno „Žalgirio“ nuopuolis

Geriausias turkų snaiperis neprarado įgūdžių sėdėdamas ant suolo, bavarai surentė neįveikiamą tvirtovę Bamberge, baskai iškaršė kailį antram iš eilės Ispanijos krepšinio milžinui, graikų puolėjas griovė Pamaskvio ekipos gynybą, o Lietuvos čempionai patyrė didžiausią per visą istoriją pralaimėjimą savo aikštėje.

„Žalgiris“ savo aikštėje nesugebėjo rimtai priešintis Maskvos klubui.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žalgiris“ savo aikštėje nesugebėjo rimtai priešintis Maskvos klubui.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žalgiris“ savo aikštėje nesugebėjo rimtai priešintis Maskvos klubui.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žalgiris“ savo aikštėje nesugebėjo rimtai priešintis Maskvos klubui.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žalgiris“ savo aikštėje nesugebėjo rimtai priešintis Maskvos klubui.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žalgiris“ savo aikštėje nesugebėjo rimtai priešintis Maskvos klubui.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žalgiris“ savo aikštėje nesugebėjo rimtai priešintis Maskvos klubui.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žalgiris“ savo aikštėje nesugebėjo rimtai priešintis Maskvos klubui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 6, 2016, 11:58 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 12:42 AM

Šie įvykiai buvo įdomiausi krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo šeštajame ture, kuris buvo itin prastas Lietuvos krepšininkams.

Lietuviai

Eurolygos rungtynėse žaidę Lietuvos krepšininkai antrą savaitę iš eilės prasilenkė su pergalėmis. Tiesa, traumą vis dar gydantis Madrido „Real“ puolėjui Jonui Mačiuliui, žaidžiančių buvo nedaug – tik septyni: šeši Kauno „Žalgirio“ atstovai ir Malagos „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas.

Solidžiausiai šiame ture rungtyniavo M.Kuzminskas ir „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūmas. Jiedu pelnė po 16 taškų. Visų kitų lietuvių rezultatyvumas buvo vienženklis.

Beje, P.Jankūnas pirmuosius taškus pelnė tik 16-ąją min., bet paskui kone vienintelis bandė išgelbėti demoralizuotą „Žalgirį“ nuo baisaus sutriuškinimo. Nepavyko – Kauno komanda namie nusileido Maskvos CSKA ekipai 59:94.

M.Kuzminskas, priešingai, aktyviausiai žaidė rungtynių pradžioje ir jau 7-ąją min. buvo įmetęs 9 taškus. Tačiau paskui jis daug laiko praleido ant suolo, o „Unicaja“ namie pralaimėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ komandai 64:82.

Situacija

Vienintele „Top 16“ etape nepažeidžiama komanda lieka E grupės lyderė Stambulo „Fenerbahce“. Ji laimėjo visas šešerias rungtynes.

Po keturis kartus nugalėjo Vitorijos „Laboral Kutxa“ ir visos trys Rusijos komandos: „Lokomotiv“, „Chimki“ ir CSKA.

Dvi prasčiausios ekipos iškovojo vos po vieną pergalę. Tai – „Žalgiris“ ir šiame ture nesėkmių seriją nutraukusi Stambulo „Darussafaka“.

Savaitės mūšis

Eurolygos debiutantės „Darussafaka“ sirgaliai ilgiausiai laukė pergalės „Top 16“ etape. Prieš šeštąjį turą „Darussafaka“ buvo vienintelė nė karto nelaimėjusi komanda, o apmaudą stiprino tai, kad ji nebuvo beviltiškai silpnesnė negu varžovai. „Darussafaka“ keliskart kovojo lygiai, bet pristigdavo jėgų arba sumanumo paskutinėmis minutėmis.

Ketvirtadienį į Stambulą atvykus Belgrado „Crvena Zvezda“ krepšininkams, šeimininkai nieko nepristigo. Aistruolius visas 40 minučių prikausčiusioje krepšinio dramoje „Darussafaka“ šventė pergalę 69:66.

Per visas rungtynes didžiausias vienos komandos pranašumas buvo vos 6 taškai (tiek pirmajame kėlinyje pirmavo „Crvena Zvezda“), o nuo 23-iosios minutės skritumas nė sykio nebuvo didesnis nei 3 taškai.

