EUROLYGA 2023

NBA fantastika: prieš JAV – Pasaulio rinktinė

Didysis NBA šou šį savaitgalį atkeliavo į Torontą. Visų žvaigždžių rungtynės, papuoštos snaiperių, dėjimo į krepšį konkursais, sutrauks milijonų krepšinio mėgėjų dėmesį, bet reginys galėtų būti dar geresnis.

T.Parkeris.<br>AFP nuotr.
T.Parkeris.<br>AFP nuotr.
G.Dragičius.<br>AFP nuotr.
G.Dragičius.<br>AFP nuotr.
N.de Colo.<br>AFP nuotr.
N.de Colo.<br>AFP nuotr.
A.Wigginsas.<br>Usa Today Sports nuotr.
A.Wigginsas.<br>Usa Today Sports nuotr.
M.Ginobili.<br>Usa Today Sports nuotr.
M.Ginobili.<br>Usa Today Sports nuotr.
D.Gallinari.<br>AP nuotr.
D.Gallinari.<br>AP nuotr.
G.Antetokounmpo<br>AP nuotr.
G.Antetokounmpo<br>AP nuotr.
D.Nowitzki.<br>AP nuotr.
D.Nowitzki.<br>AP nuotr.
K.Porzingis.<br>Usa Today Sports nuotr.
K.Porzingis.<br>Usa Today Sports nuotr.
A.Horfordas.<br>AFP nuotr.
A.Horfordas.<br>AFP nuotr.
P.Gasolis.<br>AP nuotr.
P.Gasolis.<br>AP nuotr.
J.Valančiūnas.<br>AFP nuotr.
J.Valančiūnas.<br>AFP nuotr.
Ar tarptautinė ekipa su J.Valančiūnu mestų iššūkį JAV krepšinio rinktinei?
Ar tarptautinė ekipa su J.Valančiūnu mestų iššūkį JAV krepšinio rinktinei?
Ž.Ilgauskas yra tapęs naudingiausių naujokų rungtynių žaidėju.<br>AP nuotr.
Ž.Ilgauskas yra tapęs naudingiausių naujokų rungtynių žaidėju.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2016-02-14 17:57, atnaujinta 2017-06-08 02:41

NBA legendos, pastaruoju metu TNT televizijos komentatoriais dirbantys Charlesas Barkley, Shaquille’as O’Nealas ir Kenny Smithas turi naujų idėjų, kaip NBA Visų žvaigždžių šventei suteikti naujų spalvų.

Sh.O’Nealas siūlo į renginio programą įtraukti varžybas „1 prieš 1“, kuriose geriausi NBA krepšininkai susirungtų dėl 1 mln. dolerių prizo.

K.Smithas norėtų pasižiūrėti, kaip šoklūs žaidėjai ne iš NBA meta iššūkį dėjimo į krepšį konkurse titulą ginančiam Zachui LaVine’ui ir kitiems NBA skrajūnams.

K.Smithas neatsisakytų pamatyti ir kaip buvę snaiperių konkurso nugalėtojai rungiasi su geriausiu šių laikų metiku Stephenu Curry ir kitais.

Ch.Barkley manymu, NBA Visų žvaigždžių šventė galėtų vykti ir atvirame stadione.

Seras Charlesas pateikė dar vieną idėją: siūlo rengti JAV ir likusio pasaulio geriausių krepšininkų komandų dvikovą.

Nuo 1951-ųjų NBA Visų žvaigždžių rungtynėse Rytų konferencijos geriausių žaidėjų rinktinė varžosi su Vakarų komanda, bet NBA plečiantis į visus pasaulio kraštus galbūt atėjo metas šį formatą pakeisti?

„Mes turime pakankamai svetimšalių žaidėjų, kad dabar tokios rungtynės būtų atkaklios, – sakė Ch.Barkley. – Manau, kad tai būtų nuostabus reginys.“

Šį NBA sezoną pradėjo šimtas žaidėjų, gimusių už JAV ribų.

Talentai iš Europos ir kitų žemynų gauna svarbius vaidmenis NBA, bet naktį iš penktadienio į šeštadienį Kylančių žvaigždžių rungtynėse geriausi naujokai ir antramečiai lygos krepšininkai žaidė būtent tokiu formatu: JAV prieš pasaulį.

Pasitelkę fantaziją mes skubame Ch.Barkley į pagalbą ir siūlome tokį Pasaulio rinktinės žaidėjų dvyliktuką, kuris gali mesti iššūkį geriausiems JAV krepšininkams.

Tony Parkeris

33-ejų prancūzas nebėra toks reaktyvinis aikštėje, kaip 2003, 2004, 2007 ar 2014 metais, kai su „San Antonio Spurs“ laimėjo NBA aukso žiedus. Šį sezoną jo taškų vidurkis – 12 – yra prasčiausias nuo pat pirmojo sezono lygoje 2001–2002 m.

