EUROLYGA 2023

Devyni užraktai: kas ji – paslaptimi apgaubta D.Motiejūno trauma

Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjas 25-erių 213 cm ūgio Donatas Motiejūnas jau beveik metus neprapuola iš šalies žiniasklaidos akiračio – ir ne dėl savo gero pasirodymo NBA ar liaupsių iš „Houston Rockets“ pusės. Lietuvis, greičiausiai, labiau norėtų būti linksniuojamas laikraščių antraštėse kaip taškus lygoje pelnantis krepšininkas, bet dabar kol kas pristatomas ligoniu. Nuo gegužės mėnesio šalies krepšinio sirgalius žinomas šalies žaidėjas nuotoliniu būdu „maitina“ tik informacija apie savo nugaros problemas, kurios, kaip aiškėja, yra už devynių užraktų.

D.Motiejūnas Lietuvos rinktinei atstovavo pastarąjį kartą 2014-siais. Po to sekė problemos su nugara.<br>G.Šiupario nuotr.
D.Motiejūnas Lietuvos rinktinei atstovavo pastarąjį kartą 2014-siais. Po to sekė problemos su nugara.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-23 12:24, atnaujinta 2017-06-06 22:26

„Nieko negaliu pasakyti, nes neturiu net menkiausios informacijos apie Donato traumą ir jos esmę. O juolab – gydymą. Kalbėti be reikalo – nenoriu. Reikia ieškoti, kas bent matė rentgeno nuotraukas po operacijos ar elementarius ligos išrašus“, – kalbėdamas apie D.Motiejūno nugaros traumą, operacija ir reabilitaciją kalbėjo Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas.

Iš Kauno kilęs D.Motiejūnas po nugaros išvaržos operacijos JAV, kurią atliko daktaras Robertas Watkinsas, prieš tai sėkmingai į aikštę grąžinęs Dwightą Howardą ir kitas NBA bei NFL žvaigždes, buvo trumpam sugrįžęs į Lietuvą. Neoficialiai kalbama, kad krepšininkas ne tik dalyvavo keliuose renginiuose liepą, bet konsultavosi su specialistais dėl situacijos su nugara.

Tačiau garsieji šalies medikai, dirbantys su krepšininkais ir jų traumomis, nepatvirtino fakto, kad buvo susitikę su D.Motiejūnu. Ir net telefonu nekalbėjo. Žinomo krepšininko draugai taip pat atsiribojo nuo „medicininių reikalų“, patikinę, kad su Donatu tąkart kalbėjosi tik ne apie sopulius.

„Lietuvos krepšinio federacija oficialiai bendrauja su Donatu, kalbasi apie esamą situaciją, tačiau nieko tokio, ką būtų galima pasakyti apie D.Motiejūno traumą ir padarinius, negalėčiau pateikti. Supraskite, tai yra konfidencialūs reikalai – be to, yra nemažai teisinių niuansų, kurie gali pakenkti Donatui, jo karjerai. Todėl viską, ką galiu pasakyti – federacija palaiko ryšius su žaidėju“, – kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos viešųjų ryšių ir rinkodaros direktorius Linas Kunigėlis.

Medikų išvados nepalankios

Pirmadienį D.Motiejūnas ir vėl sukėlė nemenką šaršalą krepšinio pasaulyje – ketvirtadienį paskelbus apie mainus tarp „Rockets“ ir „Detroit Pistons“, kuriuose ir dalyvavo lietuvis, vakar „Pistons“ pranešė, kad atsisako planų matyti savo ekipoje D-Mo pravardžiuojamą žaidėją.

Motyvas? Viešai pareikšta, jog aukštaūgis neperėjo medicininės patikros, kurios metu buvo nuodugniai ištirta lietuvio nugaros būklė. Lietuvį tikrino Niujorko medicinos reabilitacijos centro medikai, o išvadas perdavė Detroito ekipai.

Praėjusiais metais gegužę D.Motiejūnui atlikta stuburo išvaržos operacija, po kurios mūsų krepšininkas, kaip aiškėja, kol kas dar neatsigavo.