Pergalingą tritaškį likus 1 min. 4 sek. pataikė vyriausias „Darussafaka“ žaidėjas Enderas Arslanas. Paskui komandos apsikeitė dar keliomis atakomis, bet paskutinę minutę rezultato nebepakeitė nei vieni, nei kiti.

„Per pastarąsias penkerias rungtynes mes paskutinėmis sekundėmis pralaimėjome Atėnų „Panathinaikos“, „Fenerbahce“ ir Stambulo „Anadolu Efes“. Galite įsivaizduoti, kokį spaudimą jautėme. Jį puikiai atspindėjo mūsų baudos metimų taiklumas. Vis dėlto buvome verti pergalės“, – po ilgai lauktos pergalės įtampos akmenį nuo savo pečių nuvertė „Darussafaka“ treneris Oktay Mahmuti.

Jiems gerai

Turkijos komandose pagrindinius vaidmenis atlieka užsieniečiai. Tačiau per rungtynes, kuriose „Darussafaka“ iškovojo pirmąją pergalę „Top 16“ etape, šios komandos sirgaliai galėjo būti dvigubai patenkinti, nes pirmaisiais smuikais griežė turkų krepšininkai. Semihas Erdenas pelnė 14 taškų, pergalingą tritaškį pataikęs Enderas Arslanas ir karjeros rekordą pasiekęs Mehmetas Yagmuras – po 10. Beje, dižiausia staigmena varžovams tapęs M.Yagmuras visus taškus surinko jau pirmajame kėlinyje.

Prieš porą savaičių Melihas Mahmutoglu tapo Turkijos lygos Žvaigždžių dienos tritaškių konkurso nugalėtoju. Tačiau „Fenerbahce“ treneriui Željko Obradovičiui Eurolygos „Top 16“ etape jo taiklios rankos beveik nereikia. M.Mahmutoglu retai pakildavo nuo suolo, o treneris jį prisiminė tik per rungtynes su „Anadolu Efes“ ekipa. Ir nepasigailėjo – turkas per paskutines 11 min. pataikė keturis tritaškius, pelnė 14 taškų ir lygioje dvikovoje (joje skirtumas nė karto nebuvo dviženklis) užtikrino „kanarėlėms“ nedidelį, bet lemiamą pranašumą. „Fenerbahce“ nugalėjo 77:73.

Bambergo „Brose“ savo areną pavertė beveik neįveikiama tvirtove. Bavarijos krepšininkai šį sezoną namie žaidė 17 rungtynių (pridėjus Vokietijos lygos varžybas) ir suklupo tik kartą – kai gruodžio pradžioje pas juos viešėjo CSKA. Ketvirtadienį Bamberge krito kita Eurolygos milžinė „Barcelona“. Šeimininkai nuo antrojo kėlinio vidurio visą laiką pirmavo, ketvirtojo kėlinio pabaigoje atlaikė aršiausią varžovų šturmą ir nugalėjo 74:70.

Pirėjo „Olympiakos“ puolėjas Giorgos Printezis pirmasis šiais metais per Eurolygos rungtynes pelnė 30 taškų. Nuo graiko rankos kentėjo „Chimki“ klubas, kurį „Olympiakos“ permainingose rungtynėse Pirėjuje pranoko 89:77. Komandos surengė kelis galingus spurtus, per kuriuos įmesdavo apie 10 taškų, o šeimininkai labiausiai pasižymėjo trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo kelinio pradžioje, kai kelių minučių atkarpą laimėjo 24:4 ir išsiveržė į priekį 68:60. Įdomu, kad G.Printezis didžiąją šio spurto dalį stebėjo nuo suolo.

Jiems blogai

„Unicaja“ pastarosiomis savaitėmis ne šiaip pralaimi, bet ir nesugeba išlaikyti intrigos iki paskutiniųjų minučių. Malagos krepšininkai jau trečias paeiliui rungtynes pralaimėjo dviženkliu skirtumu. Šiame ture „Unicaja“ ekipą sušaudė „Lokomotiv“ tritaškių artilerija. Svečiai iš Kubanės pataikė 16 iš 34 tritaškių ir nugalėjo 82:64.