Tačiau „Spurs“ šį sezoną rungtyniauja labai pakiliai ir atsilieka tik nuo NBA rekordo siekiančios „Golden State Warriors“.

Čempioniškas charakteris ir patirtis T.Parkerį paverčia geidžiamu įžaidėju kiekvienoje komandoje. Ne veltui prancūzas 6 kartus jau žaidė NBA Visų žvaigždžių rungtynėse.

Goranas Dragičius

Vaikiško veido slovėnas prieš pusantrų metų buvo išrinktas į trečiąjį NBA geriausiųjų penketą ir pripažintas didžiausią pažangą padariusiu žaidėju.

Nors persikėlus iš Finikso į Majamį G.Dragičiaus rodikliai smuktelėjo (šį sezoną – 12,2 taško ir 5,3 perdavimo), niekas negali sulaikyti 29-erių gynėjo, kai jis įsibėgėja su kamuoliu per greitas atakas.

Galbūt po kelerių metų arenose ryškiau spindės 19-metis iš Kongo Mundiay („Denver Nuggets“) ar ispanas Ricky Rubio, bet dabar T.Parkeris ir G.Dragičius yra geresni įžaidėjai.

Nando de Colo

Solidžiai komandai reikia vadinamųjų „combo“ krepšininkų, galinčių rungtyniauti įžaidėju ir atakuojančiuoju gynėju. O kas gali tikti labiau nei Rusijos šalčiuose pražydęs 28 metų prancūzas?

2012–2014 m. „Spurs“ ir „Toronto Raptors“ jo niekas nepastebėjo, bet grįžęs į Europą N.de Colo atsiskleidė naujai.

Pernai Prancūzijos rinktinėje jis atrodė visa galva geresnis už T.Parkerį.

Šį sezoną Maskvos CSKA gynėjas renka po 19,1 taško ir, šaudydamas itin taikliai (59 proc. dvitaškių, 49 proc. tritaškių), yra rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas šiuo metu galingiausiai atrodančioje Eurolygos ekipoje.

Andrew Wigginsas

20-metis kanadietis prieš dvejus metus buvo pašauktas pirmasis NBA naujokų biržoje ir praėjusį sezoną pripažintas geriausiu lygos naujoku.

„Minesotta Timberwolves“ klube 203 cm ūgio žaidėjas pelno po 20,7 taško ir yra rezultatyviausias NBA tarp viso šimto svetimšalių.

Nors A.Wigginsas nėra nušlifuotas talentas (pataiko tiktai 24 proc. tritaškių), praėjusiais metais jis padėjo Kanados ekipai laimėti Amerikos pirmenybių bronzą, o ateityje turėtų užkopti į dar aukštesnes krepšinio viršukalnes.

Manu Ginobili

38-erių argentinietis praėjusią vasarą ilgai svarstė apie karjeros pabaigą, bet „Spurs“ įkalbėjo leistis į dar vieną aukso žiedų medžioklę.

Per 14-ąjį sezoną NBA M.Ginobili renka po 10 taškų ir įrodinėja, kad metai krepšinyje nėra nieko daugiau – tik skaičius.

Pasaulio rinktinė nebūtų visavertė be Argentinos krepšinio mohikano, kuris kartu su amerikiečiu Billu Bradley yra vieninteliai krepšininkai, laimėję Eurolygos, NBA ir olimpinių žaidynių čempionų titulus.

Danilo Gallinari

Rezultatyvausias NBA žaidžiantis europietis „Nuggets“ klube pelno po 19,7 taško ir lygai suteikia itališkų aistrų.

Kelio trauma buvo pristabdžiusi 27-erių italą, bet jau pernai viename NBA mačų 208 cm ūgio lengvasis puolėjas surinko 40 taškų, o kitame – 47.

Giannis Antetokounmpo

Graikų rinktinės 21 metų puolėjas, kurio tėvai yra iš Nigerijos, jau stebina ne tik skrydžiais ir kamuolio dėjimu į krepšį.

Būdamas išskirtinio lengvajam puolėjui ūgio (211 cm), šį sezoną G.Antetokounmpo renka po 15,8 taško, atkovoja po 7 kamuolius ir yra vienintelis žaidėjas, kurį „Milwaukee Bucks“ klubas atsisako išmainyti.

Dirkas Nowitzki

„Sports Illustrated“ paskelbtame geriausių visų laikų NBA žaidėjų 50-uke vienintelis europietis yra D.Nowitzki (nepagarbiai nugrūstas į 37-ąją vietą).

Vokietis – šeštas tarp rezultatyviausių visų laikų NBA krepšininkų, 13 kartų žaidęs NBA Visų žvaigždžių rungtynėse, NBA čempionas.

