EUROLYGA 2023

Vilniaus ir Kauno krepšininkų kova – neišvengiama?

Jeigu nebus staigmenų, Karaliaus Mindaugo taurės finale turėtų susikauti „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Spėjant, kas laimės taurę, anksčiau turnyre triumfavusių krepšinio žmonių nuomonės išsiskyrė.

Sirgaliai laukia „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvikovos.<br>M.Kulbio nuotr.
Sirgaliai laukia „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvikovos.<br>M.Kulbio nuotr.
Krepšinio ekspertai įsitikinę, kad finale dėl naujosios Karaliaus Mindaugo taurės kovos „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Krepšinio ekspertai įsitikinę, kad finale dėl naujosios Karaliaus Mindaugo taurės kovos „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
LKL nuotr.
LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2016-02-19 07:10, atnaujinta 2017-06-07 13:51

Aštuonios stipriausios Lietuvos krepšinio komandos šiandien Vilniuje pradeda kovą dėl auksu padengto 15,6 kg svorio trofėjaus ir solidžių premijų.

Ketvirtfinalio mačai penktadienį bus žaidžiami „Lietuvos ryto“ arenoje, o kitas dvi dienas krepšinio šventė vyks „Siemens“ arenos aikštėje – ten šeštadienį vyks pusfinalio rungtynės ir dėjimo į krepšį konkursas, o sekmadienį – finalai ir tritaškių konkursas.

Kaip klostysis naujasis turnyras, kuris sujungė LKF taurę ir LKL Žvaigždžių dieną?

Nubraižyti galimą komandų kelią „Lietuvos rytas“ paprašė trijų anksčiau LKF taurę savo rankose jau laikiusių žmonių – krepšininko Stepono Babrausko, trenerio Rimanto Grigo ir buvusio krepšininko Eurelijaus Žukausko.

Ketvirtfinalis – be intrigos?

Pirmosiose ketvirtfinalio rungtynėse penktadienį vidurdienį kovos Prienų-Birštono „Vytautas“ ir Utenos „Juventus“.

Nors LKL rikiuotėje šios komandos ir po dviejų ratų, kai buvo sudarytos taurės turnyro poros, ir šiuo metu žengia greta, Prienų klubas laimėjo visas tris tarpusavio dvikovas šalies čempionate.

Visi trys pašnekovai spėja, kad dviejų patyrusių trenerių akistatoje Virginijus Šeškus švęs pergalę prieš Antaną Sireiką.

„Prienų klubas jau yra laimėjęs taurę, – 2013 ir 2014 metus priminė buvęs „Žalgirio“ treneris R.Grigas, su Kauno komanda laimėjęs šalies taurę 2007 ir 2008 metais. – „Vytauto“ ekipa neblogai suburta ir šį sezoną.

Be to, po traumos jau visa jėga žaidžia Šarūnas Vasiliauskas.“

O kitoje ketvirtfinalio poroje Kauno „Žalgiris“ sutiks Kėdainių „Nevėžį“.

Nors Kėdainių krepšininkai netikėtai įveikė kauniečius LKL rungtynėse lapkričio pabaigoje, niekam abejonių nekyla, jog šįkart pergalę pasiims čempionato lyderiai.

Trečiojoje ketvirtfinalio kovoje Klaipėdos „Neptūnas“ yra favoritas nugalėti „Šiaulius“.

„Tai būtų įdomi dvikova, bet, žinant, kaip šiauliečiams trūksta traumuotų žaidėjų, jiems gali nepakakti jėgų“, – svarstė Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ lyderis S.Babrauskas, laimėjęs LKF taurę 2009 ir 2010 metais atstovaudamas „Lietuvos rytui“.

Paskutinė ketvirtfinalio pora – „Lietuvos rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“. Nors sausio pradžioje Panevėžio krepšininkai namuose įveikė vilniečius, šįkart staigmenos nelaukiama.

„Panevėžiečiai tapo šio sezono atradimu, kai atėjo treneris Kazys Maksvytis.

Bet vargu ar „Lietkabelis“ nustebins „Lietuvos rytą“ Vilniuje“, – sakė E.Žukauskas, padėjęs „Žalgiriui“ laimėti taurę 2008 m.

