EUROLYGA 2023

Naujasis Donato Motiejūno treneris prakalbo apie lietuvio ateitį

Donatas Motiejūnas paskutinę akimirką sužinojo, kad turės kraustytis. Ketvirtadienį „Houston Rockets“ klubas iškeitė po nugaros traumos sveikstantį 25 metų 213 cm ūgio lietuvį. Nuo šiol D.Motiejūnas rungtyniaus „Detroit Pistons“ klube, kuris jau laukia krepšininko ir yra pasirengęs mesti didžiulę medikų kuopą, kad ši ištirtų vidurio puolėjo sveikatą.

„Pistons“ treneris tikisi, kad D.Motiejūnas komandai leis žaisti universaliau.<br>lrytas.lt montažas
„Pistons“ treneris tikisi, kad D.Motiejūnas komandai leis žaisti universaliau.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2016, 7:55 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 1:44 PM

„Rockets“ į Detroitą su D.Motiejūnu išsiuntė ir Marcusą Thorntoną, o gavo Joelį Anthony. „Rockets“ taip pat gavo 2016 metų NBA naujokų biržos pirmojo rato šaukimą.

„Pistons“ gerbėjai ir krepšinio specialistai iškart ėmė pirštu baksnoti į D.Motiejūno istoriją, primindami, kad praėjusį sezoną jis patyrė rimtą nugaros traumą, kuri iki šiol lietuviui neleidžia žaisti visu šimtu procentų.

Bet „Pistons“ treneris Stanas van Gundy sprendimo įtraukti D.Motiejūną į komandą kritikams turėjo atsakymą: „Tai – pamatuota rizika.“

Pateikiame NBA.com interviu su S.van Gundy apie D.Motiejūną ir mainus.

– Ką manote apie D.Motiejūno ir M.Thorntono prisijungimą bei tai, kad turėjote išsiųsti J.Anthony?

– Mums buvo labai sunku paleisti ir pasakyti „sudie“ Joeliui. Labiau nei sirgaliai galėtų galvoti apie žaidėją, kuris daug nežaidė. Turėjau garbės treniruoti daug puikių žmonių, puikaus charakterio vyrukų ir nemanau, kad kada nors yra tekę dirbti su didesniu profesionalu už J.Anthony.

Tai tokio tipo krepšininkas, kurio nori savo komandoje, todėl buvo sunku jo atsisakyti.

Tačiau mes turėjome progą gauti kitą aukšto lygio jauno žaidėją – aukštą ir visapusišką D.Motiejūną. Gavome aukštaūgį, kuris taškus iš po krepšio gali pelnyti abejomis rankomis, moka mesti tritaškius, tikrai gali atlikti perdavimus. Jo gynyba – aukščiau vidutinės, jis yra komandinis gynėjas. Turime dar vieną vyruką, kuris pridės gabumų ir universalumo.

Proga buvo pernelyg gera, kad ją praleistume.

M.Thorntonas gali pakilti nuo suolo ir pelnyti taškus. Jis padės užpildyti spragą, atsiradusią po to, kai šiemet praradome Jodie Meeksą.

– D.Motiejūnas praėjusį sezoną patyrė sunkią nugaros traumą, o šį dėl nugaros skausmų žaidė vos 14 rungtynių. Kiek tai verčia nerimauti?

– Veikiausiai jis yra sveikas ir pasirengęs žaisti, kad ir dabar. Žinoma, visuomet nerimauji dėl nugaros. Kai jis atvyks į Detroitą, mes jį labai nuodugniai ištirsime. Tačiau D.Motiejūno įsigijimas – apskaičiuota rizika.

Galbūt šiek tiek didesnė rizika nei keleto kitų pasiūlymų, kuriuos turėjome, tačiau atlygis – labai didelis. Tai vaikinas, kuris pernai vidutiniškai rinko po 12 taškų, atkovojo po 6 kamuolius, tritaškius mėtė 37 proc. taiklumu ir iš žaidimo – didesniu nei 50 proc. taiklumu.

Ir visa tai – komandoje, kuri pateko į Vakarų konferencijos finalus (D.Motiejūnas nežaidė, – Red.). Tai labai talentingas aukštaūgis, kuris pernai du trečdalius savo minučių žaidė su Dwightu Howardu.

Tai reiškia, kad jis gali žaisti su Andre Drummondu, bet kartu gali žaisti ir kaip atsarginis vidurio puolėjas. Dabar mes turime tai, apie ką jau šiemet kalbėjome ir ką turi kai kurios kitos komandos. Tai – gebėjimas ir su „centru“ išplėsti aikštę, o ne tik su ketvirtuoju numeriu.

Manau, kad kai įdėsime Donatą į grupę, turėsime galimybę kovoti prieš bet kokią sudėtį, kokią kas nors prieš mus gali panaudoti.

Galime žaisti žemu penketu ir turėti Marcusą Morrisą ir Tobiasą Harrisą. Galime eiti su aukštais, turėdami Donatą. Manome, kad esame gerai pasirengę žygiuoti į priekį.

Be to, Donatui – 25 metai. Kai pažiūri į mūsų komandos branduolį supranti, kad į savo planus įtraukėme talentą ir gabumus.

– Kiek ilgai domitės D.Motiejūnu? Apie jį buvo kalbų dar praėjusių metų birželį.

– Šis krepšininkas mūsų sąraše labai aukštai buvo ilgą laiką. Kai mūsų skautai susėdo ir atliko savo darbą, rezultatą pamatėme paskutinę mainų dieną. Jis ir Tobiasas buvo sąraše buvo labai ilgą laiką.

Tiesiog nutiko taip, kad su T.Harrisu šią vasarą nepasisekė. Nenorėjome jo vilioti dėl to, kad jis buvo apribotas laisvasis agentas. Donatas tuomet dar buvo traumuotas.

Šiuos krepšininkus mūsų skautai mėgo ilgą laiką. Jų sąraše žaidėjų pavardės buvo aukštai. Kalbame ne tik apie jų talentą ir įgūdžius. Tai – puikaus charakterio krepšininkai, kurie mėgsta varžytis.

– D.Motiejūnas liepą taps apribotu laisvuoju agentu. Ką manote apie šią situaciją?

– Gavome krepšininką iš komandos, kuri nėra tikra, ar galės tinkamai paskirstyti resursus, kad jam mokėtų. Mes šią situaciją svarstėme ilgai. Žinoma, tai apskaičiuota rizika. Nemanau, kad kas nors NBA tiksliai įsivaizduoja, kaip šią vasarą atrodys rinka. Matuoti taip, kaip tik gali.

Mes pažiūrėjome į savo situaciją ir visus pasirinkimus. Mes jaučiame, kad turėsime labai gerus šansus pasirašyti sutartį su juo.

Faktas, kad jis – apribotas reiškia, jog žaidėjas negalės išeiti, nebent mes leisime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.