EUROLYGA 2023

Buvusio LKF generalinio sekretoriaus M. Balčiūno laukia teismas

Finansinėmis machinacijomis rengiant 2011-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionatą įtarti veikėjai keliaus į teismą. Didelės apimties ikiteisminį tyrimą baigę Šiaulių apygardos prokuratūros pareigūnai kaltinimus pateikė aštuoniems fiziniams asmenims ir vienam juridiniam asmeniui – Lietuvos krepšinio federacijai (LKF). 

LKF generalinio sekretoriaus postą palikusio M.Balčiūno laukia teisiamųjų suolas.<br>D.Umbraso nuotr.
LKF generalinio sekretoriaus postą palikusio M.Balčiūno laukia teisiamųjų suolas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasak prokuroro R.Bendiko, kaltinamieji LKF naudai užvaldė apie 700 tūkstančius eurų, o didžioji šių pinigų dalis buvo panaudota viešbučio rekonstrukcijai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Pasak prokuroro R.Bendiko, kaltinamieji LKF naudai užvaldė apie 700 tūkstančius eurų, o didžioji šių pinigų dalis buvo panaudota viešbučio rekonstrukcijai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Už finansines machinacijas jau nuteistai, tačiau laisvėje paliktai panevėžietei verslininkei D.Kuklierienei vėl teks stoti prieš teismą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Už finansines machinacijas jau nuteistai, tačiau laisvėje paliktai panevėžietei verslininkei D.Kuklierienei vėl teks stoti prieš teismą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2016, 12:19 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 6:31 PM

Prieš Panevėžio apygardos teismą netrukus turės stoti buvęs LKF generalinis direktorius Mindaugas Balčiūnas, dar du šios asociacijos funkcionieriais, viešbutį „Romantik“ valdančios bendrovės „Via Unika“ savininkė Dalia Kuklierienė ir keturi buvę Panevėžio miesto savivaldybės valdininkai.

Jiems pateikti įtarimai dėl dokumentų klastojimo, sukčiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo, piktnaudžiavimo, papirkimo, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Pasak šį ikiteisminį tyrimą kontroliavusio Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroro Ričardo Bendiko, šios aferos organizatoriais pripažinti du asmenys.

Portalo lrytas.lt duomenimis, prokuroro paminėti asmenys yra buvęs LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas ir buvęs Panevėžio mero padėjėjas Darius Simėnas.

Aferos vertė – 700 tūkstančių eurų

Ikiteisminį tyrimą kontroliavusio prokuroro R.Bendiko teigimu, per tyrimą pasitvirtino spėjimas, kad Panevėžio miesto savivaldybės skirtos lėšos galėjo būti užvaldytos LKF ir panaudotos privataus viešbučio naudai.

Krepšinio čempionatui organizuoti ir krepšiniui populiarinti Panevėžyje miesto savivaldybės skirtos lėšos turėjo būti panaudotos penkeriems metams numatytai programai įgyvendinti.

Pagal šią programą turėjo būti organizuojamos krepšinio varžybos, stovyklos, seminarai, kiti renginiai. Tačiau už šiuos pinigus norėta tik rekonstruoti viešbutį „Romantic“.

„Vykdant šią aferą LKF vardu buvo surašyti tikrovės neatitinkantys darbų priėmimo aktai apie neva Panevėžio savivaldybei suteiktas LKF paslaugas bei suklastoti kiti finansiniai dokumentai.

Iš viso kaltinamieji LKF naudai užvaldė 2 milijonus 375 tūkstančius litų (apie 700 tūkstančius eurų). Didžioji šių pinigų dalis buvo panaudota viešbučio rekonstrukcijai“, – per Šiaulių apygardoje surengtą spaudos konferenciją nurodė prokuroras R.Bendikas. 

Kilo įtarimų dėl lėšų panaudojimo

Tyrimą dėl 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatui Lietuvoje skirtų galimai iššvaistytų bei pasisavintų pinigų Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai pradėjo 2012 metų gegužės mėnesį.

Pareigūnus sudomino 2010 metų tarp Panevėžio miesto savivaldybės ir Lietuvos krepšinio federacijos pasirašyta daugiau kaip 2,5 mln. litų (apie 724 tūkst eurų) vertės sutartis dėl 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo, krepšinio populiarinimo ir plėtros mieste programos įgyvendinimo paslaugos pirkimo.

Buvo įtarta, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“, kuriam vadovavo garsi verslininkė Dalia Kuklierienė.

Teko išbandyti areštinės gultus

Pareigūnai įtarė, jog galėjo būti žinoma, kad ši sutartis nebus tinkamai vykdoma, o išrašytos sąskaitos už atliktus darbus bus suklastotos.

Tyrėjai nusprendė atlikti Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) 2010–2011 metų ūkinės-finansinės veiklos tyrimą.

Pradėjusi ikiteisminį tyrimą buvo sulaikyta ir į areštinę uždaryta ne tik D.Kuklierienė, bet ir tuometinis LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Šioje byloje įtarimai krito  ne tik ant D.Kuklierienės, M.Balčiūno, bet ir advokatės Dianos Dūdienės, Panevėžio mero patarėjo Dariaus Simėno ir dar keliolikos asmenų. Vėliau kai kuriems asmenims įtarimai buvo panaikinti arba perkvalifikuoti.