Pusfinalio favoritai aiškūs

Jei ketvirtfinalyje nebūtų staigmenų, šeštadienį pusfinalyje „Vytautas“ žaistų su „Žalgiriu“, o „Lietuvos rytas“ – su „Neptūnu“.

Trys krepšinio specialistai sutartinai mano, kad į finalą nužengs Kauno ir Vilniaus klubai.

„Jei kas šiame turnyre ir galėtų pateikti didžiausią staigmeną, tai tokia komanda laikyčiau „Neptūną“. Jis šį sezoną atkakliai kovojo su „Lietuvos rytu“.

Be to, klaipėdiečiai turi patyrusių ir aukšto lygio žaidėjų. Bet vis tiek manau, kad laimės „Lietuvos rytas“, – sakė S.Babrauskas.

„Vis dėlto „Lietuvos rytui“ šis turnyras – žūtbūtinis.

Vilniečiai turi pasiekti finalą“, – pritarė ir E.Žukauskas.

„Norint, kad finalas nebūtų blankus, kad būtų daug žiūrovų ir didelė šventė, būtų gerai, jog finale žaistų „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Žmonės visada labiausiai laukia šių komandų dvikovos“, – pažymėjo R.Grigas.

Stabiliausias – P.Jankūnas

Sekmadienis „Siemens“ arenoje prasidės maču dėl trečiosios vietos.

Jei spėjimų žaidimas susiklostytų pagal aptartą scenarijų, daugiausia galimybių laimėti mažąjį finalą turėtų „Neptūnas“.

„Trečiąją vietą užims „Neptūnas“, – prognozavo S.Babrauskas. – Klaipėdos komanda geriau pasirengusi taktiškai negu prieniškiai, kurie žaidžia rizikingą krepšinį.“

Asmeninis žaidėjų pasirodymas gali daug lemti šiame trijų dienų turnyre.

Spėdami naudingiausią turnyro krepšininką visi trys pašnekovai pirmiausia minėjo „Žalgirio“ kapitono Pauliaus Jankūno pavardę.

„Paulius žaidžia stabiliai, jo žaidimo kreivė visada tolygi. Jis yra ištempęs daug svarbių pergalių, – pabrėžė E.Žukauskas. – Su juo galėčiau eiti į žvalgybą.“

„P.Jankūnas yra stabiliausias. Jis – kertinis „Žalgirio“ žaidėjas, – pažymėjo ir S.Babrauskas. – „Lietuvos ryte“ daugiausia galimybių būti geriausiam turi Antanas Kavaliauskas, „Neptūne“ – Danielis Ewingas, „Vytaute“ – Laimonas Kisielius.“

Už „Žalgirį“ – du prieš vieną

Trijų buvusių taurės turnyrų čempionų nuomonės išsiskyrė tik dėl finalo, kuriame jie įsivaizduoja „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ kovą.

„Kauno klubas žaidžia stabiliau, – „Žalgirio“ pergalę turnyre numatė R.Grigas. – Praėjusį mėnesį Vilniuje pralaimėtame mače kauniečiai nebuvo pasiruošę po kelionės Eurolygoje, neatsiskleidė „Žalgirio“ gynėjai, o Ianui Vougioukui iškilo bėdų žaidžiant prieš Adamą Lapetą.

Tačiau „Žalgiris“ turi surinkęs geresnę sudėtį. Jauni Kauno klubo žaidėjai, tokie kaip Edgaras Ulanovas, gauna vertingų Eurolygos pamokų, o „Lietuvos rytui“ trūksta tokio žaidėjo kaip P.Jankūnas, nors vilniečiai galbūt ir bandys prieš jį statyti A.Kavaliauską.“

R.Grigui antrino E.Žukauskas, per karjerą vilkėjęs ir „Žalgirio“, ir „Lietuvos ryto“ komandos aprangą.

„Psichologiškai „Žalgiris“ atrodo stipresnis. Gal vilniečiams kiek sunkiau, nes treneris Tomas Pačėsas juos labai spaudžia“, – sakė aukštaūgis.

O S.Babrauskas mano, kad sekmadienio vakarą taurę aukštyn kels „Lietuvos ryto“ krepšininkai.