Pastaruosius du mėnesius „Barcelona“ ACB lygoje ir Eurolygoje yra lyg dvi skirtingos komandos. Nuo gruodžio pradžios „mėlyni-granatiniai“ šalies čempionate laimėjo 9 iš 10 rungtynių, tarptautiniame fronte – vos 2 iš 9. Po Naujųjų metų Katalonijos komanda ypač pasigenda Ante Tomičiaus indėlio. Kroatas reguliariajame sezone pelnydavo 13,9 taško, bet pastarąsias ketverias Eurolygos rungtynes jo rezultatyvumas buvo vienženklis. A.Tomičius nesublizgėjo ir ketvirtadienį. Jis į „Brose“ krepšį įmetė vos 4 taškus.

Eurolygos čempionas „Real“ nuo praėjusio sezono vidurio nesugeba įveikti „Laboral Kutxa“ ekipos. „Karališkasis“ klubas pralaimėjo baskams dvejas iš eilės rungtynes Ispanijos lygos rungtynes, o penktadienį buvo bejėgis ir Eurolygoje. „Real“ trumpai pirmavo tik pirmajame kėlinyje, bet nuo antrojo ketvirčio Madrido arenoje aiškiai dominavo „Laboral Kutxa“, nugalėjusi 77:68. Vitorijos komanda per dvi pastarąsias savaites išvykose įkrėtė į kailį abiem Ispanijos krepšinio milžinams „Barcelona“ ir „Real“.

„Top 16“ etapo šeštajame ture sirgaliai pamatė mažai rezultatyvių atakų: net šešios komandos nepasiekė 70 pelnytų taškų ribos. Likimo ironija, šio turo lankomumo vidurkis (7514 žiūrovų) buvo didžiausias „Top 16“ etape. O mažiausiai taškų pelnė „Žalgiris“ (59), į kurio rungtynes atėjo daugiausiai sirgalių (13120).

Savaitės skaičiai

5

„Žalgiris“ šį sezoną jau penktas rungtynes pralaimėjo 30 ar didesniu taškų skirtumu. Tačiau jei iki tol kauniečiai būdavo triuškinami išvykose, tai šįkart jie CSKA ekipai net 35 taškais nusileido namie. Savo aikštėje didesniu nei 30 taškų skirtumu „Žalgiris“ pralaimėjo pirmą kartą per visą Europos turnyrų istoriją.

10

Skaičiuojant visus turnyrus „Fenerbahce“ laimėjo jau 10 rungtynių iš eilės. Pergalių serija prasidėjo po to, kai gruodžio 24 d. Turkijos lygos rungtynėse „Fenerbahce“ nusileido „Anadolu Efes“ ekipai.

Savaitės citatos

Andrea Trinchieri („Brose“ treneris po pirmosios istorijoje pergalės prieš „Barcelona“): „Diena, kai atvyksta „Barcelona“, ypatinga visam miestui. Todėl pasakiau žaidėjams, kad privalome viską daryti truputį kitaip nei paprastai. Žaidėme super super greitai, super super intensyviai ir buvome pasirengę tam, kad darysime daugiau klaidų nei paprastai. Ši pergalė nedaug duoda turnyro lentelėje, bet ji suteikia mums pojūtį, kad vėl galime kvėpuoti. Visgi dideliame paveiksle ši pergalė mažai keičia – vis tiek esame grupės Pelenė“.

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“ žaidėjas po trečiojo iš eilės pralaimėjimo): „Mes žaidėme per švelniai. Per švelniai žaidėme net tada, kai pirmaudami turėjome progą dar labiau padidinti skirtumą, bet ypač – antrojoje pusėje. Neįvykdėme žaidimo plano: nesustabdėme nei jų tritaškių, nei greitų atakų. Nesustabdėme nieko“.

Velimiras Perasovičius („Laboral Kutxa“ treneris apie turnyro situaciją po pergalės prieš „Real“): „Privalome namie įveikti komandas, su kuriomis kovojame dėl kelialapio į kitą etapą. Priešingu atveju, išvykose iškovotos pergalės prieš „Real“ ar „Barcelona“ bus bevertės“.

Savaitės penketas

Malcolmas Delaney („Lokomotiv“). Dažniausiai po pertraukos aukštesnę pavarą įjungiantis amerikietis doroti „Unicaja“ ekipą ėmėsi jau pirmojoje mačo pusėje. Jis žaidė 33 min., pelnė 21 tašką (0/1 dvitaškio, 6/10 tritaškių, 3/3 baudų), atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 10 pražangų.

