EUROLYGA 2023

K. Kemzūra įvardino 3 priežastis, kodėl pasirinko Austriją

Kęstutis Kemzūra jau planuoja kelionę į Austriją, bet jo dėliojamame maršrute nėra snieguotų viršukalnių.

K.Kemzūra įsitikinęs, kad Lietuvos rinktinė šių metų olimpinėse žaidynėse gali pasirodyti geriau nei prieš ketverius metus Londone.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
K.Kemzūra įsitikinęs, kad Lietuvos rinktinė šių metų olimpinėse žaidynėse gali pasirodyti geriau nei prieš ketverius metus Londone.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės treneris K.Kemzūra priėmė pasiūlymą treniruoti Austrijos nacionalinę komandą.<br>G.Šiupario nuotr.
Buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės treneris K.Kemzūra priėmė pasiūlymą treniruoti Austrijos nacionalinę komandą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Feb 6, 2016, 4:00 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 2:06 AM

45 metų treneriui rūpi pasikalbėti su Vienoje įsikūrusios Austrijos krepšinio federacijos vadovais ir susipažinti su šios šalies krepšininkais, su kuriais jis turės įdomių iššūkių šių metų rugsėjį.

Austrai jaučia, kad šiemet yra galimybių sušokti krepšinio valsą geriau nei įprastai per Europos krepšinio čempionato atrankos varžybas ir tam tikslui pasikvietė patyrusį lietuvį.

„K.Kemzūra atneš sveikos patirties iš vienos geriausių Europos krepšinio šalių.

Ir tai mes gausime geromis finansinėmis sąlygomis.

Negalėtume tikėtis nieko geresnio“, – Austrijos žiniasklaidai sakė šalies Krepšinio federacijos prezidentas Hubertas Schreineris.

Austrai pripažino, kad iš penkiolikos kandidatų keturi atitiko pagrindinę sąlygą – patirtis aukščiausio lygio krepšinio čempionatuose.

K.Kemzūra yra treniravęs Lietuvos ir Latvijos rinktines Europos pirmenybėse, o su mūsų šalies krepšininkais iškovojęs bronzą 2010 m. pasaulio čempionate ir dalyvavęs 2012 m. olimpinėse žaidynėse.

„Sutartis su tokiu garbingu treneriu yra puikus dalykas. Būsiu laimingas žaisdamas komandoje, kurią treniruos K.Kemzūra“, – pradžiugo Austrijos rinktinės 21 metų aukštaūgis Jakobas Poltlis – vienas ryškiausių Europos krepšinio talentų.

Jam šių metų NBA naujokų biržoje prognozuojamas 7–8 šaukimas.

Kuo jus patraukė austrų pasiūlymas? – „Lietuvos rytas“ paklausė K.Kemzūros.

– Turėjau dvejonių, nes rinktinių rungtynių tvarkaraščiai kertasi su klubų pasirengimo sezonui pradžia.

Bet Austrijos krepšinio federacijos vadovai pareiškė didelį norą. Man tai buvo svarbu.

Antra – nors Austrijos rinktinėje nėra ryškių žvaigždžių, joje yra įdomių žaidėjų.

O trečia – treniruoti bet kurią rinktinę yra garbė.

Ar turėjo įtakos tai, kad pats esate žaidęs Austrijoje – paskutinė jūsų, kaip krepšininko, stotelė buvo 2001 metais Gmundene?

– Yra likę draugų, bet tie metai – prisiminimuose.

Tiesioginių sąsajų su dabartine situacija nebuvo.

Nors pernai Lietuvos rinktinė Kėdainiuose žaidė kontrolines rungtynes (lietuviai laimėjo 86:71. – Red.), Austrijos krepšinis nėra gerai pažįstamas lietuviams. Ką jau sužinojote jūs?

– Žiūrėjau ir aš tas kontrolines rungtynes Kėdainiuose.

Austrai paliko gerą įspūdį, nors ten žaidė be kelių svarbių žaidėjų.

Vienas pagrindinių Austrijos rinktinės žaidėjų yra Rašidas Mahalbašičius (jį K.Kemzūrai yra tekę treniruoti Gdynės „Prokom“ ir Nimburko ČEZ klube. – Red.). „Nižnij Novgorod“ žaidžiantis vidurio puolėjas yra Slovėnijoje gimęs bosnis, tačiau turi austrišką pasą.

Įžaidėjas Thomas Schreineris žaidžia Ispanijos lygoje.

Jaunasis J.Poltlis – Jutos universitete. Būdamas 214 cm ūgio jis yra greitas ir judrus. Jam prognozuojamas kvietimas NBA naujokų biržos pirmajame rate.

Planuoju nukeliauti į Austriją. Vienas pirmųjų mano planų bus aplankyti žaidėjus ir pabendrauti, pažiūrėti jų rungtynes ir suplanuoti pasirengimo stovyklą.