„Manau, „Lietuvos rytas“ bus geriausiai pasirengęs fiziškai, nes turėjo daug laiko pasirengti, – argumentavo S.Babrauskas. – T.Pačėsas ruošė komandą šiam turnyrui, o žaidėjai taip pat turėjo laiko priprasti prie naujojo trenerio.

Manau, „Lietuvos rytas“ turi galimybių pakartoti tokį pat mačą, kai sausį laimėjo prieš „Žalgirį“. Galbūt pastaruoju metu „Žalgiris“ atrodė geriau, bet norėčiau, kad laimėtų vilniečiai, – tada antroji sezono dalis visiems būtų įdomesnė.“

Lietuvos taurės finalai

2007 m. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 84:65; 3. Kėdainių „Nevėžis“, 4. „Šiauliai“

2008 m. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 83:72; 3. „Šiauliai“, 4. Klaipėdos „Neptūnas“.

2009 m. „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 84:82; 3. „Šiauliai“, 4. Kauno „Aisčiai“.

2010 m. „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 77:65; 3. „Šiauliai“, 4. „Nevėžis“.

2011 m. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 81:69; 3. Prienų „Rūdupis“ , 4. „Neptūnas“.

2012 m. „Žalgiris“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“ 99:62; 3. „Kėdainiai“, 4. „Rūdupis“.

2013 m. „Prienai“ – „Pieno žvaigždės“ 75:77 ir 81:60; 3. „Nevėžis“ ir „Šiauliai“.

2014 m. „Prienai“ – „Lietuvos rytas“ 92:91; 3. „Žalgiris“, 4. „Neptūnas“.

2015 m. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 82:76; 3. „Šiauliai“, 4. Utenos „Juventus“.

Mindaugo taurės turnyro dalyviai iš arti

Kauno „Žalgiris“

LKL. Užima 1-ąją vietą (23 ir 2). Lyderiai: B.Motumas – 11 tšk., P.Jankūnas – 10,8 tšk., I.Vougioukas – 10,6 tšk., E.Ulanovas – 9,8 tšk.

Kiti turnyrai. Eurolygos pirmojo etapo grupėje užėmė 4-ąją vietą (5 ir 5), „Top 16“ etapo grupėje užima 8-ąją vietą (1 ir 6). Visuose turnyruose laimėjo 29 iš 42 rungtynių.

Praeitis. Lietuvos taurę laimėjo 6 kartus (1993, 2007, 2008, 2011, 2012 ir 2015 m.).

Vilniaus „Lietuvos rytas“

LKL. Užima 2-ąją vietą (20 ir 5). Lyderiai: A.Kavaliauskas – 11,6 tšk., 5 atk. kam., A.Gudaitis – 10,1 tšk., 5,5 atk. kam., G.Orelikas – 9,9 tšk., A.Juškevičius – 9,2 tšk., 3,4 rez. perd.

Kiti turnyrai. Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 6-ąją vietą (2 ir 8). Visuose turnyruose laimėjo 22 iš 35 rungtynių.

Praeitis. Lietuvos taurę laimėjo 2009 ir 2010 m. Pernai žaidė finale.

Klaipėdos „Neptūnas“

LKL. Užima 3-iąją vietą (13 ir 12). Lyderiai: D.Ewingas – 12,5 tšk. (10 v.), 3,8 rez. perd., J.Grantas – 10,8 tšk., 6,3 atk. kam. (5 v.), M.Mažeika – 10 tšk., D.Zavackas – 9,6 tšk.

Kiti turnyrai. Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 2-ąją vietą (6 ir 4), „Last 32“ etapo grupėje – 4-ąją vietą (2 ir 4). Visuose turnyruose laimėjo 21 iš 41 rungtynių.

Praeitis. Geriausias rezultatas Lietuvos taurės turnyre – finalas (1979 ir 1983 m.). Pernai iškrito ketvirtfinalyje.

Prienų-Birštono „Vytautas“

LKL. Užima 4-ąją vietą (13 ir 12). Lyderiai: Š.Vasiliauskas – 13,9 tšk. (3 v.), 4,2 rez. perd. (4 v.), V.Šulskis – 13,8 tšk. (4 v.), 6,4 atk. kam. (4 v.), 1,7 per. kam. (1 v.), L.Kisielius – 13,8 tšk. (5 v.), 3,9 rez. perd. (5 v.), 4,6 išpr. praž. (3 v.), V.Dilys – 13 tšk. (8 v.).