37-erių puolėjas vietos Pasaulio rinktinėje vertas ne už praeities nuopelnus – šį sezoną „Dallas Mavericks“ klube jis renka po 17,6 taško.

Kristapas Porzingis

Jeigu D.Nowitzki šautų į galvą mintis baigti karjerą, iškart rastume jam pamainą.

21 metų 221 cm ūgio K.Puorzingis stulbina per debiutinį sezoną NBA. „New York Knicks“ klubo latvis renka po 13,9 taško, atkovoja po 7,7 kamuolio ir blokuoja po 1,9 metimo (7 vieta NBA).

Alas Horfordas

Iš Dominikos Respublikos kilęs „Atlanta Hawks“ krepšininkas moka rašyti ispaniškai, o Pasaulio rinktinei praverstų keisdamas aukštaūgius, nes gali rungtyniauti sunkiojo ir vidurio puolėjo pozicijose.

Tris kartus NBA Visų žvaigždžių mače dalyvavęs 29-erių 208 cm ūgio krepšininkas renka po 15,3 taško ir atkovoja po 6,6 kamuolio.

Tai – stabilumo įsikūnijimas: šį sezoną sekė 22 rungtynės iš eilės, kai A.Horfordas pelnė dviženklį taškų skaičių.

Pau Gasolis

35-erių katalonas po krepšiais tebėra toks pat galingai elegantiškas, kaip jo mėgstamos Čikagos operos solistai.

Neužmiršome, kaip prieš pusmetį jis atvedė Ispanijos rinktinę į auksą, tapdamas geriausiu Europos čempionato žaidėju.

„Bulls“ ekipai P.Gasolis renka po 17 taško, atkovoja po 10,9 kamuolio ir sekmadienį Toronte vienintelis iš svetimšalių pasirodys NBA Visų žvaigždžių rungtynėse. Jose dalyvaus šeštą kartą.

Jonas Valančiūnas

23-ejų uteniškio įtraukimas į Pasaulio rinktinę kiek subjektyvus, bet mes turime ne tik patriotinių argumentų.

J.Valančiūno rodikliai (12,9 taško ir 9,4 kamuolio) žemesni negu katalono Marco Gasolio, lenko Marcino Gortato ar juodkalniečio Nikolos Vučevičiaus, bet lietuvis rungtyniauja stipresnėje komandoje, kurioje atsiskleistų dar labiau, jeigu lyderiai dažniau dalytųsi kamuoliu. Be to, „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas yra jaunesnis už minėtus „centrus“.

Nors šiemet krepšinio mišiose Toronte J.Valančiūnas bus žiūrovas, lietuvio era tiktai prasideda – jis pravers Pasaulio rinktinei, kai tik NBA ryšis tokiai kovai.

* * *

Lietuviai – tarp NBA žvaigždžių

1989 m. R.Kurtinaitis. Tritaškių konkursas

Lietuvos krepšininkams langą į NBA Žvaigždžių savaitgalį 1989 m. prakirto Rimas Kurtinaitis. Jis niekada nežaidė NBA, bet devintajame dešimtmetyje garsas apie taiklią lietuvio ranką sklido taip plačiai, kad NBA vadovai nutarė pakviesti olimpinį čempioną į Hjustone vykstantį Žvaigždžių savaitgalio tritaškių metimo konkursą.

R.Kurtinaitis Amerikos nenustebino. 20 000 tūkst. sirgalių minia, toliau nubrėžta tritaškio linija ir atsakomybė už visą likusį pasaulį paliko pėdsakų – lietuvis surinko tik 9 taškus ir užėmė paskutinę, 9-ąją, vietą.

Tačiau gėdytis nebuvo ko – jaudulys pakirsdavo net geriausius. 1990 m. NBA legendų legenda Michaelas Jordanas tritaškių konkurse pasirodė dar prasčiau ir surinko vos 5 taškus.

1996 m. A.Sabonis. Naujokų rungtynės

Iki 1993 m. per NBA Žvaigždžių savaitgalį būdavo rengiamos legendų rungtynės. Bet 1994 m. krepšinio šventės programa buvo pakeista ir į aikštę įbėgo ne NBA legendos, o geriausi lygos naujokai.

1996 m. per San Antonijuje vykusį Žvaigždžių savaitgalį žaisti naujokų rungtynėse buvo pakviestas „Portland Trail Blazers“ klubo debiutantas A.Sabonis. 31 metų vidurio puolėjas buvo vyriausias naujokų rungtynių dalyvis.

A.Sabonis žaidė tik 4 min. ir pelnė 8 taškus, o jo atstovaujami Vakarai pralaimėjo Rytams 92:94.