Milošas Teodosičius (CSKA). Vos įėjęs į aikštę serbas įvedė savo tvarką „Žalgirio“ arenoje. Jis vien per pirmąjį kėlinį pelnė 10 taškų, o iš viso per 23,5 min. surinko 20 taškų (4/7 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 3/3 baudų).

Melihas Mahmutoglu („Fenerbahce“). Turkas tapo slaptuoju ginklu per dvikovą su „Anadolu Efes“. Jis žaidė tik 16 min., bet pelnė 14 taškų (1/1 dvitaškio, 4/7 tritaškių). Svarbiausia, kad varžovai nuo jo labiausiai kentėjo ketvirtajame kėlinyje, per kurį M.Mahmutoglu įmetė 11 taškų.

Giorgos Printezis („Olympiakos“). Lemiamų metimų specialistas padarė viską, kad jo pagrindinės specializacijos nereikėtų per dvikovą su „Chimki“. Graikas pelnė 30 taškų (9/13 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 3/3 baudų) ir pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą, be to, atkovojo 9 kamuolius, išprovokavo 6 pražangas ir surinko 37 naudingumo balus. Po 10 taškų per pirmąjį ir ketvirtąjį kėlinius įmetęs G.Printezis buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Miroslavas Raduljica („Panathinaikos“). Dvi labai greitos pražangos dvikovos su „Cedevita“ pirmajame kėlinyje tik dar labiau užvedė serbų milžiną. Kelias minutes pasėdėjęs ant suolo jis pasiraitojo rankoves ir kibo į darbą: per 18 min. pelnė 21 tašką (9/11 dvitaškių, 3/3 baudų).

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). M.Kuzminskas buvo kone vienintelis šviesos spindulys Malagos ekipos žaidime. Jis jau per pirmąsias 7 min. surinko 9 taškus, o iš viso žaidė 19,5 min., pelnė 16 taškų (4/7 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 5/5 baudų) ir išprovokavo 5 pražangas.

Savaitės nusivylimas

Sergio Llullis („Real“). „Neįtikėtinas Llullis“ per dvikovą su „Laboral Kutxa“ buvo neįtikėtinas su minuso ženklu. Tiesa, jis pelnė 7 taškus, bet atakavo labai netaikliai (0/3 dvitaškių, 1/5 tritaškių, 4/4 baudų) ir avantiūriškais sprendimais suteikė pasitikėjimo savimi varžovams.

Eurolyga. „Top 16“ etapo 6-asis turas.

E grupė

Zagrebo „Cedevita“ – Atėnų „Panathinaikos“ 60:78. F.Pilepičius 16, M.Bilanas 9/ M.Raduljica 21, N.Kalathis 10, 10 rez.perd., J.Gistas 10. 5200 žiūrovų.

Stambulo „Darussafaka“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 69:66. S.Erdenas 14, M.Yagmuras ir E.Arslanas po 10/ T.Kinsey 16, V.Štimacas 11, 10 atk.kam. 4678 žiūrovai.

Malagos „Unicaja“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 64:82. M.Kuzminskas 16, E.Jacksonas 11/ M.Delaney 21, A.Randolphas 18, Ch.Singletonas ir D.Draperis po 11. 5412 žiūrovų.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Stambulo „Fenerbahce“ 73:77. C.Osmanas ir D.Šaričius po 15/ E.Udoh ir B.Bogdanovičius po 15, M.Mahmutoglu 14, B.Dixonas 12. 8685 žiūrovai.

F grupė

Bambergo „Brose“ – „Barcelona“ 74:70. J.Strėlniekas 16, D.Milleris 15, D.Theisas 11/ J.Doellmanas 19, P.Ribasas ir A.Abrinesas po 10. 6800 žiūrovų.

Madrido „Real“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 68:77. S.Rodriguezas 18, W.Hernangomezas 13/ F.Causeur 15, J.Blažičius 13, D.Bertanas 11. 11088 žiūrovai.

Pirėjo „Olympiakos“ – „Chimki“ 89:77. G.Printezis 30, V.Spanoulis ir D.Hackettas po 14, O.Hunteris 10, 10 atk.kam./ T.Rice‘as 14, J.Augustine‘as 13, S.Monia 12, A.Švedas ir Z.Dragičius po 11. 10000 žiūrovų.

Kauno „Žalgiris“ – Maskvos CSKA 59:94. P.Jankūnas 16, O.Hanlanas 8/ M.Teodosičius 20, N.De Colo 19, J.Freelandas 13. 13120 žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.