Kiti turnyrai. Baltijos lygos grupėje užėmė 1-ąją vietą (11 ir 1) ir laimėjo pirmąsias aštuntfinalio rungtynes. Visuose turnyruose laimėjo 25 iš 38 rungtynių.

Praeitis. Lietuvos taurę laimėjo 2013 ir 2014 m. Pernai nepateko į finalo aštuonetą.

Utenos „Juventus“

LKL. Užima 5-ąją vietą (12 ir 13). Lyderiai: S.Butterfieldas – 13,5 tšk. (6 v.), 5,5 atk. kam., E.Želionis – 12,5 tšk., E.Dimša – 11,1 tšk., 5,3 atk. kam., R.Alijevas – 9,7 tšk., 6,4 rez. perd. (1 v.), 1,4 per. kam. (3 v.).

Kiti turnyrai. „FIBA Europe“ taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 3-iąją vietą (3 ir 3), antrojo etapo grupėje – 1-ąją vietą (4 ir 2). Visuose turnyruose laimėjo 19 iš 37 rungtynių.

Praeitis. Geriausias rezultatas Lietuvos taurės turnyre – 4-oji vieta (2015 m.).

Panevėžio „Lietkabelis“

LKL. Užima 6-ąją vietą (11 ir 14). Lyderiai: V.Vasylius – 11,3 tšk., S.Buterlevičius – 10,1 tšk., A.Labuckas – 9,4 tšk., J.Love’as – 8,6 tšk.

Kiti turnyrai. Baltijos lygos grupėje užėmė 1-ąją vietą (10 ir 2). Visuose turnyruose laimėjo 21 iš 37 rungtynių.

Praeitis. Geriausias rezultatas Lietuvos taurės turnyre – finalas (1968, 1985 ir 1986 m.). Pernai iškrito ketvirtfinalyje.

„Šiauliai“

LKL. Užima 7-ąją vietą (10 ir 15). Lyderiai: D.Dudzinski – 12 tšk., A.Marei – 11,5 tšk., 7,3 atk. kam. (1 v.), A.Jomantas – 11 tšk., 5,6 atk. kam., 1,5 per. kam. (2 v.), 4,8 išpr. praž. (1 t.), P.Dambrauskas – 10,9 tšk.

Kiti turnyrai. „FIBA Europe“ taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 3-iąją vietą (3 ir 3). Baltijos lygoje laimėjo pirmąsias aštuntfinalio rungtynes. Visuose turnyruose laimėjo 14 iš 32 rungtynių.

Praeitis. Lietuvos taurę laimėjo 1996 m. Pernai užėmė 3-iąją vietą.

Kėdainių „Nevėžis“

LKL. Užima 9-ąją vietą (8 ir 17). Lyderiai: D.Gvezdauskas – 13,5 tšk. (7 v.), M.Kupšas – 12,7 tšk. (9 v.), 6,1 atk. kam., 4,8 išpr. praž. (2 vt.), T.Kingas – 9,2 tšk., 6,2 atk. kam., V.Volkus – 7,2 tšk.

Kiti turnyrai. Baltijos lygos grupėje užėmė 5-ąją vietą (4 ir 8) ir pralaimėjo pirmąsias aštuntfinalio rungtynes. Visuose turnyruose laimėjo 12 iš 38 rungtynių.

Praeitis. Geriausias rezultatas Lietuvos taurės turnyre – 3-ioji vieta (2007, 2012 ir 2013 m.). Pernai nepateko į finalo aštuonetą.

Premijų fonde – 100 tūkst. eurų

Karaliaus Mindaugo taurės turnyro nugalėtojai gaus 40 tūkst. eurų čekį.

Antrąją vietą užėmusiai komandai atiteks 25 tūkst. eurų, trečiąją – 15 tūkst., ketvirtąją – 10 tūkst. eurų.

Ketvirtfinalyje pralaimėjusios komandos gaus po 2,5 tūkst. eurų.

Iš viso prizų fonde yra 100 tūkst. eurų. Turnyro rengėjų teigimu, renginio biudžetas – per 200 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.