EUROLYGA 2023

„Juventus“ kelyje – skolų smaugiama legendinė „Cibona“

Vos prieš keletą metų Zagrebo „Cibona“ kovojo Eurolygoje ir žaisdavo didžiausiose žemyno arenose. Tačiau laikai greitai pasikeitė – dėl negrabios vadybos skolų maišą susikrovusi „Cibona“ pastaraisiais sezonais varžosi ne su Madrido „Real“ ar Atėnų „Panathinaikos“.

A.Sireikos laukia kroatų iššūkis.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Sireikos laukia kroatų iššūkis.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Feb 24, 2016, 3:25 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 5:57 PM

Dabar vienas garsiausių Europos klubų keliauja po nedidelius Europos miestelius ir susitinka su nepalyginamai kuklesniais varžovais.

Prieš kelias savaites „Cibona“ apsilankė Pasvalyje ir žaidė su „Pieno Žvaigždėmis“, o trečiadienį legendinis Kroatijos klubas Utenoje pradės „FIBA Europe“ taurės aštuntfinalio seriją su „Juventus“ komanda.

Garsaus klubo agonija

Po du kartus laimėta Europos čempionų taurė ir Europos taurių laimėtojų taurė, sykį iškovota R.Koračo taurė, trys pergalės Jugoslavijos pirmenybėse, 18 aukso medalių komplektų Kroatijos čempionate, Adrijos lygos čempiono titulas. Tai – net nepilnas „Cibona“ pergalių sąrašas.

Visas didžiąsias europines pergales „Cibona“ iškovojo dar XX amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose, o ryškiausiai švytėjo neprilygstamo Draženo Petrovičiaus laikais. Tačiau Kroatijos pirmenybėse išversti šią Zagrebo komandą iš sosto varžovams buvo nelengva dar ir šio dešimtmečio pradžioje.

Vis dėlto šiame amžiuje „Cibona“ kartu su titulais kaupė ir kitą bagažą – milžiniškų skolų. Kalbos apie didelius finansinius trūkumus pradėjo sklisti dar prieš keliolika metų, bet Zagrebo klubas ir toliau gyveno ne pagal išgales, o jo vadovai atmesdavo visus gelbėjimo planus.

Kroatijos žiniasklaida vienu metu netgi rašė, jog „Cibona“ skolos perkopė 100 mln. kunų (13,1 mln. eurų dabartiniu kursu). Nežinia, ar šie skaičiai teisingi, bet patys klubo vadovai 2010 metais pripažino, kad „Cibona“ skolinga 48 mln. kunų (6,3 mln. eurų).

Pavyko sumažinti skolas

Zagrebo klubui vis giliau grimztant į skolų liūną, kelis kartus keitėsi jo vadovybė. Tačiau naujiems žmonėms, tarp kurių vyravo „Cibona“ veteranai, labiausiai bijoję, kad klubas nepatektų į privačias rankas, geriausiu atveju pavykdavo pasiekti, jog skolos nedidėtų. Šviesą tunelio gale „Cibona“ išvydo tik prieš porą metų, kai klubo prezidentu tapo ir savo komandą atsivedė D.Petrovičiaus vyresnysis brolis Aleksandaras Petrovičius.

Atrodo, dabartiniai vadovai sugebėjo rasti išeitį. Prieš kelias savaites Kroatijos žiniasklaida pranešė, kad „Cibona“ vadovybei pavyko susitarti su 217 kreditorių dėl finansinių pretenzijų sumažinimo arba visiško atsisakymo, todėl klubo skolos sumažėjo nuo 40,5 mln. kunų (5,3 mln. eurų) iki 17 mln. kunų (2,23 mln. eurų). „Cibona“ įsipareigojo šią skolą sumokėti per septynerius metus.

Iki šio susitarimo „Cibona“ buvusiems žaidėjams ir treneriams buvo skolinga 16 mln. kunų (2,1 mln. eurų), bankams ir tiekėjams – 18 mln. kunų (2,36 mln. eurų), Zagrebo miestui – 6,5 mln. kunų (0,85 mln. eurų).

„Tai didelis žingsnis į priekį, bet mes būsime patenkinti tik tą dieną, kai visos skolos bus sumokėtos ir paskui klubą nesivilks buvusių vadovų paliktas šleifas. Esame kreditorių rankose, bet džiugu, kad jie geranoriški ir sutinka kartu sudaryti realų atsiskaitymo planą. Jei su jais nebūtume sutarę, turėtume skelbti bankrotą“, – sakė „Cibona“ direktorius Domagojus Čavlovičius.