Jūsų sutartis galioja tik šiems metams, bet automatiškai prasitęstų, jei Austrijos rinktinė patektų į Europos pirmenybes. Tačiau ten pastarąjį sykį austrai žaidė 1977 metais (tuomet Belgijoje užėmė 12 vietą. – Red.). Istorija nėra palanki jums.

– Vadinasi, turime gerą šansą tai pakeisti.

Būtų prasčiau, jei komanda kaskart iškoptų į Europos pirmenybes, o su manimi nepatektų. (Šypsosi.)

Dabar turime galimybę kurti naują istoriją.

Juo labiau kad galimybių dabar daugiau – Europos čempionate žaidžia 24 komandos, o ir atrankos grupė nėra baisi: žaisite su Vokietija, Olandija ir Danija (į finalinį turnyrą iškops grupių nugalėtojai ir 4 iš 6 antrąją vietą užėmusių).

– Manau, kad Austrijos galimybės yra geros. Jei taip nemanyčiau, nebūčiau ėmęsis šio darbo.

Bet kartu manau, kad lengva nebus.

Vokietija yra favoritė, o Olandija žaidė praėjusiame Europos čempionate, įveikė gruzinus ir atkakliai kovojo su kitomis komandomis. Tik Danijos rinktinė mažiau pažįstama.

Žinoma, norėtųsi turėti galimybę ilgiau padirbėti prieš atrankos kovas, bet ką padarysi – per trumpą laiką bandysiu sulipdyti komandą ir su ja patekti į Europos pirmenybes.

Ar tarp jūsų asistentų Austrijos rinktinėje bus ir Robertas Kuncaitis?

– Austrijos krepšinio federacija turi savų pageidavimų. Dar matysime, kaip bus.

Svarbiausios varžybos su Austrijos rinktine jūsų laukia rugsėjį. Ar priimtumėte ir klubo pasiūlymą?

– Esu atviras pasiūlymams. Žinoma, dabar turiu įsipareigojimų, tačiau būtų įmanoma suderinti.

Nėra paprasta, bet įmanoma, jei klubas geranoriškas.

Tuo metu, kai dirbsite su Austrijos rinktine, Lietuvos krepšininkai žais olimpinėse žaidynėse.

Kokios mūsų komandos galimybės pasirodyti geriau nei Londone, kai rinktinės branduolį sudarė kiti žaidėjai – Linas Kleiza, Darius Songaila, Rimantas Kaukėnas, Šarūnas Jasikevičius, Simas Jasaitis?

– Į rinktinę ateina nauja karta. Žinoma, komandoje dar liko žaidėjų, kurie rungtyniavo ir prieš ketverius metus Londone.

Jie ne tik tapo vyresni, bet ir patobulėjo, tapo brandesni žaidėjai. Prisidėjo ir kitų žaidėjų.

Didelis privalumas šiai rinktinei, kad ji pernai Europos čempionate išsikovojo teisę vykti į olimpines žaidynes ir nereikės prieš tai keliauti į atrankos turnyrą, kaip mums teko traukti į Venesuelą.

Ramiai ruoštis olimpiadai labai svarbu.

Lietuvos rinktinė dabar nuolat gerai pasirodo, tad jos galimybės sėkmingai sužaisti olimpiadoje yra geros.

Svarbu, kad visi žaidėjai būtų sveiki ir atvyktų į rinktinę.

* * *

K.Kemzūros karjera

Gimė 1970 m. balandžio 20 d. Kaune. Ūgis 191 cm. Įžaidėjas.

Žaidėjo karjera: 1993–1996 m. Kauno „Atletas“, 1996–1998 m. „Šilutė“, 1998–1999 m. Vilniaus „Lietuvos rytas“, 1999–2000 m. Panevėžio „Kalnapilis“ ir „Sema“, 2000–2001 m. Gmundeno „Swans“.

Trenerio karjera. 2001–2002 m. Stambulo „Besiktas“ (asistentas), 2002–2004 m. Vilniaus „Lietuvos rytas“ (asistentas ir treneris), 2004–2005 m. Sankt Peterburgo „Dinamo“ (asistentas), 2005–2007 m. Trevizo „Benetton“ (asistentas), 2007–2009 m. „Chimki“, 2009 m. Latvijos rinktinė, 2009–2010 m. Krasnodaro „Lokomotiv“, 2010–2012 m. Lietuvos rinktinė, 2012–2013 m. Gdynės „Prokom“, 2013–2015 m. Nimburko ČEZ.

Titulai. FIBA Europos lygos laimėtojas (2005 m.), Italijos čempionas (2006 m.), Rusijos taurės laimėtojas (2008 m.), Čekijos čempionas (2014, 2015 m.). Su Lietuvos rinktine laimėjo pasaulio čempionato bronzą (2010 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.