1998 m. Ž.Ilgauskas. Naujokų rungtynės

A.Sabonio pėdomis žengė kitas aukštaūgis iš Kauno Žydrūnas Ilgauskas (nuotr.). Jis buvo pakviestas į naujokų rungtynes per 1998 m. NBA Žvaigždžių savaitgalį Niujorke.

22 metų „Cleveland Cavaliers“ vidurio puolėjas tapo ryškiausiu šios savaitgalio dalies veikėju.

Ž.Ilgauskas per 24 min. pelnė 18 taškų, padėjo Rytams nugalėti Vakarus 85:80 ir buvo išrinktas naudingiausiu naujokų rungtynių žaidėju. Lietuvis tapo pirmuoju šį prizą gavusiu užsieniečiu.

2002 m. Š.Marčiulionis. Trijulių turnyras

2002 metais NBA Žvaigždžių savaitgalį papildė naujas konkursas – trijulių turnyras („Hoop It Up“). Jame komandas sudarė vienas krepšininkas, viena krepšininkė, vienas buvęs garsus NBA žaidėjas ir viena ne krepšinio įžymybė.

Rengėjai į pirmąjį trijulių turnyrą Filadelfijoje pakvietė ir Šarūną Marčiulionį, kuris atstovavo Tarptautinei Sakramento komandai kartu su „Sacramento Kings“ puolėju turku Hedo Turkoglu, „Sacramento Monarchs“ žaidėja portugale Ticha Penicheiro ir kanadiečiu aktoriumi Tomu Cavanaghu.

Šis ketvertas tapo „Hoop It Up“ nugalėtoju. Tarptautinė komanda pusfinalyje nugalėjo Los Andželo krepšininkus 25:13, o finale – Filadelfijos ekipą 12:9 (po pratęsimo). Š.Marčiulionis pusfinalyje pelnė net 15 taškų.

2003 m. Ž.Ilgauskas. Žvaigždžių rungtynės

Ž.Ilgauskas yra ilgiausiai NBA žaidęs ir daugiausia Šiaurės Amerikos lygoje pasiekęs lietuvis. Jis taip pat yra vienintelis Lietuvos krepšininkas, pakviestas į pagrindinį Žvaigždžių savaitgalio renginį – Rytų ir Vakarų komandų Žvaigždžių rungtynes.

„Cavaliers“ vidurio puolėjas Žvaigždžių rungtynėse debiutavo 2003 m. Atlantoje. Per starto penketų rinkimus lietuvis užėmė 3-iąją vietą tarp Rytų konferencijos vidurio puolėjų. Jis smarkiai atsiliko nuo lyderio Beno Wallace’o, tačiau gavo kvietimą į Rytų komandą kaip atsarginis.

Rytai, kuriems paskutinį kartą atstovavo M.Jordanas, pralaimėjo 145:155, o Ž.Ilgauskas žaidė tik 4 min., kartą metė į krepšį ir buvo vienintelis taškų nepelnęs krepšininkas.

2005 m. Ž.Ilgauskas. Žvaigždžių rungtynės

Per 2005 m. Žvaigždžių rungtynių starto penketų rinkimus Ž.Ilgauskas tarp Rytų vidurio puolėjų vėl užėmė trečiąją vietą, bet antrą kartą buvo pakviestas į komandą kaip atsarginis ir savo pozicijoje keitė NBA superžvaigždę Shaquille’ą O’Nealą.

Denveryje „Cavaliers“ vidurio puolėjas gavo daug daugiau progų pasižymėti nei prieš 2 metus Atlantoje. Lietuvis žaidė 17 min., pelnė 12 taškų (5/8 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius, o Rytai pasiekė pergalę 125:115.

2006 m. Š.Jasikevičius. Naujokų rungtynės

Likus porai savaičių iki 30-ojo gimtadienio geriausių NBA naujokų rungtynėse žaidė „Indiana Pacers“ gynėjas Šarūnas Jasikevičius.

Per 2006 m. Hjustone surengtą šventę jis atstovavo Pirmamečių komandai, kuri 96:106 nusileido Antramečių ekipai.

Š.Jasikevičius žaidė 13 min. ir pelnė 3 taškus.

2014 m. J.Valančiūnas. Naujokų rungtynės

„NBA Kylančių žvaigždžių iššūkis“. Taip 2014 m. buvo vadinamos naujokų rungtynės, per kurias komandoms vadovavo TNT televizijos apžvalgininkai Grantas Hillas ir Chrisas Webberis – buvusios NBA žvaigždės.

Tarp 18-os geriausių pirmą arba antrą sezoną žaidžiančių naujokų pateko Jonas Valančiūnas. Naujajame Orleane jis atstovavo G.Hillo komandai. „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas žaidė 19 min. ir pelnė 4 taškus, o jo komanda nugalėjo 142:136.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.