EUROLYGA 2023

Pasimokęs rusų milijardierius atsivėrė jausmingame laiške

Rusijos milijardierius Michailas Prochorovas prieš šešerius metus įsigijo NBA klubą – „Brooklyn Nets“ ir per šį laikotarpį daug ko išmoko. 50-metis rusas pasidalino atviru laišku, kuriame papasakojo, ko išmoko valdydamas NBA komandą.

M.Prochorovas valdo „Nets“ klubą.<br>Reuters nuotr.
M.Prochorovas valdo „Nets“ klubą.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 7:25 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:53 PM

Pirmoji pamoka. Kai kurių dalykų pinigais nenupirksi.

2012 metais klubą iš Naujojo Džersio perkėlėme į Brukliną. Čia pastatėme naują areną pačiame miesto centre, tad norėjome visą įvykį padaryti kuo įspūdingesnį. Todėl nusprendėme negailėti pinigų. Norėjome įsigyti brangiausius žaidėjus. Tikėtis greitos pergalės ir tam išleisti viską, ką turime.

Patekome į atkrintamas varžybas trejus metus iš eilės, bet nenukeliavome toli. Kaip žmogus, kuris pasirašinėjo visus čekius, galiu jums pasakyti, kad tai kainavo milžiniškus pinigus.

Pamatėme, kad negalime nusipirkti čempionų žiedų.

Antroji pamoka. Strategija nugali galimybes.

„Nets“ problema – idėjos trūkumas. Vietoj to, kad ieškotume galimybių visiems įmanomiems žaidėjų mainams, privalome turėti strategiją apie klubo tapatybę. Ar norime būti išrankūs ir aukoti sezoną, siekiant gauti lygos žvaigždę, aplink kurią lipdytume komandą?

Ar norime rinktis jaunus žaidėjus, kurie tobulėtų ir augtų kartu? Ar pasirinksime narsą, atsidavimą ir širdį vietoj statistikos? Ar mums svarbiau gynyba ar puolimas? Kokios yra komandos stiprybės, ties kuriomis susitelksime, norėdami laimėti?

Tai yra klausimai, į kuriuos būtina atsakyti prieš priimant sprendimus. Tai yra pagrindiniai klausimai mūsų naujiems vadovams.

Trečioji pamoka. Kultūra pranoksta talentą.

Priversti visus dirbti dėl vieno tikslo nėra lengva. Per šiuos metus pamačiau, kad asmeninės savybės gali labai paveikti rezultatus. Gali skirtis vizija ir nuomonė – kiekvienas turi būti išklausytas, bet kai turėsime strategiją, visi turi dirbti tam, kad ją išpildytų. Ir pamiršti visus asmeniškumus.

Tai reiškia turėti drąsos ir pasakyti: „Mums nereikia šio žaidėjo – nors jis ir talentingas, bet netinka tam, ką čia kuriame“. Pasakyti „ne“ reikia tiek pat drąsos, kaip ir pasakyti „taip“.

Ketvirtoji pamoka. Bruklinas reiškia verslą.

Ne visi gali žaisti Brukline. Tai svarbus dalykas, kurį išmokome. Aistruolių lūkesčiai yra dideli, čia – didelis spaudimas ir žiniasklaida rodo dėmesį. Mums reikia trenerių ir žaidėjų, kurie yra pakankamai kieti – turi nugalėtojų požiūrį ir yra visiškai atsidavę.

Nenorime nieko įtikinti dirbti čia. Ieškome žmonių, kurie to nori. Garbė žaisti Brukline. Taškas.

Penktoji pamoka. Pergalės ir pralaimėjimai eina vienas šalia kito.

Tris sezonus patekome į atkrintamas varžybas ir suteikėme sirgaliams gražių momentų. Man, kaip verslininkui, komanda buvo puiki investicija. Negalime ties tuo sustoti. Mūsų galutinis tikslas niekada nesikeičia – norime laimėti čempionatą.

Šeštoji pamoka. Geriausi dalykai gyvenime yra nemokami.

Nepamirškime džiaugsmo, kai palaikome komanda – laimi ši ar ne. Vilčių, kurias suteikia naujas sezonas, draugystės ir nauji kolegos NBA. Kas galėtų pamiršti ėjimą Maskvos gatve, kai sutinki žmogų, vilkintį „Nets“ marškinėlius? Tokie patyrime verčia tęsti tai, kas pradėta. Tai tik žaidimas, bet kartu ir daug daugiau.

Septintoji pamoka. Sveikas, svetimšali.

Jeigu būčiau bjojęs, kad būsiu „svetimšalis svetimoje saloje', tai šie šeši metai parodė, kad visiems rūpi tik tavo atsidavimas, o ne pasas, akcentas ar namų adresas.

Aštuntoji pamoka. Klysti – žmogiška.

Pripažinti klaidas yra gerai tol, kol nepripažįsti pralaimėjimo. „Nets“ šiuo metu turi pakreipti savo jėgas analizei ir planavimui. Mūsų aistruoliams Brukline ir visur kitur reikia komandos, kuri būti verta jų laiko ir ištikimybės, ir mes jiems suteiksime tokią. Pamokos išmoktos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.