Įtariamasis kaltę neigė

Ikiteisminį tyrimą ilgą laiką kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūros pareigūnai.

Pernai birželį prokurorai pateikė įtarimus LKF dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo.

Įtarimus šiai organizacijai buvo nuspręsta pateikti todėl, kad federacijos naudai buvo panaudota dalis galbūt apgaule iš Panevėžio miesto savivaldybės gautų biudžeto lėšų.

Pernai birželį vienam iš įtariamųjų, buvusiam LKF generaliniam sekretoriui Mindaugui Balčiūnui, buvo įteikti galutiniai įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. M.Balčiūnas kaltę dėl jam inkriminuotų nusikaltimų neigė.

Tyrimą perdavė Šiaulių prokurorams

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai taip pat pateikti kitiems LKF darbuotojams, buvusiam Panevėžio miesto merui Vitalijui Satkevičiui, buvusiam mero padėjėjui ir dviem savivaldybės tarnautojams.

Per ikiteisminį tyrimą buvo surinkta daugiau kaip 50 tomų medžiagos.

Užsitęsus ikiteisminiam tyrimui Generalinė prokuratūra nusprendė šią bylą iš Panevėžio apygardos prokuratūros perduoti Šiaulių apygardos prokuratūrai. Tai buvo padaryta pernai spalio mėnesį.

Verslininkei – kaltinimai papirkimu

Pasak pareigūnų, per tyrimą surinkti duomenys leidžia įtarti, kad LKF generalinis sekretorius susitarė su federacijos vyr. finansininke ir vykdomąja direktore, kad LKF vardu būtų surašyti tikrovės neatitinkantys darbų atlikimo – perdavimo aktai bei kiti į oficialią apskaitą įtraukti suklastoti finansiniai dokumentai bei sąskaitos.

Taip pat nustatyta, kad iš viso kaltinamieji tokiu būdu LKF naudai užvaldė 2 milijonus 375 tūkstančius litų (687 tūkstančius 847 eurus), iš kurių  daugiau nei 80 procentų buvo panaudota viešbučio rekonstrukcijai.

Šioje didelės apimties byloje tarnybos pareigų neatlikimu kaltinami Panevėžio miesto savivaldybės darbuotojai: buvęs miesto meras, Kūno kultūros ir sporto centro direktorius bei savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas.

Pareigūnų surinkti duomenys taip pat leidžia įtarti, kad D.Kuklierienė galimai papirko LKF generalinį sekretorių, todėl jai pateikti kaltinamai dėl papirkimo.

Antradienį ši byla buvo perduota nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Spėjo išgirsti teismo nuosprendį

Kol vyko šis ikiteisminis tyrimas, viena įtariamoji D.Kuklierienė spėjo išgirsti nuosprendį už kitas machinacijas.

Pernai kovo 23 dieną Šiaulių apygardos teismas kalta dėl dokumentų suklastojimo, sukčiavimo, turto pasisavinimo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu pripažintai D.Kuklierienei skyrė dvejus su puse metų nelaisvės.

Kartu su D.Kuklieriene teisiamųjų suole atsidūrusį bendrovės „Hidruonis“ direktorių 36 metų Arvydą Kiškį teismas pripažino kaltu dėl dokumentų suklastojimo ir padėjimo sukčiauti bei pasisavinti turtą ir skyrė vienus metus ir penkis mėnesius nelaisvės.

Darbai buvo atlikti tik popieriuje

Tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai nustatė, kad dalis viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijos darbų buvo atlikta tik popieriuje.

Paaiškėjo, kad bendrovės „Via Unica“, kuriai priklauso viešbutis „Romantic“, generalinė direktorė D.Kuklierienė 2012-ųjų birželio pabaigoje susitarė su bendrovės „Hidruonis“ direktoriumi A.Kiškiu, kad šis suras įmonę, kuri, nors neremontuos viešbučio, bet sutiks išrašyti sąskaitą už tariamus darbus.

Tokiu būdu 2012-ųjų rudenį D.Kuklierienė galėjo pasisavinti jos bendrovei priklausantį turtą – daugiau kaip 213 tūkstančių litų (61 tūkstantis 689 eurai).

Šie pinigai pervesti A.Kiškio įmonei. Išgryninęs pinigus A.Kiškis didžiąją sumos dalį grąžino D.Kuklierienei, o sau pasiliko 54 tūkstančius litų (15 tūkstančių 639 eurai).

Tačiau keliauti į kalėjimą D.Kuklerienei ir A.Kiškiui neteko – nuteistųjų skundą šiemet išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas pakeitė 2015 m. kovo 23 d. Šiaulių apygardos teismo nuosprendį ir Daliai Kuklierienei bei Arvydui Kiškiui atidėjo paskirtų laisvės atėmimo bausmių vykdymą.

Nuteistuosius teismas paliko laisvėje

D.Kuklierienės padarytos veikos buvo perkvalifikuotos iš vieno kaltinimo į kitą: dėl nedarbingumo pažymėjimo suklastojimo ji išteisinta, o dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo – pripažinta kalta. A.Kiškis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.

D.Kuklierienei paskirta galutinė 2 metų ir 7 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas 3 metams, įpareigojant moterį neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų be priežiūros institucijos leidimo.

A.Kiškiui buvo skirta galutinė 1 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas 2 metams, taip pat paskiriant įpareigojimą neišvykti iš gyvenamosios vietos be leidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.