Zagrebo klubų nesutarimai

Nuo staigios žūties „Cibona“ klubą didelėmis finansinėmis injekcijomis ne kartą gelbėjo Zagrebo miestas. Tai kelia kitų Kroatijos sostinės klubų, ir ne vien krepšinio, nepasitenkinimą. Garsiausiai dėl miesto sporto politikos piktinasi „Cedevita“ krepšinio klubas, kurio vadovams nepatinka, kad varžovams nuolat skiriamos didelės sumos.

„Miestas parodė, jog jaučia ypatingai šiltus jausmus „Cibona“, o mes jaučiamės tarsi būtume ne iš Zagrebo“, – prieš porą metų skundėsi „Cedevita“ vadovas Mladenas Veberis.

„Cibona“ taip pat skundžiasi konkurentų veiksmais ir ypač piktinasi, kad „Cedevita“ nuolat vilioja gabiausius „Cibona“ krepšinio mokyklos auklėtinius.

Šiuo metu dar neužgeso konfliktas, kilęs dėl 18-mečio vidurio puolėjo Ivicos Zubaco, kuris sausio mėnesį vienašališkai nutraukė sutartį su „Cibona“ ir norėjo pereiti į „Cedevita“ komandą.

„Mus stebina „Cedevita“ elgesys, kuriuo siekiama destabilizuoti mūsų klubo veiklą viliojant jaunus krepšininkus ir žadant jiems palankesnes sąlygas. I.Zubacas – jau trečias gabus žaidėjas, kuris buvo įkalbėtas palikti „Cibona“. Norime pabrėžti, kad įvykdėme visus finansinius įsipareigojimus, todėl toks elgesys nepateisinamas“, – oficialiame pranešime rašė „Cibona“.

„Cibona“ pavyko teisinėmis priemonėmis pasiekti, kad I.Zubacui nebūtų leista pasirašyti sutarties su „Cedevita“. Tačiau į „Cibona“ komandą 215 cm ūgio vidurio puolėjas negrįš ir karjerą tikriausiai tęs Belgrado „Mega“ klube, kurį kontroliuoja „Beobasket“ agentūros savininkas Miodragas Ražnatovičius. Jis atstovauja ir I.Zubacui.

Kroatų dienraščio „Večernji list“ duomenimis, už sutarties su I.Zubacu nutraukimą „Cibona“ gali gauti net 500 tūkst. eurų.

Šios sumos „Cibona“ užtektų visų krepšininkų vieno sezono atlyginimams. Praėjusių metų rudenį šiuo metu klubo viceprezidento pareigas einantis A.Petrovičius tvirtino, kad „Cibona“ visų žaidėjų atlyginimams šį sezoną išleis „pusę milijono eurų ir nė cento daugiau“.

Ekipos lyderis – 19-metis

Už pusę milijono žvaigždžių neprisipirksi. Kita vertus, šios sumos užtenka, kad „Cibona“ galėtų pakviesti keletą pajėgių žaidėjų ir suburtų konkurencingą komandą, nedaug atsiliekančią nuo Adrijos lygos lyderių.

Šį sezoną „Cibona“ ašis yra amerikietis Jamesas Florence‘as, buvę Kroatijos rinktinės žaidėjai Andrija Žižičius ir Marinas Rozičius, buvęs Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės žaidėjas Jasminas Hukičius ir buvęs Slovėnijos rinktinės žaidėjas Nebojša Joksimovičius.

Vis dėlto per „Cibona“ rungtynes sirgalių ir krepšinio specialistų žvilgsniai pirmiausiai krypsta ne į buvusį „Barcelona“, Pirėjo „Olympiakos“, „Panathinaikos“ bei Tel Avivo „Maccabi“ vidurio puolėją Andriją Žižičių, o į kitą tokią pat pavardę turintį žaidėją – labiausiai tituluoto „Cibona“ nario jaunesnįjį brolį Ante Žižičių, kuris net nesulaukęs 19-os tapo Zagrebo komandos lyderiu (19 metų jam sukako sausio 4 d.).

Vidutiniškai 13,3 taško Adrijos lygoje ir 16,6 taško „FIBA Europe“ taurėje pelnantis Ante Žižičius abiejuose turnyruose yra rezultatyviausias „Cibona“ žaidėjas.

Užpernai jaunesnysis Žižičius su „Cibona“ sudarė keturių sezonų sutartį, tačiau niekas nesistebės, jei kylantis talentas jau šiais metais pereis į daug turtingesnį ir stipresnį klubą. Juo labiau kad šeštąją vietą Adrijos lygoje užimanti „Cibona“ jau neturi net aritmetinių galimybių patekti į regioninio Pietų slavų šalių šalių turnyro pusfinalį ir pratęsti kovą dėl kelialapio į Eurolygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.