Apie lietuvio situaciją su sveikata pirmasis prakalbo „Pistons“ generalinis direktorius Jeffas Boweris, kuris įvykius apvilko į miglotą kalbą ir draudimų rėmus: „Mes turime konfidencialią informaciją, susijusią su medicina ir su žaidėjo sveikata. Pagal turimas nuostatas, mes tik konstatuojame, kad mainai negalimi, tačiau atsisakome nuo bet kokių komentarų, kodėl taip atsitiko“.

Tad taip ir liko neatsakyta, kodėl neįtiko „Pistons“ klubui 25-erių Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Gandai

D.Motiejūnas operaciją praėjusiais metais vietoj kitų medicininių gydymo metodų pasirinko pats, pasitaręs su ekipos daktarais ir klubo vadovais.

„Kai tai atsitiko, supratau, kad tai nėra paprasta trauma. Medikai man pasakė, kad reikia operuoti iškart, norint pilnai atsigauti, o jei neoperuosiu ir lauksiu, tai galiu ir niekada neatsigauti. Tai būtų karjeros pabaiga“, – prieš operaciją gegužę LNK žinioms sakė D.Motiejūnas.

Tačiau lrytas.lt žiniomis, apie traumą sužinoję mūsų šalies reabilitologai ir traumotologai pokalbiuose buvo tos nuomonės, kad D.Motiejūnas privalėjo palūkėti su chirurgų skalpeliu ir galėjo eiti taip pat efektyviu, bet lėtesniu gydymo keliu, atmetant skubią intervencinės medicinos galimybę.

Apie tai neva buvo pasakyta žaidėjui, bet tai nepakeitė jo nuostatos.

„Negirdėjau tokios nuomonės ir gandų, nes, kartoju, neturiu jokių žinių apie krepšininko traumos pobūdį. Tačiau esu ne kartą susidūręs su situacijomis, kada sportininkai skubėjo ir be didesnio reikalingumo darė operacijas. Nors galėjo apseiti be chirurgų. Tačiau tai kiekvieno atleto pasirinkimas“, – aiškino D.Barkauskas.

Reabilitacija – per ilga

Vienas garsių Lietuvos gydytojų traumatologas, sporto medikas ir daugelio nacionalinių rinktinių gydytojas Tomas Vorobjovas tikino, kad D.Motiejūno reabilitacijos laikas tikrai užtruko.

„Aš kalbu tik iš patirties, nes negaliu šnekėti apie Donatą, nes jo negydžiau. Tokios išvaržų traumos po operacijų gyja sunkiai, tačiau reabilitacija vyksta apie 3-4 mėnesius. Dabar žaidėjas jau bando stotis ant kojų daugiau nei dešimt mėnesių. Nėra gera situacija. Kitą vertus, savo praktikoje turiu ne vieną krepšininką, kuris traumos padarinius jautė ir po 1,5 metų. Tačiau jie po dešimties mėnesių tikrai žaidė“, – aiškino T.Vorobjovas.

Gydytojo teigimu, po operacijos D.Motiejūnas privalėjo stiprinti ne tik nugaros raumenis.

„Tam, kad krepšininkas atsigautų, jam reikėjo labai sustiprinti taip vadinamą raumeninį korsetą – nugaros, pilvo ir sėdmenų raumenis. Tik tuomet atsistatytų po operacijos pažeista vieta, atsirastų raumenų elastingumas. Tačiau kelis kartus girdėjau apie atsinaujinusius skausmus – mano galva, skausmo židinys gali būti ne tik susidaręs operacinis randas. Tai gali būti aibė dalykų – ir slankstelių judėjimas ir problemos su tų pačių raumenų judėjimu. Spėlioti galima kiek nori, tačiau vieną galima pasakyti – po operacijos, jei būtų viskas gerai, krepšininkas privalėjo atsigauti tikrai ankščiau“, – aiškino gydytojas traumatologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.